torstai 9. lokakuuta 2014

Toinen käsi jäässä, toinen tulessa


Tämä kuva, johon törmäsin harhaillessani Euroopan keskuspankin datassa, pysäytti.  Ei siksi, että se olisi erityisen dramaattinen, vaan juuri siksi, että se ei ole.
Se on kuva Euroopan rahoituskriisistä 2010-2013, finanssikriisin jäljiltä syntyneestä markkinapaniikista ja poliittisesta kaaoksesta. Se on kuva itkusta ja kärsimyksestä, 10 miljoonasta uudesta työttömästä; kymmenistä tuhansista kotinsa, toimeentulonsa ja terveytensä menettäneestä.  Se on talouskurin, austerityn, kuva. Se on pitkittyvän taantuman, uhkaavan kysyntäalaman ja deflaation kuva.
Ja mikä hätkähdyttävintä, kuva on nätti, hillitty ja harmiton – oikeastaan positiivinen. Käyrä esittää euromaiden maksamia valtionvelan korkoja yhteisvaluutta-aikana.
Missä kriisi, missä maailmanloppu? Enintään näkyy erittäin ripeän edistyksen taittuminen vakiintuneeksi menestykseksi.

Jossain rahaliitto on kiistatta onnistunut. Kahdeksantoista kansantaloutta on hyötynyt satoja miljardeja euroja siitä, että markkinat ovat uskoneet rahaliittoon. Sijoittajat ovat voineet luottaa siihen, että vakaus vallitsee ja olot pysyvät rauhallisina, että EMU-kansat investoivat heidän rahojansa harkiten ja tuottoisasti, samalla kun turvaavat omien kansalaistensa paremman huomisen lempeiden tuulten puhallellessa.

LINTUJEN viserryksen sijasta raikuvat sireenit ja väkijoukkojen iskulauseet. Katukivet iskeytyvät mellakkapoliisien kilpiin, kun he tiiviinä rivinä astuvat lähemmäs ja kohottavat pamppunsa.

TÄYTYY siis tietää, että keskiarvo muodostuu äärimmäisyyksistä. Pahimmillaan Kreikan korko ylsi 44 prosenttiin ja Portugalin 18 prosenttiin. Samaan aikaan Saksa saattoi tarjota jopa negatiivista korkoa eli periä talletusmaksua Bundesbankin holveihin suojatusta sijoituksesta.
Euroalue repeytyi kahtia. Saksa – ja Suomi – ovat rahastaneet sitä paremmat korkoedut, mitä suurempaan ahdinkoon Etelä-Eurooppa on joutunut. Edut eivät ole enää yhteiset, vaan toisen tappio on toiselle tuloa.*
Rahaliitto jakautui menestyjiin ja häviäjiin, velkojiin ja velallisiin, sopeuttajiin ja sopeutettaviin.
Keskinäinen vihanpito yltyi, epäluottamus levisi. Yhteinen raha erotti kansat.

KÄYRÄ kuitenkin osoittaa, että rahaliitosta olisi iloa ja hyötyä. Iso talous- ja valuutta-alue voi pitää markkinavoimat joltisessakin kurissa.
Kauniissa kuviossa vuoden 2008 finanssikrisi nostaa korot vain 2004 tasolle, hetkeksi, ja 2011-2012 hysteriakin vain käyttää ne neljän vuoden takaisissa luvuissa, kunnes palataan määrätietoisesti laskutrendille. Lähisokea ja lyhytmuistinen ei tajuakaan, että viime vuodet ovat olleet vain pieniä töyssyjä muuten hyvässä kyydissä.
Siksi on vahinko, jos rahaliiton annetaan ratketa. Vaikka tästä taantumasta selvitään – joskus – niin heikot eivät pärjää vahvojen ehdoilla. Erot kasvavat, vaikka liitossa niiden pitäisi supistua. 
Liittoutumisessa ei ole järkeä, jos se perustuu kuriin ja pakkoon. Liittolaiset eivät voi suhtautua toisiinsa epäluottamuksella ja kieltäytyä yhteisvastuusta.  
Siksi pysähdyin katsomaan käyrää. Se oli liian kaunis. Se ei kuvaa koettua, se ei kerro totuutta.
Kuten aina, keskiarvo ei paljasta, meneekö keskimäärin hyvin siksi, että kaikilla menee vähän paremmin. Vai onko keskimäärin hyvä olla, kun toinen käsi on jäätynyt ja toinen tulessa. 

* Arvioiden mukaan Saksa on hyötynyt ja hyötyy valtionvelan korkomenoissa 41 – 67 miljardia euroa 2010-2014. Säästösummalla pyörittäisi suunnilleen Suomen valtiota vuoden verran (vuoden 2015 budjetin menot ovat 58 mrd. €).

5 kommenttia:

 1. Harvinaisen surkea - ja väärään menevä - analyysi.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Valtioiden tulisi käyttää tuota "halpaa rahaa".

  Itse asiassa aloitetaan siitä, että valtioiden ei tarvitse maksaa noinkaan korkeaa korkoa sijoittajille, sillä QE:n avulla keskuspankki voisi määrätä hinnan velkakirjoille. EKP ostaa kaikki velkakirjat (eurobondeja asian käsittämisen helpoittamiseksi) markkinoilta 1.5 % korolla, jos joku tarjoaa sen alle, niin saa pitää. Välikätenä tietysti pitää olla jokin pankki, mutta ei Postipankin perustamiseen tarvita kuin 5 miljoonaa, joten en jaksa mennä yksityiskohtiin tässä postissa.

  Tämän jälkeen valtiot alkavat elvyttämään, New dealin ja Marshall avun tapaan. QE heikensi jo euroa, joten viennin pitäisi alkaa vetämään. Viro, Latvia ja muut uusliberalistiset pääoman kehdot alkavat myös elvyttämään ja unohtavat velkamörön, sillä tämä kyllä korjaantuu kerrannaisvaikutuksilla.

  Race to the bottom-mentaliteetti ja yhteisten fiskaalisten sääntöjen puuttuminen kuitenkin romuttavat hyvin pitkälti koko touhun. Beggar thy neighbour politiikka upottaa koko Euroopan. Toiset hyötyvät toisten kustannuksella, eikä taloutta voi parantaa kuin sisäisellä devalvaatiolla, joka aiheuttaa velkadeflaation, jota seuraa velallisten ostovoiman romahtaminen.

  Itse en ymmärrä, miksi ei voi elvyttää ja kuristaa saman aikaisesti. Itse ainakin osasin pienenä ottaa legopalikoita jostain pois ja lisätä toisaalle, jossa niitä enemmän tarvittiin saadakseni muodon, jonka halusin, joten en käsitä mikä siinä näin "aikuisena" on niin julmetun vaikeaa.

  Markkinoita harvemmin laitetaan kuriin, ennen kuin valtion olemassaolo on uhattuna. Sotien aikana valtiot verottavat kaiken mahdollisen mitä irti saavat rikkailta, mutta näin rauhan aikana vaaka kallistuu usein toiseen suntaan turhankin paljon. Euroopan ongelmat ovat suurelta osin fiskaalisia, mutta yhteinen raha 18 EU-maalle ei ainakaan asiaa helpota. Pääoma hakeutuu sinne missä saa tuotettua halvimmalla, vakaasti ja vähimillä veroilla, joten EU-alue kilpailee keskenään siitä, kuka myy itsensä halvimmalla, kunnes löytyy joku, joka polkaisee pelin uudelle levelille, esim. yritysvero, jota nyt Englantikin suunnittelee asteittain laskevansa 20 prosenttiin muutamassa vuodessa.

  Olisi ihan hyvä lähteä liikkeelle, vaikka perusturvasta kaikissa EU-maissa ja laittaa niitä legopalikoita sinne. Tämä jo ainakin säilyttäisi ostovoiman kohtuu hyvin monessakin EU-maassa ja EU:n kehitysmaissa nostaisi BKT:n uudelle tasolle. Tämän tulisi olla pakollista fiskaalipolitiikkaa. Loput eurobondimassit maat voisivat käyttää niiden satamien rakentamiseen, joita kukaan ei käytä, jos tahtovat. Perusasioiden tulisi kuitenkin olla kunnossa. Hoidetaan ne sitten verottamalla tai uudella rahalla. Velka on hieman harhaanjohtava nimitys, kun itsenäisillä valtioilla nyt sattuu olemaan se Sampo, josta sitä rahaa saa niin paljon, kun näppäimistöä jaksaa rämpyttää. Itselleni on, siis tärkeintä että huolehdimme ihmisten perustarpeista Maslowin kahden alimman tason osalta ainakin. Seksi puutteeseen harvempi kaveri on kuollut, joten sitä valtion ei mielestäni tarvitse tarjota, vaikka Korea näin taisikin yhteen aikaan Yhdysvaltalaissotilaille tehdä...

  VastaaPoista
 4. Markkinavoimat mielestäni johdattavat parhaillaan sokeaa Eurooppaa Moolokin kitaan. Ei tarvita kuin yksi sukupolvi, joka kasvaa alisteisessa asemassa, vailla mahdollisuuksia ja 1789 rematch on valmis. Päitä alkaa tippua kuin lehtiä näin syksyisin - saattahan giljotiinin teroittajat toki töitä saada, joten on tässäkin plussansa ja miinuksensa. Tämä kaikki on vältettävissä, kun priorisoidaan nuo kaksi Maslowin alinta tasoa kaiken perustaksi ja unohdetaan Englannin ilkeän noidan opit siitä, että yksityistetään kaikki luonnolliset monopolit ja luodaan lisää Slim Shadyn kaltaisia kavereita, joille on käytännössä annettu verotusoikeus. Kapitalismin jännä puoli on, että markkinatalous ei toimi, jos jollakin on monopoli, mutta silti (lähes) kaikki yritykset pyrkivät\toivovat saavuttavansa monopolin.

  Kuinka suurta korkoa maksamme on valinta. EKP voi ostaa, vaikka kaikkien euromaiden velkakirjat, mutta silloin raha menee jonnekin muualle ja raaka-aineet, osakkeet yms. kokevat inflaation. Mielestäni Eurooppa on tällä hetkellä kuvainnollisesti tulessa ja pian kirjaimellisesti, eikä "markkinavoimien" alhaisilla koroilla ole juurikaan väliä, sillä koron määrän pystyy asettamaan EKP, kuten FED muinoin teki.

  Olen kuitenkin samaa mieltä siinä, että EU ja euroalue olisivat tarpeeksi suuria yhdessä saamaan jotain hienoa aikaiseksi, mutta tällä hetkellä kaikkien maiden EK hakee ratkaisua palkkojen laskemisesta ja beggar thy neighbour-politiikasta, joten yhteisen sävelmän ja perusarvojen toteuttaminen on hyvin kaukana nykyisessä Euroopassa eikä kukaan edes puhu EU:n arvoista ja miten niistä on kriisin vuoksi tingitty.

  Ihmisarvoista Kiinakaan ei niin välitä, mutta kriisin iskiessä he elvyttivät. Siellä menee ihan ok, samalla kun EU:n politiikan seurauksena naru, Foinikan prinsessa Europan kaulalla kiristyy.

  Suunta ei tule kääntymään, niin kauan kuin unionissa unohdetaan kaikki muu, paitsi vapaakauppa ja pääoman vapaa liikkuvuus.


  Kaikella rakkaudella

  vaatimaton Euroopan ruhtinas Makiavelli Jr. I

  PS. Kauneus on katsojan silmässä, joskin reaalikorosta piirretty kuvajainen ei olisi yhtä kaunis ja suurin osa pudotuksesta johtuu kahdesta kriisimaasta.

  VastaaPoista
 5. Valtion lainojen korkojen tarkkailu on yhdentekevää jos valtion kulutuksen rahoitus on järjestetty millään muotoa järkevästi. Valitettavasti Emussa valtiot maksavat korkonsa yksityisille pankeille. Tämän järjestelyn mielekkyydelle ei löydy mitään järkevää evidenssiä. Näyttää siltä että finanssieliitti on vain kyennyt lobbaamaan poliitikot teoriaksi naamioidulla ideologialla joka ponnistaa puhtaasta ahneudesta. Järkevässä järjestelmässä valtioiden kulutus rahoitetaan valtion omasta keskuspankista, ja keskuspankin ylijäämä palautetaan budjettiin, jos siis halutaan ”leikkiä” markkinakoroilla. Emu on tulonsiirto finanssieliitille niin kuin monet muutkin järjestelyt joita on viimeisen 30 vuoden aikana tehty ”pääoman vapauttamiseksi”, ”pääomien houkuttelemiseksi pääomaköyhään maahamme”, ”talouden vakauttamiseksi” ja ”talouskasvun edistämiseksi”. Tulonjakotilastot, varallisuustiedot samoin kuin ostovoimatilastot ja työllisyystilastot kertovat kuitenkin karua kieltä siitä mitä ollaan oikeasti saatu aikaiseksi.

  VastaaPoista

Jatka keskustelua!

Tunnisteet

10 kirjaa rahasta (3) 1989 (1) 1990-luvun lama (1) 2009 (1) 2010 (1) 70-luvun tv-sarjat (1) A-Studio (1) Aalto-Setälä Pauli (1) Aamulehti (3) ABS (2) Adiga Aravind (2) Aho Esko (8) Ahtisaari Martti (1) Airisto Lenita (2) Ajankohtainen kakkonen (1) Ajankohtaisen kakkosen homoilta (2) Akerlof George A. (1) Aktia (1) Al Qaida (1) Ala-Nissilä Olavi (1) alaluokan synty (1) Alanko-Kahiluoto Outi (1) Aleksanteri II (1) alijäämä (1) Alkio Mikko (1) Allen Woody (1) Allianssi (1) Alma (1) Ambea (1) Amma Äiti (1) ampuma-aselaki (1) ANC (1) Ankersmit Frank (1) Ankka Aku (3) Antonova Irina (1) Apple (1) Apunen Matti (4) arabikevät (1) Areva (1) Arhinmäki Paavo (1) Arla (1) Arola Heikki (1) Arvonen Jori (1) arvonlisävero (1) arvopaperistaminen (1) aseiden säilytys (1) Asser et Turnbull (1) asset-secured bond (1) Asuntolaina (1) Atlantic Monthly (1) Atria (1) Atta Muhammed (1) Attendo (1) Augustus International (1) austerity (4) Baby Friendly Hospital (1) Backman Jouni (1) Balzac Honoré de (2) Bank of America (1) Barnier Michel (1) Barroso José Manuel (1) BC Nokia (1) Becker Gary (2) Berliinin muurin murtuminen (1) Berliln Isaiah (1) Berlusconi Silvio (1) Bernadotte Estelle (1) Bernanke Ben (1) Berner Anne (1) Bharat Krishna (1) biodiesel (2) Bitterlich Joachim (1) Blanchard Olivier (2) Bono (2) Borg Anders (1) Bratislava (1) Breivik Anders Behring (2) Brown Gordon (2) Brown James (1) Bryssel (1) Buddenbrookit (1) bullshit (1) Bunga Bunga (1) Burlesconi Silvio (1) Bush George W. (1) Cameron David (1) Carema (1) Cassidy John (1) Christensen Lars (1) Churchill Winston (2) Chydenius Anders (1) Chydenius Antti (1) Citigroup (1) Claes Willy (1) Clinton Bill (1) Coca Colan lisäaineet (1) Crybabies (1) Darling Alistair (1) Darwin Charles (2) Davos (1) De Grauwe Paul (2) deflaatio (2) Defoe Daniel (1) DeLillo Don (1) DeLong Brad (1) Delors Jacques (1) demokratia (1) Demos (1) Diktonius Elmer (1) Dinkespiel Ulf (2) doping (1) Dostojevski Fjodor (1) downshifting (1) Draghi Mario (2) ECB (1) EDP (1) eduskunta (5) eduskuntavaalit (2) Egypti (1) Einstein A-Go-Go (1) Einstein Albert (1) EK (2) Ekenäs BB (1) EKP (7) Elinkeinoelämän keskusliitto (2) Elinkeinoelämän valtuuskunta (1) Elonen Piia (1) elvytys (2) eläkeikä (2) eläkeiän yläraja (1) eläkeuudistus (2) Emu (5) ennusteet (1) EPP (1) Erhard Ludvig (1) Erkko Aatos (2) Ersboll Niels (1) ERVV (2) ESM (1) Espanja (3) Etelä-Afrikka (1) Etla (2) EU (8) EU-jäsenyys (1) EU-jäsenyysneuvottelut (2) EU-komissio (12) EU-maatalouspolitiikka (1) EU-vaalit (1) Euraasian liitto (1) euroalue (3) eurobondit (2) eurokriisi (16) Euroopan investointipankki (2) Euroopan keskuspankki (7) Euroopan parlamentti (3) Eurooppa (1) Eurostat (1) Eurovaalit 2014 (1) EVA (1) EVL (1) EVM (1) Facebook (1) Fadayel Eveline (1) Fallows James (1) Fama Eugene (1) Fassbinder R.W. (1) Fennovoima (2) Financial Times (2) Finanssialan keskusliitto (1) finanssijärjestelmä (2) finanssikriisi (8) Fortum (2) Forum 24 (1) Forum24 (1) Foucault Michel (1) Friedman Milton (5) Fukushima (1) fundamentalismi (1) Gad Marius (1) Galbraith J.K. (1) Galilei Galileo (1) globalisaatio (1) gogo (1) Gogol Nikolai (1) Goldman Sachs (3) Google (1) Graeber David (1) Graham Phil (1) Grahn-Laasonen Sanni (1) Great depression (1) Greenspan Alan (3) Haanpää Pentti (1) Haaparanta Pertti (2) Haavikko Paavo (1) Haavisto (1) Haavisto Heikki (4) Haavisto Pekka (3) Habermas Jürgen (1) Haikala Eino (1) Haiti (1) Hakkarainen Teuvo (3) Hakola Juha (1) Halla-aho Jussi (3) hallintarekisteri (1) hallintarekisteri Harmaa talous (1) hallitus (1) halloween (1) Halme Tony (3) Halonen Tarja (8) Hamlet (1) Hanhi Hannu (2) Hardin Garrett (1) Harju Ilkka (1) Harle VIlho (2) Hautala Heidi (4) Hayek Friedrich (1) Hazard Kaarina (2) Heinäluoma Eero (5) Heiskala Risto (2) Hellman Heikki (1) helluntaiseurakunta (1) Helsingin Sanomat (3) Helsingin Kaupunginkirjasto (1) Helsingin Sanomat (13) Helsinki Seagulls (1) henkirikokset (1) Henkirikostilasto (1) Herlin Antti (1) Herlin Ilkka (1) Herlin Niklas (1) Herlin Pekka (1) Hernesaari (1) Herodotos (1) Hietanen Risto (1) hiihto (1) Hiihtoliitto (1) Hiilamo Heikki (1) Himanen Pekka (4) Hirschman Albert O. (1) Hirvonen Markku (1) Hitler Adolf (1) HK Scan (1) Holappa Lauri (1) Holland Heidi (1) Hollande François (1) Holmberg Kalle (1) Holmström Bengt (1) Holvas Jakke (1) Honka Matti (1) Honkapohja Seppo (1) HS raati (1) Hu Jintao (1) Hufvudstadsbladet (2) HUS (1) Hyvinkää (2) HYY (1) Häkämies Jyri (3) Hämäläinen Unto (1) Härmälä Esa (2) Ihalainen Lauri (1) IK Kapital (1) ikärasismi (1) Ilaskivi Raimo (1) ilmastonmuutos (3) Image (1) IMF (8) Indignados (1) Indonesia (1) investointipankit (1) iPad (1) Irlanti (4) ironia (1) irtokarkki (1) ISMA (1) Italia (2) Itsemurhat (2) itsenäisyyspäivä (1) Itä-Häme (4) Itä-Suomen yliopisto (1) Jaakonsaari Liisa (1) Jackson Hole (1) Jackson Michael (1) Janne Kuutio (1) Japani (1) Jeskanen-Sundström Heli (1) Ji Yuemei (1) Joenpelto Eeva (1) johdannaiset (1) Jokela (1) Joku Anneli (1) Jotuni Maria (1) joulu (1) Joulupukki (2) JSN (1) julkinen sektori (1) Julkisen Sanan Neuvostoliitto (2) Jumala (1) Juncker Jean-Claude (3) Jungner Mikael (3) Jusula Jukka (1) Jyväskylän yliopisto (1) Järvi Antti (1) Jätevesiasetus (1) jääkiekko (1) Jäätteenmäki Anneli (1) K-kauppa (1) Kaarenoja Vappu (1) Kahneman Daniel (1) Kailajärvi Hannu (1) Kakkonen Kyösti (2) kalapuikot (1) Kaleva (1) Kalli Timo (2) Kallis Bjarne (2) Kalpala Asmo (1) Kaltiokumpu Oiva (1) Kambodzha (1) Kanaria (1) Kanerva Ilkka (4) Kangas Olli (1) Kangasharju Aki (1) kansalaisuus (1) kansallispuistot (1) kapitalisaatiosopimus (1) kapitalismi (3) Karhinen Reijo (1) Karjalainen Ahti (1) Kaskeala Juhani Tuomioja Erkki (1) Katainen Jyrki (21) Kauhajoki (1) Kauppakorkeakoulu (2) Keaton Buster (1) Kehittyvien Maakuntien Suomi (2) kehitysapu (2) Keinoelämän keskusliitto (1) Kekkonen Urho (3) Kela (2) kello (1) kerjääminen (1) Keskuskauppakamari (1) keskuspankki (1) keskusrikospoliisi (1) keskusta (2) keskustanuoret (1) Keskustapuolue (5) kestävyysvaje (1) Keynes J.M. (3) Kianto Ilmari (1) Kiasma (1) Kiljunen Kimmo (1) kilpailukyky (1) Kimanen Seppo (1) King Mervyn (1) Kinkel Klaus (2) kirjasto (1) Kirkko (1) kirkosta eroaminen (2) Kiviniemi Mari (5) Klimenko Viktor (1) Klondyke (1) Kobe (1) Kohl Helmut (2) Koijärvi (1) Koivisto Mauno (2) Kokkola (1) kokonaiskysyntä (1) kokoomuksen nuorten liitto (1) Kokoomus (11) Koljatti (1) kolmikanta (1) Kone (1) Kontio Kari (2) Korhonen Jarmo (1) koripallo (1) korkeakoulut (1) Korkman Sixten (4) Korpi Rauno (1) Kortelainen Anna (2) Kosken Kanava (2) Kouri Pentti (1) Kreikka (13) Kreml (1) Krim (1) Krugman Paul (3) Kuhn Thomas (1) Kullberg Rolf (1) kulta (1) Kuntien eläkevakuutus (1) Kuvaja Sari (1) Kylliäinen Antti (1) käsitehistoria (1) käsittämättömät lyhenteet (1) Laakkonen Yrjö (1) lama (2) Lama Dalai (1) Lamassoure Alain (1) Lapin Kansa (6) lapsilisät (1) Latvia (1) Lehman Brothers (4) Lehman sisters (1) lehmä (1) Lehtinen Lasse (1) Lehtomäki Paula (1) Leigh Daniel (1) leikkaukset (1) leikkaus (1) Lepakko (1) leppoistaminen (1) leverage (1) LFA (1) liberalismi (1) Liikanen Erkki (12) Lillehammerin olympialaiset (1) Lillqvist Katariina (1) Linden Suvi (1) Linna Väinö (1) Lintilä Mika (1) Lipponen Paavo (5) London School of Economics (2) Long Term Capital Management (1) Louekoski Matti (1) Lucas Robert (1) lukeminen (1) Lukuviikko (1) Luoton loppu (1) luottoluokittajat (1) Luxemburg (1) Lähde Jussi (1) Länsi-Uusimaa (1) Maahanmuutto (3) maailmanmestaruus (1) maanjäristys (1) Maaseudun tulevaisuus (1) maatalouspolitiikka (1) Madoff Bernie (2) Mallander J.O. (1) Malthus Joseph (1) Mandela Nelson (2) Mann Thomas (2) Mannerheim (1) markkinat (2) markkinayhteiskunta (3) Martta (1) Martti (1) Marx Karl (1) Maskun kalustetalo (1) Mbeki Thabo (1) MedOne (1) Mehiläinen (1) Mendel Grigori (1) Meri Veijo (1) Merkel Angela (2) Mermaid (1) Merrill Lynch (1) Metalliliitto (2) metsästys (1) Miami Heat (1) Mickelsson Max (1) Mikkkeli (1) minimipalkkas (1) Minna Ruckenstein (1) Minsky Hyman (1) Mitro Isä (1) Mokka Roope (1) Monti Mario (1) moral hazard (1) Mosambik (1) MTK (1) Mubarak Hosni (1) Mussolini Benito (1) Müller Heiner (1) Myllylä Mika (1) Münchau Wolfgang (1) Münchhausen paroni (1) Myyrmanni (1) Mäkinen Kari (1) Männistö Lasse (1) Naxos (1) Neste OIl (2) Neuvonen Aleksi (1) Neuvostoliitto (3) New Yorker (3) Newsweek (1) Niinistö Sauli (5) Niniistö Sauli (1) Njassa (1) Noitaympyrä (1) Nokelainen Petteri (1) Nokia (3) Norberg Johan (1) Nordea (7) normitalkoot (1) Nova (1) Nowotny Ewald (1) Nummisuutarit (1) nuorisotyöttömyys (1) Nuorkansallinen vapaussäätiö (1) Nykyri Ilona (1) näkymätön käsi (1) Näkymätön Mies (1) Obama Barack (1) Occupy Wall Street (1) Oddson David (1) OECD (1) Oikeusministeriö (1) oikeustoimikelpoisuus (1) Oinonen Pentti (1) Okko Paavo (1) OKM (1) Olkiluoto 3 (1) Onninen Suvi (2) OP-Pohjola (1) Oreck Bruce (1) Orivesi (1) Otava (1) Outokumpu (1) Paasikivi Juho Kusti (1) pakolaisuus (1) Palme Olof (1) palmuöljy (2) Palonen Kari (1) Pangalos Theodoros (1) pankkivero (1) Papandreou George (2) parlamentarismi (1) parlement (1) Pasanen Tauno (1) Patomäki Heikki (1) Paul Krugman (1) Paulson Hank (1) Pekka (1) Pekkala Ahti (1) Pekkarinen Jukka (3) Pekkarinen Mauri (3) Pelle Miljoona (1) Peltomäki Jukka (1) Pentikäinen Mikael (1) Penttilä Risto E.J. (1) Perheyritysten liitto (1) perintövero (1) Persson Göran (1) Pertti Haaparanta (1) peruskoulu (2) Perussuomalaiset (10) perustulo (1) perustuslaki (1) Pesonen Janne (1) Peston Robert (1) Pietikäinen Sirpa (1) Pietinen Kimmo (1) Piga Gustavo (1) Pihlström Antti (1) piispat (1) Pikkarainen Pentti (1) Pinochet Augusto (1) Plötz Alfred (1) Polanyi Karl (5) poliisi (1) politiikka (1) politrukki (1) Pori (1) Portugali (3) presidentinvaalit 2012 (1) presidentti (2) Prodi Romano (1) protesti (1) provokaatio (1) Puerto de la Cruz (1) Pula-aika (1) Pulliainen Erkki (1) Puntarpää (1) Putin Vladimir (3) Putkonen Matti (3) Puu Anna (1) Puustjärvi Anna (1) pyramidi (2) Pyykkö Mirja (1) Pyörälä Mika (1) Päihdet-Häme (1) pääministeri (2) pääomavero (1) pörssi (2) QE (4) Radio City (1) Radio Suomi (1) Raeste Juha-Pekka (1) raha (2) rahaliitto (1) Rahan kulttuuri (1) rahapolitiikka (1) Rahkonen Keijo (1) rahoitus (2) rahoitusmarkkinavero (1) Rajan Raghuram (1) rakenneuudistus (1) rasaismi (1) Ratsia (1) Ratzel Friedrich (1) RBS (1) Reagan Ronald (1) Reding Viviane (1) Rehn Olli (14) Rehula Juha (2) Reinhardt Carmen (1) Relander Jukka (2) Retuperän WBK (1) Reunanen Esa (1) Riihilahti Aki (1) Rinne Antti (1) Rogoff Kenneth (1) Rojola Lea (1) Romania (1) Roos JP (3) Round Robin (1) Ruokonen Pertti (1) Ruotsi (1) rusinapulla (1) ruuan alv (1) Ruutu Tuomo (1) Rämö Aurora (1) Räsänen Jari (1) Räsänen Päivi (2) S-ryhmä (1) S&D (1) Saarikoski Pentti (1) Saarikoski Saska (2) Saarinen Esa (1) Saga (1) Sairaanhoitaja Sari (1) SAK (3) Saksa (1) Salama Hannu (1) Salmela-Järvinen Martta (1) Salo (1) Salo Petri (1) Salo Sinikka (1) Salolainen Pertti (2) Salon Seudun Sanomat (5) Salonen Ahti M. (1) Sampo (3) San Antonio Spurs (1) Sanoma Oy (2) Sarasvuo Jari (3) Sasi Kimmo (2) Satakunnan Kansa (5) Satuli Antti (2) Sauli Mikko (1) Sauri Pekka (1) Savon Sanomat (1) Schiller Karl (1) Scholes Myron Kuparinen Susanna (1) Schulz Martin (1) SDP (13) Sehr Schnell (1) seksi (1) seniokratia (1) Shakespeare William (1) Sichuan (1) sienestys (1) Simon John (1) Sinnemäki Anni (2) Siola Anna (1) Sipilä Juha (4) Smith Adam (2) SMP (1) Snellman J.V. (2) Soini Timo (18) Soininvaara Osmo (1) Solidium (1) SONK (1) Soros George (2) Sovala Markus (1) Spotify (1) SSS (1) Standard's & Poor (1) Stanley O´Neal (1) Stern Nicholas (1) Stiglitz Joseph (1) STM (1) Stoltenberg Jens (2) Stoppard Tom (1) strategia (1) strutsi (1) Stubb Alexander (11) Sukari Toivo (2) Sulkunen Sari (1) Summers Lawrence (2) Sundbäck Veli (3) Suomen Kirjastoseura (1) Suomen Kuvalehti (1) Suomen Kuvalehti Saarikoski Saska (1) Suomen pankki (7) Suomen RH-yhtiöt (1) Suomen Tietotoimisto (1) Suomen Yrittäjät (1) Suomenlinna (1) Suomi (2) Suomi-Soffa (1) Superman (1) Surowiecki James (1) surrealismi (1) Suupohjan Osuuspankki (1) Suuri kiristys (5) Suuri lama (1) suurtyöttömyys (1) Sveitsi (1) synnytysosasto (1) Syrjälä Hanna (1) syrjäytyminen (1) Sähkönkulutus (1) sääntely (1) säästäminen (1) Söderblom Erik (1) Söderman Jacob (1) Taalasmaa Seppo (1) taantuma (2) Taipaleenmäki Marika (1) Taleb Nassim Nicholas (1) talous (3) Talouselämä (6) talouskriisi (1) talouskuri (1) talouspolitiikka (1) taloustiede (1) Tammisaari (1) Tapiola (1) tasa-arvo (3) teknologia (1) TEM (1) Tenavat (1) Tennilä Esko-Juhani (1) Teresa Äiti (1) Tervo Jari (1) Tett Gillian (1) Teuva (1) Thaler Richard (1) Thatcher Margaret (2) The Economist (1) Tilastokeskus (2) Timo Kallinen (1) TINA (1) TLTRO (1) Toivanen-Koivisto Maarit (1) Torpan Pojat (1) Townsend Joseph (1) Tragedy of the Commons (1) tranche (1) Trichet Jean-Claude (1) Triton (1) Troikka (1) Troyan Carlo (1) Tsakalotos Euklides (1) Tsipras Alexis (1) tsunami (2) Tunisia (1) Tuomioja Erkki (6) tuottavuus (1) Turhapuro Uuno (1) Turhuuksien rovio (1) Turkka Jouko (2) Turkki Teppo (1) Turun kauppakorkeakoulu (1) Turun NMKY (1) Turun Sanomat (1) Turunen Taisto (2) Tutu Desmond (1) TVO (1) tyhmyys (1) työttömyys (3) tähtisadetikku (1) Uimonen Risto (3) Ukkola Tuulikki (1) Ukraina (1) ulkoisvaikutus (1) Urho Ulla-Marja (1) Urpilainen Jutta (8) Uschanov Tommi (1) Utöya (1) uusi vuosi (1) Uusipaavalniemi Markku (1) uusiutuva energia (1) uusliberalismi (1) vaalirahoitus (2) Vakaus- ja kasvusopimus (1) Val(t)io (1) Valio (1) Valkoinen tiikeri (1) Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (1) valtiontalous (1) valtionvelka (5) valtiovarainministeriö (4) van Duyn Aline (1) Vanhanen Matti (12) Vapaavuori Jan (1) Varma (1) Vartiainen Juhana (4) Vartiosaari (1) Vasemmistoliitto (1) vasemmistonuoret (1) Vasikkasaari (1) velka (1) velkaantuminen (1) velkapopulismi (1) Venäjä (1) veronkierto (3) veroparatiisi (3) veropohja (2) Verotus (1) verovähennys (1) Viheriälaakso J.V. (1) vihreät (3) Viinanen Iiro (5) Vilkuna Pekka (1) Vimärirotta (1) Virén Lasse (1) Virkkunen Henna (1) Virkkunen Janne (1) Virolainen Johannes (2) Virolainen Kyllikki (1) Virtanen Pertti (1) Vistbacka Raimo (1) vivutus (1) VM (1) von Plötz Hans (1) voodoo (1) Välijärvi Jouni (1) Väyrynen Paavo (2) Väätäinen Juha (1) Wahlroos Björn (13) Walhbeck Ville (2) Wall Street (1) Wallin Stefan (2) Ware Marilyn (1) Wettenhovi-Aspa Sigurd (1) Whately Richard (1) Wibble Anne (2) Wikileaks (1) Wikipedia (1) Williamson David (1) WinCapita (2) Wolfe Tom (1) WSOY (1) Yale (1) Ydinvoima (4) Yhdysvallat (1) Yhdysvaltain lähetystö (2) yhteisvastuu (2) yhteisövero (1) Ykkösaamu (1) Yle (1) yleinen asevelvollisuus (1) yleislakko (1) Yleisradio (3) yliopisto (1) Ylioppilaslehti (3) Ylönen Matti (1) ympäristöministeriö (1) Yrjö-Koskinen (1) YYA (1) Zizek Slavoj (1) Zyskowicz Ben (3) Älä ruoki lamaa (1) ärräpussi (1) Äänekosken Huima (1) Äänekoski (2) Äärimmäistyvyys (1)