maanantai 17. marraskuuta 2014

Suomessa on nyt kaikkien aikojen pahin lama

Käsitteet ovat tärkeitä. Käsitteet määräävät käsitykset.
Suomen kielessä ei ole vakiintunutta käännöstä käsitteelle The Great Depression – Suuren laman sijaan yleensä puhutaan vain "1930-luvun lamasta". 
Aikalaiset käyttivät sanaa pula-aika. Suomalaisille maailmanlaajuinen talouden taantuma näkyi siis puutteena ja hätänä, inhimillisenä kärsimyksenä. Se vertautui nälkävuosiin, jotka olivat tuolloin reilun 60 vuoden takana (kuten Helsingin olympialaiset tästä päivästä). 
Pula, joka kyllä näännytti lapsia hengiltä, ajoi perhekuntia kerjuulle ja "pulamiehiä" hätäaputöihin ympäri Suomea, ei tietenkään ollut aivan yhtä kohtalokas kuin suoranainen nälänhätä. Tässä vertailussa 1990-luvun lama ei tunnu puolestaan aivan yhtä hirveältä kuin – jälleen 60 vuotta aikaisempi – pula-aika.
Vastaavasti nykyään puhutaan varovasti taantumasta. Harva uskoo, että nykyinen taantuma on pahempi kuin 1990-luvun lama (eihän työttömyys sentään yllä puoleen miljoonaan) saatikka 1930-luvun pula-aika (eiväthän tuhannet ole sentään joutuneet mieron tielle).
Talouden mittareilla Suomen nykyinen lama on kuitenkin sitkeämpi kuin 1990-luvulla tai 1930-luvulla.

Danske Bankin maineikas ekonomisti – eikä taatusti mikään vasemmistohippi – Lars Christensen julkaisi ansiokkaan blogitekstin (16.11.). Hän osoittaa yksinkertaisella kuviolla, että Suomen bruttokansantuote on kärsinyt pahemmin ja pidempään kuin 1930-luvun ja 1990-luvun lamoissa.

(c) Lars Christensen. Lähteet: Angus Maddison ja IMF. Vuosi 2014 on IMF:n ennuste

Kuten Christensen toteaa, kiinnostavinta on katsoa käyrien kehitystä taantuman alettua. 1930-luvun ja 1990-luvun notkahdukset kääntyvät nousuun noin kolmen vuoden kohdalla (1932 ja 1993). 
Pulavuosien taantuma ei edes ole kovin syvä, ja kultakannasta irtautuminen johtaa reiluun devalvaatioon, joka parantaa Suomen kilpailukykyä roimasti ennen talvisotaa. 
Lama-aikana käydään syvemmällä, mutta kaksi devalvaatiota palauttaa Suomen melko ripeästi nousukauteen – joka jatkuu käyrien päättymisen jälkeen vielä melkein keskeytyksettä vuoteen 2007. Koettiin "seitsemän lihavaa vuotta" kahdesti peräkkäin.
Nykyinen taantuma jatkuu sen sijaan jo kuudetta vuotta, eikä loppua näy. Kuten kuviosta näkyy, itse finanssikriisistä olisi voitu toipua nopeasti, mutta Euroopan keskuspankin liian aikaiset koronnostot vuonna 2011 tuuppasivat Suomen takaisin taantumaan. 
(Christensen tunnustaa, että muutkin tekijät kuin rahapolitiikan oikea-aikainen löysäys ja väärin ajoitettu kiristys varmaan vaikuttavat – hän mainitsee mm. Nokian romahduksen. Jean-Claude Trichet'n johtaman EKP:n kastrofaalinen koronnosto on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle. Toin esiin EKP:n virheet Suomen Pankin järjestämässä keskustelussa 30.9. 2014, mutta sain lähinnä syytökset jälkiviisaudesta. Mitä muuta viisautta on olemassa?)
Olen vakuuttunut, että kuviossa näkyy EU-johdon leikkaus- ja kiristyslinja. Euroalueen kysynnästä riippuvaisen Suomen vienti on kärsinyt enemmän kuin minkään muun maan, kuten tästä Helsingin Sanomien kuviosta ilmenee:


Ekonomisti Brad DeLong arvioi, että koska kansantuotteen pudotus on 2010-luvulla suurempi kuin 1930-luvulla, nykyisestä taantumasta pitäisi käyttää nimeä Suurempi lama. 
Christensen toteaa, että Suomen osalta on käytettävä termiä Suurin lama. 

12 kommenttia:

  1. Tarvitaan politiikan muutos. Olemme jo Kreikka.

    VastaaPoista
  2. Kehittyneiden maiden ongelma on pääomapolitiikka, eli päätäntävallan ulkoistaminen yksityisille yrityksille. Ratkaisuehdotukseni on kaivoslain uusiminen valtion pääomien kartuttamiseksi.
    Mutta taitaa historia pelottaa monia, koska eihän koskaan keskustelu pysy aiheessa.

    VastaaPoista
  3. Missäs meidän tukipakettimme sitten ovat, kun näyttää siltä että tilanteemme on yhtä pahasti kuralla kuin Kreikalla? Suurin ero maitten välillä taitaa olla se, että täällä ilmaston vuoksi ihmiset eivät siirry jalkakäytäville asumaan. Tai jos siirtyvät kadulle, tämä loppuu viimeistään pakkasten tullessa, pysyvämpään kortteeriin hautuumaalle.

    VastaaPoista
  4. Euro ei devalvoidu - eikä etenkään Suomen kansantalouden edun mukaisesti. Aiempien lamojen keskeisenä korjaustyökaluna ollut devalvaatio.
    Vaurioittamatonta ja toimivaa sisäistä devalvaatiota ei mahdollista toteuttaa - eikä ole reaalipolitiikkaa; sopimuksella palkkojen ja hintojen laskeminen...ei onnistu.

    VastaaPoista
  5. Koska olen juuri se henkilö, jonka kanssa Timo keskusteli Suomen Pankin järjestämässä tilaisuudessa, niin reagoinpa tähän.

    Historian osalta voin yhtyä melkein kaikkeen, mitä Timo kirjoittaa, mutta kun hän sanoo, että Suomen nykyinen huono vientimenestys johtuu euroalueen kireästä talouspolitiikasta, niin tästä on kyllä oltava eri mieltä. Suomen viennistä suurin osa menee euroalueen ulkopuolelle, eikä tuo selitys myöskään pysty selittämään, miksi Suomen viennin menestys kuitenkin on heikompi kuin muiden euromaiden. Faktat viittaavat siihen, että Suomen viennin ongelmien pääsyynä on ollut markkinoilla tapahtunut (lähinnä teknologinen) rakennemuutos, johon emme ole pystyneet vielä sopeutumaan, ja takavuosina tapahtunut kilpailukyvyn merkittävä menetys.

    Mitä "jälkiviisauteen" tulee, niin ko. paneelikeskustelussa sanoin, että EKP:n koronnostot perustuivat sen aikaisiin ennusteisiin, niin kuin rahapolitiikka aina perustetaan. Silloin tehdyt ennusteet osoittautuivat jälkikäteen liian optimistisiksi. En tiedä syytinkö häntä jälkiviisaudesta sen kummemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Suomen viennistä menee Euroopan unioniin 55 prosenttia, euroalueelle 35 prosenttia. Euroalueen kiristys vaikuttaa myös Emun ulkopuolisiin suuriin kauppakumppaneihimme Britanniaan (jossa toteutettiin oma kiristyksensä) ja Ruotsiin. Kysynnän romahdus kirpaisee erityisesti Suomea, joka vie lähinnä investointihyödykkeitä. Kun ei investoida – uusita, laajenneta, perusteta tuotantolaitoksia – eivät suomalaiset paperikoneet, laivamoottorit tai nosturit mene kaupaksi, vaikka ne tehtäisiin kuinka kilpailukykyisesti.
      Suomen viennin rakenne on kiistatta liian yksipuolinen ja haavoittuva, ja yhä liiaksi EU-kumppaneista riippuvainen.
      Emme olleet ainoita keskustelijoita Suomen Pankin antoiseassa tilaisuudessa, mistä vielä näin jälkikäteen parhaat kiitokset.

      Poista
  6. tota noin TEM tilastojen mukaan työnhakijoita on 570 000 viime kuus. määrä tulee nousee reilusti. (tilastokeskus satuilee)

    viimeks ku mentii lamaa 90 luvula, työnhakijoita oli reilu 70 000. sillon velan osuus bkt oli 20%, nyt 60%. et mieti siit kuis meil o kestokykyä.

    VastaaPoista
  7. Tänä vuonna Jyrki lähti Eurooppaan ja 90-luvulla Sauli lähti Luxenburgiin pankkiin. Kummasti se kokoomus on aina nousukaudella ykkönen mutta lopputulos toistaa itseään 20 vuoden välein.

    VastaaPoista
  8. Näin 40 vuotiaana on jännä huomata kuinka elopainoni on pudonnut ala-aste iän lukemiin. Pohdin vaihtoehtoja, mitä voin tehdä? Töitä voi hakea, ei natsaa helpolla enää. On nälkä. Entä jos ryöstäisin Siwan, ärrän tms? Tarjolla lämmin asuminen, säännöllinen ruokailu, tosin en tiedä onko vankilassa kasvisruokailua tarjolla. En kuitenkaan halua vahingoittaa muita ihmisiä, haluaisin säilyttää kunniani.
    Tein päätöksen, kieltäydyn rötöstelemästä. En halua kuolla rikollisena, haluan vähintään Samurain kuoleman. Onko hyvä elämä liikaa pyydetty?

    VastaaPoista
  9. Mitenkäpäs tätä sörkkisi. Ei mitenkään.

    Lyhkäsesti jos yrittäisi, ja tulihan T.H:kin nolatuksi, joten hyvässä rivissä asetun ammuttavaksi -ei tämä kyllä sellaistakaan kaikua herätä. No jos teollismittainen tuotanto oli valmis joskus 1970-luvulla -käsityöpajat ja kotitalousvalmistus hävitetty halvemman ja paremman tehdastavaran tieltä - niin mitä nämä modernit pankkilaitokset, 1800-luvulla luodut ja Keskuspankkien valtiosiipien suojiin otetut, keksivät ruveta tekemään ?

    Ne keksivät ruveta lainottamaan tehtaiden ostamista uusiin käsiin. Tärkeä ja erottuva vaihe oli Reaganin läpimurtokausi 80-luvulla. Silloin MBO-kaupat joissa liikkeen palkkajohto ottaa perustaja/vanhoilta omistajilta firman itselleen ja panee "valtauksensa" velat firman kannettaviksi ja saneerauksin palkkatiukkuuksin jne. hoidettaviksi, oli korea vaihe. Junk bondeiksi näitä rahakeinoja nimitettiin. Tärkeä pankkiiriliike oli Drexel Burnham Lambert ja siellä Mike Milken. Pioneerille käy kalpaten, firma meni lopulta konkkaan ja Milken linnaan.

    Suomessa ensimmäisiä mallinottajia oli Airamin hehkulamppujen irrottamien pomoryhmälleen Nokiasta ja Valkeakosken SOK teollisuuskeskitymästä Panda liikeenjohtajiensa omistuksiksi, ostovelalla raskautettuina.

    Milken pääsi vankilasta ja vetää isoa think tankia ja harjoittaa hyväntekeväisyyttä. Innovaatio eteni ja siitä tulee private equity toimintaa 90-luvulla. Pääomasijoitajat ostavat firmoja itselleen eivätkä liikkeenjohtajille. Niitä yhdistellään ja keskitetään markkiavoiman keräämiseksi. Suomeen tulee CapMan (josta avara historiikki 25v. taipaleelta Marko Erolalta ihan äsken). Nyt esillä olevan Mehiläisen osalta CapMan onnistui kun möi Runebergin/E-Hesperian tontin eläkevakuutusyhtiölle. Nyt Mehiläisen omistavat KKR Amerikasta ja Triton Ruotsista. Monipolvisissa osto-myyntiketjuissa ja velkarahan tarjoajina isosti ja keskeisti Ilmarinen ja Varma, myös ei-kiellettyä leimasimina.

    Seuraava vaihe olikin kotimaiden työvoimasaneerauksen hyötyjen tultua korjatuksi, ottaa halpamaat lenkiksi mukaan. Kiina tarjosi ihmisiään ja kurinalaista hallintoa ja siten investointisuojaa. Tämä omien kansantalouksien syöminen omien kansallisten rahalaitosten toimesta oli sitten musiikkina 2000-luvulla.

    Kotimaissa ei siis perustettu ja laajennettu tuotantolaitoksia. Rahalaitokset keskittyivät rahoittamaan olemassa olevien omaisuuspottien, tehtaat kaupat asunnot, siirtämistä rahaa vastaan aina seuraaviin ojentuneisiin käsiin. Suomessakaan kypsän industrialismin aikakautena ei enää kaivattu pankkirahoitusta tuotantoon (tulorahoitus, entiset investoinnit poistamalla jne. piisasi). Jos velkarahaa kaipasi sitä sai eläkeyhtiöistä. Vastakkainasettelun sijaan yhteiset hedge fundit. Ajan mittaan rahainstituutiot kääntyivät sitten oman kansantalouden kannibaaleiksi, ja Kiinan ja Bangladeshin teollistajiksi.

    Kaikki keynesläisyys ja muu kasvu on jo takana. Vanhat rikkaat kaupittelemalla perintönsä ja siirtymällä varainhallintapalvelijoille osinkorahastoihin ; ja uudet miehet ostamalla pankki/eläkerahalla (velaksi alkuun) tuotantolaitokset halpamaihin -ja vetämällä bonusta ja osaomistajan (pääoma)tuloa ovat jo uutena ja pysyvänä Rikkaistona.

    Sopimusvapaus / täytäntöönpanovelvollisuus eli Roschier Castren Snellman PwC Deloitte Poliisi ja Ulosotto ylläpitävät rauhaamme ja ihmisoikeuksiansa.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  10. sinä tämän blogin omistaja ja ylläpitäjä Timo Harakka Ime Heikki Miettisen kyrpää

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!

Tunnisteet

10 kirjaa rahasta (3) 1989 (1) 1990-luvun lama (1) 2009 (1) 2010 (1) 70-luvun tv-sarjat (1) A-Studio (1) Aalto-Setälä Pauli (1) Aamulehti (3) ABS (2) Adiga Aravind (2) Aho Esko (8) Ahtisaari Martti (1) Airisto Lenita (2) Ajankohtainen kakkonen (1) Ajankohtaisen kakkosen homoilta (2) Akerlof George A. (1) Aktia (1) Al Qaida (1) Ala-Nissilä Olavi (1) alaluokan synty (1) Alanko-Kahiluoto Outi (1) Aleksanteri II (1) alijäämä (1) Alkio Mikko (1) Allen Woody (1) Allianssi (1) Alma (1) Ambea (1) Amma Äiti (1) ampuma-aselaki (1) ANC (1) Ankersmit Frank (1) Ankka Aku (3) Antonova Irina (1) Apple (1) Apunen Matti (4) arabikevät (1) Areva (1) Arhinmäki Paavo (1) Arla (1) Arola Heikki (1) Arvonen Jori (1) arvonlisävero (1) arvopaperistaminen (1) aseiden säilytys (1) Asser et Turnbull (1) asset-secured bond (1) Asuntolaina (1) Atlantic Monthly (1) Atria (1) Atta Muhammed (1) Attendo (1) Augustus International (1) austerity (4) Baby Friendly Hospital (1) Backman Jouni (1) Balzac Honoré de (2) Bank of America (1) Barnier Michel (1) Barroso José Manuel (1) BC Nokia (1) Becker Gary (2) Berliinin muurin murtuminen (1) Berliln Isaiah (1) Berlusconi Silvio (1) Bernadotte Estelle (1) Bernanke Ben (1) Berner Anne (1) Bharat Krishna (1) biodiesel (2) Bitterlich Joachim (1) Blanchard Olivier (2) Bono (2) Borg Anders (1) Bratislava (1) Breivik Anders Behring (2) Brown Gordon (2) Brown James (1) Bryssel (1) Buddenbrookit (1) bullshit (1) Bunga Bunga (1) Burlesconi Silvio (1) Bush George W. (1) Cameron David (1) Carema (1) Cassidy John (1) Christensen Lars (1) Churchill Winston (2) Chydenius Anders (1) Chydenius Antti (1) Citigroup (1) Claes Willy (1) Clinton Bill (1) Coca Colan lisäaineet (1) Crybabies (1) Darling Alistair (1) Darwin Charles (2) Davos (1) De Grauwe Paul (2) deflaatio (2) Defoe Daniel (1) DeLillo Don (1) DeLong Brad (1) Delors Jacques (1) demokratia (1) Demos (1) Diktonius Elmer (1) Dinkespiel Ulf (2) doping (1) Dostojevski Fjodor (1) downshifting (1) Draghi Mario (2) ECB (1) EDP (1) eduskunta (5) eduskuntavaalit (2) Egypti (1) Einstein A-Go-Go (1) Einstein Albert (1) EK (2) Ekenäs BB (1) EKP (7) Elinkeinoelämän keskusliitto (2) Elinkeinoelämän valtuuskunta (1) Elonen Piia (1) elvytys (2) eläkeikä (2) eläkeiän yläraja (1) eläkeuudistus (2) Emu (5) ennusteet (1) EPP (1) Erhard Ludvig (1) Erkko Aatos (2) Ersboll Niels (1) ERVV (2) ESM (1) Espanja (3) Etelä-Afrikka (1) Etla (2) EU (8) EU-jäsenyys (1) EU-jäsenyysneuvottelut (2) EU-komissio (12) EU-maatalouspolitiikka (1) EU-vaalit (1) Euraasian liitto (1) euroalue (3) eurobondit (2) eurokriisi (16) Euroopan investointipankki (2) Euroopan keskuspankki (7) Euroopan parlamentti (3) Eurooppa (1) Eurostat (1) Eurovaalit 2014 (1) EVA (1) EVL (1) EVM (1) Facebook (1) Fadayel Eveline (1) Fallows James (1) Fama Eugene (1) Fassbinder R.W. (1) Fennovoima (2) Financial Times (2) Finanssialan keskusliitto (1) finanssijärjestelmä (2) finanssikriisi (8) Fortum (2) Forum 24 (1) Forum24 (1) Foucault Michel (1) Friedman Milton (5) Fukushima (1) fundamentalismi (1) Gad Marius (1) Galbraith J.K. (1) Galilei Galileo (1) globalisaatio (1) gogo (1) Gogol Nikolai (1) Goldman Sachs (3) Google (1) Graeber David (1) Graham Phil (1) Grahn-Laasonen Sanni (1) Great depression (1) Greenspan Alan (3) Haanpää Pentti (1) Haaparanta Pertti (2) Haavikko Paavo (1) Haavisto (1) Haavisto Heikki (4) Haavisto Pekka (3) Habermas Jürgen (1) Haikala Eino (1) Haiti (1) Hakkarainen Teuvo (3) Hakola Juha (1) Halla-aho Jussi (3) hallintarekisteri (1) hallintarekisteri  Harmaa talous (1) hallitus (1) halloween (1) Halme Tony (3) Halonen Tarja (8) Hamlet (1) Hanhi Hannu (2) Hardin Garrett (1) Harju Ilkka (1) Harle VIlho (2) Hautala Heidi (4) Hayek Friedrich (1) Hazard Kaarina (2) Heinäluoma Eero (5) Heiskala Risto (2) Hellman Heikki (1) helluntaiseurakunta (1) Helsingin Sanomat (3) Helsingin Kaupunginkirjasto (1) Helsingin Sanomat (13) Helsinki Seagulls (1) henkirikokset (1) Henkirikostilasto (1) Herlin Antti (1) Herlin Ilkka (1) Herlin Niklas (1) Herlin Pekka (1) Hernesaari (1) Herodotos (1) Hietanen Risto (1) hiihto (1) Hiihtoliitto (1) Hiilamo Heikki (1) Himanen Pekka (4) Hirschman Albert O. (1) Hirvonen Markku (1) Hitler Adolf (1) HK Scan (1) Holappa Lauri (1) Holland Heidi (1) Hollande François (1) Holmberg Kalle (1) Holmström Bengt (1) Holvas Jakke (1) Honka Matti (1) Honkapohja Seppo (1) HS raati (1) Hu Jintao (1) Hufvudstadsbladet (2) HUS (1) Hyvinkää (2) HYY (1) Häkämies Jyri (3) Hämäläinen Unto (1) Härmälä Esa (2) Ihalainen Lauri (1) IK Kapital (1) ikärasismi (1) Ilaskivi Raimo (1) ilmastonmuutos (3) Image (1) IMF (8) Indignados (1) Indonesia (1) investointipankit (1) iPad (1) Irlanti (4) ironia (1) irtokarkki (1) ISMA (1) Italia (2) Itsemurhat (2) itsenäisyyspäivä (1) Itä-Häme (4) Itä-Suomen yliopisto (1) Jaakonsaari Liisa (1) Jackson Hole (1) Jackson Michael (1) Janne Kuutio (1) Japani (1) Jeskanen-Sundström Heli (1) Ji Yuemei (1) Joenpelto Eeva (1) johdannaiset (1) Jokela (1) Joku Anneli (1) Jotuni Maria (1) joulu (1) Joulupukki (2) JSN (1) julkinen sektori (1) Julkisen Sanan Neuvostoliitto (2) Jumala (1) Juncker Jean-Claude (3) Jungner Mikael (3) Jusula Jukka (1) Jyväskylän yliopisto (1) Järvi Antti (1) Jätevesiasetus (1) jääkiekko (1) Jäätteenmäki Anneli (1) K-kauppa (1) Kaarenoja Vappu (1) Kahneman Daniel (1) Kailajärvi Hannu (1) Kakkonen Kyösti (2) kalapuikot (1) Kaleva (1) Kalli Timo (2) Kallis Bjarne (2) Kalpala Asmo (1) Kaltiokumpu Oiva (1) Kambodzha (1) Kanaria (1) Kanerva Ilkka (4) Kangas Olli (1) Kangasharju Aki (1) kansalaisuus (1) kansallispuistot (1) kapitalisaatiosopimus (1) kapitalismi (3) Karhinen Reijo (1) Karjalainen Ahti (1) Kaskeala Juhani Tuomioja Erkki (1) Katainen Jyrki (21) Kauhajoki (1) Kauppakorkeakoulu (2) Keaton Buster (1) Kehittyvien Maakuntien Suomi (2) kehitysapu (2) Keinoelämän keskusliitto (1) Kekkonen Urho (3) Kela (2) kello (1) kerjääminen (1) Keskuskauppakamari (1) keskuspankki (1) keskusrikospoliisi (1) keskusta (2) keskustanuoret (1) Keskustapuolue (5) kestävyysvaje (1) Keynes J.M. (3) Kianto Ilmari (1) Kiasma (1) Kiljunen Kimmo (1) kilpailukyky (1) Kimanen Seppo (1) King Mervyn (1) Kinkel Klaus (2) kirjasto (1) Kirkko (1) kirkosta eroaminen (2) Kiviniemi Mari (5) Klimenko Viktor (1) Klondyke (1) Kobe (1) Kohl Helmut (2) Koijärvi (1) Koivisto Mauno (2) Kokkola (1) kokonaiskysyntä (1) kokoomuksen nuorten liitto (1) Kokoomus (11) Koljatti (1) kolmikanta (1) Kone (1) Kontio Kari (2) Korhonen Jarmo (1) koripallo (1) korkeakoulut (1) Korkman Sixten (4) Korpi Rauno (1) Kortelainen Anna (2) Kosken Kanava (2) Kouri Pentti (1) Kreikka (13) Kreml (1) Krim (1) Krugman Paul (3) Kuhn Thomas (1) Kullberg Rolf (1) kulta (1) Kuntien eläkevakuutus (1) Kuvaja Sari (1) Kylliäinen Antti (1) käsitehistoria (1) käsittämättömät lyhenteet (1) Laakkonen Yrjö (1) lama (2) Lama Dalai (1) Lamassoure Alain (1) Lapin Kansa (6) lapsilisät (1) Latvia (1) Lehman Brothers (4) Lehman sisters (1) lehmä (1) Lehtinen Lasse (1) Lehtomäki Paula (1) Leigh Daniel (1) leikkaukset (1) leikkaus (1) Lepakko (1) leppoistaminen (1) leverage (1) LFA (1) liberalismi (1) Liikanen Erkki (12) Lillehammerin olympialaiset (1) Lillqvist Katariina (1) Linden Suvi (1) Linna Väinö (1) Lintilä Mika (1) Lipponen Paavo (5) London School of Economics (2) Long Term Capital Management (1) Louekoski Matti (1) Lucas Robert (1) lukeminen (1) Lukuviikko (1) Luoton loppu (1) luottoluokittajat (1) Luxemburg (1) Lähde Jussi (1) Länsi-Uusimaa (1) Maahanmuutto (3) maailmanmestaruus (1) maanjäristys (1) Maaseudun tulevaisuus (1) maatalouspolitiikka (1) Madoff Bernie (2) Mallander J.O. (1) Malthus Joseph (1) Mandela Nelson (2) Mann Thomas (2) Mannerheim (1) markkinat (2) markkinayhteiskunta (3) Martta (1) Martti (1) Marx Karl (1) Maskun kalustetalo (1) Mbeki Thabo (1) MedOne (1) Mehiläinen (1) Mendel Grigori (1) Meri Veijo (1) Merkel Angela (2) Mermaid (1) Merrill Lynch (1) Metalliliitto (2) metsästys (1) Miami Heat (1) Mickelsson Max (1) Mikkkeli (1) minimipalkkas (1) Minna Ruckenstein (1) Minsky Hyman (1) Mitro Isä (1) Mokka Roope (1) Monti Mario (1) moral hazard (1) Mosambik (1) MTK (1) Mubarak Hosni (1) Mussolini Benito (1) Müller Heiner (1) Myllylä Mika (1) Münchau Wolfgang (1) Münchhausen paroni (1) Myyrmanni (1) Mäkinen Kari (1) Männistö Lasse (1) Naxos (1) Neste OIl (2) Neuvonen Aleksi (1) Neuvostoliitto (3) New Yorker (3) Newsweek (1) Niinistö Sauli (5) Niniistö Sauli (1) Njassa (1) Noitaympyrä (1) Nokelainen Petteri (1) Nokia (3) Norberg Johan (1) Nordea (7) normitalkoot (1) Nova (1) Nowotny Ewald (1) Nummisuutarit (1) nuorisotyöttömyys (1) Nuorkansallinen vapaussäätiö (1) Nykyri Ilona (1) näkymätön käsi (1) Näkymätön Mies (1) Obama Barack (1) Occupy Wall Street (1) Oddson David (1) OECD (1) Oikeusministeriö (1) oikeustoimikelpoisuus (1) Oinonen Pentti (1) Okko Paavo (1) OKM (1) Olkiluoto 3 (1) Onninen Suvi (2) OP-Pohjola (1) Oreck Bruce (1) Orivesi (1) Otava (1) Outokumpu (1) Paasikivi Juho Kusti (1) pakolaisuus (1) Palme Olof (1) palmuöljy (2) Palonen Kari (1) Pangalos Theodoros (1) pankkivero (1) Papandreou George (2) parlamentarismi (1) parlement (1) Pasanen Tauno (1) Patomäki Heikki (1) Paul Krugman (1) Paulson Hank (1) Pekka (1) Pekkala Ahti (1) Pekkarinen Jukka (3) Pekkarinen Mauri (3) Pelle Miljoona (1) Peltomäki Jukka (1) Pentikäinen Mikael (1) Penttilä Risto E.J. (1) Perheyritysten liitto (1) perintövero (1) Persson Göran (1) Pertti Haaparanta (1) peruskoulu (2) Perussuomalaiset (10) perustulo (1) perustuslaki (1) Pesonen Janne (1) Peston Robert (1) Pietikäinen Sirpa (1) Pietinen Kimmo (1) Piga Gustavo (1) Pihlström Antti (1) piispat (1) Pikkarainen Pentti (1) Pinochet Augusto (1) Plötz Alfred (1) Polanyi Karl (5) poliisi (1) politiikka (1) politrukki (1) Pori (1) Portugali (3) presidentinvaalit 2012 (1) presidentti (2) Prodi Romano (1) protesti (1) provokaatio (1) Puerto de la Cruz (1) Pula-aika (1) Pulliainen Erkki (1) Puntarpää (1) Putin Vladimir (3) Putkonen Matti (3) Puu Anna (1) Puustjärvi Anna (1) pyramidi (2) Pyykkö Mirja (1) Pyörälä Mika (1) Päihdet-Häme (1) pääministeri (2) pääomavero (1) pörssi (2) QE (4) Radio City (1) Radio Suomi (1) Raeste Juha-Pekka (1) raha (2) rahaliitto (1) Rahan kulttuuri (1) rahapolitiikka (1) Rahkonen Keijo (1) rahoitus (2) rahoitusmarkkinavero (1) Rajan Raghuram (1) rakenneuudistus (1) rasaismi (1) Ratsia (1) Ratzel Friedrich (1) RBS (1) Reagan Ronald (1) Reding Viviane (1) Rehn Olli (14) Rehula Juha (2) Reinhardt Carmen (1) Relander Jukka (2) Retuperän WBK (1) Reunanen Esa (1) Riihilahti Aki (1) Rinne Antti (1) Rogoff Kenneth (1) Rojola Lea (1) Romania (1) Roos JP (3) Round Robin (1) Ruokonen Pertti (1) Ruotsi (1) rusinapulla (1) ruuan alv (1) Ruutu Tuomo (1) Rämö Aurora (1) Räsänen Jari (1) Räsänen Päivi (2) S-ryhmä (1) S&D (1) Saarikoski Pentti (1) Saarikoski Saska (2) Saarinen Esa (1) Saga (1) Sairaanhoitaja Sari (1) SAK (3) Saksa (1) Salama Hannu (1) Salmela-Järvinen Martta (1) Salo (1) Salo Petri (1) Salo Sinikka (1) Salolainen Pertti (2) Salon Seudun Sanomat (5) Salonen Ahti M. (1) Sampo (3) San Antonio Spurs (1) Sanoma Oy (2) Sarasvuo Jari (3) Sasi Kimmo (2) Satakunnan Kansa (5) Satuli Antti (2) Sauli Mikko (1) Sauri Pekka (1) Savon Sanomat (1) Schiller Karl (1) Scholes Myron Kuparinen Susanna (1) Schulz Martin (1) SDP (13) Sehr Schnell (1) seksi (1) seniokratia (1) Shakespeare William (1) Sichuan (1) sienestys (1) Simon John (1) Sinnemäki Anni (2) Siola Anna (1) Sipilä Juha (4) Smith Adam (2) SMP (1) Snellman J.V. (2) Soini Timo (18) Soininvaara Osmo (1) Solidium (1) SONK (1) Soros George (2) Sovala Markus (1) Spotify (1) SSS (1) Standard's & Poor (1) Stanley O´Neal (1) Stern Nicholas (1) Stiglitz Joseph (1) STM (1) Stoltenberg Jens (2) Stoppard Tom (1) strategia (1) strutsi (1) Stubb Alexander (11) Sukari Toivo (2) Sulkunen Sari (1) Summers Lawrence (2) Sundbäck Veli (3) Suomen Kirjastoseura (1) Suomen Kuvalehti (1) Suomen Kuvalehti Saarikoski Saska (1) Suomen pankki (7) Suomen RH-yhtiöt (1) Suomen Tietotoimisto (1) Suomen Yrittäjät (1) Suomenlinna (1) Suomi (2) Suomi-Soffa (1) Superman (1) Surowiecki James (1) surrealismi (1) Suupohjan Osuuspankki (1) Suuri kiristys (5) Suuri lama (1) suurtyöttömyys (1) Sveitsi (1) synnytysosasto (1) Syrjälä Hanna (1) syrjäytyminen (1) Sähkönkulutus (1) sääntely (1) säästäminen (1) Söderblom Erik (1) Söderman Jacob (1) Taalasmaa Seppo (1) taantuma (2) Taipaleenmäki Marika (1) Taleb Nassim Nicholas (1) talous (3) Talouselämä (6) talouskriisi (1) talouskuri (1) talouspolitiikka (1) taloustiede (1) Tammisaari (1) Tapiola (1) tasa-arvo (3) teknologia (1) TEM (1) Tenavat (1) Tennilä Esko-Juhani (1) Teresa Äiti (1) Tervo Jari (1) Tett Gillian (1) Teuva (1) Thaler Richard (1) Thatcher Margaret (2) The Economist (1) Tilastokeskus (2) Timo Kallinen (1) TINA (1) TLTRO (1) Toivanen-Koivisto Maarit (1) Torpan Pojat (1) Townsend Joseph (1) Tragedy of the Commons (1) tranche (1) Trichet Jean-Claude (1) Triton (1) Troikka (1) Troyan Carlo (1) Tsakalotos Euklides (1) Tsipras Alexis (1) tsunami (2) Tunisia (1) Tuomioja Erkki (6) tuottavuus (1) Turhapuro Uuno (1) Turhuuksien rovio (1) Turkka Jouko (2) Turkki Teppo (1) Turun kauppakorkeakoulu (1) Turun NMKY (1) Turun Sanomat (1) Turunen Taisto (2) Tutu Desmond (1) TVO (1) tyhmyys (1) työttömyys (3) tähtisadetikku (1) Uimonen Risto (3) Ukkola Tuulikki (1) Ukraina (1) ulkoisvaikutus (1) Urho Ulla-Marja (1) Urpilainen Jutta (8) Uschanov Tommi (1) Utöya (1) uusi vuosi (1) Uusipaavalniemi Markku (1) uusiutuva energia (1) uusliberalismi (1) vaalirahoitus (2) Vakaus- ja kasvusopimus (1) Val(t)io (1) Valio (1) Valkoinen tiikeri (1) Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (1) valtiontalous (1) valtionvelka (5) valtiovarainministeriö (4) van Duyn Aline (1) Vanhanen Matti (12) Vapaavuori Jan (1) Varma (1) Vartiainen Juhana (4) Vartiosaari (1) Vasemmistoliitto (1) vasemmistonuoret (1) Vasikkasaari (1) velka (1) velkaantuminen (1) velkapopulismi (1) Venäjä (1) veronkierto (3) veroparatiisi (3) veropohja (2) Verotus (1) verovähennys (1) Viheriälaakso J.V. (1) vihreät (3) Viinanen Iiro (5) Vilkuna Pekka (1) Vimärirotta (1) Virén Lasse (1) Virkkunen Henna (1) Virkkunen Janne (1) Virolainen Johannes (2) Virolainen Kyllikki (1) Virtanen Pertti (1) Vistbacka Raimo (1) vivutus (1) VM (1) von Plötz Hans (1) voodoo (1) Välijärvi Jouni (1) Väyrynen Paavo (2) Väätäinen Juha (1) Wahlroos Björn (13) Walhbeck Ville (2) Wall Street (1) Wallin Stefan (2) Ware Marilyn (1) Wettenhovi-Aspa Sigurd (1) Whately Richard (1) Wibble Anne (2) Wikileaks (1) Wikipedia (1) Williamson David (1) WinCapita (2) Wolfe Tom (1) WSOY (1) Yale (1) Ydinvoima (4) Yhdysvallat (1) Yhdysvaltain lähetystö (2) yhteisvastuu (2) yhteisövero (1) Ykkösaamu (1) Yle (1) yleinen asevelvollisuus (1) yleislakko (1) Yleisradio (3) yliopisto (1) Ylioppilaslehti (3) Ylönen Matti (1) ympäristöministeriö (1) Yrjö-Koskinen (1) YYA (1) Zizek Slavoj (1) Zyskowicz Ben (3) Älä ruoki lamaa (1) ärräpussi (1) Äänekosken Huima (1) Äänekoski (2) Äärimmäistyvyys (1)