keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Sorry, Erkki

Tänään oli Hufvudstadsbladetin vuoro arvioida Luoton loppu. JP Roosin teksti oli älykäs ja analyyttinen, vaikka olikin kehuva.
Roosin mielestä kirja on "sekä äärimmäisen kriittinen että informatiivinen. Samaan aikaan viihdyttävä ja opettava". 
Tavoite saavutettu!
"[Kirjoittajan] sympaattisin ajatus on juuri se, että myös täysin tavalliset ihmiset voivat ymmärtää mistä  on kysymys, kuinka rahoitusinstrumentit toimivat, miksi katastrofi syntyi, kuinka se voitaisiin korjata. Hän tekee myös kaikkensa todistaakseen väitteensä kirjallaan ja onnistuu ainakin osittain."
Siunatuksi lopuksi JP Roos toteaa, että koska David Oddsonin pätevyys Islannin keskuspankkiiriksi perustui kirjallisuuden opintoihin ja radiohupailuihin, myös minulla olisi täysi oikeus pyrkiä Suomen Pankin johtoon. 
"Jos ajatellaan kaikkia Erkki Liikasen ja kumppaneiden tekemiä virheitä, Harakka olisi parempi vaihtoehto."
Totta, niin totta. Ryhdyin heti miettimään asiaa. Ensimmäisenä virkatoimenani määrään suklaan Suomen rinnakkaisvaluutaksi. Eikö olisi hauskaa? Lasten hampaat olisivat paremmassa kunnossa, kun eivät hennoisi syödä rahaa. 
Kuka määrää, että pankkitoiminnan on oltava tylsää.

Kun perinpohjaisen kirja-arvion vieressä oli vielä Tapani Ritamäen kolumni, joka käsitteli kirjaani myötämielisesti, luin lehteä Oulunkylän Ärrällä lähestulkoon itkien. 
Roos kun sai kirjastani aiheen pohtia "suomalaista keskustelua", joka ei jaksa syttyä  näin isoista ja vaativista aiheista. Poliitikotkin keskittyvät kähmimään halpahalleilta vaalirahaa.
Roos pahoittelee, että Luoton loppu "upposi kuin kivi kesäjärveen". Uskon kuitenkin vakaasti, että se ponnahtaa vielä pinnalle kellumaan. Myös JP Roosin ansiosta.
Voimistuneena palaan kirjoittamaan Keskipohjanmaa-lehden tilaamaa artikkelia, jossa saan lähettää terveiset lauantaina Kokkolaan kokoontuvalle Anders Chydenius -seminaarille ja sen arvovaltaiselle puhujakaartille, Tarja Haloselle, Olli Rehnille, Jutta Urpilaiselle, Esko Aholle... 
Mutta, enteellisesti, Erkki Liikasta ei ole kutsuttu.  

PS: Helsingin Sanomat noteerasi nettisivuillaan JP Roosin ystävällisen idean (samoin kuin Taloussanomat ja Kauppalehti, joissa kummasskaan ei ole näkynyt arviota kirjasta!).

7 kommenttia:

 1. Kirjaasi toistaiseksi vielä ehtimättä lukemaan tuntuu siltä että mielestäsi syyllisiä ovat ahneet finanssilaitoksen työntekijät jotka "keksivät" miten he voivat myydä roskaluottoja ja maksaa itselleen huimia bonuksia.

  Ainahan Wall Street humaltuu jos sille juotetaan viinaa. Ja minun mielestäni viina oli halpa raha ja juottajana USA:n keskuspankki. Alan Greenspan on pääsyyllinen. Rahaa ei myöskään pitäisi saada painaa tyhjästä ja vähimmäisvarantojärjestelmä on mielenvikainen; Pankkia voi lainata rahaa mitä sillä ei ole.

  Strategic Analysis Corporationin toimitusjohtaja Ross Healy selittää asian minusta todella hyvin: http://www.youtube.com/watch?v=yjqUE9I9iyI

  VastaaPoista
 2. Absurdin yksinkertaista!

  Totuuden lisäksi pitäisi valjastaa 'poliittinen' voima joka estäisi 'laillistetun rahojen uudelleenjaon'.

  Harakka! . . . Perkele! . . . !!!

  Seppo

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista, Lasse. Pankinjohtajien aiheettomat miljoonabonukset eivät aiheuttaneet finanssikriisiä, mutta olivat yllyttämässä järjettömään riskinottoon. Palkitsemisjärjestelmän on pakko muuttua vastaamaan todellista tulosta eikä näennäisiä voittoja. Se muutos on välttämätön, eikä sitä ole tulossa. Goldman Sachs varautuu maksamaan johdolleen tältä vuodelta lähes 23 MILJARDIN dollarin bonukset.
  Se on Viron bruttokansantuote.
  Luettelen kirjassa yhdeksän syytä, jotka johtavat "duudsonomiaan" eli hullunrohkeaan vedonlyöntiin. Palkitsemisjärjestelmä on vain yksi niistä. Olennaista on, että rahoitusjärjestelmälle on LUONTEENOMAISTA ajautua kriiseihin muutaman vuoden välein. Jotain on tehtävä, ja ehdotuksia kirjassa on.
  Ross Healy on osittain oikeilla jäljillä syyttäessään Fedin löysää rahapolitiikkaa (kirjassani ss. 127-130). Mutta haastattelu on tehty kahdeksan kuukautta ennen Lehmanin konkurssia ja AIG:n syöksyä, joten Healy ei hahmota keskeisintä syytä finanssikriisiin: satojen miljardien dollareiden summittaiset vedonlyönnit asuntoluottojohdannaisilla, joihin ei riskien lauettua löytynyt maksajaa.

  VastaaPoista
 4. Timo: Valtion on vaikea ja ehkä moraalitonta puuttua yksityisomistuksessa olevan osakeyhtiön palkkioihin ja bonuksiin, vaikka ne kuinka selvästi ovatkin täysin perusteettoman kokoisia. Päätöksenteko niihin kuuluu loppukädessä osakkeenomistajille, jotka ovatkin äänestäneet johtoa vastaan myymällä finanssisektorin osakkeita huimalla tahdilla.

  USA:n valtio teki kaikkensa häivyttääkseen riskejä asuntolainamarkkinoilla Fannien ja Freddien takauksien ja korkojen laskun avulla. Kapitalismi (yksityisomistusmalli) on hyvä järjestelmä jos sen ääri-ilmiöitä hillitsee luonnollinen riski ja vastuu. Jos riski viedään pois, se mahdollistaa ahneiden pelureiden lisätä "leveragea".

  Ross Healy puhui juuri asuntolainajohdannaisten arvon paisuttamisesta (government sponsored asset growth), mm. jotta valtion AAA-luokan arvopaperit eivät kokonaan häviäisi sijoittajien portfolioista. Kuplaahan ei synny ellei jonkin arvoa keinotekoisesti nosteta liian korkealle. Ja se kuplan arvo oli nimenomaan näissä valtion takaamissa ja matalilla koroilla hypetetyissä asuntomarkkinoissa ja sitä kautta syntyneissä - ja Greenspanin lietsomissa - johdannaisissa. Eli olemme varmaankin samaa mieltä pitkälti, mutta minä koen että koko homma on kotoisin valtion tekeleistä/hirviöistä Frannie, Freddie ja Fed. Ja Fed pumppaa edelleen lisää bensiiniä juhannuskokkoon. Ikään kuin luoton määrän lisääminen poistaisi luoton määrän lisäyksestä johtuvat ongelmat. Krapuladrinkki ei ole hyvä lääke alkoholismiin.

  Anyways, täytyy kyllä lukea tuo teoksesi. Kiinnostava aihe, josta puhutaan vieläkin aivan liian vähän, tahi vaaditaan ketään tilille.

  VastaaPoista
 5. Hyvä Lasse, erinomaista tekstiä tyynni. Kyse on kuitenkin myös riskin mittakaavasta. Alkoholisti voi kuitenkin ryypätä vain itsensä kuoliaaksi, millä ei ole kovin laajaa globaalia vaikutusta.

  Sen sijaan investointipankit, riskirahastot ja perinteikkäimmät, kunnianarvoisimmat liikepankitkin innostuivat rakentamaan sadoilla miljardeilla asuntoluottojohdannaisia (CDO) - ja tuplaamaan vaikutuksen luomalla niiden "vastapainoksi" vakuutuksia (CDS). Korkojohdannaisten määrä 12-kertaistui kolmessa vuodessa järjettömään 55 biljoonaan euroon. Tai se olisi järjetön luku, ellei koko johdannaiskaupan nimellisarvo olisi ollut 573 biljoonaa (josta 90 prosenttia kaikkien pörssien ulkopuolella).

  Kukaan ei tiennyt, miten ja minne ja miten valtavina vastuut kaatuvat, jos kortit joskus katsotaan. (Luotettiin vain, että sitä tilannetta ei tule. ) Kun ensimmäisiltä usko petti, syntyi paniikki ja kaaos ja syvenevä arvonlaskujen kierre, luottolama, jne.

  Oli niitäkin investointipankkeja, jotka eivät riskit tajuten lähteneet peliin mukaan (kts. Gillian Tett: Fool´s Gold). Mutta siis tässä ilmiömäisessä laajuudessaan finanssikriisi ja sitä seurannut talouskatastrofi oli nimenomaan rahalaitosten itsensä aikaansaama!

  VastaaPoista
 6. Näinhän se tosiaan on.

  On muuten huolestuttavaa kuinka pörssikeinottelukin omalla tavallaan sosialisoitu, kun ottaa huomioon miten jokaisen työtä tekevän tulee lain mukaan maksaa eläkemaksuja, jotka ovat kaikki kiinni eläkeyhtiöiden kautta pörssien arvopapereissa. Pakkosijoittamista.

  Zeitgeist ja muut internetin ruohonjuuritason dokumenttielokuvat ovat selvästi nostaneet yksityispankki-, ja keskuspankkijärjestelmän tapetille USA:ssa. Olisi hienoa jos nämä instituutiot otettaisiin Euroopassakin suurennuslasin alle, ja mietittäisiin mikä vaikutus loppujen lopuksi on kelluvilla valuutoilla, vähimmäisvarantojärjestelmällä ja keskuspankkien autonomialla. Onko valuuttapolitiikka todellakin parempi olla suljettujen ovien takana pankkiirien, ennemmin kuin kansalaisia edustavien poliitikkojen käsissä? Ovatko keskuspankit kyenneet vähentämään taantumia ja kuplia? Uskommeko todellakin että pankkiirit ajattelevat kansalaisten etua toimiessaan paikallisten keskuspankkien hallituksissa? Olisiko parempi että valuuttaa ei voisi painaa tyhjästä, vaan että sen määrä olisi sidottu vaikkapa jonkinlaiseen raaka-aine indeksiin? Mitä seurauksia on sillä että keskuspankit lainaavat rahaa pankeille inflaatiota pienemmällä korolla? Voitaisiinko laskea liikkeelle kilpailevia valuuttoja? Ja niin edelleen. Näitä kysymyksiä en kuullut muuten kenenkään suusta eurovaalien aikaan. Kun käynnissä on tätä luokkaa oleva talouskriisi, ja poliitikkojen suusta ei kuule mitään talouteen liittyvää, sitä kyseenalaistaa toimiiko demokratia.

  Voitaisiinko keskuspankki lopettaa kokonaan? Valtiot ovat kautta historian kyenneet painamaan oman rahansa, ilman pankkiireja, ja vieläpä hienolla menestyksellä. Mm. USA:ssa meni aikas hyvin 1800-luvun lopulla ilman keskuspankkia.

  VastaaPoista
 7. "Kapitalismi (yksityisomistusmalli) on hyvä järjestelmä jos sen ääri-ilmiöitä hillitsee luonnollinen riski ja vastuu. Jos riski viedään pois, se mahdollistaa ahneiden pelureiden lisätä "leveragea"."

  Luonnollinen riski ja vastuu ovat kapitalismin olennaista sisältöä. Näin ollen kapitalismissa ei ole mitään 'ääri-ilmiöitä'. Moderini pankkijärjestelmä ei ole kapitalistinen.

  Nykyjärjestelmä, keskuspankkeineen, Freddyineen ja Fanneineen ovat valtion asettamia regulaattoreita ja aktiivisia markkinasääntelijöitä, jotka ovat itse asiassa takaamassa finanssipelureiden bisneksiä verovaroin. Järjestelmää voidaan kuvata sanalla korporatismi tai kuten Mussolini kutsui omaansa Fasismiksi. Eli äärimmäinen korruptio.

  Keskuspankit eivät ole (Fed 1913 - ) A) estäneet pankkikriisejä vaan lisäsnnet niitä, B) tasoittanut taloussykliä vaan ovat nykyajalla sen perimmäinen syy.

  VastaaPoista

Jatka keskustelua!

Tunnisteet

10 kirjaa rahasta (3) 1989 (1) 1990-luvun lama (1) 2009 (1) 2010 (1) 70-luvun tv-sarjat (1) A-Studio (1) Aalto-Setälä Pauli (1) Aamulehti (3) ABS (2) Adiga Aravind (2) Aho Esko (8) Ahtisaari Martti (1) Airisto Lenita (2) Ajankohtainen kakkonen (1) Ajankohtaisen kakkosen homoilta (2) Akerlof George A. (1) Aktia (1) Al Qaida (1) Ala-Nissilä Olavi (1) alaluokan synty (1) Alanko-Kahiluoto Outi (1) Aleksanteri II (1) alijäämä (1) Alkio Mikko (1) Allen Woody (1) Allianssi (1) Alma (1) Ambea (1) Amma Äiti (1) ampuma-aselaki (1) ANC (1) Ankersmit Frank (1) Ankka Aku (3) Antonova Irina (1) Apple (1) Apunen Matti (4) arabikevät (1) Areva (1) Arhinmäki Paavo (1) Arla (1) Arola Heikki (1) Arvonen Jori (1) arvonlisävero (1) arvopaperistaminen (1) aseiden säilytys (1) Asser et Turnbull (1) asset-secured bond (1) Asuntolaina (1) Atlantic Monthly (1) Atria (1) Atta Muhammed (1) Attendo (1) Augustus International (1) austerity (4) Baby Friendly Hospital (1) Backman Jouni (1) Balzac Honoré de (2) Bank of America (1) Barnier Michel (1) Barroso José Manuel (1) BC Nokia (1) Becker Gary (2) Berliinin muurin murtuminen (1) Berliln Isaiah (1) Berlusconi Silvio (1) Bernadotte Estelle (1) Bernanke Ben (1) Berner Anne (1) Bharat Krishna (1) biodiesel (2) Bitterlich Joachim (1) Blanchard Olivier (2) Bono (2) Borg Anders (1) Bratislava (1) Breivik Anders Behring (2) Brown Gordon (2) Brown James (1) Bryssel (1) Buddenbrookit (1) bullshit (1) Bunga Bunga (1) Burlesconi Silvio (1) Bush George W. (1) Cameron David (1) Carema (1) Cassidy John (1) Christensen Lars (1) Churchill Winston (2) Chydenius Anders (1) Chydenius Antti (1) Citigroup (1) Claes Willy (1) Clinton Bill (1) Coca Colan lisäaineet (1) Crybabies (1) Darling Alistair (1) Darwin Charles (2) Davos (1) De Grauwe Paul (2) deflaatio (2) Defoe Daniel (1) DeLillo Don (1) DeLong Brad (1) Delors Jacques (1) demokratia (1) Demos (1) Diktonius Elmer (1) Dinkespiel Ulf (2) doping (1) Dostojevski Fjodor (1) downshifting (1) Draghi Mario (2) ECB (1) EDP (1) eduskunta (5) eduskuntavaalit (2) Egypti (1) Einstein A-Go-Go (1) Einstein Albert (1) EK (2) Ekenäs BB (1) EKP (7) Elinkeinoelämän keskusliitto (2) Elinkeinoelämän valtuuskunta (1) Elonen Piia (1) elvytys (2) eläkeikä (2) eläkeiän yläraja (1) eläkeuudistus (2) Emu (5) ennusteet (1) EPP (1) Erhard Ludvig (1) Erkko Aatos (2) Ersboll Niels (1) ERVV (2) ESM (1) Espanja (3) Etelä-Afrikka (1) Etla (2) EU (8) EU-jäsenyys (1) EU-jäsenyysneuvottelut (2) EU-komissio (12) EU-maatalouspolitiikka (1) EU-vaalit (1) Euraasian liitto (1) euroalue (3) eurobondit (2) eurokriisi (16) Euroopan investointipankki (2) Euroopan keskuspankki (7) Euroopan parlamentti (3) Eurooppa (1) Eurostat (1) Eurovaalit 2014 (1) EVA (1) EVL (1) EVM (1) Facebook (1) Fadayel Eveline (1) Fallows James (1) Fama Eugene (1) Fassbinder R.W. (1) Fennovoima (2) Financial Times (2) Finanssialan keskusliitto (1) finanssijärjestelmä (2) finanssikriisi (8) Fortum (2) Forum 24 (1) Forum24 (1) Foucault Michel (1) Friedman Milton (5) Fukushima (1) fundamentalismi (1) Gad Marius (1) Galbraith J.K. (1) Galilei Galileo (1) globalisaatio (1) gogo (1) Gogol Nikolai (1) Goldman Sachs (3) Google (1) Graeber David (1) Graham Phil (1) Grahn-Laasonen Sanni (1) Great depression (1) Greenspan Alan (3) Haanpää Pentti (1) Haaparanta Pertti (2) Haavikko Paavo (1) Haavisto (1) Haavisto Heikki (4) Haavisto Pekka (3) Habermas Jürgen (1) Haikala Eino (1) Haiti (1) Hakkarainen Teuvo (3) Hakola Juha (1) Halla-aho Jussi (3) hallintarekisteri (1) hallintarekisteri Harmaa talous (1) hallitus (1) halloween (1) Halme Tony (3) Halonen Tarja (8) Hamlet (1) Hanhi Hannu (2) Hardin Garrett (1) Harju Ilkka (1) Harle VIlho (2) Hautala Heidi (4) Hayek Friedrich (1) Hazard Kaarina (2) Heinäluoma Eero (5) Heiskala Risto (2) Hellman Heikki (1) helluntaiseurakunta (1) Helsingin Sanomat (3) Helsingin Kaupunginkirjasto (1) Helsingin Sanomat (13) Helsinki Seagulls (1) henkirikokset (1) Henkirikostilasto (1) Herlin Antti (1) Herlin Ilkka (1) Herlin Niklas (1) Herlin Pekka (1) Hernesaari (1) Herodotos (1) Hietanen Risto (1) hiihto (1) Hiihtoliitto (1) Hiilamo Heikki (1) Himanen Pekka (4) Hirschman Albert O. (1) Hirvonen Markku (1) Hitler Adolf (1) HK Scan (1) Holappa Lauri (1) Holland Heidi (1) Hollande François (1) Holmberg Kalle (1) Holmström Bengt (1) Holvas Jakke (1) Honka Matti (1) Honkapohja Seppo (1) HS raati (1) Hu Jintao (1) Hufvudstadsbladet (2) HUS (1) Hyvinkää (2) HYY (1) Häkämies Jyri (3) Hämäläinen Unto (1) Härmälä Esa (2) Ihalainen Lauri (1) IK Kapital (1) ikärasismi (1) Ilaskivi Raimo (1) ilmastonmuutos (3) Image (1) IMF (8) Indignados (1) Indonesia (1) investointipankit (1) iPad (1) Irlanti (4) ironia (1) irtokarkki (1) ISMA (1) Italia (2) Itsemurhat (2) itsenäisyyspäivä (1) Itä-Häme (4) Itä-Suomen yliopisto (1) Jaakonsaari Liisa (1) Jackson Hole (1) Jackson Michael (1) Janne Kuutio (1) Japani (1) Jeskanen-Sundström Heli (1) Ji Yuemei (1) Joenpelto Eeva (1) johdannaiset (1) Jokela (1) Joku Anneli (1) Jotuni Maria (1) joulu (1) Joulupukki (2) JSN (1) julkinen sektori (1) Julkisen Sanan Neuvostoliitto (2) Jumala (1) Juncker Jean-Claude (3) Jungner Mikael (3) Jusula Jukka (1) Jyväskylän yliopisto (1) Järvi Antti (1) Jätevesiasetus (1) jääkiekko (1) Jäätteenmäki Anneli (1) K-kauppa (1) Kaarenoja Vappu (1) Kahneman Daniel (1) Kailajärvi Hannu (1) Kakkonen Kyösti (2) kalapuikot (1) Kaleva (1) Kalli Timo (2) Kallis Bjarne (2) Kalpala Asmo (1) Kaltiokumpu Oiva (1) Kambodzha (1) Kanaria (1) Kanerva Ilkka (4) Kangas Olli (1) Kangasharju Aki (1) kansalaisuus (1) kansallispuistot (1) kapitalisaatiosopimus (1) kapitalismi (3) Karhinen Reijo (1) Karjalainen Ahti (1) Kaskeala Juhani Tuomioja Erkki (1) Katainen Jyrki (21) Kauhajoki (1) Kauppakorkeakoulu (2) Keaton Buster (1) Kehittyvien Maakuntien Suomi (2) kehitysapu (2) Keinoelämän keskusliitto (1) Kekkonen Urho (3) Kela (2) kello (1) kerjääminen (1) Keskuskauppakamari (1) keskuspankki (1) keskusrikospoliisi (1) keskusta (2) keskustanuoret (1) Keskustapuolue (5) kestävyysvaje (1) Keynes J.M. (3) Kianto Ilmari (1) Kiasma (1) Kiljunen Kimmo (1) kilpailukyky (1) Kimanen Seppo (1) King Mervyn (1) Kinkel Klaus (2) kirjasto (1) Kirkko (1) kirkosta eroaminen (2) Kiviniemi Mari (5) Klimenko Viktor (1) Klondyke (1) Kobe (1) Kohl Helmut (2) Koijärvi (1) Koivisto Mauno (2) Kokkola (1) kokonaiskysyntä (1) kokoomuksen nuorten liitto (1) Kokoomus (11) Koljatti (1) kolmikanta (1) Kone (1) Kontio Kari (2) Korhonen Jarmo (1) koripallo (1) korkeakoulut (1) Korkman Sixten (4) Korpi Rauno (1) Kortelainen Anna (2) Kosken Kanava (2) Kouri Pentti (1) Kreikka (13) Kreml (1) Krim (1) Krugman Paul (3) Kuhn Thomas (1) Kullberg Rolf (1) kulta (1) Kuntien eläkevakuutus (1) Kuvaja Sari (1) Kylliäinen Antti (1) käsitehistoria (1) käsittämättömät lyhenteet (1) Laakkonen Yrjö (1) lama (2) Lama Dalai (1) Lamassoure Alain (1) Lapin Kansa (6) lapsilisät (1) Latvia (1) Lehman Brothers (4) Lehman sisters (1) lehmä (1) Lehtinen Lasse (1) Lehtomäki Paula (1) Leigh Daniel (1) leikkaukset (1) leikkaus (1) Lepakko (1) leppoistaminen (1) leverage (1) LFA (1) liberalismi (1) Liikanen Erkki (12) Lillehammerin olympialaiset (1) Lillqvist Katariina (1) Linden Suvi (1) Linna Väinö (1) Lintilä Mika (1) Lipponen Paavo (5) London School of Economics (2) Long Term Capital Management (1) Louekoski Matti (1) Lucas Robert (1) lukeminen (1) Lukuviikko (1) Luoton loppu (1) luottoluokittajat (1) Luxemburg (1) Lähde Jussi (1) Länsi-Uusimaa (1) Maahanmuutto (3) maailmanmestaruus (1) maanjäristys (1) Maaseudun tulevaisuus (1) maatalouspolitiikka (1) Madoff Bernie (2) Mallander J.O. (1) Malthus Joseph (1) Mandela Nelson (2) Mann Thomas (2) Mannerheim (1) markkinat (2) markkinayhteiskunta (3) Martta (1) Martti (1) Marx Karl (1) Maskun kalustetalo (1) Mbeki Thabo (1) MedOne (1) Mehiläinen (1) Mendel Grigori (1) Meri Veijo (1) Merkel Angela (2) Mermaid (1) Merrill Lynch (1) Metalliliitto (2) metsästys (1) Miami Heat (1) Mickelsson Max (1) Mikkkeli (1) minimipalkkas (1) Minna Ruckenstein (1) Minsky Hyman (1) Mitro Isä (1) Mokka Roope (1) Monti Mario (1) moral hazard (1) Mosambik (1) MTK (1) Mubarak Hosni (1) Mussolini Benito (1) Müller Heiner (1) Myllylä Mika (1) Münchau Wolfgang (1) Münchhausen paroni (1) Myyrmanni (1) Mäkinen Kari (1) Männistö Lasse (1) Naxos (1) Neste OIl (2) Neuvonen Aleksi (1) Neuvostoliitto (3) New Yorker (3) Newsweek (1) Niinistö Sauli (5) Niniistö Sauli (1) Njassa (1) Noitaympyrä (1) Nokelainen Petteri (1) Nokia (3) Norberg Johan (1) Nordea (7) normitalkoot (1) Nova (1) Nowotny Ewald (1) Nummisuutarit (1) nuorisotyöttömyys (1) Nuorkansallinen vapaussäätiö (1) Nykyri Ilona (1) näkymätön käsi (1) Näkymätön Mies (1) Obama Barack (1) Occupy Wall Street (1) Oddson David (1) OECD (1) Oikeusministeriö (1) oikeustoimikelpoisuus (1) Oinonen Pentti (1) Okko Paavo (1) OKM (1) Olkiluoto 3 (1) Onninen Suvi (2) OP-Pohjola (1) Oreck Bruce (1) Orivesi (1) Otava (1) Outokumpu (1) Paasikivi Juho Kusti (1) pakolaisuus (1) Palme Olof (1) palmuöljy (2) Palonen Kari (1) Pangalos Theodoros (1) pankkivero (1) Papandreou George (2) parlamentarismi (1) parlement (1) Pasanen Tauno (1) Patomäki Heikki (1) Paul Krugman (1) Paulson Hank (1) Pekka (1) Pekkala Ahti (1) Pekkarinen Jukka (3) Pekkarinen Mauri (3) Pelle Miljoona (1) Peltomäki Jukka (1) Pentikäinen Mikael (1) Penttilä Risto E.J. (1) Perheyritysten liitto (1) perintövero (1) Persson Göran (1) Pertti Haaparanta (1) peruskoulu (2) Perussuomalaiset (10) perustulo (1) perustuslaki (1) Pesonen Janne (1) Peston Robert (1) Pietikäinen Sirpa (1) Pietinen Kimmo (1) Piga Gustavo (1) Pihlström Antti (1) piispat (1) Pikkarainen Pentti (1) Pinochet Augusto (1) Plötz Alfred (1) Polanyi Karl (5) poliisi (1) politiikka (1) politrukki (1) Pori (1) Portugali (3) presidentinvaalit 2012 (1) presidentti (2) Prodi Romano (1) protesti (1) provokaatio (1) Puerto de la Cruz (1) Pula-aika (1) Pulliainen Erkki (1) Puntarpää (1) Putin Vladimir (3) Putkonen Matti (3) Puu Anna (1) Puustjärvi Anna (1) pyramidi (2) Pyykkö Mirja (1) Pyörälä Mika (1) Päihdet-Häme (1) pääministeri (2) pääomavero (1) pörssi (2) QE (4) Radio City (1) Radio Suomi (1) Raeste Juha-Pekka (1) raha (2) rahaliitto (1) Rahan kulttuuri (1) rahapolitiikka (1) Rahkonen Keijo (1) rahoitus (2) rahoitusmarkkinavero (1) Rajan Raghuram (1) rakenneuudistus (1) rasaismi (1) Ratsia (1) Ratzel Friedrich (1) RBS (1) Reagan Ronald (1) Reding Viviane (1) Rehn Olli (14) Rehula Juha (2) Reinhardt Carmen (1) Relander Jukka (2) Retuperän WBK (1) Reunanen Esa (1) Riihilahti Aki (1) Rinne Antti (1) Rogoff Kenneth (1) Rojola Lea (1) Romania (1) Roos JP (3) Round Robin (1) Ruokonen Pertti (1) Ruotsi (1) rusinapulla (1) ruuan alv (1) Ruutu Tuomo (1) Rämö Aurora (1) Räsänen Jari (1) Räsänen Päivi (2) S-ryhmä (1) S&D (1) Saarikoski Pentti (1) Saarikoski Saska (2) Saarinen Esa (1) Saga (1) Sairaanhoitaja Sari (1) SAK (3) Saksa (1) Salama Hannu (1) Salmela-Järvinen Martta (1) Salo (1) Salo Petri (1) Salo Sinikka (1) Salolainen Pertti (2) Salon Seudun Sanomat (5) Salonen Ahti M. (1) Sampo (3) San Antonio Spurs (1) Sanoma Oy (2) Sarasvuo Jari (3) Sasi Kimmo (2) Satakunnan Kansa (5) Satuli Antti (2) Sauli Mikko (1) Sauri Pekka (1) Savon Sanomat (1) Schiller Karl (1) Scholes Myron Kuparinen Susanna (1) Schulz Martin (1) SDP (13) Sehr Schnell (1) seksi (1) seniokratia (1) Shakespeare William (1) Sichuan (1) sienestys (1) Simon John (1) Sinnemäki Anni (2) Siola Anna (1) Sipilä Juha (4) Smith Adam (2) SMP (1) Snellman J.V. (2) Soini Timo (18) Soininvaara Osmo (1) Solidium (1) SONK (1) Soros George (2) Sovala Markus (1) Spotify (1) SSS (1) Standard's & Poor (1) Stanley O´Neal (1) Stern Nicholas (1) Stiglitz Joseph (1) STM (1) Stoltenberg Jens (2) Stoppard Tom (1) strategia (1) strutsi (1) Stubb Alexander (11) Sukari Toivo (2) Sulkunen Sari (1) Summers Lawrence (2) Sundbäck Veli (3) Suomen Kirjastoseura (1) Suomen Kuvalehti (1) Suomen Kuvalehti Saarikoski Saska (1) Suomen pankki (7) Suomen RH-yhtiöt (1) Suomen Tietotoimisto (1) Suomen Yrittäjät (1) Suomenlinna (1) Suomi (2) Suomi-Soffa (1) Superman (1) Surowiecki James (1) surrealismi (1) Suupohjan Osuuspankki (1) Suuri kiristys (5) Suuri lama (1) suurtyöttömyys (1) Sveitsi (1) synnytysosasto (1) Syrjälä Hanna (1) syrjäytyminen (1) Sähkönkulutus (1) sääntely (1) säästäminen (1) Söderblom Erik (1) Söderman Jacob (1) Taalasmaa Seppo (1) taantuma (2) Taipaleenmäki Marika (1) Taleb Nassim Nicholas (1) talous (3) Talouselämä (6) talouskriisi (1) talouskuri (1) talouspolitiikka (1) taloustiede (1) Tammisaari (1) Tapiola (1) tasa-arvo (3) teknologia (1) TEM (1) Tenavat (1) Tennilä Esko-Juhani (1) Teresa Äiti (1) Tervo Jari (1) Tett Gillian (1) Teuva (1) Thaler Richard (1) Thatcher Margaret (2) The Economist (1) Tilastokeskus (2) Timo Kallinen (1) TINA (1) TLTRO (1) Toivanen-Koivisto Maarit (1) Torpan Pojat (1) Townsend Joseph (1) Tragedy of the Commons (1) tranche (1) Trichet Jean-Claude (1) Triton (1) Troikka (1) Troyan Carlo (1) Tsakalotos Euklides (1) Tsipras Alexis (1) tsunami (2) Tunisia (1) Tuomioja Erkki (6) tuottavuus (1) Turhapuro Uuno (1) Turhuuksien rovio (1) Turkka Jouko (2) Turkki Teppo (1) Turun kauppakorkeakoulu (1) Turun NMKY (1) Turun Sanomat (1) Turunen Taisto (2) Tutu Desmond (1) TVO (1) tyhmyys (1) työttömyys (3) tähtisadetikku (1) Uimonen Risto (3) Ukkola Tuulikki (1) Ukraina (1) ulkoisvaikutus (1) Urho Ulla-Marja (1) Urpilainen Jutta (8) Uschanov Tommi (1) Utöya (1) uusi vuosi (1) Uusipaavalniemi Markku (1) uusiutuva energia (1) uusliberalismi (1) vaalirahoitus (2) Vakaus- ja kasvusopimus (1) Val(t)io (1) Valio (1) Valkoinen tiikeri (1) Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (1) valtiontalous (1) valtionvelka (5) valtiovarainministeriö (4) van Duyn Aline (1) Vanhanen Matti (12) Vapaavuori Jan (1) Varma (1) Vartiainen Juhana (4) Vartiosaari (1) Vasemmistoliitto (1) vasemmistonuoret (1) Vasikkasaari (1) velka (1) velkaantuminen (1) velkapopulismi (1) Venäjä (1) veronkierto (3) veroparatiisi (3) veropohja (2) Verotus (1) verovähennys (1) Viheriälaakso J.V. (1) vihreät (3) Viinanen Iiro (5) Vilkuna Pekka (1) Vimärirotta (1) Virén Lasse (1) Virkkunen Henna (1) Virkkunen Janne (1) Virolainen Johannes (2) Virolainen Kyllikki (1) Virtanen Pertti (1) Vistbacka Raimo (1) vivutus (1) VM (1) von Plötz Hans (1) voodoo (1) Välijärvi Jouni (1) Väyrynen Paavo (2) Väätäinen Juha (1) Wahlroos Björn (13) Walhbeck Ville (2) Wall Street (1) Wallin Stefan (2) Ware Marilyn (1) Wettenhovi-Aspa Sigurd (1) Whately Richard (1) Wibble Anne (2) Wikileaks (1) Wikipedia (1) Williamson David (1) WinCapita (2) Wolfe Tom (1) WSOY (1) Yale (1) Ydinvoima (4) Yhdysvallat (1) Yhdysvaltain lähetystö (2) yhteisvastuu (2) yhteisövero (1) Ykkösaamu (1) Yle (1) yleinen asevelvollisuus (1) yleislakko (1) Yleisradio (3) yliopisto (1) Ylioppilaslehti (3) Ylönen Matti (1) ympäristöministeriö (1) Yrjö-Koskinen (1) YYA (1) Zizek Slavoj (1) Zyskowicz Ben (3) Älä ruoki lamaa (1) ärräpussi (1) Äänekosken Huima (1) Äänekoski (2) Äärimmäistyvyys (1)