perjantai 6. heinäkuuta 2012

Laki vääryyden poistamiseksi


Oikeusministeri kannattaa seksin ostokieltoa

HELSINGIN SANOMAT 6.7.2012 11:52
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ( r) suhtautuu myönteisesti seksin ostamisen täydelliseen kieltämiseen. Nykylainsäädännössä on kriminalisoitu seksin ostaminen vain parituksen tai ihmiskaupan uhrilta.
Tämä déjà-vu minulla on ollut aiemminkin! Totta vieköön, eikö aiheesta käyty laaja keskustelu kuusi vuotta sitten, kun seksin ostamisen kriminalisointia yritettiin saada lakiin. Eduskunta päätti kuitenkin toisin. Tässä kolumnini 4.5. 2006:

Laki vääryyden poistamiseksi
Eräänä päivänä hallitus päätti kieltää turkistarhauksen. Jo oli aikakin. Mikä voi olla iljettävämpää ja alentavampaa kuin nyljetty minkki?
Kuka turkiksia edes tarvitsee? Ei voi olla oikein, että karvaturrit tapetaan muutaman turhamaisen ihmisen itsekkäiden tarpeiden takia. Nykyisin talvetkin ovat niin leutoja, että ihan hyvin pärjää huopatakissa.
Jokainen tietää, että turkiksissa pöyhkeilevät Venäjän uusrikkaat ja mafiosot. Turkistarhaus liittyy siis kansainväliseen rikollisuuteen, ihmiskauppaan, salakuljetukseen, kiristykseen ja Euroviisujen ennalta sovittuihin pisteytyksiin. Nämä kaikki ovat tietenkin itsessään jo rikoksia, mutta niillä voi silti perustella uutta kriminalisointia.
“Yhteiskunnan on selkeästi osoitettava, ettei tällaista toimintaa voi hyväksyä”, julisti kulttuuriministeri.
Eduskunta otti hallituksen esityksen vastaan tyydytyksellä. “Ihanneyhteiskunnassa ei ole turkistarhausta”, demariedustaja ilmoitti.
Ja tuulipukukansan suuri enemmistö oli samaa mieltä.

Lainsäätäjien kävi kuitenkin sääli turkistarhaajia. Vaikka terveelle ihmiselle löytyy aina eettisesti sopivampaa työtä vaikkapa puolueiden paikallisosastoista, turkistarhaus on sentään laillinen ammatti. Ja Suomen perustuslaki takaa elinkeinovapauden.
Niinpä päätettiin, että vain turkin ostaminen on rangaistavaa.
Kukapa säälisi turhamaisia asiakkaita, jotka yleisestä paheksunnasta huolimatta haluavat pukeutua murhattuihin eläimiin. Häkkiin vaan!
Ajatus oli kaunis, mutta epäkäytännöllinen. Miten voi harjoittaa laillista elinkeinoa, jonka asiakas joutuu poseen? Kun ostaja tekee rikoksen, niin myyjä syyllistyy rikokseen yllyttämiseen. Joka myös on rikos.
Käytännössä turkistarhaajat ajettaisiin konkurssiin, tai todennäköisemmin maan alle, rikollisiin piireihin ja mafioiden armoille. Tätä moni tarhaaja alkoi äänekkäästi vastustaa.
Päättäjät olivat ymmällään. Lämmin tarkoitus oli suojella turkisalalle ajautuneita ihmisiä, jotka kiittämättömästi ilmoittivatkin, etteivät luopuisi verisestä ammatistaan. 
Eivätkö ne ymmärrä omaa parastaan – ja ennen kaikkea yhteiskunnan?
Ongelma ratkaistiin siten, että heiltä poistettiin itsemääräämisoikeus. He ovat kaikki “hädänalaisia”. Se, ettei pidä itseään hädänalaisena, on hädänalaisuuden varmin merkki.
Turkistarhaukseen “ryhtyminen on vain harvoissa tapauksissa seurausta täysin vapaasta valinnasta”, lakiteksti perusteli. Totta, ihmiset tekevät usein työtä rahan pakosta. Sama pätee tietysti laitoshoitajiin, hitsareihin ja lehtien puhelinmyyjiin – mutta heitä hallitus ei vielä toistaiseksi suojele omalta työltään.
Jos uhrit joutuvat entistä vaikeampaan asemaan ja asiakkaat vankilaan, niin se on hinta, joka on vain maksettava matkalla ihanneyhteiskuntaan.

Turkistarhauksen kieltävä laki on siitä mainio, että sitä ei ole viime kädessä ollenkaan suunnattu niille, jotka joutuvat siitä kärsimään – myyjät ja ostajat – vaan niille, joiden elämää se ei ollenkaan kosketa. Se tyydyttää niitä, joille turkistarhaus on ideologinen ongelma.
“Lainsäädäntö ei pelkästään heijastele vallitsevia asenteita, vaan sillä voidaan vaikuttaa asenteisiin ja ohjata ihmisten käyttäytymistä toivottuun suuntaan”, kulttuuriministeri ilmoitti lehdessä.
Eräs henkilö uskaltautui kysymään: entäs jos turkistarhaus ei olekaan suuri ongelma? 
Sitä esiintyy, siitä on hankaluutensa, mutta kansainvälisesti katsoen sitä on Suomessa vähän. Se on joka tapauksessa yleisesti tuomittua, joten ihmisten asenteisiin ja käytökseen ei ole syytä puuttua rikoslailla. Rikoslaki on yhteiskunnan järein ase, jota ei pidä käyttää moraalisen närkästyksen osoituksiin.
Henkilö jatkoi: Voiko moniarvoisessa yhteiskunnassa ylipäätään määritellä yhtä ja yhteistä “toivottua suuntaa”? 
Onko edes periaatteessa toivottavaa, että valtio määrittelee moraalia? Ja kriminalisoi kaiken, mistä ei tykkää?
Henkilö olisi puhunut pidempäänkin, kunnes havaittiin, että hänellä oli ketunhäntä kainalossa.

Tällä hetkellä turkistarhauksen kieltävä laki on kuitenkin jonossa, sillä päättäjien on hoidettava ensin polttavampia epäkohtia.
“Prostituutio on eettisesti tuomittavampaa kuin turkistarhaus”, listasi kansanedustaja Susanna Rahkonen (sd) Helsingin Sanomissa.
Niinpä laki seksin ostamisen kriminalisoinnista on nyt eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyssä. Mutta se on sitten kokonaan eri asia. •

8 kommenttia:

 1. Nämäkin ongelmat tulisivat pääpiirteissään hoidettua jos lestadiolaisuus määriteltäisiin valtion ideologiaksi, mitä se käytännössä jo onkin, ainakin kirjailija Matti Mäkelän mielestä.

  Muutenkin ollaan henkisesti jämähdetty 1800-luvulle. Pääasia, että ei yritetäkään kehittää mitään omaa, vaan tyydytään kuseskelemaan toisten kintuille ja Lestadiuksen mallin mukaan -tänään Eino Leinon (alk. Lönnbohm) päivänä- annetaan kunnia ruotsalaisille, häpeä idän karhulle.

  Virallisten liputuspäivien lisäksi vakiintuneita liputuspäiviä ovat:
  -J. L. Runebergin päivä, 5. helmikuuta
  -tasa-arvon päivä, Minna Canthin päivänä 19. maaliskuuta
  -suomen kielen päivä, Mikael Agricolan ja Elias Lönnrotin päivänä 9. huhtikuuta
  -kansallinen veteraanipäivä, 27. huhtikuuta
  -Eurooppa-päivä, 9. toukokuuta
  -suomalaisuuden päivä, J. V. Snellmanin päivänä 12. toukokuuta
  -kaatuneiden muistopäivä, toukokuun kolmantena sunnuntaina
  -runon ja suven päivä, Eino Leinon päivänä 6. heinäkuuta
  -suomalaisen kirjallisuuden päivä, Aleksis Kiven (Stenvall) päivä 10. lokakuuta
  -Yhdistyneiden kansakuntien päivä, 24. lokakuuta
  -ruotsalaisuuden päivä, 6. marraskuuta
  -isänpäivä, marraskuun toisena sunnuntaina
  -suomalaisen musiikin päivä, Jean Sibeliuksen päivänä 8. joulukuuta.

  VastaaPoista
 2. Koska eduskunnan nimi kuitenkin muutetaan naisvoimaantumisen myötä kieltämis- ja holhouspäättämöksi, ehkä se kannattaisi tehdä seksinostokieltolain säätämisen yhteydessä eikä odottaa, että yksityisautoilu sallitaan Jyväskylän eteläpuolella vain ministereille.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Oikeustieteilijöiden palvelujen kysyntä kasvaa, kun aletaan tarvita laintulkintaa, mikä nostaa noiden palveluiden hintaa, enkä puhu nyt seksipalveluista.

  VastaaPoista
 5. Kaikista kesäuusinnoista tämä ei ollut sentään se kaikkein kamalin.

  Oikeastaan terävä valinta valinta. Toivottavasti seuraava uusinta ei koske Ruokolahden leijonaa

  VastaaPoista
 6. Politiikan alalla syyt kesäuusintoihin moninaiset.

  Muuankin don eero on saanut lapsuutensa kotikaupungin ajattelijalta melkein lupauksen seuraavasta suomalaisesta rauhannoopelista mistä salelle aiheutuvaa mielipahaa lieventämään on tämä kutsuttu kävelemään kaupungin keskustaan ensi lauantaina.

  VastaaPoista
 7. Joku anonyymi tuolla horisee että "naisvoimaantumisella" olisi jotain tekemistä näiden lakiehdotusten kanssa. Ei ole.

  Ei pidä sekoittaa asioita keskenään.

  Mutta Timo, hieno kirjoitus. Kät läpi kaikki itsekin käyttämäni argumentit, ei taida jäädä mitään puuttumaan.

  VastaaPoista
 8. "Prostituutio on eettisesti tuomittavampaa kuin turkistarhaus".. tää oli hauska oikeesti. Ai se että joku akka myy itseään vain rahoittaakseen elämänsä on enemmän väärin kuin se että viaton eläin teljetään ahtaaseen, virikkeettömään häkkiin puoleksi vuodeksi ja sit tapetaan sähköiskulla? Sillä naisella vissiin on "vähän" enemmän valtaa ja valinnan vapautta kuitenkin päättää omasta elämästään kuin mitä sillä elukalla on. Turkiseläimen elämän laatu on niin ankea, että ei semmonen elämä ole elämisen arvonen. Helpompaa sille ois jos ei ois syntyny ollenkaan. En välitä seksin oston kriminalisoimisesta. Mutta turkistarhaus ei kuulu nyky-yhteiskuntaan ja tulevat sukupolvet tulee kyllä ihmettelemään että miksi me sallittiin sen jatkua näinkin pitkään.

  VastaaPoista

Jatka keskustelua!

Tunnisteet

10 kirjaa rahasta (3) 1989 (1) 1990-luvun lama (1) 2009 (1) 2010 (1) 70-luvun tv-sarjat (1) A-Studio (1) Aalto-Setälä Pauli (1) Aamulehti (3) ABS (2) Adiga Aravind (2) Aho Esko (8) Ahtisaari Martti (1) Airisto Lenita (2) Ajankohtainen kakkonen (1) Ajankohtaisen kakkosen homoilta (2) Akerlof George A. (1) Aktia (1) Al Qaida (1) Ala-Nissilä Olavi (1) alaluokan synty (1) Alanko-Kahiluoto Outi (1) Aleksanteri II (1) alijäämä (1) Alkio Mikko (1) Allen Woody (1) Allianssi (1) Alma (1) Ambea (1) Amma Äiti (1) ampuma-aselaki (1) ANC (1) Ankersmit Frank (1) Ankka Aku (3) Antonova Irina (1) Apple (1) Apunen Matti (4) arabikevät (1) Areva (1) Arhinmäki Paavo (1) Arla (1) Arola Heikki (1) Arvonen Jori (1) arvonlisävero (1) arvopaperistaminen (1) aseiden säilytys (1) Asser et Turnbull (1) asset-secured bond (1) Asuntolaina (1) Atlantic Monthly (1) Atria (1) Atta Muhammed (1) Attendo (1) Augustus International (1) austerity (4) Baby Friendly Hospital (1) Backman Jouni (1) Balzac Honoré de (2) Bank of America (1) Barnier Michel (1) Barroso José Manuel (1) BC Nokia (1) Becker Gary (2) Berliinin muurin murtuminen (1) Berliln Isaiah (1) Berlusconi Silvio (1) Bernadotte Estelle (1) Bernanke Ben (1) Berner Anne (1) Bharat Krishna (1) biodiesel (2) Bitterlich Joachim (1) Blanchard Olivier (2) Bono (2) Borg Anders (1) Bratislava (1) Breivik Anders Behring (2) Brown Gordon (2) Brown James (1) Bryssel (1) Buddenbrookit (1) bullshit (1) Bunga Bunga (1) Burlesconi Silvio (1) Bush George W. (1) Cameron David (1) Carema (1) Cassidy John (1) Christensen Lars (1) Churchill Winston (2) Chydenius Anders (1) Chydenius Antti (1) Citigroup (1) Claes Willy (1) Clinton Bill (1) Coca Colan lisäaineet (1) Crybabies (1) Darling Alistair (1) Darwin Charles (2) Davos (1) De Grauwe Paul (2) deflaatio (2) Defoe Daniel (1) DeLillo Don (1) DeLong Brad (1) Delors Jacques (1) demokratia (1) Demos (1) Diktonius Elmer (1) Dinkespiel Ulf (2) doping (1) Dostojevski Fjodor (1) downshifting (1) Draghi Mario (2) ECB (1) EDP (1) eduskunta (5) eduskuntavaalit (2) Egypti (1) Einstein A-Go-Go (1) Einstein Albert (1) EK (2) Ekenäs BB (1) EKP (7) Elinkeinoelämän keskusliitto (2) Elinkeinoelämän valtuuskunta (1) Elonen Piia (1) elvytys (2) eläkeikä (2) eläkeiän yläraja (1) eläkeuudistus (2) Emu (5) ennusteet (1) EPP (1) Erhard Ludvig (1) Erkko Aatos (2) Ersboll Niels (1) ERVV (2) ESM (1) Espanja (3) Etelä-Afrikka (1) Etla (2) EU (8) EU-jäsenyys (1) EU-jäsenyysneuvottelut (2) EU-komissio (12) EU-maatalouspolitiikka (1) EU-vaalit (1) Euraasian liitto (1) euroalue (3) eurobondit (2) eurokriisi (16) Euroopan investointipankki (2) Euroopan keskuspankki (7) Euroopan parlamentti (3) Eurooppa (1) Eurostat (1) Eurovaalit 2014 (1) EVA (1) EVL (1) EVM (1) Facebook (1) Fadayel Eveline (1) Fallows James (1) Fama Eugene (1) Fassbinder R.W. (1) Fennovoima (2) Financial Times (2) Finanssialan keskusliitto (1) finanssijärjestelmä (2) finanssikriisi (8) Fortum (2) Forum 24 (1) Forum24 (1) Foucault Michel (1) Friedman Milton (5) Fukushima (1) fundamentalismi (1) Gad Marius (1) Galbraith J.K. (1) Galilei Galileo (1) globalisaatio (1) gogo (1) Gogol Nikolai (1) Goldman Sachs (3) Google (1) Graeber David (1) Graham Phil (1) Grahn-Laasonen Sanni (1) Great depression (1) Greenspan Alan (3) Haanpää Pentti (1) Haaparanta Pertti (2) Haavikko Paavo (1) Haavisto (1) Haavisto Heikki (4) Haavisto Pekka (3) Habermas Jürgen (1) Haikala Eino (1) Haiti (1) Hakkarainen Teuvo (3) Hakola Juha (1) Halla-aho Jussi (3) hallintarekisteri (1) hallintarekisteri Harmaa talous (1) hallitus (1) halloween (1) Halme Tony (3) Halonen Tarja (8) Hamlet (1) Hanhi Hannu (2) Hardin Garrett (1) Harju Ilkka (1) Harle VIlho (2) Hautala Heidi (4) Hayek Friedrich (1) Hazard Kaarina (2) Heinäluoma Eero (5) Heiskala Risto (2) Hellman Heikki (1) helluntaiseurakunta (1) Helsingin Sanomat (3) Helsingin Kaupunginkirjasto (1) Helsingin Sanomat (13) Helsinki Seagulls (1) henkirikokset (1) Henkirikostilasto (1) Herlin Antti (1) Herlin Ilkka (1) Herlin Niklas (1) Herlin Pekka (1) Hernesaari (1) Herodotos (1) Hietanen Risto (1) hiihto (1) Hiihtoliitto (1) Hiilamo Heikki (1) Himanen Pekka (4) Hirschman Albert O. (1) Hirvonen Markku (1) Hitler Adolf (1) HK Scan (1) Holappa Lauri (1) Holland Heidi (1) Hollande François (1) Holmberg Kalle (1) Holmström Bengt (1) Holvas Jakke (1) Honka Matti (1) Honkapohja Seppo (1) HS raati (1) Hu Jintao (1) Hufvudstadsbladet (2) HUS (1) Hyvinkää (2) HYY (1) Häkämies Jyri (3) Hämäläinen Unto (1) Härmälä Esa (2) Ihalainen Lauri (1) IK Kapital (1) ikärasismi (1) Ilaskivi Raimo (1) ilmastonmuutos (3) Image (1) IMF (8) Indignados (1) Indonesia (1) investointipankit (1) iPad (1) Irlanti (4) ironia (1) irtokarkki (1) ISMA (1) Italia (2) Itsemurhat (2) itsenäisyyspäivä (1) Itä-Häme (4) Itä-Suomen yliopisto (1) Jaakonsaari Liisa (1) Jackson Hole (1) Jackson Michael (1) Janne Kuutio (1) Japani (1) Jeskanen-Sundström Heli (1) Ji Yuemei (1) Joenpelto Eeva (1) johdannaiset (1) Jokela (1) Joku Anneli (1) Jotuni Maria (1) joulu (1) Joulupukki (2) JSN (1) julkinen sektori (1) Julkisen Sanan Neuvostoliitto (2) Jumala (1) Juncker Jean-Claude (3) Jungner Mikael (3) Jusula Jukka (1) Jyväskylän yliopisto (1) Järvi Antti (1) Jätevesiasetus (1) jääkiekko (1) Jäätteenmäki Anneli (1) K-kauppa (1) Kaarenoja Vappu (1) Kahneman Daniel (1) Kailajärvi Hannu (1) Kakkonen Kyösti (2) kalapuikot (1) Kaleva (1) Kalli Timo (2) Kallis Bjarne (2) Kalpala Asmo (1) Kaltiokumpu Oiva (1) Kambodzha (1) Kanaria (1) Kanerva Ilkka (4) Kangas Olli (1) Kangasharju Aki (1) kansalaisuus (1) kansallispuistot (1) kapitalisaatiosopimus (1) kapitalismi (3) Karhinen Reijo (1) Karjalainen Ahti (1) Kaskeala Juhani Tuomioja Erkki (1) Katainen Jyrki (21) Kauhajoki (1) Kauppakorkeakoulu (2) Keaton Buster (1) Kehittyvien Maakuntien Suomi (2) kehitysapu (2) Keinoelämän keskusliitto (1) Kekkonen Urho (3) Kela (2) kello (1) kerjääminen (1) Keskuskauppakamari (1) keskuspankki (1) keskusrikospoliisi (1) keskusta (2) keskustanuoret (1) Keskustapuolue (5) kestävyysvaje (1) Keynes J.M. (3) Kianto Ilmari (1) Kiasma (1) Kiljunen Kimmo (1) kilpailukyky (1) Kimanen Seppo (1) King Mervyn (1) Kinkel Klaus (2) kirjasto (1) Kirkko (1) kirkosta eroaminen (2) Kiviniemi Mari (5) Klimenko Viktor (1) Klondyke (1) Kobe (1) Kohl Helmut (2) Koijärvi (1) Koivisto Mauno (2) Kokkola (1) kokonaiskysyntä (1) kokoomuksen nuorten liitto (1) Kokoomus (11) Koljatti (1) kolmikanta (1) Kone (1) Kontio Kari (2) Korhonen Jarmo (1) koripallo (1) korkeakoulut (1) Korkman Sixten (4) Korpi Rauno (1) Kortelainen Anna (2) Kosken Kanava (2) Kouri Pentti (1) Kreikka (13) Kreml (1) Krim (1) Krugman Paul (3) Kuhn Thomas (1) Kullberg Rolf (1) kulta (1) Kuntien eläkevakuutus (1) Kuvaja Sari (1) Kylliäinen Antti (1) käsitehistoria (1) käsittämättömät lyhenteet (1) Laakkonen Yrjö (1) lama (2) Lama Dalai (1) Lamassoure Alain (1) Lapin Kansa (6) lapsilisät (1) Latvia (1) Lehman Brothers (4) Lehman sisters (1) lehmä (1) Lehtinen Lasse (1) Lehtomäki Paula (1) Leigh Daniel (1) leikkaukset (1) leikkaus (1) Lepakko (1) leppoistaminen (1) leverage (1) LFA (1) liberalismi (1) Liikanen Erkki (12) Lillehammerin olympialaiset (1) Lillqvist Katariina (1) Linden Suvi (1) Linna Väinö (1) Lintilä Mika (1) Lipponen Paavo (5) London School of Economics (2) Long Term Capital Management (1) Louekoski Matti (1) Lucas Robert (1) lukeminen (1) Lukuviikko (1) Luoton loppu (1) luottoluokittajat (1) Luxemburg (1) Lähde Jussi (1) Länsi-Uusimaa (1) Maahanmuutto (3) maailmanmestaruus (1) maanjäristys (1) Maaseudun tulevaisuus (1) maatalouspolitiikka (1) Madoff Bernie (2) Mallander J.O. (1) Malthus Joseph (1) Mandela Nelson (2) Mann Thomas (2) Mannerheim (1) markkinat (2) markkinayhteiskunta (3) Martta (1) Martti (1) Marx Karl (1) Maskun kalustetalo (1) Mbeki Thabo (1) MedOne (1) Mehiläinen (1) Mendel Grigori (1) Meri Veijo (1) Merkel Angela (2) Mermaid (1) Merrill Lynch (1) Metalliliitto (2) metsästys (1) Miami Heat (1) Mickelsson Max (1) Mikkkeli (1) minimipalkkas (1) Minna Ruckenstein (1) Minsky Hyman (1) Mitro Isä (1) Mokka Roope (1) Monti Mario (1) moral hazard (1) Mosambik (1) MTK (1) Mubarak Hosni (1) Mussolini Benito (1) Müller Heiner (1) Myllylä Mika (1) Münchau Wolfgang (1) Münchhausen paroni (1) Myyrmanni (1) Mäkinen Kari (1) Männistö Lasse (1) Naxos (1) Neste OIl (2) Neuvonen Aleksi (1) Neuvostoliitto (3) New Yorker (3) Newsweek (1) Niinistö Sauli (5) Niniistö Sauli (1) Njassa (1) Noitaympyrä (1) Nokelainen Petteri (1) Nokia (3) Norberg Johan (1) Nordea (7) normitalkoot (1) Nova (1) Nowotny Ewald (1) Nummisuutarit (1) nuorisotyöttömyys (1) Nuorkansallinen vapaussäätiö (1) Nykyri Ilona (1) näkymätön käsi (1) Näkymätön Mies (1) Obama Barack (1) Occupy Wall Street (1) Oddson David (1) OECD (1) Oikeusministeriö (1) oikeustoimikelpoisuus (1) Oinonen Pentti (1) Okko Paavo (1) OKM (1) Olkiluoto 3 (1) Onninen Suvi (2) OP-Pohjola (1) Oreck Bruce (1) Orivesi (1) Otava (1) Outokumpu (1) Paasikivi Juho Kusti (1) pakolaisuus (1) Palme Olof (1) palmuöljy (2) Palonen Kari (1) Pangalos Theodoros (1) pankkivero (1) Papandreou George (2) parlamentarismi (1) parlement (1) Pasanen Tauno (1) Patomäki Heikki (1) Paul Krugman (1) Paulson Hank (1) Pekka (1) Pekkala Ahti (1) Pekkarinen Jukka (3) Pekkarinen Mauri (3) Pelle Miljoona (1) Peltomäki Jukka (1) Pentikäinen Mikael (1) Penttilä Risto E.J. (1) Perheyritysten liitto (1) perintövero (1) Persson Göran (1) Pertti Haaparanta (1) peruskoulu (2) Perussuomalaiset (10) perustulo (1) perustuslaki (1) Pesonen Janne (1) Peston Robert (1) Pietikäinen Sirpa (1) Pietinen Kimmo (1) Piga Gustavo (1) Pihlström Antti (1) piispat (1) Pikkarainen Pentti (1) Pinochet Augusto (1) Plötz Alfred (1) Polanyi Karl (5) poliisi (1) politiikka (1) politrukki (1) Pori (1) Portugali (3) presidentinvaalit 2012 (1) presidentti (2) Prodi Romano (1) protesti (1) provokaatio (1) Puerto de la Cruz (1) Pula-aika (1) Pulliainen Erkki (1) Puntarpää (1) Putin Vladimir (3) Putkonen Matti (3) Puu Anna (1) Puustjärvi Anna (1) pyramidi (2) Pyykkö Mirja (1) Pyörälä Mika (1) Päihdet-Häme (1) pääministeri (2) pääomavero (1) pörssi (2) QE (4) Radio City (1) Radio Suomi (1) Raeste Juha-Pekka (1) raha (2) rahaliitto (1) Rahan kulttuuri (1) rahapolitiikka (1) Rahkonen Keijo (1) rahoitus (2) rahoitusmarkkinavero (1) Rajan Raghuram (1) rakenneuudistus (1) rasaismi (1) Ratsia (1) Ratzel Friedrich (1) RBS (1) Reagan Ronald (1) Reding Viviane (1) Rehn Olli (14) Rehula Juha (2) Reinhardt Carmen (1) Relander Jukka (2) Retuperän WBK (1) Reunanen Esa (1) Riihilahti Aki (1) Rinne Antti (1) Rogoff Kenneth (1) Rojola Lea (1) Romania (1) Roos JP (3) Round Robin (1) Ruokonen Pertti (1) Ruotsi (1) rusinapulla (1) ruuan alv (1) Ruutu Tuomo (1) Rämö Aurora (1) Räsänen Jari (1) Räsänen Päivi (2) S-ryhmä (1) S&D (1) Saarikoski Pentti (1) Saarikoski Saska (2) Saarinen Esa (1) Saga (1) Sairaanhoitaja Sari (1) SAK (3) Saksa (1) Salama Hannu (1) Salmela-Järvinen Martta (1) Salo (1) Salo Petri (1) Salo Sinikka (1) Salolainen Pertti (2) Salon Seudun Sanomat (5) Salonen Ahti M. (1) Sampo (3) San Antonio Spurs (1) Sanoma Oy (2) Sarasvuo Jari (3) Sasi Kimmo (2) Satakunnan Kansa (5) Satuli Antti (2) Sauli Mikko (1) Sauri Pekka (1) Savon Sanomat (1) Schiller Karl (1) Scholes Myron Kuparinen Susanna (1) Schulz Martin (1) SDP (13) Sehr Schnell (1) seksi (1) seniokratia (1) Shakespeare William (1) Sichuan (1) sienestys (1) Simon John (1) Sinnemäki Anni (2) Siola Anna (1) Sipilä Juha (4) Smith Adam (2) SMP (1) Snellman J.V. (2) Soini Timo (18) Soininvaara Osmo (1) Solidium (1) SONK (1) Soros George (2) Sovala Markus (1) Spotify (1) SSS (1) Standard's & Poor (1) Stanley O´Neal (1) Stern Nicholas (1) Stiglitz Joseph (1) STM (1) Stoltenberg Jens (2) Stoppard Tom (1) strategia (1) strutsi (1) Stubb Alexander (11) Sukari Toivo (2) Sulkunen Sari (1) Summers Lawrence (2) Sundbäck Veli (3) Suomen Kirjastoseura (1) Suomen Kuvalehti (1) Suomen Kuvalehti Saarikoski Saska (1) Suomen pankki (7) Suomen RH-yhtiöt (1) Suomen Tietotoimisto (1) Suomen Yrittäjät (1) Suomenlinna (1) Suomi (2) Suomi-Soffa (1) Superman (1) Surowiecki James (1) surrealismi (1) Suupohjan Osuuspankki (1) Suuri kiristys (5) Suuri lama (1) suurtyöttömyys (1) Sveitsi (1) synnytysosasto (1) Syrjälä Hanna (1) syrjäytyminen (1) Sähkönkulutus (1) sääntely (1) säästäminen (1) Söderblom Erik (1) Söderman Jacob (1) Taalasmaa Seppo (1) taantuma (2) Taipaleenmäki Marika (1) Taleb Nassim Nicholas (1) talous (3) Talouselämä (6) talouskriisi (1) talouskuri (1) talouspolitiikka (1) taloustiede (1) Tammisaari (1) Tapiola (1) tasa-arvo (3) teknologia (1) TEM (1) Tenavat (1) Tennilä Esko-Juhani (1) Teresa Äiti (1) Tervo Jari (1) Tett Gillian (1) Teuva (1) Thaler Richard (1) Thatcher Margaret (2) The Economist (1) Tilastokeskus (2) Timo Kallinen (1) TINA (1) TLTRO (1) Toivanen-Koivisto Maarit (1) Torpan Pojat (1) Townsend Joseph (1) Tragedy of the Commons (1) tranche (1) Trichet Jean-Claude (1) Triton (1) Troikka (1) Troyan Carlo (1) Tsakalotos Euklides (1) Tsipras Alexis (1) tsunami (2) Tunisia (1) Tuomioja Erkki (6) tuottavuus (1) Turhapuro Uuno (1) Turhuuksien rovio (1) Turkka Jouko (2) Turkki Teppo (1) Turun kauppakorkeakoulu (1) Turun NMKY (1) Turun Sanomat (1) Turunen Taisto (2) Tutu Desmond (1) TVO (1) tyhmyys (1) työttömyys (3) tähtisadetikku (1) Uimonen Risto (3) Ukkola Tuulikki (1) Ukraina (1) ulkoisvaikutus (1) Urho Ulla-Marja (1) Urpilainen Jutta (8) Uschanov Tommi (1) Utöya (1) uusi vuosi (1) Uusipaavalniemi Markku (1) uusiutuva energia (1) uusliberalismi (1) vaalirahoitus (2) Vakaus- ja kasvusopimus (1) Val(t)io (1) Valio (1) Valkoinen tiikeri (1) Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (1) valtiontalous (1) valtionvelka (5) valtiovarainministeriö (4) van Duyn Aline (1) Vanhanen Matti (12) Vapaavuori Jan (1) Varma (1) Vartiainen Juhana (4) Vartiosaari (1) Vasemmistoliitto (1) vasemmistonuoret (1) Vasikkasaari (1) velka (1) velkaantuminen (1) velkapopulismi (1) Venäjä (1) veronkierto (3) veroparatiisi (3) veropohja (2) Verotus (1) verovähennys (1) Viheriälaakso J.V. (1) vihreät (3) Viinanen Iiro (5) Vilkuna Pekka (1) Vimärirotta (1) Virén Lasse (1) Virkkunen Henna (1) Virkkunen Janne (1) Virolainen Johannes (2) Virolainen Kyllikki (1) Virtanen Pertti (1) Vistbacka Raimo (1) vivutus (1) VM (1) von Plötz Hans (1) voodoo (1) Välijärvi Jouni (1) Väyrynen Paavo (2) Väätäinen Juha (1) Wahlroos Björn (13) Walhbeck Ville (2) Wall Street (1) Wallin Stefan (2) Ware Marilyn (1) Wettenhovi-Aspa Sigurd (1) Whately Richard (1) Wibble Anne (2) Wikileaks (1) Wikipedia (1) Williamson David (1) WinCapita (2) Wolfe Tom (1) WSOY (1) Yale (1) Ydinvoima (4) Yhdysvallat (1) Yhdysvaltain lähetystö (2) yhteisvastuu (2) yhteisövero (1) Ykkösaamu (1) Yle (1) yleinen asevelvollisuus (1) yleislakko (1) Yleisradio (3) yliopisto (1) Ylioppilaslehti (3) Ylönen Matti (1) ympäristöministeriö (1) Yrjö-Koskinen (1) YYA (1) Zizek Slavoj (1) Zyskowicz Ben (3) Älä ruoki lamaa (1) ärräpussi (1) Äänekosken Huima (1) Äänekoski (2) Äärimmäistyvyys (1)