sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Kreikan kansanäänestys: Kyllä, ei, vaarinhousut


Euroopassa on ajauduttu outoon tilanteeseen: taloudellinen välttämättömyys on poliittinen mahdottomuus.


Kreikka äänestää tänään – mutta mistä?
Vapaasti suomennettuna kansanäänestyksen kysymys kuuluu näin: ”Tulisiko Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston euroryhmässä 25.6. esittämä sopimussuunnitelma, joka koostuu kahdesta osasta ja josta muodostuu niiden yhdistetty ehdotus, hyväksyä? Ensimmäisen asiapaperin nimi on ’Uudistukset nykyisen ohjelman loppuunsaattamiseksi ja sen jälkeen’ ja toisen ’Alustava velkakestävyysanalyysi.”
Kansalaisen avuksi nämä dokumentit (10 sivua mutkikasta eurojargonia) on laitettu kysymyksen liitteisiin.
Kumpi tahansa lopputulos – saati niukka enemmistö – ei johda selkeästi hahmotettavaan tulokseen. Kyllä-äänten voitto ei siirrä Syrizaa sivuun, ei-äänten enemmistö ei pakota eurovaltiaita yhtään mihinkään.
Oli tulos mitä vain, se tarkoittaa mitä vain.
Johannes Virolainen totesi vaalit hävittyään: ”Kansa on puhunut. Pulinat pois.” Tällä kertaa on niin, että sitten kun vaalit on käyty, pulina vasta alkaa.
Vanhaa lastenlorua mukaillen: Kreikan kansanäänestyksen tulos on joka tapauksessa Vaarinhousut.


Kansanäänestys sinetöi henkisesti Euroopan kahtiajaon. Asetetut vaihtoehdot esittelevät kaksi kilpailevaa, toisensa poissulkevaa kertomusta Kreikka-kriisistä.

Joko on niin, että korruptoitunut ja kaikin puolin epäluotettava Kreikka tärveli valtiontaloutensa, mutta euroystävät riensivät 2010 pyytettömästi apuun. Kreikkalaiset ovat saaneet erikoiskohtelua, mutta hyväkkäätpä ovat kiittämättömiä. Kreikka pitäisi heittää ulos eurosta, tai panna ainakin Tsipras kärsimään.
Tämä on euroryhmän versio.
Tai sitten on niin, että euroryhmä ei auttanutkaan Kreikkaa 2010, vaan pelasti omat pankkinsa ja pakotti Kreikan modernin historian armottomimpaan kiristykseen. Se tuhosi talouskasvun mahdollisuudet ja aiheutti sosiaalisen katastrofin. Tämä kierre on katkaistava velkaleikkauksella.
Tämä on kreikkalaisten versio.
Varsinainen tragedia on kuitenkin se, että molemmat ovat totta yhtä aikaa. Kreikka tuhosi taloutensa, euroryhmän kiristys estää taloutta toipumasta.
Tässäkin mielessä sekä kyllä että ei ovat vääriä vastauksia.


Isoa kuvaa hämärtää se, että kaikki huomio on kiinnitetty julkiseen talouteen. Totta kai Kreikan julkishallinto ja valtiontalous vaativat rajua remonttia, ja suurta edistystä on tapahtunut. Silti velkasuhde vain pahenee.
Valtiontalous ei kohene pysyvästi, jos kansantalous ei kasva. Sekä Kreikan valtio että euroryhmän kuripartio ovat laiminlyöneet täysin tuotannon, yritystoiminnan ja talouskasvun edistämisen.
Mitä sellaista Kreikka tuottaa, jota muut maat haluavat ostaa? Varsinkaan sellaista, jonka korkeasta jalostusarvosta jää huomattavaa arvonlisää Kreikkaan (olettaen, että valtio saa yritysverotuksella tuloja)? 
Ei mitään.
(Yksi euron pinttyneimpiä harhaluuloja on tietysti se, että "kaikkien pitäisi olla kuten Saksa". Mutta koska euroalue on lähinnä suuri suljettu talous - 2/3 euromaiden viennistä tapahtuu euroalueen sisällä - on mahdotonta, että kaikki maat voisivat ylläpitää pysyvää seitsemän bkt-prosenttiyksikön vaihtotaseen ylijäämää kuten Saksa. Silti maa, jolla ei ole mitään vientiä, ei voi saavuttaa taloudellista itsenäisyyttä.)
Taloudellisesti tilanne on harvinaisen selkeä. Kreikka on kuralla.  
Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tuoreen arvion mukaan Kreikan velkataakka ei ole kestävä. IMF ei voi – periaatteessa, omien sääntöjensä mukaan – enää lainoittaa Kreikkaa, ellei velkaa leikata.
Taloudellinen välttämättömyys on poliittinen mahdottomuus.


Suomen politiikassa tilanne asettaa perussuomalaiset ja demarit vaikeimpaan asemaan.
Keskusta ja kokoomus johtivat sitä hallitusta, joka 2010 hyväksyi eurooppalaisten pankkien pelastusohjelman (”Kreikan” tukipaketin). PS ja SDP vastustivat.
Keskusta ja kokoomus myönsivät Kreikalle miljardin euron kahdenvälisen lainan.
Seuraavassa hallituksessa SDP vaati eurooppalaisen rahaston (ERVV) lainalle vakuudet. 925 miljoonaa euroa palautuu aikanaan Suomelle, jos Kreikka laiminlyö ERVV-lainan maksun.
Nykyisessä hallituksessa perussuomalaiset joutuvat johdonmukaisuuden vuoksi pitämään kiinni SDP:n vakuudesta, vaikka yrittivät kyseenalaistaa koko vakuuden olemassaolon. Demarit taas eivät voi enää oppositiossa vaikuttaa hallituksen toimintaan.
Keskusta ja kokoomus voivat hallituksen enemmistönä myöntyä velkojen leikkaukseen, joka on Kreikan ainoa toivo taloudelliseen toipumiseen joskus vuosikymmenten päässä. Ironiansa on toki siinä, että juuri nämä puolueet markkinoivat itseään ”tiukkoina taloudenpitäjinä”.
Mitä tekevät perussuomalaiset, jotka ovat moneen kertaan äänekkäästi luvanneet, että ”Kreikan piikki on kiinni”? 
Mitä tekee SDP, joka joutuu vakuuksiaan puolustaessaan itselleen vieraaseen, kansallismieliseen asentoon, jossa on nähty välinpitämättömyyttä tavallisen kreikkalaisen kärsimyksille?
Nämä kysymykset jäävät auki, äänestipä Kreikka tänään kyllä, ei, tai vaarinhousut.

  

7 kommenttia:

 1. Kiitos, asiaa. Ja aika mainio tuo linkkaamasi BBC:n juttu myös, etenkin esimerkit aiemmista huonoista kansanäänestyksistä.

  VastaaPoista
 2. Ensimmäistä kertaa todella tajuan tämän jutun! Kiitos TimoHarakka - miksi Yle Uutiset ja Maikkari eivät selitä faktoja?

  VastaaPoista
 3. "Sekä Kreikan valtio että euroryhmän kuripartio ovat laiminlyöneet täysin tuotannon, yritystoiminnan ja talouskasvun edistämisen."
  Käsitin että euroryhmä vaati paljonkin kilpailukykyä parantavia muutoksia, mutta ei halunnut alkaa mikromanageroimaan itsenäisen valtion politiikkaa. YV kyllä kovaäänisesti valehteli että rakennemuutos ei kiinnosta "troikkaa", mutta Kreikan olisi ne itse pitänyt toteuttaa (OECD tarjosi asiantuntija-apua). Syriza osaltaan perui muutoksia jotka olisivat kasvattaneet kilpailukykyä ja avanneet taloutta.

  VastaaPoista
 4. Eurokriisi on osoittanut demareiden konservatiivisuus-moralismin euroopan tasolla, mikä on sinänsä surullista, mutta toisaalta hyvä, että se on tullut näkyväksi. Jotenkin silti sattuu, kun demari, parlamentin puheenjohtaja vaatii, että nyt Kreikka on pakotettava ulos eurosta (kaiketi, jotta oikeus tapahtuu...)

  Harmillista myös nähdä sinut tällaisessa puolueessa.

  VastaaPoista
 5. Hyvä kirjoitus, Mutta SDP oli mukana hallituksessa joka päätti pelastaa pankit. Saattaa tietysti olla, että päätös oli jo tehty muualla ja valinnanvapautta ei ollut, mutta hallituksessa oleminen oli vapaaehtoista. Edellinen hallitus oli surkein minun aikuisen ikäni aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kreikan ensimmäisen paketin keväällä 2010 teki Vanhasen-Kataisen porvarihallitus (mukana myös RKP ja vihreät). SDP vaati opositiossa sijoittajavastuuta eli pankkien sijoitusten leikkausta ehtona tuelle, mutta jäi vähemmistöön.

   Poista
 6. Euro on ollut susi jo syntyessään. Euro luotiin pelkästään poliittisista syistä vähät välittämättä kansantaloudellisista lainalaisuuksista. Euro voidaan säilyttää vain täysiverisen liittovaltion suojissa. Se tarkoittaa yhteistä talouspolitiikkaa yhteisen rahapolitiikan lisäksi, se tarkoittaa yhteistä verotusta, se tarkoittaa Brysselin valtionvarainministeriötä. Se tarkoittaa demokratian loppua, se tarkoittaa neoliberalistien ja talouskurittajien yliherruutta.

  Kokoomus tietenkin kannattaa tätä lämpimästi. Samoin keskusta. Perussuomalaiset ovat osoittautuneet täysin selkärangattomaksi puolueeksi niin kuin populistipuolueen kuvaan kuuluukin eli he käytännössä kannattavat tätä vaihtoehtoa myös.

  SDP:n ja euron tarina on häpeällinen osa puolueen historiaa. Lipponen johdatti SDP:n harhateille suureellisilla kuvitelmillaan, että hän pääsisi EMU-jäsenyyden avulla osaksi EU:n kermaa. Suomen EMU-päätös, miten se tapahtui, on törkeydessään uskomaton. Sen jälkeen SDP on joka käänteessä kun euroa on pelastettu eri rakennelmin, uhrannut surutta kansallista päätösvaltaa euron alttarille. SDP ei ole koskaan ollut solidaarinen kreikkalaisille tai muiden kriisimaiden kansalaisille. SDP on ollut solidaarinen saksalaiselle eurofundamentalismille, ulkomaisille pankeille, talouskuripolitiikalle ja neoliberalismille. Vasta äskettäinkin Jutta Urpilainen vaati tiukasti Kreikkaa jatkamaan yksityistämisohjelmaa. Pysähdytäänpä tähän hetkeksi: siis pohjoismaisen sosialidemokraattisen puolueen merkittävä edustaja vaatii jalkaa polkien lisäämään yksityistämistä! Mitä sanoisivat haudoissaan pyörivät puoluetoverit?

  Euro on ollut hyödyksi vain eliiteille ja suurille ylikansallisille yrityksille. Se on ollut haitaksi kansantalouksille, kansalaisille ja pk-yrityksille. Euro olisi ollut jo aikaa sitten kuollut ja kuopattu, jos Euroopan sosialidemokraattiset puolueet eivät olisi järjettömässä uskonnollisessa eurohurmiossaan valuuttaa jääräpäisesti tukeneet. Herääkin kysymys, ovatko sos.demokraattiset puolueet siis elliittien ja suuryritysten asialla? Eivät ainakaan demokratian, kansan, pk-yritysten ja hyvinvointivaltion puolella. On turha toivo, että EU:n talouskurin ja neoliberalismin politiikka tästä mihinkään muuttuu sen jälkeen kun me olemme luovuttaneet kansallisen päätösvallan viimeiset rippeet ikuisella sinetillä pois. Vaihtoehtoinen talouspolitiikka vaatii oman rahan (Pekka Sauramo, KU-blogi). Niin Kreikan,muiden kriisimaiden, Suomen, Ranskan ja kaikkien euromaiden kohdalla. Paitsi Saksan.

  VastaaPoista

Jatka keskustelua!

Tunnisteet

10 kirjaa rahasta (3) 1989 (1) 1990-luvun lama (1) 2009 (1) 2010 (1) 70-luvun tv-sarjat (1) A-Studio (1) Aalto-Setälä Pauli (1) Aamulehti (3) ABS (2) Adiga Aravind (2) Aho Esko (8) Ahtisaari Martti (1) Airisto Lenita (2) Ajankohtainen kakkonen (1) Ajankohtaisen kakkosen homoilta (2) Akerlof George A. (1) Aktia (1) Al Qaida (1) Ala-Nissilä Olavi (1) alaluokan synty (1) Alanko-Kahiluoto Outi (1) Aleksanteri II (1) alijäämä (1) Alkio Mikko (1) Allen Woody (1) Allianssi (1) Alma (1) Ambea (1) Amma Äiti (1) ampuma-aselaki (1) ANC (1) Ankersmit Frank (1) Ankka Aku (3) Antonova Irina (1) Apple (1) Apunen Matti (4) arabikevät (1) Areva (1) Arhinmäki Paavo (1) Arla (1) Arola Heikki (1) Arvonen Jori (1) arvonlisävero (1) arvopaperistaminen (1) aseiden säilytys (1) Asser et Turnbull (1) asset-secured bond (1) Asuntolaina (1) Atlantic Monthly (1) Atria (1) Atta Muhammed (1) Attendo (1) Augustus International (1) austerity (4) Baby Friendly Hospital (1) Backman Jouni (1) Balzac Honoré de (2) Bank of America (1) Barnier Michel (1) Barroso José Manuel (1) BC Nokia (1) Becker Gary (2) Berliinin muurin murtuminen (1) Berliln Isaiah (1) Berlusconi Silvio (1) Bernadotte Estelle (1) Bernanke Ben (1) Berner Anne (1) Bharat Krishna (1) biodiesel (2) Bitterlich Joachim (1) Blanchard Olivier (2) Bono (2) Borg Anders (1) Bratislava (1) Breivik Anders Behring (2) Brown Gordon (2) Brown James (1) Bryssel (1) Buddenbrookit (1) bullshit (1) Bunga Bunga (1) Burlesconi Silvio (1) Bush George W. (1) Cameron David (1) Carema (1) Cassidy John (1) Christensen Lars (1) Churchill Winston (2) Chydenius Anders (1) Chydenius Antti (1) Citigroup (1) Claes Willy (1) Clinton Bill (1) Coca Colan lisäaineet (1) Crybabies (1) Darling Alistair (1) Darwin Charles (2) Davos (1) De Grauwe Paul (2) deflaatio (2) Defoe Daniel (1) DeLillo Don (1) DeLong Brad (1) Delors Jacques (1) demokratia (1) Demos (1) Diktonius Elmer (1) Dinkespiel Ulf (2) doping (1) Dostojevski Fjodor (1) downshifting (1) Draghi Mario (2) ECB (1) EDP (1) eduskunta (5) eduskuntavaalit (2) Egypti (1) Einstein A-Go-Go (1) Einstein Albert (1) EK (2) Ekenäs BB (1) EKP (7) Elinkeinoelämän keskusliitto (2) Elinkeinoelämän valtuuskunta (1) Elonen Piia (1) elvytys (2) eläkeikä (2) eläkeiän yläraja (1) eläkeuudistus (2) Emu (5) ennusteet (1) EPP (1) Erhard Ludvig (1) Erkko Aatos (2) Ersboll Niels (1) ERVV (2) ESM (1) Espanja (3) Etelä-Afrikka (1) Etla (2) EU (8) EU-jäsenyys (1) EU-jäsenyysneuvottelut (2) EU-komissio (12) EU-maatalouspolitiikka (1) EU-vaalit (1) Euraasian liitto (1) euroalue (3) eurobondit (2) eurokriisi (16) Euroopan investointipankki (2) Euroopan keskuspankki (7) Euroopan parlamentti (3) Eurooppa (1) Eurostat (1) Eurovaalit 2014 (1) EVA (1) EVL (1) EVM (1) Facebook (1) Fadayel Eveline (1) Fallows James (1) Fama Eugene (1) Fassbinder R.W. (1) Fennovoima (2) Financial Times (2) Finanssialan keskusliitto (1) finanssijärjestelmä (2) finanssikriisi (8) Fortum (2) Forum 24 (1) Forum24 (1) Foucault Michel (1) Friedman Milton (5) Fukushima (1) fundamentalismi (1) Gad Marius (1) Galbraith J.K. (1) Galilei Galileo (1) globalisaatio (1) gogo (1) Gogol Nikolai (1) Goldman Sachs (3) Google (1) Graeber David (1) Graham Phil (1) Grahn-Laasonen Sanni (1) Great depression (1) Greenspan Alan (3) Haanpää Pentti (1) Haaparanta Pertti (2) Haavikko Paavo (1) Haavisto (1) Haavisto Heikki (4) Haavisto Pekka (3) Habermas Jürgen (1) Haikala Eino (1) Haiti (1) Hakkarainen Teuvo (3) Hakola Juha (1) Halla-aho Jussi (3) hallintarekisteri (1) hallintarekisteri Harmaa talous (1) hallitus (1) halloween (1) Halme Tony (3) Halonen Tarja (8) Hamlet (1) Hanhi Hannu (2) Hardin Garrett (1) Harju Ilkka (1) Harle VIlho (2) Hautala Heidi (4) Hayek Friedrich (1) Hazard Kaarina (2) Heinäluoma Eero (5) Heiskala Risto (2) Hellman Heikki (1) helluntaiseurakunta (1) Helsingin Sanomat (3) Helsingin Kaupunginkirjasto (1) Helsingin Sanomat (13) Helsinki Seagulls (1) henkirikokset (1) Henkirikostilasto (1) Herlin Antti (1) Herlin Ilkka (1) Herlin Niklas (1) Herlin Pekka (1) Hernesaari (1) Herodotos (1) Hietanen Risto (1) hiihto (1) Hiihtoliitto (1) Hiilamo Heikki (1) Himanen Pekka (4) Hirschman Albert O. (1) Hirvonen Markku (1) Hitler Adolf (1) HK Scan (1) Holappa Lauri (1) Holland Heidi (1) Hollande François (1) Holmberg Kalle (1) Holmström Bengt (1) Holvas Jakke (1) Honka Matti (1) Honkapohja Seppo (1) HS raati (1) Hu Jintao (1) Hufvudstadsbladet (2) HUS (1) Hyvinkää (2) HYY (1) Häkämies Jyri (3) Hämäläinen Unto (1) Härmälä Esa (2) Ihalainen Lauri (1) IK Kapital (1) ikärasismi (1) Ilaskivi Raimo (1) ilmastonmuutos (3) Image (1) IMF (8) Indignados (1) Indonesia (1) investointipankit (1) iPad (1) Irlanti (4) ironia (1) irtokarkki (1) ISMA (1) Italia (2) Itsemurhat (2) itsenäisyyspäivä (1) Itä-Häme (4) Itä-Suomen yliopisto (1) Jaakonsaari Liisa (1) Jackson Hole (1) Jackson Michael (1) Janne Kuutio (1) Japani (1) Jeskanen-Sundström Heli (1) Ji Yuemei (1) Joenpelto Eeva (1) johdannaiset (1) Jokela (1) Joku Anneli (1) Jotuni Maria (1) joulu (1) Joulupukki (2) JSN (1) julkinen sektori (1) Julkisen Sanan Neuvostoliitto (2) Jumala (1) Juncker Jean-Claude (3) Jungner Mikael (3) Jusula Jukka (1) Jyväskylän yliopisto (1) Järvi Antti (1) Jätevesiasetus (1) jääkiekko (1) Jäätteenmäki Anneli (1) K-kauppa (1) Kaarenoja Vappu (1) Kahneman Daniel (1) Kailajärvi Hannu (1) Kakkonen Kyösti (2) kalapuikot (1) Kaleva (1) Kalli Timo (2) Kallis Bjarne (2) Kalpala Asmo (1) Kaltiokumpu Oiva (1) Kambodzha (1) Kanaria (1) Kanerva Ilkka (4) Kangas Olli (1) Kangasharju Aki (1) kansalaisuus (1) kansallispuistot (1) kapitalisaatiosopimus (1) kapitalismi (3) Karhinen Reijo (1) Karjalainen Ahti (1) Kaskeala Juhani Tuomioja Erkki (1) Katainen Jyrki (21) Kauhajoki (1) Kauppakorkeakoulu (2) Keaton Buster (1) Kehittyvien Maakuntien Suomi (2) kehitysapu (2) Keinoelämän keskusliitto (1) Kekkonen Urho (3) Kela (2) kello (1) kerjääminen (1) Keskuskauppakamari (1) keskuspankki (1) keskusrikospoliisi (1) keskusta (2) keskustanuoret (1) Keskustapuolue (5) kestävyysvaje (1) Keynes J.M. (3) Kianto Ilmari (1) Kiasma (1) Kiljunen Kimmo (1) kilpailukyky (1) Kimanen Seppo (1) King Mervyn (1) Kinkel Klaus (2) kirjasto (1) Kirkko (1) kirkosta eroaminen (2) Kiviniemi Mari (5) Klimenko Viktor (1) Klondyke (1) Kobe (1) Kohl Helmut (2) Koijärvi (1) Koivisto Mauno (2) Kokkola (1) kokonaiskysyntä (1) kokoomuksen nuorten liitto (1) Kokoomus (11) Koljatti (1) kolmikanta (1) Kone (1) Kontio Kari (2) Korhonen Jarmo (1) koripallo (1) korkeakoulut (1) Korkman Sixten (4) Korpi Rauno (1) Kortelainen Anna (2) Kosken Kanava (2) Kouri Pentti (1) Kreikka (13) Kreml (1) Krim (1) Krugman Paul (3) Kuhn Thomas (1) Kullberg Rolf (1) kulta (1) Kuntien eläkevakuutus (1) Kuvaja Sari (1) Kylliäinen Antti (1) käsitehistoria (1) käsittämättömät lyhenteet (1) Laakkonen Yrjö (1) lama (2) Lama Dalai (1) Lamassoure Alain (1) Lapin Kansa (6) lapsilisät (1) Latvia (1) Lehman Brothers (4) Lehman sisters (1) lehmä (1) Lehtinen Lasse (1) Lehtomäki Paula (1) Leigh Daniel (1) leikkaukset (1) leikkaus (1) Lepakko (1) leppoistaminen (1) leverage (1) LFA (1) liberalismi (1) Liikanen Erkki (12) Lillehammerin olympialaiset (1) Lillqvist Katariina (1) Linden Suvi (1) Linna Väinö (1) Lintilä Mika (1) Lipponen Paavo (5) London School of Economics (2) Long Term Capital Management (1) Louekoski Matti (1) Lucas Robert (1) lukeminen (1) Lukuviikko (1) Luoton loppu (1) luottoluokittajat (1) Luxemburg (1) Lähde Jussi (1) Länsi-Uusimaa (1) Maahanmuutto (3) maailmanmestaruus (1) maanjäristys (1) Maaseudun tulevaisuus (1) maatalouspolitiikka (1) Madoff Bernie (2) Mallander J.O. (1) Malthus Joseph (1) Mandela Nelson (2) Mann Thomas (2) Mannerheim (1) markkinat (2) markkinayhteiskunta (3) Martta (1) Martti (1) Marx Karl (1) Maskun kalustetalo (1) Mbeki Thabo (1) MedOne (1) Mehiläinen (1) Mendel Grigori (1) Meri Veijo (1) Merkel Angela (2) Mermaid (1) Merrill Lynch (1) Metalliliitto (2) metsästys (1) Miami Heat (1) Mickelsson Max (1) Mikkkeli (1) minimipalkkas (1) Minna Ruckenstein (1) Minsky Hyman (1) Mitro Isä (1) Mokka Roope (1) Monti Mario (1) moral hazard (1) Mosambik (1) MTK (1) Mubarak Hosni (1) Mussolini Benito (1) Müller Heiner (1) Myllylä Mika (1) Münchau Wolfgang (1) Münchhausen paroni (1) Myyrmanni (1) Mäkinen Kari (1) Männistö Lasse (1) Naxos (1) Neste OIl (2) Neuvonen Aleksi (1) Neuvostoliitto (3) New Yorker (3) Newsweek (1) Niinistö Sauli (5) Niniistö Sauli (1) Njassa (1) Noitaympyrä (1) Nokelainen Petteri (1) Nokia (3) Norberg Johan (1) Nordea (7) normitalkoot (1) Nova (1) Nowotny Ewald (1) Nummisuutarit (1) nuorisotyöttömyys (1) Nuorkansallinen vapaussäätiö (1) Nykyri Ilona (1) näkymätön käsi (1) Näkymätön Mies (1) Obama Barack (1) Occupy Wall Street (1) Oddson David (1) OECD (1) Oikeusministeriö (1) oikeustoimikelpoisuus (1) Oinonen Pentti (1) Okko Paavo (1) OKM (1) Olkiluoto 3 (1) Onninen Suvi (2) OP-Pohjola (1) Oreck Bruce (1) Orivesi (1) Otava (1) Outokumpu (1) Paasikivi Juho Kusti (1) pakolaisuus (1) Palme Olof (1) palmuöljy (2) Palonen Kari (1) Pangalos Theodoros (1) pankkivero (1) Papandreou George (2) parlamentarismi (1) parlement (1) Pasanen Tauno (1) Patomäki Heikki (1) Paul Krugman (1) Paulson Hank (1) Pekka (1) Pekkala Ahti (1) Pekkarinen Jukka (3) Pekkarinen Mauri (3) Pelle Miljoona (1) Peltomäki Jukka (1) Pentikäinen Mikael (1) Penttilä Risto E.J. (1) Perheyritysten liitto (1) perintövero (1) Persson Göran (1) Pertti Haaparanta (1) peruskoulu (2) Perussuomalaiset (10) perustulo (1) perustuslaki (1) Pesonen Janne (1) Peston Robert (1) Pietikäinen Sirpa (1) Pietinen Kimmo (1) Piga Gustavo (1) Pihlström Antti (1) piispat (1) Pikkarainen Pentti (1) Pinochet Augusto (1) Plötz Alfred (1) Polanyi Karl (5) poliisi (1) politiikka (1) politrukki (1) Pori (1) Portugali (3) presidentinvaalit 2012 (1) presidentti (2) Prodi Romano (1) protesti (1) provokaatio (1) Puerto de la Cruz (1) Pula-aika (1) Pulliainen Erkki (1) Puntarpää (1) Putin Vladimir (3) Putkonen Matti (3) Puu Anna (1) Puustjärvi Anna (1) pyramidi (2) Pyykkö Mirja (1) Pyörälä Mika (1) Päihdet-Häme (1) pääministeri (2) pääomavero (1) pörssi (2) QE (4) Radio City (1) Radio Suomi (1) Raeste Juha-Pekka (1) raha (2) rahaliitto (1) Rahan kulttuuri (1) rahapolitiikka (1) Rahkonen Keijo (1) rahoitus (2) rahoitusmarkkinavero (1) Rajan Raghuram (1) rakenneuudistus (1) rasaismi (1) Ratsia (1) Ratzel Friedrich (1) RBS (1) Reagan Ronald (1) Reding Viviane (1) Rehn Olli (14) Rehula Juha (2) Reinhardt Carmen (1) Relander Jukka (2) Retuperän WBK (1) Reunanen Esa (1) Riihilahti Aki (1) Rinne Antti (1) Rogoff Kenneth (1) Rojola Lea (1) Romania (1) Roos JP (3) Round Robin (1) Ruokonen Pertti (1) Ruotsi (1) rusinapulla (1) ruuan alv (1) Ruutu Tuomo (1) Rämö Aurora (1) Räsänen Jari (1) Räsänen Päivi (2) S-ryhmä (1) S&D (1) Saarikoski Pentti (1) Saarikoski Saska (2) Saarinen Esa (1) Saga (1) Sairaanhoitaja Sari (1) SAK (3) Saksa (1) Salama Hannu (1) Salmela-Järvinen Martta (1) Salo (1) Salo Petri (1) Salo Sinikka (1) Salolainen Pertti (2) Salon Seudun Sanomat (5) Salonen Ahti M. (1) Sampo (3) San Antonio Spurs (1) Sanoma Oy (2) Sarasvuo Jari (3) Sasi Kimmo (2) Satakunnan Kansa (5) Satuli Antti (2) Sauli Mikko (1) Sauri Pekka (1) Savon Sanomat (1) Schiller Karl (1) Scholes Myron Kuparinen Susanna (1) Schulz Martin (1) SDP (13) Sehr Schnell (1) seksi (1) seniokratia (1) Shakespeare William (1) Sichuan (1) sienestys (1) Simon John (1) Sinnemäki Anni (2) Siola Anna (1) Sipilä Juha (4) Smith Adam (2) SMP (1) Snellman J.V. (2) Soini Timo (18) Soininvaara Osmo (1) Solidium (1) SONK (1) Soros George (2) Sovala Markus (1) Spotify (1) SSS (1) Standard's & Poor (1) Stanley O´Neal (1) Stern Nicholas (1) Stiglitz Joseph (1) STM (1) Stoltenberg Jens (2) Stoppard Tom (1) strategia (1) strutsi (1) Stubb Alexander (11) Sukari Toivo (2) Sulkunen Sari (1) Summers Lawrence (2) Sundbäck Veli (3) Suomen Kirjastoseura (1) Suomen Kuvalehti (1) Suomen Kuvalehti Saarikoski Saska (1) Suomen pankki (7) Suomen RH-yhtiöt (1) Suomen Tietotoimisto (1) Suomen Yrittäjät (1) Suomenlinna (1) Suomi (2) Suomi-Soffa (1) Superman (1) Surowiecki James (1) surrealismi (1) Suupohjan Osuuspankki (1) Suuri kiristys (5) Suuri lama (1) suurtyöttömyys (1) Sveitsi (1) synnytysosasto (1) Syrjälä Hanna (1) syrjäytyminen (1) Sähkönkulutus (1) sääntely (1) säästäminen (1) Söderblom Erik (1) Söderman Jacob (1) Taalasmaa Seppo (1) taantuma (2) Taipaleenmäki Marika (1) Taleb Nassim Nicholas (1) talous (3) Talouselämä (6) talouskriisi (1) talouskuri (1) talouspolitiikka (1) taloustiede (1) Tammisaari (1) Tapiola (1) tasa-arvo (3) teknologia (1) TEM (1) Tenavat (1) Tennilä Esko-Juhani (1) Teresa Äiti (1) Tervo Jari (1) Tett Gillian (1) Teuva (1) Thaler Richard (1) Thatcher Margaret (2) The Economist (1) Tilastokeskus (2) Timo Kallinen (1) TINA (1) TLTRO (1) Toivanen-Koivisto Maarit (1) Torpan Pojat (1) Townsend Joseph (1) Tragedy of the Commons (1) tranche (1) Trichet Jean-Claude (1) Triton (1) Troikka (1) Troyan Carlo (1) Tsakalotos Euklides (1) Tsipras Alexis (1) tsunami (2) Tunisia (1) Tuomioja Erkki (6) tuottavuus (1) Turhapuro Uuno (1) Turhuuksien rovio (1) Turkka Jouko (2) Turkki Teppo (1) Turun kauppakorkeakoulu (1) Turun NMKY (1) Turun Sanomat (1) Turunen Taisto (2) Tutu Desmond (1) TVO (1) tyhmyys (1) työttömyys (3) tähtisadetikku (1) Uimonen Risto (3) Ukkola Tuulikki (1) Ukraina (1) ulkoisvaikutus (1) Urho Ulla-Marja (1) Urpilainen Jutta (8) Uschanov Tommi (1) Utöya (1) uusi vuosi (1) Uusipaavalniemi Markku (1) uusiutuva energia (1) uusliberalismi (1) vaalirahoitus (2) Vakaus- ja kasvusopimus (1) Val(t)io (1) Valio (1) Valkoinen tiikeri (1) Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (1) valtiontalous (1) valtionvelka (5) valtiovarainministeriö (4) van Duyn Aline (1) Vanhanen Matti (12) Vapaavuori Jan (1) Varma (1) Vartiainen Juhana (4) Vartiosaari (1) Vasemmistoliitto (1) vasemmistonuoret (1) Vasikkasaari (1) velka (1) velkaantuminen (1) velkapopulismi (1) Venäjä (1) veronkierto (3) veroparatiisi (3) veropohja (2) Verotus (1) verovähennys (1) Viheriälaakso J.V. (1) vihreät (3) Viinanen Iiro (5) Vilkuna Pekka (1) Vimärirotta (1) Virén Lasse (1) Virkkunen Henna (1) Virkkunen Janne (1) Virolainen Johannes (2) Virolainen Kyllikki (1) Virtanen Pertti (1) Vistbacka Raimo (1) vivutus (1) VM (1) von Plötz Hans (1) voodoo (1) Välijärvi Jouni (1) Väyrynen Paavo (2) Väätäinen Juha (1) Wahlroos Björn (13) Walhbeck Ville (2) Wall Street (1) Wallin Stefan (2) Ware Marilyn (1) Wettenhovi-Aspa Sigurd (1) Whately Richard (1) Wibble Anne (2) Wikileaks (1) Wikipedia (1) Williamson David (1) WinCapita (2) Wolfe Tom (1) WSOY (1) Yale (1) Ydinvoima (4) Yhdysvallat (1) Yhdysvaltain lähetystö (2) yhteisvastuu (2) yhteisövero (1) Ykkösaamu (1) Yle (1) yleinen asevelvollisuus (1) yleislakko (1) Yleisradio (3) yliopisto (1) Ylioppilaslehti (3) Ylönen Matti (1) ympäristöministeriö (1) Yrjö-Koskinen (1) YYA (1) Zizek Slavoj (1) Zyskowicz Ben (3) Älä ruoki lamaa (1) ärräpussi (1) Äänekosken Huima (1) Äänekoski (2) Äärimmäistyvyys (1)