maanantai 28. toukokuuta 2012

Yksityisestä itsetuhosta julkiseen joukkotuhoon

A-Studion kolumni 28.5.
Tällä hetkellä emme tiedä viikonloppuisen Hyvinkään joukkomurhan syitä ja taustoja – ja on mahdollista, että tälläkin kertaa kysymykset jäävät ikuisesti vaille vastausta.
Hyvinkään tragediassa on piirteitä kaikista viime vuosien uusista, hätkähdyttävistä veriteoista. Se on kolmella tavalla ajalle liian tyypillinen, julkinen joukkotuho.


Ensinnäkin se on jollain lailla pari Myyrmannin räjäytykselle kymmenen vuoden takaa.
Molemmat tekijät toimivat harkitusti mutta lopulta päähänpistosta, ikään kuin ulkopuolisina tekojensa hirveille seurauksille. He eivät aikoneet tappaa itseään, vaan katsoa, miltä näyttöruudun leikkituho tuntuu oikeasti. Tämä kylmyys, todellisuudentajun katoaminen, tuntuu minusta erityisen pelottavalta.
Toisekseen voi sanoa, että Hyvinkäällä tapahtui neljäs kouluampuminen.
Toisin kuin Jokelassa, Kauhajoella ja Orivedellä, se ei tapahtunut koulussa. Kuitenkin nuori mies tuhosi omanikäisiään ja omia tuttaviaan, otti kohteeksi oman arkisen elämänpiirinsä.
Kun 30 vuotta sitten sain itse valkolakin pikkukaupungin koulusta, maailma oli avoin. Tämä luottamus on tämän kevään nuorilta murhattu.


Suomalainen henkirikos on muuttunut dramaattisesti viiden vuoden aikana.
Yhäkin on tyypillistä, että juoppo mies tappaa humalaisen miehen tai naisen ryyppyriidan päätteeksi. Näihin tekoihin on saatu puututtua, ja henkirikosten määrä – toisin kuin julkisuudesta voisi luulla – on vähentynyt selvästi 1990-luvulta alkaen.
Tilastokeskus kertoo myös, että samalla myös itsemurhien määrä on saatu Suomessa laskemaan. Toissa vuonna tehtiin itsemurhia vähemmän kuin kertaakaan vuoden 1967 jälkeen.
Mutta onko samalla yksityisestä itsetuhosta tullut julkinen joukkotuho?
Itsemurhaaja ei murhaa itseään, tai vain itseään, vaan koko perheen tai paikalla olijat. Viiden vuoden perhesurmissa on murhattu yli kolmekymmentä henkeä.
Lannistunut mies ei enää vetäydy yksinäisyyteen vahingoittamaan itseään, vaan tunkeutuu julkisuuteen ja haluaa jättää itsestään verisen muiston. Jos hänen elämänsä jää huomaamatta, hän saa huomiota kuolemalla.
Julkinen murha on jollakin sairaalla tavalla hyväksyttyä. Sitä kopioidaan. Hyvinkää voi toistua.


Avoimessa yhteiskunnassa tragedioita ei voi estää. Vaikka viranomaiset tekevät aidosti hyvää työtä, emme voi ennakoida, löytää tai pysäyttää murha-aikeita.
Ainoa, johon voimme puuttua, on tappamisen välineet. Siihenkään ei ole helppoja eikä varmoja keinoja.
Poliitikot eivät toki saa tehtyä tekemättömäksi. He voivat kuitenkin osoittaa johtajuutta, kuten Norjan pääministeri Jens Stoltenberg viime kesänä Utöyan murhien jälkeen.
Vastaavaa on turha odottaa Suomessa.
Jossakin muussa maassa pääministeri ilmoittaisi, että Hyvinkään tragedian jälkeen hän symbolisesti luopuu metsästysharrastuksestaan. Jossakin muussa maassa.


Lisäys 1.6.: Lue myös jatko-osa "Metsästäjän painajainen".

19 kommenttia:

 1. Tämä SK:n juttu vuodelta 2008 on iäksi jäänyt mieleeni.

  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/koulusurmat-lauri-on-mahdollinen-joukkomurhaaja

  "Kuusitoistavuotiaana Laurin mieleen alkoi nousta mielikuvia totaalisen sovituksen hankkimisesta. Ei niin, että olisin mennyt lyömään jotain takaisin, vaan apokalyptisia joukkomurhaan liittyviä fantasioita. Ajattelin, että menisin johonkin paikkaan ja ampuisin kaikki. Koin, että vain kostamalla voisin saavuttaa sovituksen kokemalleni (kiusaamiselle).”

  VastaaPoista
 2. Ymmärrätköhän mitä puhut kun esität että pääministerin pitäisi luopua metsästyksestä? Vertaat yhden ihmisen massamurhaa metsästykseen… Samalla leimaat kaikki metsästäjät jolla ei ole mitään tekemistä tämmöisen murhaajan kanssa. Luovutko itse lihan syönnistä koko loppuelämäksi? Härski veto.

  VastaaPoista
 3. Hyvä Timppa! Itsellä tuli heti oudosti mieleen Sarajevo ja Toijosen Vesan hurjat dokumentit, joita viime aikoina on tulluti uusintoina tiuhaan.

  VastaaPoista
 4. Mauton ja typerä loppukaneetti kyllä veti pisteet Harakalta. Olen tykännyt muuten Timon kolumneista, mutta aina ei voi osua nappiin. Parempaa odotellessa...

  VastaaPoista
 5. Päivitin myös kyseenalaistaen metsästyksen, jota nykySuomessa kukaan ei tarvitse elääkseen, ainostaan vain huvikseen. Mutta metsästys tarjoaa helpot välineet turhautuneelle nuorelle miehelle. Olin yllättynyt, kuinka moni puolusti metsästystä, kyseenalaistamattomana "pyhänä arvona".

  VastaaPoista
 6. Kirjoitukselta putosi pohja pois, kun Harakka puuttui pääministerin harrastukseen... Mitä tekemistä sillä on joukkomurhan kanssa? Harmi, että tämä rinnastus esitettiin televisiossa.

  VastaaPoista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Omat lapseni opetan ja tulen jatkossakin opettamaan aseiden käsittelyyn. Mielestäni ase on parempi sellaisen kädessä, joka tietää mihin se pystyy ja mitähin tarkoitukseen se on tehty kuin joka "haluaa näyttää" muille.
  Näyttää. Ottamalla aseen (helposti/vaikeammin, mitä väliä?) Ampumalla. Tappamalla.
  Itse harrastin metsästystä mutta en enää koska saan ruoka(lihan) muutenkin. Mutta jollei erota todellisuutta videopelistä, on ihan turha syyttää huonosti vartioitua asekaapin avainta.

  VastaaPoista
 9. ompa harvinaisen tyhmästi ja loukkaavasti kirjoitettu ja ajateltu Harakalta. Keräät irtopisteitä populismillä uhrien muistoa loukaten.
  Räsänen, Harakka ja muut kerää irtareita aiwan käsittämättömällä tavalla. Ja vaan voivottelee sitä että nuorten ehkäisevästä ja hoitavasta työstä on leikattu vuositasolla yli 400me sitten -90 luvun. Kiusattuja ja rääkättyjä EI auta se että Harakan kaltaiset "ajattelijat" syyllistää jotain metsästäjiä. Uskomatonta soopaa ! Eihän sillä asialla ole MITÄÄN tekemistä sen kanssa että joku voi niin pahoin että tappaa ulkopuolisia.
  kiitos ja anteeksi. Harakan pisteet putos nyt nollille!

  VastaaPoista
 10. Harakka teki klassiset:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Association_fallacy

  VastaaPoista
 11. Jos metsästyksellä ei ole mitään tekemistä tappamisen kanssa, miksi Norjan pääministeri yhdisti nämä mitättömyydet toisiinsa. Tämähän oli Harakan pointti, eikä se saako Katainen pullistella tykkiensä kanssa sitten, kun viljalautoilla ruokittujen pullasorsien lahtaaminen alkaa taas.

  VastaaPoista
 12. Itse asiassa ajatus- ja sisälukuvirheen tekevät kaikki kommentoijat, jotka eivät ymmärrä sitä, että olennaista ei ole metsästyksestä luopuminen itsessään, vaan Norjan pääministerin symbolinen ele, jossa hän luopuu jostain itselleen tärkeästä osallistuakseen kollektiiviseen suruun. Kukaan ei ole syyttänyt metsästyksen harrastajia yhtään mistään tai rinnastanut metsästystä tapahtuneisiin tragedioihin, vaikka näköjään kommentti halutaan ottaa itseen poimien siitä epäolennainen sisältö. Ja tässä on juuri se norjalaisen ja suomalaisen tragedioiden käsittelytavan ero: Suomessa keskustelu menee pätemiseksi ja mielensäpahoittamiseksi, kun Norjassa keskitytään tuntemaan kollektiivista surua, johon jopa pääministeri ottaa osaa henkilökohtaisella käytännön tasolla.

  VastaaPoista
 13. Seuraavan kerran, kun rattijuoppo tappaa perheen törmäillessään autolla, pääministeri luopuu symbolisesti henkilöautostaan.

  Ai ei? Eikö kyseessä ole sama asia?

  VastaaPoista
 14. Miten metsästysharrastuksesta voi luopua symbolisesti?

  Minä olen harrastanut metsästystä aivan oikeasti jo neljäkymmentä vuotta ja tavannut sinä aikana melkoisen määrän metsästäjiä. Aivan tavallisia suomalaisia miehiä ja naisia.

  Metsästäjät käyttävät ekologisinta mahdollisuutta ruuansaantiin, samoin kuin kalastajat ja luonnosta marjoja sieniä keräävät. Miten tuollaisesta harrastuksesta (edes symbolisesti) luopuminen auttaisi ja osoittaisi johtajuutta?

  Tietääkseni kukaan suomalaisista joukkomurhaajista ei ole ollut metsästäjä. Vastuulliseen metsästykseen kuuluu aina luonnon ja eläinten arvostaminen ja erityisesti muiden ihmisten turvallisuudesta huolehtiminen.

  Minun mielestäni mikä tahansa haarrastus on hyväksi. Värikuulasotakin (luonnossa maatuvilla kuulilla) on ymmärtääkseni leikkiä jossa voi pitää aidosti hauskaa kavereiden kanssa. Ei se, että yksi alan harrastaja syyllistyy hirmutekoihin tarkoita, että kaikki muutkin ovat syyllisiä.

  Laurinpoika

  VastaaPoista
 15. Kolumnisi alku oli ihan asiallinen ja järkeviä ajatuksia sisältävä, mutta sen loppukaneetti on täysin mauton ja tyrmistyttävä. Suomessa tuhansien nuorten miesten (ja naisten) ainoana sosiaalisena harrastuksena toimii metsästys. Mitähän näille henkilöille mahtaisi tapahtua, jos he joutuisivat "symbolisesti" (lue: ahdasmielisten painostuksen vuoksi) luopumaan harrastuksestaan?

  Kannattaisi toimittajan seuraavalla kerralla ajatella loppuun asti ennen kuin kirjoittaa tai puhuu mitään varsinkaan valtakunnallisessa tv-lähetyksessä.

  Milloin muuten YLE aikoo symbolisena eleenä luopua MUUMIEN esittämisestä?

  VastaaPoista
 16. Juttusi loppu oli typerä! Eli vaikkapa kirveellä tehdyn veriteon jälkeen kirveellä mökkihalkoja tekevän ministerin tulisi luopua kirveestä ja siirtyä klapikoneeseen.. ihan vaan niinkuin symbolisena eleenä. Vähän olisin toivonut harkintaa juttuasi kirjoittaessasi.

  Metsästys on tärkeä harrastus, jolla on selvä merkitys riistanhoidossa ja kantojen kurissa pitämisessä. Metsästäjät ovat muutenkin luonnon puolella eikä sitä vastaan. Miten tällaisen järjettömän veriteon voi edes liittää metsästysharrastukseen???

  VastaaPoista
 17. Olipa hyvä kirjoitus. Sääli, ettei enemmistö maassa ministerit mukaan lukien näe mikä se ongelma on, mistä nämäkin kommentit ovat elävä todiste. Siksi ei ole paljon toivoa odottaa muutoksia ja parempaa huomista tai edes järkevää keskustelua. Uho jatkuu. Päivi Räsänenkin oli huolissaan seuraavista vaaleista. Pohtikaa itse olisiko tätä tragediaa nähty, jos ampuja olisi aseiden sijaan harrastanut viulunsoittoa.

  aikamatkustaja.blogspot.com/2012/05/kabulilaisten-laulu.html

  VastaaPoista
 18. Helsinkikeskeisyys jyllää liikaa Suomessa.
  Juuret ovat unohtuneet tyystin ja yleistetään mielikuvamanipuloinnin avulla koko harrastajakunta. Mitä jos tämä Hyvinkään "psyykesairas" nuori (HS viimeisin uutinen)olisikin ajaa pöräyttyänyt sen kapakkajonossa olleen porukan yli vaikka SUV maasturilla? Olisko mastureiden maahantuonti kiellettävä? Moniko haluaisi luopua mieliautostaan vapaehtoiseti? Löysäpohjaista populismia! "Aseeton kansa, on alistettu kansa".Kenen etuja ajetaan aseriisuntapuheilla? Suomen itsenäisyyden myyjien liittovaltiomisssiota?
  Sen verran on kaduilla suuriakin energioita hallitsevia piilokiukkuisia "psyykesairaita" tavisihmisiä , että joku Hyvinkään Hiltunen on vain "yksi pippuri keitossa" pienoiskivääreineen.

  VastaaPoista
 19. Ryyppyriidat ovat todennäköisesti vähentyneet ensisijaisesti kaupungistumisen takia: ennen pahoinpitelyt muuttuivat nykyistä helpommin henkirikoksiksi, koska apu viipyi liian kauan joko piilottelun tai pitkien matkojen takia.

  Naiset surmaavat lapsensa miehiä useammin. Silti Harakka puhuu vain miehistä. Totuus ei näemmä kiinnosta tai sitten hän on feminististen propagandan uhri ...

  VastaaPoista

Jatka keskustelua!

Tunnisteet

10 kirjaa rahasta (3) 1989 (1) 1990-luvun lama (1) 2009 (1) 2010 (1) 70-luvun tv-sarjat (1) A-Studio (1) Aalto-Setälä Pauli (1) Aamulehti (3) ABS (2) Adiga Aravind (2) Aho Esko (8) Ahtisaari Martti (1) Airisto Lenita (2) Ajankohtainen kakkonen (1) Ajankohtaisen kakkosen homoilta (2) Akerlof George A. (1) Aktia (1) Al Qaida (1) Ala-Nissilä Olavi (1) alaluokan synty (1) Alanko-Kahiluoto Outi (1) Aleksanteri II (1) alijäämä (1) Alkio Mikko (1) Allen Woody (1) Allianssi (1) Alma (1) Ambea (1) Amma Äiti (1) ampuma-aselaki (1) ANC (1) Ankersmit Frank (1) Ankka Aku (3) Antonova Irina (1) Apple (1) Apunen Matti (4) arabikevät (1) Areva (1) Arhinmäki Paavo (1) Arla (1) Arola Heikki (1) Arvonen Jori (1) arvonlisävero (1) arvopaperistaminen (1) aseiden säilytys (1) Asser et Turnbull (1) asset-secured bond (1) Asuntolaina (1) Atlantic Monthly (1) Atria (1) Atta Muhammed (1) Attendo (1) Augustus International (1) austerity (4) Baby Friendly Hospital (1) Backman Jouni (1) Balzac Honoré de (2) Bank of America (1) Barnier Michel (1) Barroso José Manuel (1) BC Nokia (1) Becker Gary (2) Berliinin muurin murtuminen (1) Berliln Isaiah (1) Berlusconi Silvio (1) Bernadotte Estelle (1) Bernanke Ben (1) Berner Anne (1) Bharat Krishna (1) biodiesel (2) Bitterlich Joachim (1) Blanchard Olivier (2) Bono (2) Borg Anders (1) Bratislava (1) Breivik Anders Behring (2) Brown Gordon (2) Brown James (1) Bryssel (1) Buddenbrookit (1) bullshit (1) Bunga Bunga (1) Burlesconi Silvio (1) Bush George W. (1) Cameron David (1) Carema (1) Cassidy John (1) Christensen Lars (1) Churchill Winston (2) Chydenius Anders (1) Chydenius Antti (1) Citigroup (1) Claes Willy (1) Clinton Bill (1) Coca Colan lisäaineet (1) Crybabies (1) Darling Alistair (1) Darwin Charles (2) Davos (1) De Grauwe Paul (2) deflaatio (2) Defoe Daniel (1) DeLillo Don (1) DeLong Brad (1) Delors Jacques (1) demokratia (1) Demos (1) Diktonius Elmer (1) Dinkespiel Ulf (2) doping (1) Dostojevski Fjodor (1) downshifting (1) Draghi Mario (2) ECB (1) EDP (1) eduskunta (5) eduskuntavaalit (2) Egypti (1) Einstein A-Go-Go (1) Einstein Albert (1) EK (2) Ekenäs BB (1) EKP (7) Elinkeinoelämän keskusliitto (2) Elinkeinoelämän valtuuskunta (1) Elonen Piia (1) elvytys (2) eläkeikä (2) eläkeiän yläraja (1) eläkeuudistus (2) Emu (5) ennusteet (1) EPP (1) Erhard Ludvig (1) Erkko Aatos (2) Ersboll Niels (1) ERVV (2) ESM (1) Espanja (3) Etelä-Afrikka (1) Etla (2) EU (8) EU-jäsenyys (1) EU-jäsenyysneuvottelut (2) EU-komissio (12) EU-maatalouspolitiikka (1) EU-vaalit (1) Euraasian liitto (1) euroalue (3) eurobondit (2) eurokriisi (16) Euroopan investointipankki (2) Euroopan keskuspankki (7) Euroopan parlamentti (3) Eurooppa (1) Eurostat (1) Eurovaalit 2014 (1) EVA (1) EVL (1) EVM (1) Facebook (1) Fadayel Eveline (1) Fallows James (1) Fama Eugene (1) Fassbinder R.W. (1) Fennovoima (2) Financial Times (2) Finanssialan keskusliitto (1) finanssijärjestelmä (2) finanssikriisi (8) Fortum (2) Forum 24 (1) Forum24 (1) Foucault Michel (1) Friedman Milton (5) Fukushima (1) fundamentalismi (1) Gad Marius (1) Galbraith J.K. (1) Galilei Galileo (1) globalisaatio (1) gogo (1) Gogol Nikolai (1) Goldman Sachs (3) Google (1) Graeber David (1) Graham Phil (1) Grahn-Laasonen Sanni (1) Great depression (1) Greenspan Alan (3) Haanpää Pentti (1) Haaparanta Pertti (2) Haavikko Paavo (1) Haavisto (1) Haavisto Heikki (4) Haavisto Pekka (3) Habermas Jürgen (1) Haikala Eino (1) Haiti (1) Hakkarainen Teuvo (3) Hakola Juha (1) Halla-aho Jussi (3) hallintarekisteri (1) hallintarekisteri Harmaa talous (1) hallitus (1) halloween (1) Halme Tony (3) Halonen Tarja (8) Hamlet (1) Hanhi Hannu (2) Hardin Garrett (1) Harju Ilkka (1) Harle VIlho (2) Hautala Heidi (4) Hayek Friedrich (1) Hazard Kaarina (2) Heinäluoma Eero (5) Heiskala Risto (2) Hellman Heikki (1) helluntaiseurakunta (1) Helsingin Sanomat (3) Helsingin Kaupunginkirjasto (1) Helsingin Sanomat (13) Helsinki Seagulls (1) henkirikokset (1) Henkirikostilasto (1) Herlin Antti (1) Herlin Ilkka (1) Herlin Niklas (1) Herlin Pekka (1) Hernesaari (1) Herodotos (1) Hietanen Risto (1) hiihto (1) Hiihtoliitto (1) Hiilamo Heikki (1) Himanen Pekka (4) Hirschman Albert O. (1) Hirvonen Markku (1) Hitler Adolf (1) HK Scan (1) Holappa Lauri (1) Holland Heidi (1) Hollande François (1) Holmberg Kalle (1) Holmström Bengt (1) Holvas Jakke (1) Honka Matti (1) Honkapohja Seppo (1) HS raati (1) Hu Jintao (1) Hufvudstadsbladet (2) HUS (1) Hyvinkää (2) HYY (1) Häkämies Jyri (3) Hämäläinen Unto (1) Härmälä Esa (2) Ihalainen Lauri (1) IK Kapital (1) ikärasismi (1) Ilaskivi Raimo (1) ilmastonmuutos (3) Image (1) IMF (8) Indignados (1) Indonesia (1) investointipankit (1) iPad (1) Irlanti (4) ironia (1) irtokarkki (1) ISMA (1) Italia (2) Itsemurhat (2) itsenäisyyspäivä (1) Itä-Häme (4) Itä-Suomen yliopisto (1) Jaakonsaari Liisa (1) Jackson Hole (1) Jackson Michael (1) Janne Kuutio (1) Japani (1) Jeskanen-Sundström Heli (1) Ji Yuemei (1) Joenpelto Eeva (1) johdannaiset (1) Jokela (1) Joku Anneli (1) Jotuni Maria (1) joulu (1) Joulupukki (2) JSN (1) julkinen sektori (1) Julkisen Sanan Neuvostoliitto (2) Jumala (1) Juncker Jean-Claude (3) Jungner Mikael (3) Jusula Jukka (1) Jyväskylän yliopisto (1) Järvi Antti (1) Jätevesiasetus (1) jääkiekko (1) Jäätteenmäki Anneli (1) K-kauppa (1) Kaarenoja Vappu (1) Kahneman Daniel (1) Kailajärvi Hannu (1) Kakkonen Kyösti (2) kalapuikot (1) Kaleva (1) Kalli Timo (2) Kallis Bjarne (2) Kalpala Asmo (1) Kaltiokumpu Oiva (1) Kambodzha (1) Kanaria (1) Kanerva Ilkka (4) Kangas Olli (1) Kangasharju Aki (1) kansalaisuus (1) kansallispuistot (1) kapitalisaatiosopimus (1) kapitalismi (3) Karhinen Reijo (1) Karjalainen Ahti (1) Kaskeala Juhani Tuomioja Erkki (1) Katainen Jyrki (21) Kauhajoki (1) Kauppakorkeakoulu (2) Keaton Buster (1) Kehittyvien Maakuntien Suomi (2) kehitysapu (2) Keinoelämän keskusliitto (1) Kekkonen Urho (3) Kela (2) kello (1) kerjääminen (1) Keskuskauppakamari (1) keskuspankki (1) keskusrikospoliisi (1) keskusta (2) keskustanuoret (1) Keskustapuolue (5) kestävyysvaje (1) Keynes J.M. (3) Kianto Ilmari (1) Kiasma (1) Kiljunen Kimmo (1) kilpailukyky (1) Kimanen Seppo (1) King Mervyn (1) Kinkel Klaus (2) kirjasto (1) Kirkko (1) kirkosta eroaminen (2) Kiviniemi Mari (5) Klimenko Viktor (1) Klondyke (1) Kobe (1) Kohl Helmut (2) Koijärvi (1) Koivisto Mauno (2) Kokkola (1) kokonaiskysyntä (1) kokoomuksen nuorten liitto (1) Kokoomus (11) Koljatti (1) kolmikanta (1) Kone (1) Kontio Kari (2) Korhonen Jarmo (1) koripallo (1) korkeakoulut (1) Korkman Sixten (4) Korpi Rauno (1) Kortelainen Anna (2) Kosken Kanava (2) Kouri Pentti (1) Kreikka (13) Kreml (1) Krim (1) Krugman Paul (3) Kuhn Thomas (1) Kullberg Rolf (1) kulta (1) Kuntien eläkevakuutus (1) Kuvaja Sari (1) Kylliäinen Antti (1) käsitehistoria (1) käsittämättömät lyhenteet (1) Laakkonen Yrjö (1) lama (2) Lama Dalai (1) Lamassoure Alain (1) Lapin Kansa (6) lapsilisät (1) Latvia (1) Lehman Brothers (4) Lehman sisters (1) lehmä (1) Lehtinen Lasse (1) Lehtomäki Paula (1) Leigh Daniel (1) leikkaukset (1) leikkaus (1) Lepakko (1) leppoistaminen (1) leverage (1) LFA (1) liberalismi (1) Liikanen Erkki (12) Lillehammerin olympialaiset (1) Lillqvist Katariina (1) Linden Suvi (1) Linna Väinö (1) Lintilä Mika (1) Lipponen Paavo (5) London School of Economics (2) Long Term Capital Management (1) Louekoski Matti (1) Lucas Robert (1) lukeminen (1) Lukuviikko (1) Luoton loppu (1) luottoluokittajat (1) Luxemburg (1) Lähde Jussi (1) Länsi-Uusimaa (1) Maahanmuutto (3) maailmanmestaruus (1) maanjäristys (1) Maaseudun tulevaisuus (1) maatalouspolitiikka (1) Madoff Bernie (2) Mallander J.O. (1) Malthus Joseph (1) Mandela Nelson (2) Mann Thomas (2) Mannerheim (1) markkinat (2) markkinayhteiskunta (3) Martta (1) Martti (1) Marx Karl (1) Maskun kalustetalo (1) Mbeki Thabo (1) MedOne (1) Mehiläinen (1) Mendel Grigori (1) Meri Veijo (1) Merkel Angela (2) Mermaid (1) Merrill Lynch (1) Metalliliitto (2) metsästys (1) Miami Heat (1) Mickelsson Max (1) Mikkkeli (1) minimipalkkas (1) Minna Ruckenstein (1) Minsky Hyman (1) Mitro Isä (1) Mokka Roope (1) Monti Mario (1) moral hazard (1) Mosambik (1) MTK (1) Mubarak Hosni (1) Mussolini Benito (1) Müller Heiner (1) Myllylä Mika (1) Münchau Wolfgang (1) Münchhausen paroni (1) Myyrmanni (1) Mäkinen Kari (1) Männistö Lasse (1) Naxos (1) Neste OIl (2) Neuvonen Aleksi (1) Neuvostoliitto (3) New Yorker (3) Newsweek (1) Niinistö Sauli (5) Niniistö Sauli (1) Njassa (1) Noitaympyrä (1) Nokelainen Petteri (1) Nokia (3) Norberg Johan (1) Nordea (7) normitalkoot (1) Nova (1) Nowotny Ewald (1) Nummisuutarit (1) nuorisotyöttömyys (1) Nuorkansallinen vapaussäätiö (1) Nykyri Ilona (1) näkymätön käsi (1) Näkymätön Mies (1) Obama Barack (1) Occupy Wall Street (1) Oddson David (1) OECD (1) Oikeusministeriö (1) oikeustoimikelpoisuus (1) Oinonen Pentti (1) Okko Paavo (1) OKM (1) Olkiluoto 3 (1) Onninen Suvi (2) OP-Pohjola (1) Oreck Bruce (1) Orivesi (1) Otava (1) Outokumpu (1) Paasikivi Juho Kusti (1) pakolaisuus (1) Palme Olof (1) palmuöljy (2) Palonen Kari (1) Pangalos Theodoros (1) pankkivero (1) Papandreou George (2) parlamentarismi (1) parlement (1) Pasanen Tauno (1) Patomäki Heikki (1) Paul Krugman (1) Paulson Hank (1) Pekka (1) Pekkala Ahti (1) Pekkarinen Jukka (3) Pekkarinen Mauri (3) Pelle Miljoona (1) Peltomäki Jukka (1) Pentikäinen Mikael (1) Penttilä Risto E.J. (1) Perheyritysten liitto (1) perintövero (1) Persson Göran (1) Pertti Haaparanta (1) peruskoulu (2) Perussuomalaiset (10) perustulo (1) perustuslaki (1) Pesonen Janne (1) Peston Robert (1) Pietikäinen Sirpa (1) Pietinen Kimmo (1) Piga Gustavo (1) Pihlström Antti (1) piispat (1) Pikkarainen Pentti (1) Pinochet Augusto (1) Plötz Alfred (1) Polanyi Karl (5) poliisi (1) politiikka (1) politrukki (1) Pori (1) Portugali (3) presidentinvaalit 2012 (1) presidentti (2) Prodi Romano (1) protesti (1) provokaatio (1) Puerto de la Cruz (1) Pula-aika (1) Pulliainen Erkki (1) Puntarpää (1) Putin Vladimir (3) Putkonen Matti (3) Puu Anna (1) Puustjärvi Anna (1) pyramidi (2) Pyykkö Mirja (1) Pyörälä Mika (1) Päihdet-Häme (1) pääministeri (2) pääomavero (1) pörssi (2) QE (4) Radio City (1) Radio Suomi (1) Raeste Juha-Pekka (1) raha (2) rahaliitto (1) Rahan kulttuuri (1) rahapolitiikka (1) Rahkonen Keijo (1) rahoitus (2) rahoitusmarkkinavero (1) Rajan Raghuram (1) rakenneuudistus (1) rasaismi (1) Ratsia (1) Ratzel Friedrich (1) RBS (1) Reagan Ronald (1) Reding Viviane (1) Rehn Olli (14) Rehula Juha (2) Reinhardt Carmen (1) Relander Jukka (2) Retuperän WBK (1) Reunanen Esa (1) Riihilahti Aki (1) Rinne Antti (1) Rogoff Kenneth (1) Rojola Lea (1) Romania (1) Roos JP (3) Round Robin (1) Ruokonen Pertti (1) Ruotsi (1) rusinapulla (1) ruuan alv (1) Ruutu Tuomo (1) Rämö Aurora (1) Räsänen Jari (1) Räsänen Päivi (2) S-ryhmä (1) S&D (1) Saarikoski Pentti (1) Saarikoski Saska (2) Saarinen Esa (1) Saga (1) Sairaanhoitaja Sari (1) SAK (3) Saksa (1) Salama Hannu (1) Salmela-Järvinen Martta (1) Salo (1) Salo Petri (1) Salo Sinikka (1) Salolainen Pertti (2) Salon Seudun Sanomat (5) Salonen Ahti M. (1) Sampo (3) San Antonio Spurs (1) Sanoma Oy (2) Sarasvuo Jari (3) Sasi Kimmo (2) Satakunnan Kansa (5) Satuli Antti (2) Sauli Mikko (1) Sauri Pekka (1) Savon Sanomat (1) Schiller Karl (1) Scholes Myron Kuparinen Susanna (1) Schulz Martin (1) SDP (13) Sehr Schnell (1) seksi (1) seniokratia (1) Shakespeare William (1) Sichuan (1) sienestys (1) Simon John (1) Sinnemäki Anni (2) Siola Anna (1) Sipilä Juha (4) Smith Adam (2) SMP (1) Snellman J.V. (2) Soini Timo (18) Soininvaara Osmo (1) Solidium (1) SONK (1) Soros George (2) Sovala Markus (1) Spotify (1) SSS (1) Standard's & Poor (1) Stanley O´Neal (1) Stern Nicholas (1) Stiglitz Joseph (1) STM (1) Stoltenberg Jens (2) Stoppard Tom (1) strategia (1) strutsi (1) Stubb Alexander (11) Sukari Toivo (2) Sulkunen Sari (1) Summers Lawrence (2) Sundbäck Veli (3) Suomen Kirjastoseura (1) Suomen Kuvalehti (1) Suomen Kuvalehti Saarikoski Saska (1) Suomen pankki (7) Suomen RH-yhtiöt (1) Suomen Tietotoimisto (1) Suomen Yrittäjät (1) Suomenlinna (1) Suomi (2) Suomi-Soffa (1) Superman (1) Surowiecki James (1) surrealismi (1) Suupohjan Osuuspankki (1) Suuri kiristys (5) Suuri lama (1) suurtyöttömyys (1) Sveitsi (1) synnytysosasto (1) Syrjälä Hanna (1) syrjäytyminen (1) Sähkönkulutus (1) sääntely (1) säästäminen (1) Söderblom Erik (1) Söderman Jacob (1) Taalasmaa Seppo (1) taantuma (2) Taipaleenmäki Marika (1) Taleb Nassim Nicholas (1) talous (3) Talouselämä (6) talouskriisi (1) talouskuri (1) talouspolitiikka (1) taloustiede (1) Tammisaari (1) Tapiola (1) tasa-arvo (3) teknologia (1) TEM (1) Tenavat (1) Tennilä Esko-Juhani (1) Teresa Äiti (1) Tervo Jari (1) Tett Gillian (1) Teuva (1) Thaler Richard (1) Thatcher Margaret (2) The Economist (1) Tilastokeskus (2) Timo Kallinen (1) TINA (1) TLTRO (1) Toivanen-Koivisto Maarit (1) Torpan Pojat (1) Townsend Joseph (1) Tragedy of the Commons (1) tranche (1) Trichet Jean-Claude (1) Triton (1) Troikka (1) Troyan Carlo (1) Tsakalotos Euklides (1) Tsipras Alexis (1) tsunami (2) Tunisia (1) Tuomioja Erkki (6) tuottavuus (1) Turhapuro Uuno (1) Turhuuksien rovio (1) Turkka Jouko (2) Turkki Teppo (1) Turun kauppakorkeakoulu (1) Turun NMKY (1) Turun Sanomat (1) Turunen Taisto (2) Tutu Desmond (1) TVO (1) tyhmyys (1) työttömyys (3) tähtisadetikku (1) Uimonen Risto (3) Ukkola Tuulikki (1) Ukraina (1) ulkoisvaikutus (1) Urho Ulla-Marja (1) Urpilainen Jutta (8) Uschanov Tommi (1) Utöya (1) uusi vuosi (1) Uusipaavalniemi Markku (1) uusiutuva energia (1) uusliberalismi (1) vaalirahoitus (2) Vakaus- ja kasvusopimus (1) Val(t)io (1) Valio (1) Valkoinen tiikeri (1) Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (1) valtiontalous (1) valtionvelka (5) valtiovarainministeriö (4) van Duyn Aline (1) Vanhanen Matti (12) Vapaavuori Jan (1) Varma (1) Vartiainen Juhana (4) Vartiosaari (1) Vasemmistoliitto (1) vasemmistonuoret (1) Vasikkasaari (1) velka (1) velkaantuminen (1) velkapopulismi (1) Venäjä (1) veronkierto (3) veroparatiisi (3) veropohja (2) Verotus (1) verovähennys (1) Viheriälaakso J.V. (1) vihreät (3) Viinanen Iiro (5) Vilkuna Pekka (1) Vimärirotta (1) Virén Lasse (1) Virkkunen Henna (1) Virkkunen Janne (1) Virolainen Johannes (2) Virolainen Kyllikki (1) Virtanen Pertti (1) Vistbacka Raimo (1) vivutus (1) VM (1) von Plötz Hans (1) voodoo (1) Välijärvi Jouni (1) Väyrynen Paavo (2) Väätäinen Juha (1) Wahlroos Björn (13) Walhbeck Ville (2) Wall Street (1) Wallin Stefan (2) Ware Marilyn (1) Wettenhovi-Aspa Sigurd (1) Whately Richard (1) Wibble Anne (2) Wikileaks (1) Wikipedia (1) Williamson David (1) WinCapita (2) Wolfe Tom (1) WSOY (1) Yale (1) Ydinvoima (4) Yhdysvallat (1) Yhdysvaltain lähetystö (2) yhteisvastuu (2) yhteisövero (1) Ykkösaamu (1) Yle (1) yleinen asevelvollisuus (1) yleislakko (1) Yleisradio (3) yliopisto (1) Ylioppilaslehti (3) Ylönen Matti (1) ympäristöministeriö (1) Yrjö-Koskinen (1) YYA (1) Zizek Slavoj (1) Zyskowicz Ben (3) Älä ruoki lamaa (1) ärräpussi (1) Äänekosken Huima (1) Äänekoski (2) Äärimmäistyvyys (1)