A-studion kolumni 7.3.2011
Eduskunta on kansa pienoiskoossa, näinhän sanotaan. Ja kuten moni sananlasku, se on täyttä pötyä.
Eduskunta on liian miehinen, liian vanha – ja ennen kaikkea liian rikas. Tilastokeskus on laskenut, että koko äänestäjäkuntaan verrattuna naiskansanedustajia pitäisi olla kaksikymmentä lisää. Alle kolmikymppisiä olisi pitänyt valita 37, valittiin viisi. Työttömiä olisi pitänyt valita kolmetoista, no, yksi on sentään tullut kortistosta.
Maistereita ja tohtoreita on äänestäjistä alle seitsemän prosenttia, mutta kansanedustajista yli puolet. Pelkän peruskoulun käyneitä edustajia on vain kahdeksan – vaikka pitäisi olla melkein kahdeksankymmentä.
Räikeimmillään eliitin ja kansan ero näkyy tulotasossa. Äänioikeutettujen enemmistö, siis yli viisikymmentä prosenttia, tienaa alle seitsemäntoista tuhatta euroa vuodessa. Pienituloisilla pitäisi olla yli sata kansanedustajaa, mutta onkin – kymmenen.
Nykyiset kansanedustajat ansaitsivat keskimäärin yli 90 000 euroa vuodessa. Se on yli neljä kertaa kansan keskiarvo. Ja tämä hajurako on kasvanut vaalista toiseen.
Tietenkin uudestaan eduskuntaan pyrkivä kansanedustaja on pakosti hyvätuloinen. Hätkähdyttävää onkin se, että uutena valitut edustajat ovat yhtä hyvätuloisia. Siis köyhän on turha pyrkiä eduskuntaan.
Ja tässä on vaalirahakohun alku ja juuri. Rikkaat ehdokkaat kilpailevat, kuka törsää mainoksiin eniten.
Kaikki tämä muuttuu nyt. Miltä näyttää eduskunta, jos perussuomalaiset saavat vaalivoiton?
Sukupuolten tasa-arvo ei kohene.
Viime vaaleissa perussuomalaisten ehdokaslista oli selvästi kaikkein miehisin (168 ehdokkaasta 126 miestä ja 42 naista). Niin on laskujeni mukaan tänäkin keväänä: 234 ehdokkaasta kaksi kolmannesta on miehiä (158), kolmasosa naisia (76). Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä tulee hyvin karvainen.
Taloudellinen kuilu sen sijaan kapenee. Neljä vuotta sitten kokoomuksen ehdokkaiden keskimääräinen vuosiansio oli 70 000. Hyvin pärjäsivät myös keskustan ja demarien väki, vähän yli ja alle 50 000. Perussuomalaisten ehdokkaat tienasivat keskimäärin puolet tästä, noin 24 000 euroa vuodessa.
Se alkaa olla jo lähellä äänestäjien keskiansiota. Siis kansan edustajia.
Vuoden 2007 tiedot nojaavat Tilastokeskuksen erinomaisiin tutkimuksiin ehdokkaiden sosio-ekonomisista taustoista. Vaikka tiedot ovat hyvissä ajoin valmiit, niitä ei ole koskaan uskallettu julkaista ennen vaaleja.
Ei tänäkään vuonna, vahvistaa Tilastokeskuksen pääjohtaja Heli Jeskanen-Sundström.
On aika ihmeellistä, että olemassaolevaa tietoa ehdokkaiden sukupuolesta, tuloista ja koulutuksesta ei julkaista vaalien edellä, jolloin sillä on suurin merkitys yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tämä on viranomaisten sensuuria. Ainakin julkisen sanan täytyy vaatia, että tieto julkaistaan välittömästi ja Tilastokeskus ja Oikeusministeriö että palvelevat äänestäjiä. Kansan kuuluu tietää, kuka sitä edustaa – jos edustaa.
"Työttömiä olisi pitänyt valita kolmetoista, no, yksi on sentään tullut kortistosta" Niinpä.. minäkin olen ollut mm. SUOMI24 keskusteluissa esim. "pennitön uneksija", mutta jatkan valitsemalla tielläni...
VastaaPoistaAaaPee Harju "pennitön uneksija" kansanedustajaehdokas (IPU) Vaasan vaalipiiristä
Ei kai edustuksellinen demokratia sitä tarkoita, että eduskuntaan pitäisi äänestää itsensä kloonia, vaikka keskusta niin viime kampanjassaan väittikin (ihan kuin itseään äänestäisi). Minä ainakin toivon voivani äänestää peilikuvani sijasta jotain mahdollisimman viisasta ja osaavaa ehdokasta.
VastaaPoistaMutta voisihan joku vaalikonekin hoitaa julkaisuhomman, kysyy vain ehdokkailta strategiset mitat ja tiedot?
Tasa-arvoisessa oikeusvaltiossa ketään ei kiinnostaisi luottamusnaisen/miehen lompakon koko tai sukupuoli. Kansa pienoiskoossa-ajatus on vähän niin kuin valittaisiin sheriffejä tai lobbareita, jotka käyvät sitten omiin nimiin Brysselissä tai jossain nyhtämässä feivöreitä niille "kaltaisilleen,", ja sitten sulle-mulle-pelissä kaikki saavat ikään kuin oman puurolautasensa. Lahjomattomuus ja yhteistyökyky eivät ainakaan minun vaaleanpunaisessa unelmamaailmassani riipu taustatekijöistä.
VastaaPoistaVaaliohjelmien esittelyä varten olisi hyvä järjestää Messukeskuksessa kansainväliset Puoluemessut, joskaan eivät tähän hätään taida ehtiä?
VastaaPoistaOnhan meillä Kirjamessut, Talomessut, Koiramessut ja mitä niitä onkaan.
Puoluemessuilla sokea Reettakin kuulisi suomenkansan kielellisen monimuotoisuuden variaatioita puolueen kojulta toiselle siirtyessään, ja kuuro Kalle näkisi ulkoisen habituksen äärimmäisiä eroja maakuntien persujen ja rkp:läisten välillä.
Tosin julkinen messuilu saattaisi ainakin ulkomaalaisesta vaikuttaa silmiinpistävän läpinäkyvältä. Joku voisi pitää eroja jyrkimpinä ns. modernissa maailmassa löytyy. Aika ilkeää, ehkä tuumittaisiin ajatushautomoissa.