perjantai 10. lokakuuta 2014

Pikavipillä Emuun

Goldman Sachs ja muut investointipankit myivät Italialle ja Kreikalle kalliit pääsyliput rahaliittoon.

”Se oli näin jälkikäteen katsoen ja ehkä jo silloinkin katsoen iso virhe”, arveli silloinen komissaari Olli Rehn haastattelussa 2012.
Hän ei tietenkään tarkoittanut talouskurin politiikkaa, joka on ajanut Euroopan lamaan, suurtyöttömyyteen ja Suomenkin viennin pahaan kuoppaan. Hän tarkoitti Kreikan EMU-jäsenyyttä, joka alkoi vuonna 2000.
Arvostelen vahvasti kriisimaiden kurittamista kirjassani Suuri kiristys (2014). Teen kuitenkin selväksi, että tiukka ote Kreikan edesottamuksiin on ymmärrettävä maan Emu-historian valossa. Venkoilulle, välttelylle, väistelylle oli kerrassaan tultava loppu.
Kuten aina, vastuuttomien valtiojohtajien lasku jää maksettavaksi tavallisille kansalaisille.

Goldman Sachs rahastaa Kreikan hädän
Kreikan hallitus osoitti luovuutta heti jäseneksi liityttäessä. Sen sijaan, että velkaantumista ja budjettivajetta olisi vähennetty leikkauksin tai veroin, se järjesteli 2002 pankkiiriliike Goldman Sachsin kanssa mutkikkaan valuuttavaihdon eli swapin, joka sai julkisen talouden näyttämään paremmalta.
Kreikka pani liikkeelle 10 miljardin velan dollareina ja jeneinä, jotka sitten vaihdettiin takaisin euroiksi reippaaseen ylikurssiin

Näin Goldman Sachs käytännössä lainasi Kreikalle 2,8 miljardia euroa, joka ei kuitenkaan näkynyt kansantalouden tilinpidossa (jos sellaisesta voi Kreikan osalta puhua). Näin sen vuoden tilastot näyttivät todellista paremmilta, sillä korot ja maksut lankesivat vasta myöhemmin.
Ja ne tosiaan lankesivat. 
Uuden hallituksen valtionvarainministeri kertoi parlamentille vuonna 2005, että järjestelystä oli koitunut suoria kuluja 500 miljoonaa ja epäsuoria miljardin verran. Velka on kasvanut vuosi vuodelta, ja on tätä nykyä yli kaksinkertainen, 5,8 miljardia euroa.
Samaan aikaan Goldman Sachs on käynyt kauppaa Kreikan velkakirjoilla kertomatta asiakkailleen tietojaan valtiontalouden todellisesta tilasta sekä omasta roolistaan sen kaunistelussa.
Salainen sopimus tuli julkisuuteen vuonna 2003, mutta ei herättänyt suurta huomiota. EU:n tilastoviranomaiselle Eurostatille oli jopa valitettu järjestelystä jo 2005, mutta se ilmoitti, ettei ollut syytä puuttua täysin lailliseen toimintaan.
Metakka alkoi keväällä 2010, jolloin Kreikan talouden syöksylasku herätti niin markkinat kuin poliitikot. Saksan liittokansleri – joka hävisi osavaltiovaalit Kreikka-paketin takaia – piti tapahtunutta ”skandaalina”, ja haukkui Kreikkaa tilastojensa väärentämisestä. Vihdoin myös Eurostat heräsi.
Goldman Sachsin finanssi-innovaatio maksoi Kreikalle siis miljardikaupalla rahaa, mutta ennen kaikkea poliittinen lasku oli kova.
Goldman Sachs kommentoi tuottoisaa diiliään hyytävän lakonisesti: ”[Kreikan] vaihtojohdannaiset olivat yksi lukuisista tekniikoista, joita monet Euroopan valtiot käyttivät täyttääkseen [Maastrichtin] sopimuksen ehdot.”
Tämä ei ollut tosiaan ensimmäinen kerta.
Amerikkalaisen suurpankin pikavippi auttoi Italian suorastaan Emu-jäseneksi 1999. Kuten aina pikaluotoissa, aikanaan eteen tulee kova lasku. Mutta se on sen ajan murhe.

Johdannaispelistä yli 20 miljardin tappio
Italia oli laittanut 1995 liikkeelle jenimääräisen valtionlainan, jonka arvo oli laskenut Japanin valuutan myötä kolmanneksella kahdessa vuodessa, kun se myi saatavansa ulkomaiselle pankille – lähteestä riippuen joko Goldman Sachsille tai JP Morganille.
Aivan poikkeuksellista oli, että pankki sai ostaa paperin alkuperäisellä kurssitasolla eli 32 prosentin alennuksella – Italia olisi saanut mistä tahansa paljon paremman hinnan. Juju olikin siinä, että velan koroksi oli määrätty Libor-viitekorko miinus 16,77 prosenttia. Pankki siis käytännössä lainasi rahaa Italian valtiolle välittömään tarpeeseen.
Italia  pienensi tällä saatavalla korkokulujaan ja sai siten supistettua budjettialijäämänsä Maastricht-säännön rajoihin. (Financial Times 9.2. 2010)
Italia teki ainakin kahdeksan kahdenvälistä johdannaissopimusta, joiden kokonaisarvo vuonna 2013 oli 31,7 miljardia euroa. Financial Timesin asiantuntija arvioi, että sopimuksista uhkaa koitua Italialle kahdeksan miljardin euron tappio.
Keväällä 2012 paljastui, että myös Morgan Stanley oli saanut 1990-luvun johdannaiskaupoista Italialta lähes kaksi miljardia euroa. Siinä yhteydessä ilmeni, että Italialla oli kaikkiaan 160 miljardin euron edestä johdannaisia. Bloomberg-uutistoimisto laski silloisten arvostusten perusteella, että Italia oli hävinnyt peleissään 24 miljardia euroa.
Summa on lähes puolet Suomen valtion vuosibudjetista.

Saksa hyväksyi Italian silmänkäännön
Mutta 1997 Italialla oli kiire, olihan se pyrkimässä elintärkeään Emuun. Maan julkinen velka/bkt oli noin 110 prosenttia, lähes kaksinkertainen Emu-kriteereihin nähden. Mutta Belgia oli vielä velkaisempi ja Itävaltakin ylitti 60 prosentin tason. Tähän numeroon ei Euroopan tärkeintä yhdentymisprojektia hirtetä, päätteli Italian silloinen pääministeri Romano Prodi – tuleva EU-komission puheenjohtaja ja ”tyhmien Emu-sääntöjen” vastustaja.
Prodi saattoikin todistaa epäileväisille saksalaisille, että Italia alittaa komeasti budjettialijäämäsäännön – joka oli siihen aikaan Saksalle itselleenkin tuskaisa.
Der Spiegelin hankkimista asiakirjoista selviää, että liittokansleri Helmut Kohl päätti sivuuttaa avustajiensa varoitukset Italian silmänkäännöstä. Ja niin kuin taikaiskusta vuoden 1995 alijäämä, 7,7 prosenttia, oli kutistunut kokonaiset viisi prosenttiyksikköä vuoteen 1998 – vaikka verokertymät eivät olleet juuri nousseet, eivätkä valtion menot supistuneet. Mikään muu tulevista euromaista ei pystynyt samaan magiaan. (Financial Times 26.6. 2013)
Näin kallis pikavippi auttoi Italian euroon. 
Sen sijaan Kreikka, joka oli vähemmän velkainen
kuin Italia ja Belgia, reputti alijäämärajan – oman (rajoitetusti luotettavan) ilmoituksensa mukaan niukasti, ja joutui odottamaan vuoden.
Ei olisi ihme, jos kreikkalaiset olisivat marssineet Prodin pakeille kysymään, kuinka temppu tehdään ja saaneet mukaansa amerikkalaispankkien käyntikortteja.

Päättäjät Goldman Sachsin leivissä
Tämä silmänkääntö on ollut julkisuudessa jo vuodesta 2001, jolloin professori Gustavo Piga laati siitä dokumentoidun ja yksityiskohtaisen raportin ISMA:lle (International Securities Market Association). Asian arkaluontoisuudesta kertoo, että aiottu tiedotustilaisuus jouduttiin peruuttamaan tappouhkausten vuoksi.
Silti on hämmentävää, että Eurostat ei nähnyt aiheelliseksi tarttua Kreikan melkeinpä identtiseen sopimukseen muutamaa vuotta myöhemmin. EU-viranomaisen välinpitämättömyys suorastaan kannustaa kansalliset tilastoijat peittelemään todellista tilannetta, jos se on poliittisesti suotuisaa.
Salaliittoteoreetikot pohtivat, säästettiinkö Yhdysvaltain suuret investointipankit suuressa pankkiteurastuksessa 2008, koska ne olivat osapuolina ”useiden Euroopan valtioiden” johdannaissopimuksissa – kuinka monen, ja millä panoksilla, sitä ei kukaan saa tietää. 
Yhdysvaltain valtiovarainministerillä Hank Paulsonilla saattoi toki olla hyvä käsitys, montako Euroopan maata olisi vedetty syöveriin, sillä hän toimi Goldman Sachsin pääjohtajana vuoteen 2006.
Jotakin saattaisi tietää myös Mario Draghi, Euroopan keskuspankin nykyinen pääjohtaja, joka oli valtiovarainministeriön korkein virkamies Italian epäonnisten johdannaispelien aikana  – ja siirtyi vuonna 2002, minnekä muuallekaan kuin Goldman Sachsiin.
Positiivinen ihminen voi toki iloita siitä, että Euroopan kriisi on edes joillekin tuottanut miljardien voitot. Ne ovat ne samat amerikkalaispankit, jotka olivat kriisiä siittämässäkin.

 Huono temppu vaatii suopean yleisön
”Kyllähän me kaikki tiesimme Ecofinin pöydän ympärillä, että Kreikka ei täytä Emu-kriteereitä, mutta päätimme kuitenkin yksimielisesti hyväksyä Kreikan jäseneksi”, siteeraa Olli Rehn kirjassaan Myrskyn silmässä eurooppalaista päättäjää vuodelta 2000.
Jostain syystä Rehn korostaa, että kertoja ei ole silloinen Suomen edustaja, Sauli Niinistö. Mitä se tarkoittaa?
Jos Niinistö ei tiennyt, minkä kaikki plus Ransu-koira tiesivät, ei se ole suurikaan ansio. Sillä taikatemput onnistuvat vain, jos yleisö antautuu taikurin lumottavaksi.
Meillä ”huijatuilla” ei ole mitään oikeutta moralisointiin edes jälkikäteen.
Kun yleisö on – kuten vanhemmat lastenkutsuilla – jo etukäteen päättänyt antaa esiintyjälle suopeat aplodit, silloin ei haittaa, vaikka kortit valuvat taikurin hihoista, taikalaatikoiden välipohjat  näkyvät, eikä avustaja leiju ilmassa ellei laita silmiä kiinni ja kuvittele. 

1 kommentti:

  1. Jotenkin täysin käsittämätöntä, miten tarkoitus pyhittää keinot, vaikka tarkoituskin on jotenkin täysin absurdi ja järjetön Stubbmainen ideologinen EU- ja eurotaivaasta, jossa kaikki on paremmin aina. Ihan sama mitä siellä tapahtuu, mutta siellä kaikki muuttuu paremmaksi. Mitä syvemmälle pään tähän peppuun työntää, sen paremmalta kaikki näyttää ja tuntuu.

    Olisiko aika miettiä, että mikä EU:n ja euron tarkoitus on ja miten tämä tarkoitus saavutettaisiin? Olisikohan Grinch Niinistöllä aikaa käydä tällaisia arvokeskuteluja, ennen kuin ihmisoikeudet on pakko heittää roskiin taloudellisten seikkojen varjolla?

    -Makiavelli

    PS. Itse omistan palan GS:ää, joten ei se meidän vika ole. Ei se ole tyhmä joka pytää, vaan se joka maksaa. Vähän ehkä korruptio haisee, mutta syytön siihen asti, kunnes toisin todistetaan.

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!

Tunnisteet

10 kirjaa rahasta (3) 1989 (1) 1990-luvun lama (1) 2009 (1) 2010 (1) 70-luvun tv-sarjat (1) A-Studio (1) Aalto-Setälä Pauli (1) Aamulehti (3) ABS (2) Adiga Aravind (2) Aho Esko (8) Ahtisaari Martti (1) Airisto Lenita (2) Ajankohtainen kakkonen (1) Ajankohtaisen kakkosen homoilta (2) Akerlof George A. (1) Aktia (1) Al Qaida (1) Ala-Nissilä Olavi (1) alaluokan synty (1) Alanko-Kahiluoto Outi (1) Aleksanteri II (1) alijäämä (1) Alkio Mikko (1) Allen Woody (1) Allianssi (1) Alma (1) Ambea (1) Amma Äiti (1) ampuma-aselaki (1) ANC (1) Ankersmit Frank (1) Ankka Aku (3) Antonova Irina (1) Apple (1) Apunen Matti (4) arabikevät (1) Areva (1) Arhinmäki Paavo (1) Arla (1) Arola Heikki (1) Arvonen Jori (1) arvonlisävero (1) arvopaperistaminen (1) aseiden säilytys (1) Asser et Turnbull (1) asset-secured bond (1) Asuntolaina (1) Atlantic Monthly (1) Atria (1) Atta Muhammed (1) Attendo (1) Augustus International (1) austerity (4) Baby Friendly Hospital (1) Backman Jouni (1) Balzac Honoré de (2) Bank of America (1) Barnier Michel (1) Barroso José Manuel (1) BC Nokia (1) Becker Gary (2) Berliinin muurin murtuminen (1) Berliln Isaiah (1) Berlusconi Silvio (1) Bernadotte Estelle (1) Bernanke Ben (1) Berner Anne (1) Bharat Krishna (1) biodiesel (2) Bitterlich Joachim (1) Blanchard Olivier (2) Bono (2) Borg Anders (1) Bratislava (1) Breivik Anders Behring (2) Brown Gordon (2) Brown James (1) Bryssel (1) Buddenbrookit (1) bullshit (1) Bunga Bunga (1) Burlesconi Silvio (1) Bush George W. (1) Cameron David (1) Carema (1) Cassidy John (1) Christensen Lars (1) Churchill Winston (2) Chydenius Anders (1) Chydenius Antti (1) Citigroup (1) Claes Willy (1) Clinton Bill (1) Coca Colan lisäaineet (1) Crybabies (1) Darling Alistair (1) Darwin Charles (2) Davos (1) De Grauwe Paul (2) deflaatio (2) Defoe Daniel (1) DeLillo Don (1) DeLong Brad (1) Delors Jacques (1) demokratia (1) Demos (1) Diktonius Elmer (1) Dinkespiel Ulf (2) doping (1) Dostojevski Fjodor (1) downshifting (1) Draghi Mario (2) ECB (1) EDP (1) eduskunta (5) eduskuntavaalit (2) Egypti (1) Einstein A-Go-Go (1) Einstein Albert (1) EK (2) Ekenäs BB (1) EKP (7) Elinkeinoelämän keskusliitto (2) Elinkeinoelämän valtuuskunta (1) Elonen Piia (1) elvytys (2) eläkeikä (2) eläkeiän yläraja (1) eläkeuudistus (2) Emu (5) ennusteet (1) EPP (1) Erhard Ludvig (1) Erkko Aatos (2) Ersboll Niels (1) ERVV (2) ESM (1) Espanja (3) Etelä-Afrikka (1) Etla (2) EU (8) EU-jäsenyys (1) EU-jäsenyysneuvottelut (2) EU-komissio (12) EU-maatalouspolitiikka (1) EU-vaalit (1) Euraasian liitto (1) euroalue (3) eurobondit (2) eurokriisi (16) Euroopan investointipankki (2) Euroopan keskuspankki (7) Euroopan parlamentti (3) Eurooppa (1) Eurostat (1) Eurovaalit 2014 (1) EVA (1) EVL (1) EVM (1) Facebook (1) Fadayel Eveline (1) Fallows James (1) Fama Eugene (1) Fassbinder R.W. (1) Fennovoima (2) Financial Times (2) Finanssialan keskusliitto (1) finanssijärjestelmä (2) finanssikriisi (8) Fortum (2) Forum 24 (1) Forum24 (1) Foucault Michel (1) Friedman Milton (5) Fukushima (1) fundamentalismi (1) Gad Marius (1) Galbraith J.K. (1) Galilei Galileo (1) globalisaatio (1) gogo (1) Gogol Nikolai (1) Goldman Sachs (3) Google (1) Graeber David (1) Graham Phil (1) Grahn-Laasonen Sanni (1) Great depression (1) Greenspan Alan (3) Haanpää Pentti (1) Haaparanta Pertti (2) Haavikko Paavo (1) Haavisto (1) Haavisto Heikki (4) Haavisto Pekka (3) Habermas Jürgen (1) Haikala Eino (1) Haiti (1) Hakkarainen Teuvo (3) Hakola Juha (1) Halla-aho Jussi (3) hallintarekisteri (1) hallintarekisteri  Harmaa talous (1) hallitus (1) halloween (1) Halme Tony (3) Halonen Tarja (8) Hamlet (1) Hanhi Hannu (2) Hardin Garrett (1) Harju Ilkka (1) Harle VIlho (2) Hautala Heidi (4) Hayek Friedrich (1) Hazard Kaarina (2) Heinäluoma Eero (5) Heiskala Risto (2) Hellman Heikki (1) helluntaiseurakunta (1) Helsingin Sanomat (3) Helsingin Kaupunginkirjasto (1) Helsingin Sanomat (13) Helsinki Seagulls (1) henkirikokset (1) Henkirikostilasto (1) Herlin Antti (1) Herlin Ilkka (1) Herlin Niklas (1) Herlin Pekka (1) Hernesaari (1) Herodotos (1) Hietanen Risto (1) hiihto (1) Hiihtoliitto (1) Hiilamo Heikki (1) Himanen Pekka (4) Hirschman Albert O. (1) Hirvonen Markku (1) Hitler Adolf (1) HK Scan (1) Holappa Lauri (1) Holland Heidi (1) Hollande François (1) Holmberg Kalle (1) Holmström Bengt (1) Holvas Jakke (1) Honka Matti (1) Honkapohja Seppo (1) HS raati (1) Hu Jintao (1) Hufvudstadsbladet (2) HUS (1) Hyvinkää (2) HYY (1) Häkämies Jyri (3) Hämäläinen Unto (1) Härmälä Esa (2) Ihalainen Lauri (1) IK Kapital (1) ikärasismi (1) Ilaskivi Raimo (1) ilmastonmuutos (3) Image (1) IMF (8) Indignados (1) Indonesia (1) investointipankit (1) iPad (1) Irlanti (4) ironia (1) irtokarkki (1) ISMA (1) Italia (2) Itsemurhat (2) itsenäisyyspäivä (1) Itä-Häme (4) Itä-Suomen yliopisto (1) Jaakonsaari Liisa (1) Jackson Hole (1) Jackson Michael (1) Janne Kuutio (1) Japani (1) Jeskanen-Sundström Heli (1) Ji Yuemei (1) Joenpelto Eeva (1) johdannaiset (1) Jokela (1) Joku Anneli (1) Jotuni Maria (1) joulu (1) Joulupukki (2) JSN (1) julkinen sektori (1) Julkisen Sanan Neuvostoliitto (2) Jumala (1) Juncker Jean-Claude (3) Jungner Mikael (3) Jusula Jukka (1) Jyväskylän yliopisto (1) Järvi Antti (1) Jätevesiasetus (1) jääkiekko (1) Jäätteenmäki Anneli (1) K-kauppa (1) Kaarenoja Vappu (1) Kahneman Daniel (1) Kailajärvi Hannu (1) Kakkonen Kyösti (2) kalapuikot (1) Kaleva (1) Kalli Timo (2) Kallis Bjarne (2) Kalpala Asmo (1) Kaltiokumpu Oiva (1) Kambodzha (1) Kanaria (1) Kanerva Ilkka (4) Kangas Olli (1) Kangasharju Aki (1) kansalaisuus (1) kansallispuistot (1) kapitalisaatiosopimus (1) kapitalismi (3) Karhinen Reijo (1) Karjalainen Ahti (1) Kaskeala Juhani Tuomioja Erkki (1) Katainen Jyrki (21) Kauhajoki (1) Kauppakorkeakoulu (2) Keaton Buster (1) Kehittyvien Maakuntien Suomi (2) kehitysapu (2) Keinoelämän keskusliitto (1) Kekkonen Urho (3) Kela (2) kello (1) kerjääminen (1) Keskuskauppakamari (1) keskuspankki (1) keskusrikospoliisi (1) keskusta (2) keskustanuoret (1) Keskustapuolue (5) kestävyysvaje (1) Keynes J.M. (3) Kianto Ilmari (1) Kiasma (1) Kiljunen Kimmo (1) kilpailukyky (1) Kimanen Seppo (1) King Mervyn (1) Kinkel Klaus (2) kirjasto (1) Kirkko (1) kirkosta eroaminen (2) Kiviniemi Mari (5) Klimenko Viktor (1) Klondyke (1) Kobe (1) Kohl Helmut (2) Koijärvi (1) Koivisto Mauno (2) Kokkola (1) kokonaiskysyntä (1) kokoomuksen nuorten liitto (1) Kokoomus (11) Koljatti (1) kolmikanta (1) Kone (1) Kontio Kari (2) Korhonen Jarmo (1) koripallo (1) korkeakoulut (1) Korkman Sixten (4) Korpi Rauno (1) Kortelainen Anna (2) Kosken Kanava (2) Kouri Pentti (1) Kreikka (13) Kreml (1) Krim (1) Krugman Paul (3) Kuhn Thomas (1) Kullberg Rolf (1) kulta (1) Kuntien eläkevakuutus (1) Kuvaja Sari (1) Kylliäinen Antti (1) käsitehistoria (1) käsittämättömät lyhenteet (1) Laakkonen Yrjö (1) lama (2) Lama Dalai (1) Lamassoure Alain (1) Lapin Kansa (6) lapsilisät (1) Latvia (1) Lehman Brothers (4) Lehman sisters (1) lehmä (1) Lehtinen Lasse (1) Lehtomäki Paula (1) Leigh Daniel (1) leikkaukset (1) leikkaus (1) Lepakko (1) leppoistaminen (1) leverage (1) LFA (1) liberalismi (1) Liikanen Erkki (12) Lillehammerin olympialaiset (1) Lillqvist Katariina (1) Linden Suvi (1) Linna Väinö (1) Lintilä Mika (1) Lipponen Paavo (5) London School of Economics (2) Long Term Capital Management (1) Louekoski Matti (1) Lucas Robert (1) lukeminen (1) Lukuviikko (1) Luoton loppu (1) luottoluokittajat (1) Luxemburg (1) Lähde Jussi (1) Länsi-Uusimaa (1) Maahanmuutto (3) maailmanmestaruus (1) maanjäristys (1) Maaseudun tulevaisuus (1) maatalouspolitiikka (1) Madoff Bernie (2) Mallander J.O. (1) Malthus Joseph (1) Mandela Nelson (2) Mann Thomas (2) Mannerheim (1) markkinat (2) markkinayhteiskunta (3) Martta (1) Martti (1) Marx Karl (1) Maskun kalustetalo (1) Mbeki Thabo (1) MedOne (1) Mehiläinen (1) Mendel Grigori (1) Meri Veijo (1) Merkel Angela (2) Mermaid (1) Merrill Lynch (1) Metalliliitto (2) metsästys (1) Miami Heat (1) Mickelsson Max (1) Mikkkeli (1) minimipalkkas (1) Minna Ruckenstein (1) Minsky Hyman (1) Mitro Isä (1) Mokka Roope (1) Monti Mario (1) moral hazard (1) Mosambik (1) MTK (1) Mubarak Hosni (1) Mussolini Benito (1) Müller Heiner (1) Myllylä Mika (1) Münchau Wolfgang (1) Münchhausen paroni (1) Myyrmanni (1) Mäkinen Kari (1) Männistö Lasse (1) Naxos (1) Neste OIl (2) Neuvonen Aleksi (1) Neuvostoliitto (3) New Yorker (3) Newsweek (1) Niinistö Sauli (5) Niniistö Sauli (1) Njassa (1) Noitaympyrä (1) Nokelainen Petteri (1) Nokia (3) Norberg Johan (1) Nordea (7) normitalkoot (1) Nova (1) Nowotny Ewald (1) Nummisuutarit (1) nuorisotyöttömyys (1) Nuorkansallinen vapaussäätiö (1) Nykyri Ilona (1) näkymätön käsi (1) Näkymätön Mies (1) Obama Barack (1) Occupy Wall Street (1) Oddson David (1) OECD (1) Oikeusministeriö (1) oikeustoimikelpoisuus (1) Oinonen Pentti (1) Okko Paavo (1) OKM (1) Olkiluoto 3 (1) Onninen Suvi (2) OP-Pohjola (1) Oreck Bruce (1) Orivesi (1) Otava (1) Outokumpu (1) Paasikivi Juho Kusti (1) pakolaisuus (1) Palme Olof (1) palmuöljy (2) Palonen Kari (1) Pangalos Theodoros (1) pankkivero (1) Papandreou George (2) parlamentarismi (1) parlement (1) Pasanen Tauno (1) Patomäki Heikki (1) Paul Krugman (1) Paulson Hank (1) Pekka (1) Pekkala Ahti (1) Pekkarinen Jukka (3) Pekkarinen Mauri (3) Pelle Miljoona (1) Peltomäki Jukka (1) Pentikäinen Mikael (1) Penttilä Risto E.J. (1) Perheyritysten liitto (1) perintövero (1) Persson Göran (1) Pertti Haaparanta (1) peruskoulu (2) Perussuomalaiset (10) perustulo (1) perustuslaki (1) Pesonen Janne (1) Peston Robert (1) Pietikäinen Sirpa (1) Pietinen Kimmo (1) Piga Gustavo (1) Pihlström Antti (1) piispat (1) Pikkarainen Pentti (1) Pinochet Augusto (1) Plötz Alfred (1) Polanyi Karl (5) poliisi (1) politiikka (1) politrukki (1) Pori (1) Portugali (3) presidentinvaalit 2012 (1) presidentti (2) Prodi Romano (1) protesti (1) provokaatio (1) Puerto de la Cruz (1) Pula-aika (1) Pulliainen Erkki (1) Puntarpää (1) Putin Vladimir (3) Putkonen Matti (3) Puu Anna (1) Puustjärvi Anna (1) pyramidi (2) Pyykkö Mirja (1) Pyörälä Mika (1) Päihdet-Häme (1) pääministeri (2) pääomavero (1) pörssi (2) QE (4) Radio City (1) Radio Suomi (1) Raeste Juha-Pekka (1) raha (2) rahaliitto (1) Rahan kulttuuri (1) rahapolitiikka (1) Rahkonen Keijo (1) rahoitus (2) rahoitusmarkkinavero (1) Rajan Raghuram (1) rakenneuudistus (1) rasaismi (1) Ratsia (1) Ratzel Friedrich (1) RBS (1) Reagan Ronald (1) Reding Viviane (1) Rehn Olli (14) Rehula Juha (2) Reinhardt Carmen (1) Relander Jukka (2) Retuperän WBK (1) Reunanen Esa (1) Riihilahti Aki (1) Rinne Antti (1) Rogoff Kenneth (1) Rojola Lea (1) Romania (1) Roos JP (3) Round Robin (1) Ruokonen Pertti (1) Ruotsi (1) rusinapulla (1) ruuan alv (1) Ruutu Tuomo (1) Rämö Aurora (1) Räsänen Jari (1) Räsänen Päivi (2) S-ryhmä (1) S&D (1) Saarikoski Pentti (1) Saarikoski Saska (2) Saarinen Esa (1) Saga (1) Sairaanhoitaja Sari (1) SAK (3) Saksa (1) Salama Hannu (1) Salmela-Järvinen Martta (1) Salo (1) Salo Petri (1) Salo Sinikka (1) Salolainen Pertti (2) Salon Seudun Sanomat (5) Salonen Ahti M. (1) Sampo (3) San Antonio Spurs (1) Sanoma Oy (2) Sarasvuo Jari (3) Sasi Kimmo (2) Satakunnan Kansa (5) Satuli Antti (2) Sauli Mikko (1) Sauri Pekka (1) Savon Sanomat (1) Schiller Karl (1) Scholes Myron Kuparinen Susanna (1) Schulz Martin (1) SDP (13) Sehr Schnell (1) seksi (1) seniokratia (1) Shakespeare William (1) Sichuan (1) sienestys (1) Simon John (1) Sinnemäki Anni (2) Siola Anna (1) Sipilä Juha (4) Smith Adam (2) SMP (1) Snellman J.V. (2) Soini Timo (18) Soininvaara Osmo (1) Solidium (1) SONK (1) Soros George (2) Sovala Markus (1) Spotify (1) SSS (1) Standard's & Poor (1) Stanley O´Neal (1) Stern Nicholas (1) Stiglitz Joseph (1) STM (1) Stoltenberg Jens (2) Stoppard Tom (1) strategia (1) strutsi (1) Stubb Alexander (11) Sukari Toivo (2) Sulkunen Sari (1) Summers Lawrence (2) Sundbäck Veli (3) Suomen Kirjastoseura (1) Suomen Kuvalehti (1) Suomen Kuvalehti Saarikoski Saska (1) Suomen pankki (7) Suomen RH-yhtiöt (1) Suomen Tietotoimisto (1) Suomen Yrittäjät (1) Suomenlinna (1) Suomi (2) Suomi-Soffa (1) Superman (1) Surowiecki James (1) surrealismi (1) Suupohjan Osuuspankki (1) Suuri kiristys (5) Suuri lama (1) suurtyöttömyys (1) Sveitsi (1) synnytysosasto (1) Syrjälä Hanna (1) syrjäytyminen (1) Sähkönkulutus (1) sääntely (1) säästäminen (1) Söderblom Erik (1) Söderman Jacob (1) Taalasmaa Seppo (1) taantuma (2) Taipaleenmäki Marika (1) Taleb Nassim Nicholas (1) talous (3) Talouselämä (6) talouskriisi (1) talouskuri (1) talouspolitiikka (1) taloustiede (1) Tammisaari (1) Tapiola (1) tasa-arvo (3) teknologia (1) TEM (1) Tenavat (1) Tennilä Esko-Juhani (1) Teresa Äiti (1) Tervo Jari (1) Tett Gillian (1) Teuva (1) Thaler Richard (1) Thatcher Margaret (2) The Economist (1) Tilastokeskus (2) Timo Kallinen (1) TINA (1) TLTRO (1) Toivanen-Koivisto Maarit (1) Torpan Pojat (1) Townsend Joseph (1) Tragedy of the Commons (1) tranche (1) Trichet Jean-Claude (1) Triton (1) Troikka (1) Troyan Carlo (1) Tsakalotos Euklides (1) Tsipras Alexis (1) tsunami (2) Tunisia (1) Tuomioja Erkki (6) tuottavuus (1) Turhapuro Uuno (1) Turhuuksien rovio (1) Turkka Jouko (2) Turkki Teppo (1) Turun kauppakorkeakoulu (1) Turun NMKY (1) Turun Sanomat (1) Turunen Taisto (2) Tutu Desmond (1) TVO (1) tyhmyys (1) työttömyys (3) tähtisadetikku (1) Uimonen Risto (3) Ukkola Tuulikki (1) Ukraina (1) ulkoisvaikutus (1) Urho Ulla-Marja (1) Urpilainen Jutta (8) Uschanov Tommi (1) Utöya (1) uusi vuosi (1) Uusipaavalniemi Markku (1) uusiutuva energia (1) uusliberalismi (1) vaalirahoitus (2) Vakaus- ja kasvusopimus (1) Val(t)io (1) Valio (1) Valkoinen tiikeri (1) Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (1) valtiontalous (1) valtionvelka (5) valtiovarainministeriö (4) van Duyn Aline (1) Vanhanen Matti (12) Vapaavuori Jan (1) Varma (1) Vartiainen Juhana (4) Vartiosaari (1) Vasemmistoliitto (1) vasemmistonuoret (1) Vasikkasaari (1) velka (1) velkaantuminen (1) velkapopulismi (1) Venäjä (1) veronkierto (3) veroparatiisi (3) veropohja (2) Verotus (1) verovähennys (1) Viheriälaakso J.V. (1) vihreät (3) Viinanen Iiro (5) Vilkuna Pekka (1) Vimärirotta (1) Virén Lasse (1) Virkkunen Henna (1) Virkkunen Janne (1) Virolainen Johannes (2) Virolainen Kyllikki (1) Virtanen Pertti (1) Vistbacka Raimo (1) vivutus (1) VM (1) von Plötz Hans (1) voodoo (1) Välijärvi Jouni (1) Väyrynen Paavo (2) Väätäinen Juha (1) Wahlroos Björn (13) Walhbeck Ville (2) Wall Street (1) Wallin Stefan (2) Ware Marilyn (1) Wettenhovi-Aspa Sigurd (1) Whately Richard (1) Wibble Anne (2) Wikileaks (1) Wikipedia (1) Williamson David (1) WinCapita (2) Wolfe Tom (1) WSOY (1) Yale (1) Ydinvoima (4) Yhdysvallat (1) Yhdysvaltain lähetystö (2) yhteisvastuu (2) yhteisövero (1) Ykkösaamu (1) Yle (1) yleinen asevelvollisuus (1) yleislakko (1) Yleisradio (3) yliopisto (1) Ylioppilaslehti (3) Ylönen Matti (1) ympäristöministeriö (1) Yrjö-Koskinen (1) YYA (1) Zizek Slavoj (1) Zyskowicz Ben (3) Älä ruoki lamaa (1) ärräpussi (1) Äänekosken Huima (1) Äänekoski (2) Äärimmäistyvyys (1)