Katso A-Studion kolumni 21.3. tästä
Japanilaisen Fukushiman ydinvoimalan vaikeudet säikäyttivät myös suomalaiset poliitikot. Ydinvoimasta tuli yllättäen vaaliteema.SDP:n Jutta Urpilainen ja keskustan Mari Kiviniemi eivät juuri nyt kannata Fortumille uutta ydinvoimalaa. Siis tällä hetkellä. Molemmat puolueet ovat vastustaneet ydinvoimaa, varsinkin oppositiossa, ja kannattaneet, varsinkin hallituksessa.
Vasemmistoliitto enimmäkseen vastustaa ydinvoimaa, samoin tietenkin vihreät, ellei toisin sovita. Suurista puolueista yksin ydinvoiman taakse jää kokoomus. Vai jääkö? Mikä on neljännen suuren eli perussuomalaisten linja?
Perussuomalaiset ovat aina vastustaneet ydinvoiman lisärakentamista, vielä viime vaaleihin asti. Näin Timo Soini eduskunnassa neljä vuotta sitten, 17.1.2007:
Ydinvoima on noussut vanhoissa puolueissa suureen suosioon. Ne ovat innoissaan kuin vauva varpaistaan (naurua) löydettyään jotain mukamas uutta, kun ovat löytäneet vanhan kankean tavan tuottaa energiaa. On hupaisaa katsoa ja kuunnella tuulipuvun suhinaa, kun takit kääntyvät (naurua).
Miten suhisee Soinin oma tuulipuku?
Kaksi vuotta myöhemmin Soini oli kääntänyt täysin kantansa, ja kävi Satakunnassa kertomassa, että ydinvoima on sittenkin ihan kiva asia.
Tuolla reissulla Timo Soinin isäntänä oli Metalliliitto. Ja samaan aikaan Soini alkoi seurustella Metalliliiton viestintäpäällikön Matti Putkosen kanssa. Putkonen on Suomen kovaotteisin ydinvoimalobbari, joka on uhannut katkaista vaalirahoituksen ydinvoimaa vastustavilta vasemmistoehdokkailta.
Neljä vuotta sitten Soini puhui kauniita sanoja EU:n ilmastotavoitteista ja toivoi kaikkia maita mukaan Kioton sopimukseen. Tänä keväänä Soini julisti, että Suomen on erottava EU:n ilmastositoumuksista. Kävi ilmi, että tämän ”Soinin mallin” oli kirjoittanut jo aikaisemmin sama Matti Putkonen.
Johtajavaltaisessa puolueessa kannat voivat kääntyä kokonaan ympäri ilman mitään puoluekokouspäätöksiä, sen mukaan, kuka pääsee kuiskimaan päällikön korvaan. Se on jännittävää myös jatkon kannalta.
Soinin viesti ei mennyt perille vielä viime kesänä, jolloin yksikään perussuomalaisten kansanedustaja ei kannattanut lisäydinvoimaa. Vain yhdeksän kuukautta myöhemmin tilanne on se, että perussuomalaisten ehdokkaiden selvä enemmistö kannattaa ydinvoiman lisärakentamista.
Viime viikolla blogissaan Timo Soini ylvästeli: ”Minä en arvojani päivittäin muuttele. Sillä voi muutaman äänen menettää. Tai sitten ei.”
Totta on, että Soinin ydinvoimakanta ei muutu päivittäin. Vain vuosittain.
Jokohan iso raha on löytänyt tiensä Persujen vaalikassoihin? Tuleva vaalivoitto varmasti houkuttelee persujen tilaisuuksiin ja takahuoneisiin kaikenlaisia pukumiehiä.
VastaaPoistaVoisikohan tuulipukujen kääntämisestä syntyväs staattisen sähkön ottaa talteen ja ohjata valtakunnanverkkoon?
VastaaPoistaEi persujen äänestäjää tällaiset asiat kiinnosta. Valveutuneempi yksilö saattaa löytää persujen vaaliohjelmasta mielestänsä jotain hyvää ja ehkä tällainen saa hieman vaivaantumaan.
VastaaPoistaMutta tämä ei ole SE juttu. Se juttu on maahanmuuttokriittisyys, vai pitäisikö sanoa islamkriittisyys.
Timo Harakka, kiitos sinulle siitä, että olet mikä olet - tutkiva journalisti.
VastaaPoistaMikä ihme siinä on, että se islam on niin kammottava mörkö, että sitä vastustamaan käy pahin kaikista eli katolinen?
VastaaPoistaTällä voisi yrittää islamiakin torjua:
VastaaPoistahttp://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article7056689.ece
Ei se juttu ole maahanmuuttokriittisyys, vaan TULOEROT!!! Suomi on palannut takasin luokkayhteiskuntaan, jossa on rikkaita ja jossa on oikeasti köyhiä, ihmisiä joilla ei ole varaa yhtään mihinkään. Ja kokoomuksen verolinja eikun syventää näitä eroja (http://areena.yle.fi/video/1300733832974). Persujen kannatus vain kertoo siitä, että "vanhoja" puolueita halutaan näpäyttää. Kun politiikoilta on se heidän palkkansa maksaja päässyt pahasti unohtumaan.
VastaaPoistaEhkä Soini huomaakin parin vuoden päästä saatuaan EK:sta kavereita, että tuloerot ovatkin oikeasti ihan hyvä juttu.
VastaaPoistaJuu ei se haittaa, vaikka Soini huomaisikin tuloerot hyväksi jutuksi. Eiköhän tämä seuraava kausi Persuilla jää viimeiseksi "suurpuolueena". Tarkoitus onkin saada kansanedustajat huomaamaan, mitä tarkoittaa sana "kansanedustaja". Siis ketä on tarkoitus edustaa ja kuka sen palkan lopulta maksaa. Kun sen kansan unohtaa käy juuri näin... aika moni uudelleen pyrkivä kansanedustaja jää kyllä nyt rannalle, mutta ihan omasta syystään!
VastaaPoistaKansa saa aina omannäköisen edustajakaartin Arkadianmäelle. Turha purnata ja itkeä seuraavaa kautta - jos ja kun edustajina on väkeä jolla ei ole oikeasti substanssia hoitaa virkaansa. Kansanedustajien palkkaa tulisi nostaa niin korkeaksi, että sinne hakeutuisi oikeasti ne joilla on taitoa / tahtoa hoitaa virkaa kunnolla.
VastaaPoista"Ojasta Allikkoon 2011"
VastaaPoistavoisi olla näiden vaalien sopiva slogani..
Mitä enemmän Timo Soinia ja perussuomalaisia mollataan sitä varmennaksi tulen että äänestän heitä. Luokkaerot ovat kasvaneet Suomessa jo aikaa ennen Japanin ydinvoimala onnettomuutta. Ydinvoimala ei ole se miksi perussuomalaisten kannatus nousee.Kokoomus on eniten ajanut ja ajaa eriarvoisutta suomalaisten kesken.
VastaaPoistaMaailma on muuttunut. ihmiset ovat muuttuneet.
VastaaPoistaKun ihanneyhteiskunta idässä romahti, punalippua heilutellut Björn Wahlroos kiirehti pelastautumaan vanhan rahaeliitin kainaloon, Suvi-Anne Siimes lyöttäytyi messiin.
Heidän puhdistautumisensa ”sonnasta” tapahtui poikkeusoloissa laaditun Suomen perustuslain suojissa. Mutta he ovat kuitenkin väärässä.
Ei vanha aatelisto voittanut ideologioiden sotaa Euroopassa, vaan ihmisarvo, joka kuuluu jokaiselle. Jopa venäläiselle, eikä yksin kantakirjasuomalaisille.
Koska tällainen selkeästi loanheitoksi tarkoitettu politikointi loppuu ja ruvetaan kansalle kertomaan miksi ja miksi ei, perustelemaan omaa mielipidettä toisten mielipiteiden lynkkaamisen sijaan? Raivostuttavaa tämä ydinvoimakeskustelu (ja poliittinen keskustelu ylipäänsä), kun perustelut on "katsokaa nyt mitä japanissakin tapahtui" -tyyppistä mutuilua. Vaikka nyt juuri tähän kolumniin päätin kommentoida, ei tarkoita, että kritiikki olisi pelkästään Timo Harakalle suunnattu, vaan mietittäväksi itse kullekkin poliitikolle.
VastaaPoistaKirjoittajan mielestä ei vaikuta olevan mahdollista, että Soini olisi saanut parempaa tietoa ydinvoimasta ja tämän kautta muuttanut näkemystään asiasta.
VastaaPoista[quote]7.2 Energia, ympäristö ja liikenneyhteydet
VastaaPoistaEnergian hankinnan turvaaminen, öljyn saatavuuden varmistaminen ja maakaasun tuonnin saatavuus ovat keskeisiä huomion kohteita tulevaisuudessakin. Monipuolinen energiantuonti on todettu Suomessa hyväksi ja tällä tavoin energian saatavuus on varmistettu. Osana monipuolista energiajärjestelmää tulisi uusiutuvien energialähteiden ja biopolttoaineiden käyttöä tulevaisuudessa lisätä. Ympäristövaikutuksia voidaan vähentää tehostamalla energian käyttöä ja tuotantoa, käyttämällä uusiutuvia energialähteitä ja huolehtimalla tuotannossa syntyvien päästöjen puhdistuksesta.
Kestävän energiajärjestelmän käyttämisessä on biopolttoaineiden käytöllä tärkeä osa. Suomessa esimerkiksi hakkuutähteistä tehtävän metsähakkeen käyttö voitaisiin moninkertaistaa. Suurin osa tähteistä jää tällä hetkellä vähäisten valtion tukien vuoksi käyttämättä. Ydinvoiman lisääminen nykyisestä ei ole mielestämme ensisijainen vaihtoehto energiansaannin turvaamiseksi.
Perussuomalaiset haluavat jättää ympäristön tuleville sukupolville parempana kuin minä sen itse saimme. Puhdas ympäristö kokonaisuudessaan muodostaa maamme arvokkaimman luonnonvaran.[/quote]
Ei kai perussuomalaisten mielipide ole tästä mihinkään muuttunut?
[quote]– Poliittisen päättäjän tehtävä on päättää vain tehdäänkö uusia voimaloita vai ei. Jos päätetään rakentaa lisää ydinvoimaa, ne sitten rakentavat, jotka saavat rahoituksen, turva-asiat ja jäteasiat hoidettua, Soini toteaa.
Suomen teollisuuden ja kilpailukyvyn turvaamiseksi Soinin mielestä ydinvoima on hyväksyttävä vaihtoehto.
– Jos meillä rakennetaan yhtä uutta ja ennestään on neljä voimalaa käynnissä, miksi seuraava olisi syntisempi ja miksi sitä ei voisi tehdä, Soini kysyy.[/quote]
Skk:n uutinen ei kerro Soinin tai persujen takin kääntymistä, vaan siitä käy ilmi että kaikki tehtävät päätökset on kiinni hallituksen linjasta. Vihreät ja vasemmisto tämän hyvin tietävät.
Perussuomalaiset ajavat uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja se on oikeaa ja kestävää politiikkaa. Koska hallitus toisensa perään ovat päättäneet olla valjastamatta noita energiamuotoja sen vahvemmin käyttöön, niin jostakin se energia on kuitenkin otettava, ja mahdollisimman omavaraisesti tietenkin.
Jos esim aurinko-, vesi- ja tuulienergioiden käyttöä ei tueta ja kannusteta riittävästi, on vaihtoehtoja energian saamiseksi varsin vähän.
Tämän myös vihreät ja vasemmisto tietää, mutta todellisuudessa eivät hallituspuolueina tee asian edistämiseksi mitään.
Oli ydinvoimasta mitä mieltä tahansa ja oli Rosatomin voimala teknisesti miten hyvä ja "halpa" hyvänsä, on syytä tiedostaa...
VastaaPoista"Rosatom on myös ydinasevalmistaja ja se toimii lähellä presidentti Putinia.
– Nyt on kysymys Venäjän entisestä ydinvoimaministeriöstä ja nykyäänkin suoraan hallituksen alaisuudessa toimivasta valtionyhtiöstä, jonka kaikki budjettikysymykset ovat salaisia, Niinistö muistuttaa.
Niinistön mukaan koko organisaatio keskittyy laajasti ydinvoiman ja ydinaseiden ympärille. Lisäksi sillä on laajasti Venäjän valtioon liittyviä geopoliittisia, strategisia tehtäviä."
http://yle.fi/uutiset/ville_niinisto_strategisesti_tarkean_omistuksen_pysyttava_suomessa/7126876
Persut ja Vihreät niputan itse nykyään vähän saman kastiin eli puskista huutelijoihin. Vihreitä joskus äänestinkin, mutta nykyään ei tulisi mieleenkään.Vihreiden ongelmat tavallaan kiteytyvät juuri tuohon ydinvoimaan, jos on ehdottomasti jotain vastaan niin pitäisi olla myös joku realistinen ja toteuttamiskelpoinen vaihtoehto.
VastaaPoistaPersuilla on aivan sama ongelma. Tämä ei käy, tämä ei käy, tuokaan ei käy ja jos riittävän moni on samaa mieltä niin päästään vaikka hallituspuolueeksi, paitsi että parempi jäädä oppositioon, koska käsien heiluttelun sijaan ei oikeastaan ole mitään tarjottavaa ja jos vahingossa menisi hallitukseen niin sen tajuaisi tyhmempikin.
Itse olen sitä mieltä, että mitä pikemmin persut ovat hallituksessa, sen parempi,.Sitten kun persujen oikeasti pitää ottaa vastuuta ikävästikin päätöksistä niin tyhmempikin tajuaa, ettei ne asiat ihan niin yksinkertaisia ole, kuin miten Soini ne esittää.
Mieshän on tehnyt puskista huutelusta ja vastuun pakoilusta taidetta. Taitava poliititkko siis.