tiistai 12. huhtikuuta 2011

Vakavat vaalit

Olen aistivinani, että perussuomalaisten nousu on muuttanut koko poliittisen maiseman. Hyvien aikojen tyylittelevä henkilöpolitiikka on muuttunut monta astetta vakavammaksi, asialähtöisemmäksi ja aatteellisemmaksi.
Perussuomalaisten tuoma muutoksen vaatimus tuntuu läpäisseen äänestäjäkunnan. Muutosta haluavat nekin, jotka eivät kannata perussuomalaisia – ja nimenomaan toisenlaista muutosta kuin mitä Timo Soini tarjoaa. Vaalit ovat kansalle nyt vakava paikka.

Asetelma, jossa Timo Soini istuu tasaveroisena totunnaisten poliittisten johtajien joukossa, on riisunut Jyrki Kataisesta ja Mari Kiviniemestä hallitusvallan tuoman auktoriteetin. He ovat kutistuneet monta kokoa, eikä heidän aiemmin vakuuttava hallintojargoninsa enää riitä edes medialle.
EU-kriisirahastot eivät normaalioloissa olisi nousseet määrääväksi vaaliteemaksi, sillä hallitus on tottunut selittämään ne pois ympäripyöreyksillä ja asiaa hämärtävillä teknisillä yksityiskohdilla. Olen iloinen, että vasemmisto on viimein – pakotettuna – politisoinut kansainvälisen rahoitusjärjestelmän, mihin se ei kyennyt 2009 eurovaaleissa (tunnetuin seurauksin: SDP menetti asemiaan ja vasemmistoliitto kokonaan euroedustajan).
Tämän päivän Helsingin Sanomien kannatusmittauksessa näkyvät pienet siirtymät osoittavat mielestäni laajemmin vaalikampanjan suuntaa. SDP ja vasemmistoliitto saalistavat muutoshaluisia äänestäjiä, jotka vastustavat perussuomalaisia.
Kun perussuomalaisten jättivoiton ansiosta mikään ei kuitenkaan ”jatku kuten ennen”, hallituspuolueiden on vaikea markkinoida itseään jatkuvuudella. Hallituspuolueet häviävät vaalit - kysymys on enää, kuinka paljon kukin.

Olen nuuhkivinani heikkoja signaaleja, joiden mukaan kaupunkilaiset punavihreät vaihtavat tässä vakavassa poliittisessa tilanteessa ”epäpoliittiset” vihreät ”poliittiseen” vasemmistoliittoon. Vaikka listoilta ei löydykään mieluisia, tunnettuja ehdokkaita, ollaan valmiita äänestämään väriä. Eiväthän monet perussuomalaistenkaan kannattajat äänestä henkilöä, koska puolueen ehdokkaat eivät ole suuresta julkisuudesta tuttuja.
Politiikan henkilöitymistä on pidetty vääjäämättömänä kehityksenä. Väitän, että näissä vaaleissa sittenkin aate voi ohittaa persoonallisuudet.

Tässä vakavoituneessa ilmapiirissä Kokoomuksen ja erityisesti Vihreän liiton kepeät kampanjat soivat aivan väärässä rekisterissä.
Kokoomuksen nokkelat sloganit tuntuvat ikään kuin peittävän alleen sitä varsinaista sanomaa, jos sellainen on. Vihreiden postmoderni ”Uusi Suomi” –iloittelu ja kampanja-avauksessa esitelty ”naimalakko” vaikuttavat suorastaan noloilta yrityksiltä pelkistää politiikka jonkinlaiseksi tyylileikiksi.
Demarit ovat tehneet välttämättömyydestä hyveen – jos Jutta Urpilainen ei pärjää pääministerikyselyissä, on paras pitäytyä asiakysymyksissä. Vakavuus, jopa totisuus, on silmiinpistävä tyylilajin vaihdos vielä viime kesänä tarjoillusta ”unelmien” ja ”rakkauden” hattarasta.
Aika on tiheänään poliittista debattia, aitoja teemoja ja palavaa aatetta. Se on hienoa.
Melkeinpä toivoisin, että kampanja-aika jatkuisi ikuisesti, että vaaleja ei koskaan tulisikaan.

18 kommenttia:

 1. Samaa mieltä tästä: "Olen nuuhkivinani heikkoja signaaleja, joiden mukaan kaupunkilaiset punavihreät vaihtavat tässä vakavassa poliittisessa tilanteessa ”epäpoliittiset” vihreät ”poliittiseen” vasemmistoliittoon." Itse epäilen vihreiltä valuvan äänestäjiä myös demareille sillä logiikalla, että ääni isolle puolueelle on vahvempi ääni perussuomalaisia vastaan kuin ääni pienehkölle vihreille.

  VastaaPoista
 2. Oikein. Nämä ovat protestivaalit muillekin kuin persuille.

  VastaaPoista
 3. Olisi kyllä ihan mahtavaa, jos ihmiset hoksaisi, että eduskuntavaalit on aina puoluevaalit tän meidän vaalijärjestelmän takia: ei voi äänestää vain henkilöä, vaikka mieli tekisi, vaan puolensa pitää valita. Sinänsä pidän outona sanoa vihreitä "epäpoliittisiksi", kun vaalikoneista tehdyt data-analyysit ovat selkeästi näyttäneet meidän oman paikkamme poliittisella kartalla: sosiaaliliberaalit, jota pidetään eurooppalaisittain poliittisena aatesuuntana, ei "epäpoliittisuutena".

  VastaaPoista
 4. Kiinnostavaa! Olen pelännyt, että perussuomalaisten muukalaisvihainen siipi tuo politiikkaamme uutta irrationalismia. On hienoa jos Timo on oikeassa arviossaan, että päinvastainen toteutuu ja suomalaiseen politiikkaan saadaankin uutta vakavuutta.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista analyysiä. Olen valmis jakamaan Timon toiveen, että kampanja jatkuisi. Aikaa tarvittaisiin lisää, jotta muutoshalu kanavoituisi tarkemmin kuin vain Soinille annettuina ääninä.
  Vihreiden epäpoliittisuudesta: kyllä heillä on poliittisia linjauksia, mutta kun äänestäjänä en voi luottaa, mitä saan: milloin ollaan oikeiston kelkasssa, milloin liberaaleja muuten vaan. Sosiaasen oikeudenmukaisuuden ja kansalaisten tarvitsemien palvelujen turvaamisen kysymyksissä luotan enemmän vasemmistoon. Vaalimainoksen hehkuttama "Oden paluu" pelottaa.

  VastaaPoista
 6. rhinmäki on pärjännyt hyvin vaalitenteissä ja Vasemmistoliiton hytinät varmasti pitävät paikkansa. Luulen sen kyllä juontuvan enemmän siitä, etttä SKP/NL-stigma on viimein kaukana historiassa (eihän kukaan assosioi Soiniakaan enää SMP:n kanssa) kuin siirtymästä vihreiltä. Modernin eurooppalaisen vasemmiston ongelma suhtautua aikamme isoihin kysymyksiin on kaikkea muuta kuin ratkaistu: työväenliike, internationalismi ja solidaarisuus ovat kaikki edelleen isojen uudelleenmäärittelyjen kourissa. Samaan aikaan Saksan vaalit osoittavat hyvin, että ei vihreiden - meillä yksi Helsingin kolmesta suuresta - uskottavuus nyt kuitenkaan niin isossa kriisissä ole kuin esim. puolueen 15 ensimmäisen vuoden ajan. Epävarmoja ja kotia etsiviä on varmasti tosi paljon tällä hetkellä, joissain gallupissa huikkaavat "persu", joissain jotain muuta. ONNEKSI vaalit kuitenkin jäädyttävät tilanteen, TOIVOTTAVASTI kuitenkin politiikka tulee jäädäkseen politiikkaan takaisin.

  VastaaPoista
 7. Rahoitusjärjestelmän jatkuva kriisitila rupeaa pikkuhiljaa vaikuttamaan niin, että vasemmistokin saa hieman julkisuutta. Sitähän se ei saanut valtamedialta esimerkiksi EU-vaaleissa. Nytkin telkkarin vaalikeskustelujen toimittajat rajaavat kysymykset iltalehtitasolle. Vasemmistoliitolla on kuitenkin nyt paljon osaavia tulokkaita, jotka tulevat jatkamaan poliittisten vaihtoehtojen rakentamista myös vaalien jälkeen.

  VastaaPoista
 8. To bail-out or not to bail-out?
  Lohdullista nähdä että Harakkakin on tässä vakausväline-asiassa kuin tervatulla sillalla. Tämä oli minullekin vaalikoneen vaikein kysymys, valinta ruton ja koleran välillä. Toivottavasti on olemassa kolmas tie?
  Vaalikoneiden data-analyysit olivat mielenkiintoisia mutta voiko tätä kysymystä sijoittaa vasemmisto-oikeisto tai liberaali-konservatiivi akseleille?

  VastaaPoista
 9. Timo hyvä, vaikka tämä onkin ollut värikkäin ja mielenkiintoisin kampanja-aika mitä muistan, alkaa saturaatiopiste olla saavutettu. Tulisi jo sunnuntai, ei tätä ikuisesti jaksa!
  Äänestin vihreitä osittain persuntorjunnan nimissä, mutta etupäässä juuri liberaalien arvojen ja rohkeiden tulevaisuudenvisioiden takia. Ajassa kuljetaan eteenpäin, joten katseet ennemmin siihen suuntaan.

  VastaaPoista
 10. Vihreiltä valuu ääniä vasemmalle kylä nyt vain ihan yksinkertaisesti sen tähden, että vihreät ovat de facto niin oikealla.

  VastaaPoista
 11. @Pekka. Minulle alkaa vasta kirkastua, että valintaa ei tehdä kahden pahan väliltä, vaan on olemassa aidosti hyvä vaihtoehto.
  Suomen pitää vaatia EU:lta aidot pankkien stressitestit, joissa selvitetään myös, miten valtion velkakirjojen arvonalennukset vaikuttaisivat pankkeihin. Saataisiin aitoa tietoa sen hallituksemme levittämän maailmanlopunmaalailun (ja miksei opposition vastuuttoman moralismin) sijaan.
  Saksa ja Ranska vastustavat aitoja stressitestejä, koska ne haluavat pimittää pankkiensa kurjan tilan ja välttää pääomittamasta niitä. EU-vakuusrahastot pönkittävät siis pahoja pankkeja.
  Kuitenkin juuri rahoitusjärjestelmän läpinäkymättömyys aiheuttaa ennakoimattomuudessaan kriisejä, jotka paniikki kasvattaa katastrofeiksi. Vastuulliset poliitikot pyrkisivät valaisemaan vastuita, riskejä, sidonnaisuuksia ja eri skenaarioiden seurauksia.

  VastaaPoista
 12. @Anonyymi. Vihreät ovat olleet oikealla ennenkin, miksi siis juuri nyt "vihreiltä valuu ääniä vasemmalle". Se on se kysymys.

  VastaaPoista
 13. Vihreät l ovat aikamme hyödyllisiä idiootteja. Heitä raha kiittää.

  VastaaPoista
 14. Suomessa on iät ja ajat ollut kolmen puoluen valtakolmio, joka fysiikan lakienkin mukaan pyörii huonosti. Neliö pyörii vähän paremmin, mutta ei sekään ole vielä ympyrä. Ihan hyvä, jos asioita saadaan vähän rullaamaan. Sen vaikutus on ehkä suurin puolueiden sisällä. Vähän samoin kuin paikallisradiouudistus uudisti radiokenttää pakottamalla myös YLE:n uudistumaan siihen suuntaan, jota kansa halusi.

  VastaaPoista
 15. SIIVOT TAVAT JA RAHAN ELEGANSSI

  Jätin kyllä kesken. Mutta niin pitkälle notkuin tv-pöydässä,että Katainen pääsi tabuttamaan ikä-ihmisyyttä.Itsareita tehdään
  tiuhaan tahtiin. Samaa odotetaan Kiinasta kun vanhukset ymmärtävät väistyä nuorempansa tieltä -siis sen yhden.

  Shanghaissa tosin paikallisviranonmaiset viittaavat kintaalla mokomalle maoismille ja palkitsevat lapsiluvusta. Äkkiä
  presidenttimme kehitysauttamaan oikeusvaltion rakentamisessa !
  Tuija Brax Suomen Televisioon -kuuluttamaan ohjeistuksen
  päivitysvalvonnasta ! Pisasta pesee.

  Kevät koittaa.Timo Soini on tänään toista päivää peräkkäin Wall
  Street Journalissa. Hehkutus kuumenee. "Suomella saattaa maa-
  nantaina olla pääministerinä euro-skeptikko." Ja Kreikan korko
  nousee. Nämä uutiset ohjeistavat MBA lasten ristiretkeä pelastustiellä kohti isoja tulojaan,vaurautta ja aikaista vetäytymistä
  paperisesta managerielämästä.

  Mohamed El-Erian, saksalaisen Alllianzin kalifornialaisen
  suurrahaston Pacific … jne strategi, pani säpinää alan miehiin
  ilmoittamalla myyneensä US bondit ja lainanneensa niitä
  biljoonittain ajatuksena palauttaa tavara sen halvennuttua. Tämä
  on shortaamista,lyhyeksi myymistä ja bondivaraston arvo
  laskee kun päivän korko nousee. El-Erian johti Harvardin säätiöitä
  ei-traditionaalisilla sijoitusohjelmilla,yritysvaltauksilla,
  metsähankinnoilla. Bostonin vanha raha ensin ynseili,mutta tuli
  pakotetuksi mukaan räävittömään elossapysymiskilpailuun.

  El-Erianin seurailijoita on Harvardin Bisness Schoolin jäljiltä
  maapallon liikepilvenpiirtäjät täynnään. Siitä voi ponnistautua
  nousupotkua Amerikan koroille. Vaikka Bernanke ostaa
  "keskuspankkiinsa" näitä Treasureita sadoin biljoonin -nostaakseen
  hintaa (=alentaa korkoa) ja monetisoidakseen velan (=jotta veroista
  ei tarvitse maksaa valtion velanhoitoa ; sotarahoitusmalli). Obaman ja Bernanken yhä jatkama keynesläisyys (=liittovaltiovaje 11 %
  tänä vuonna,eli yli Kreikan ,Portugalin) saattaa karahtaa Tea Partyn
  portinpieleen. Sisällä on viikkorahamiehiä Viinanen,Niinistö,
  Katainen. Ei rahan produsenttejä kts.G.A. Serlachius elämäkerta,
  mitä elinkeinovapaus kirvoittaa ja mikä sen filosofia -tarkoitti.

  Nyt kun mennään uusmerkantilismia niin M-real näyttää maksavan
  Portugalin korkoa. Menisikö muka metsänomistajiemme tehtaat
  konkurssiin.Nordean kautta Henderson Strategic Bond Fund kiristää
  M-realilta 10 prosentin korkoa. Siitä 5 -7 on CDS eli vakuutusta
  maksukyvyttömyyden varalta. Tämän Henderson siirtää Nordean
  kanssa suomalaisten kontolle. Sen jälkeen näille jää riskitön
  bondi joka käy rahasta. Ostaisin kyllä tätä credit default swapia,mutta kun ei ole rahaa,ei ilkeä tienata näissä oloissa. Eihän M-real ole
  mikään maksukyvyttömyysriski. Tämä on vain merkantilistien sopupeliä uussäätyläistön golfin,purjehduksen ja kauneuslääketieteen harjoittamiSEKSI.

  Takaisin Kataiseen. Miksi Ilmarinen ja Varma eivät lainaa M-realille vaikkapa 8 prosentilla. Miksi M-real joutuu maksamaan yli 10 %
  finanssisäätyjen etiketin vuoksi. Ja miksi Ihalainen ei edes parahda asiasta,vaan huokaa kuin Brax. Ja miksi Antti Rinne lakkotaistelee
  jo selätettyjä vastaan ! Ja mitä osuuskaupassa tekevät spekulantit ?
  S-pankin ilmoituksessa 15.4. ollaan jonkun hedgerahaston kelkassa
  odottamassa Danonen ja Carlsbergin uusia laajennuksia eli markkinaosuus- ja hinnotteluvoittoja. Tämä M-real kreisi on myös
  kuluvan viikon HS ilmoituksia,osasto B .
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 16. Tarkkanäköistä pohdintaa Harakalta. Tästäkin mökistä lähtee sunnuntaina kaksi äänioikeutettua ilmaisemaan mielipiteensä ja vaatimaan muutosta - ja nimenomaan persuja vastaan. Hieman harmmillista, että demarit on asemoineet itsensä persujen mahdollisiksi hallituskumppaneiksi, muuten ääni menisi varmuudella siihen leiriin, varsinkin nyt Urpilaisen jämäköidyttyä huomattavasti viime päivinä. Vihreät, vasemmistoliitto vai demarit, kas siinäpä pulma.

  VastaaPoista
 17. Vaalitulos on tainnut mykistää Timonkin. Yhden onni, toisen onnettomuus.

  Puoluejohtaja vaatii, että yksikään lapsi ei tule ulos koulun portista ilman ruotsin kieltä. Mutta lapsi halua päättää itse.

  Miksi koulun portin päällä ei lue että koulutyö vapauttaa? Ja kenet koulutyö vapauttaa? Puoluejohtajan, jonka taas kerran näemme tulevan Säätytalon (!) hallitusneuvotteluista voittajan elkein? Vai ainutkertaisen elämänsä pakkokieleen tuhoavan ammattikoululaisen?

  VastaaPoista
 18. Aika hyvinhän ennusteeni piti kutinsa.

  VastaaPoista

Jatka keskustelua!

Tunnisteet

10 kirjaa rahasta (3) 1989 (1) 1990-luvun lama (1) 2009 (1) 2010 (1) 70-luvun tv-sarjat (1) A-Studio (1) Aalto-Setälä Pauli (1) Aamulehti (3) ABS (2) Adiga Aravind (2) Aho Esko (8) Ahtisaari Martti (1) Airisto Lenita (2) Ajankohtainen kakkonen (1) Ajankohtaisen kakkosen homoilta (2) Akerlof George A. (1) Aktia (1) Al Qaida (1) Ala-Nissilä Olavi (1) alaluokan synty (1) Alanko-Kahiluoto Outi (1) Aleksanteri II (1) alijäämä (1) Alkio Mikko (1) Allen Woody (1) Allianssi (1) Alma (1) Ambea (1) Amma Äiti (1) ampuma-aselaki (1) ANC (1) Ankersmit Frank (1) Ankka Aku (3) Antonova Irina (1) Apple (1) Apunen Matti (4) arabikevät (1) Areva (1) Arhinmäki Paavo (1) Arla (1) Arola Heikki (1) Arvonen Jori (1) arvonlisävero (1) arvopaperistaminen (1) aseiden säilytys (1) Asser et Turnbull (1) asset-secured bond (1) Asuntolaina (1) Atlantic Monthly (1) Atria (1) Atta Muhammed (1) Attendo (1) Augustus International (1) austerity (4) Baby Friendly Hospital (1) Backman Jouni (1) Balzac Honoré de (2) Bank of America (1) Barnier Michel (1) Barroso José Manuel (1) BC Nokia (1) Becker Gary (2) Berliinin muurin murtuminen (1) Berliln Isaiah (1) Berlusconi Silvio (1) Bernadotte Estelle (1) Bernanke Ben (1) Berner Anne (1) Bharat Krishna (1) biodiesel (2) Bitterlich Joachim (1) Blanchard Olivier (2) Bono (2) Borg Anders (1) Bratislava (1) Breivik Anders Behring (2) Brown Gordon (2) Brown James (1) Bryssel (1) Buddenbrookit (1) bullshit (1) Bunga Bunga (1) Burlesconi Silvio (1) Bush George W. (1) Cameron David (1) Carema (1) Cassidy John (1) Christensen Lars (1) Churchill Winston (2) Chydenius Anders (1) Chydenius Antti (1) Citigroup (1) Claes Willy (1) Clinton Bill (1) Coca Colan lisäaineet (1) Crybabies (1) Darling Alistair (1) Darwin Charles (2) Davos (1) De Grauwe Paul (2) deflaatio (2) Defoe Daniel (1) DeLillo Don (1) DeLong Brad (1) Delors Jacques (1) demokratia (1) Demos (1) Diktonius Elmer (1) Dinkespiel Ulf (2) doping (1) Dostojevski Fjodor (1) downshifting (1) Draghi Mario (2) ECB (1) EDP (1) eduskunta (5) eduskuntavaalit (2) Egypti (1) Einstein A-Go-Go (1) Einstein Albert (1) EK (2) Ekenäs BB (1) EKP (7) Elinkeinoelämän keskusliitto (2) Elinkeinoelämän valtuuskunta (1) Elonen Piia (1) elvytys (2) eläkeikä (2) eläkeiän yläraja (1) eläkeuudistus (2) Emu (5) ennusteet (1) EPP (1) Erhard Ludvig (1) Erkko Aatos (2) Ersboll Niels (1) ERVV (2) ESM (1) Espanja (3) Etelä-Afrikka (1) Etla (2) EU (8) EU-jäsenyys (1) EU-jäsenyysneuvottelut (2) EU-komissio (12) EU-maatalouspolitiikka (1) EU-vaalit (1) Euraasian liitto (1) euroalue (3) eurobondit (2) eurokriisi (16) Euroopan investointipankki (2) Euroopan keskuspankki (7) Euroopan parlamentti (3) Eurooppa (1) Eurostat (1) Eurovaalit 2014 (1) EVA (1) EVL (1) EVM (1) Facebook (1) Fadayel Eveline (1) Fallows James (1) Fama Eugene (1) Fassbinder R.W. (1) Fennovoima (2) Financial Times (2) Finanssialan keskusliitto (1) finanssijärjestelmä (2) finanssikriisi (8) Fortum (2) Forum 24 (1) Forum24 (1) Foucault Michel (1) Friedman Milton (5) Fukushima (1) fundamentalismi (1) Gad Marius (1) Galbraith J.K. (1) Galilei Galileo (1) globalisaatio (1) gogo (1) Gogol Nikolai (1) Goldman Sachs (3) Google (1) Graeber David (1) Graham Phil (1) Grahn-Laasonen Sanni (1) Great depression (1) Greenspan Alan (3) Haanpää Pentti (1) Haaparanta Pertti (2) Haavikko Paavo (1) Haavisto (1) Haavisto Heikki (4) Haavisto Pekka (3) Habermas Jürgen (1) Haikala Eino (1) Haiti (1) Hakkarainen Teuvo (3) Hakola Juha (1) Halla-aho Jussi (3) hallintarekisteri (1) hallintarekisteri Harmaa talous (1) hallitus (1) halloween (1) Halme Tony (3) Halonen Tarja (8) Hamlet (1) Hanhi Hannu (2) Hardin Garrett (1) Harju Ilkka (1) Harle VIlho (2) Hautala Heidi (4) Hayek Friedrich (1) Hazard Kaarina (2) Heinäluoma Eero (5) Heiskala Risto (2) Hellman Heikki (1) helluntaiseurakunta (1) Helsingin Sanomat (3) Helsingin Kaupunginkirjasto (1) Helsingin Sanomat (13) Helsinki Seagulls (1) henkirikokset (1) Henkirikostilasto (1) Herlin Antti (1) Herlin Ilkka (1) Herlin Niklas (1) Herlin Pekka (1) Hernesaari (1) Herodotos (1) Hietanen Risto (1) hiihto (1) Hiihtoliitto (1) Hiilamo Heikki (1) Himanen Pekka (4) Hirschman Albert O. (1) Hirvonen Markku (1) Hitler Adolf (1) HK Scan (1) Holappa Lauri (1) Holland Heidi (1) Hollande François (1) Holmberg Kalle (1) Holmström Bengt (1) Holvas Jakke (1) Honka Matti (1) Honkapohja Seppo (1) HS raati (1) Hu Jintao (1) Hufvudstadsbladet (2) HUS (1) Hyvinkää (2) HYY (1) Häkämies Jyri (3) Hämäläinen Unto (1) Härmälä Esa (2) Ihalainen Lauri (1) IK Kapital (1) ikärasismi (1) Ilaskivi Raimo (1) ilmastonmuutos (3) Image (1) IMF (8) Indignados (1) Indonesia (1) investointipankit (1) iPad (1) Irlanti (4) ironia (1) irtokarkki (1) ISMA (1) Italia (2) Itsemurhat (2) itsenäisyyspäivä (1) Itä-Häme (4) Itä-Suomen yliopisto (1) Jaakonsaari Liisa (1) Jackson Hole (1) Jackson Michael (1) Janne Kuutio (1) Japani (1) Jeskanen-Sundström Heli (1) Ji Yuemei (1) Joenpelto Eeva (1) johdannaiset (1) Jokela (1) Joku Anneli (1) Jotuni Maria (1) joulu (1) Joulupukki (2) JSN (1) julkinen sektori (1) Julkisen Sanan Neuvostoliitto (2) Jumala (1) Juncker Jean-Claude (3) Jungner Mikael (3) Jusula Jukka (1) Jyväskylän yliopisto (1) Järvi Antti (1) Jätevesiasetus (1) jääkiekko (1) Jäätteenmäki Anneli (1) K-kauppa (1) Kaarenoja Vappu (1) Kahneman Daniel (1) Kailajärvi Hannu (1) Kakkonen Kyösti (2) kalapuikot (1) Kaleva (1) Kalli Timo (2) Kallis Bjarne (2) Kalpala Asmo (1) Kaltiokumpu Oiva (1) Kambodzha (1) Kanaria (1) Kanerva Ilkka (4) Kangas Olli (1) Kangasharju Aki (1) kansalaisuus (1) kansallispuistot (1) kapitalisaatiosopimus (1) kapitalismi (3) Karhinen Reijo (1) Karjalainen Ahti (1) Kaskeala Juhani Tuomioja Erkki (1) Katainen Jyrki (21) Kauhajoki (1) Kauppakorkeakoulu (2) Keaton Buster (1) Kehittyvien Maakuntien Suomi (2) kehitysapu (2) Keinoelämän keskusliitto (1) Kekkonen Urho (3) Kela (2) kello (1) kerjääminen (1) Keskuskauppakamari (1) keskuspankki (1) keskusrikospoliisi (1) keskusta (2) keskustanuoret (1) Keskustapuolue (5) kestävyysvaje (1) Keynes J.M. (3) Kianto Ilmari (1) Kiasma (1) Kiljunen Kimmo (1) kilpailukyky (1) Kimanen Seppo (1) King Mervyn (1) Kinkel Klaus (2) kirjasto (1) Kirkko (1) kirkosta eroaminen (2) Kiviniemi Mari (5) Klimenko Viktor (1) Klondyke (1) Kobe (1) Kohl Helmut (2) Koijärvi (1) Koivisto Mauno (2) Kokkola (1) kokonaiskysyntä (1) kokoomuksen nuorten liitto (1) Kokoomus (11) Koljatti (1) kolmikanta (1) Kone (1) Kontio Kari (2) Korhonen Jarmo (1) koripallo (1) korkeakoulut (1) Korkman Sixten (4) Korpi Rauno (1) Kortelainen Anna (2) Kosken Kanava (2) Kouri Pentti (1) Kreikka (13) Kreml (1) Krim (1) Krugman Paul (3) Kuhn Thomas (1) Kullberg Rolf (1) kulta (1) Kuntien eläkevakuutus (1) Kuvaja Sari (1) Kylliäinen Antti (1) käsitehistoria (1) käsittämättömät lyhenteet (1) Laakkonen Yrjö (1) lama (2) Lama Dalai (1) Lamassoure Alain (1) Lapin Kansa (6) lapsilisät (1) Latvia (1) Lehman Brothers (4) Lehman sisters (1) lehmä (1) Lehtinen Lasse (1) Lehtomäki Paula (1) Leigh Daniel (1) leikkaukset (1) leikkaus (1) Lepakko (1) leppoistaminen (1) leverage (1) LFA (1) liberalismi (1) Liikanen Erkki (12) Lillehammerin olympialaiset (1) Lillqvist Katariina (1) Linden Suvi (1) Linna Väinö (1) Lintilä Mika (1) Lipponen Paavo (5) London School of Economics (2) Long Term Capital Management (1) Louekoski Matti (1) Lucas Robert (1) lukeminen (1) Lukuviikko (1) Luoton loppu (1) luottoluokittajat (1) Luxemburg (1) Lähde Jussi (1) Länsi-Uusimaa (1) Maahanmuutto (3) maailmanmestaruus (1) maanjäristys (1) Maaseudun tulevaisuus (1) maatalouspolitiikka (1) Madoff Bernie (2) Mallander J.O. (1) Malthus Joseph (1) Mandela Nelson (2) Mann Thomas (2) Mannerheim (1) markkinat (2) markkinayhteiskunta (3) Martta (1) Martti (1) Marx Karl (1) Maskun kalustetalo (1) Mbeki Thabo (1) MedOne (1) Mehiläinen (1) Mendel Grigori (1) Meri Veijo (1) Merkel Angela (2) Mermaid (1) Merrill Lynch (1) Metalliliitto (2) metsästys (1) Miami Heat (1) Mickelsson Max (1) Mikkkeli (1) minimipalkkas (1) Minna Ruckenstein (1) Minsky Hyman (1) Mitro Isä (1) Mokka Roope (1) Monti Mario (1) moral hazard (1) Mosambik (1) MTK (1) Mubarak Hosni (1) Mussolini Benito (1) Müller Heiner (1) Myllylä Mika (1) Münchau Wolfgang (1) Münchhausen paroni (1) Myyrmanni (1) Mäkinen Kari (1) Männistö Lasse (1) Naxos (1) Neste OIl (2) Neuvonen Aleksi (1) Neuvostoliitto (3) New Yorker (3) Newsweek (1) Niinistö Sauli (5) Niniistö Sauli (1) Njassa (1) Noitaympyrä (1) Nokelainen Petteri (1) Nokia (3) Norberg Johan (1) Nordea (7) normitalkoot (1) Nova (1) Nowotny Ewald (1) Nummisuutarit (1) nuorisotyöttömyys (1) Nuorkansallinen vapaussäätiö (1) Nykyri Ilona (1) näkymätön käsi (1) Näkymätön Mies (1) Obama Barack (1) Occupy Wall Street (1) Oddson David (1) OECD (1) Oikeusministeriö (1) oikeustoimikelpoisuus (1) Oinonen Pentti (1) Okko Paavo (1) OKM (1) Olkiluoto 3 (1) Onninen Suvi (2) OP-Pohjola (1) Oreck Bruce (1) Orivesi (1) Otava (1) Outokumpu (1) Paasikivi Juho Kusti (1) pakolaisuus (1) Palme Olof (1) palmuöljy (2) Palonen Kari (1) Pangalos Theodoros (1) pankkivero (1) Papandreou George (2) parlamentarismi (1) parlement (1) Pasanen Tauno (1) Patomäki Heikki (1) Paul Krugman (1) Paulson Hank (1) Pekka (1) Pekkala Ahti (1) Pekkarinen Jukka (3) Pekkarinen Mauri (3) Pelle Miljoona (1) Peltomäki Jukka (1) Pentikäinen Mikael (1) Penttilä Risto E.J. (1) Perheyritysten liitto (1) perintövero (1) Persson Göran (1) Pertti Haaparanta (1) peruskoulu (2) Perussuomalaiset (10) perustulo (1) perustuslaki (1) Pesonen Janne (1) Peston Robert (1) Pietikäinen Sirpa (1) Pietinen Kimmo (1) Piga Gustavo (1) Pihlström Antti (1) piispat (1) Pikkarainen Pentti (1) Pinochet Augusto (1) Plötz Alfred (1) Polanyi Karl (5) poliisi (1) politiikka (1) politrukki (1) Pori (1) Portugali (3) presidentinvaalit 2012 (1) presidentti (2) Prodi Romano (1) protesti (1) provokaatio (1) Puerto de la Cruz (1) Pula-aika (1) Pulliainen Erkki (1) Puntarpää (1) Putin Vladimir (3) Putkonen Matti (3) Puu Anna (1) Puustjärvi Anna (1) pyramidi (2) Pyykkö Mirja (1) Pyörälä Mika (1) Päihdet-Häme (1) pääministeri (2) pääomavero (1) pörssi (2) QE (4) Radio City (1) Radio Suomi (1) Raeste Juha-Pekka (1) raha (2) rahaliitto (1) Rahan kulttuuri (1) rahapolitiikka (1) Rahkonen Keijo (1) rahoitus (2) rahoitusmarkkinavero (1) Rajan Raghuram (1) rakenneuudistus (1) rasaismi (1) Ratsia (1) Ratzel Friedrich (1) RBS (1) Reagan Ronald (1) Reding Viviane (1) Rehn Olli (14) Rehula Juha (2) Reinhardt Carmen (1) Relander Jukka (2) Retuperän WBK (1) Reunanen Esa (1) Riihilahti Aki (1) Rinne Antti (1) Rogoff Kenneth (1) Rojola Lea (1) Romania (1) Roos JP (3) Round Robin (1) Ruokonen Pertti (1) Ruotsi (1) rusinapulla (1) ruuan alv (1) Ruutu Tuomo (1) Rämö Aurora (1) Räsänen Jari (1) Räsänen Päivi (2) S-ryhmä (1) S&D (1) Saarikoski Pentti (1) Saarikoski Saska (2) Saarinen Esa (1) Saga (1) Sairaanhoitaja Sari (1) SAK (3) Saksa (1) Salama Hannu (1) Salmela-Järvinen Martta (1) Salo (1) Salo Petri (1) Salo Sinikka (1) Salolainen Pertti (2) Salon Seudun Sanomat (5) Salonen Ahti M. (1) Sampo (3) San Antonio Spurs (1) Sanoma Oy (2) Sarasvuo Jari (3) Sasi Kimmo (2) Satakunnan Kansa (5) Satuli Antti (2) Sauli Mikko (1) Sauri Pekka (1) Savon Sanomat (1) Schiller Karl (1) Scholes Myron Kuparinen Susanna (1) Schulz Martin (1) SDP (13) Sehr Schnell (1) seksi (1) seniokratia (1) Shakespeare William (1) Sichuan (1) sienestys (1) Simon John (1) Sinnemäki Anni (2) Siola Anna (1) Sipilä Juha (4) Smith Adam (2) SMP (1) Snellman J.V. (2) Soini Timo (18) Soininvaara Osmo (1) Solidium (1) SONK (1) Soros George (2) Sovala Markus (1) Spotify (1) SSS (1) Standard's & Poor (1) Stanley O´Neal (1) Stern Nicholas (1) Stiglitz Joseph (1) STM (1) Stoltenberg Jens (2) Stoppard Tom (1) strategia (1) strutsi (1) Stubb Alexander (11) Sukari Toivo (2) Sulkunen Sari (1) Summers Lawrence (2) Sundbäck Veli (3) Suomen Kirjastoseura (1) Suomen Kuvalehti (1) Suomen Kuvalehti Saarikoski Saska (1) Suomen pankki (7) Suomen RH-yhtiöt (1) Suomen Tietotoimisto (1) Suomen Yrittäjät (1) Suomenlinna (1) Suomi (2) Suomi-Soffa (1) Superman (1) Surowiecki James (1) surrealismi (1) Suupohjan Osuuspankki (1) Suuri kiristys (5) Suuri lama (1) suurtyöttömyys (1) Sveitsi (1) synnytysosasto (1) Syrjälä Hanna (1) syrjäytyminen (1) Sähkönkulutus (1) sääntely (1) säästäminen (1) Söderblom Erik (1) Söderman Jacob (1) Taalasmaa Seppo (1) taantuma (2) Taipaleenmäki Marika (1) Taleb Nassim Nicholas (1) talous (3) Talouselämä (6) talouskriisi (1) talouskuri (1) talouspolitiikka (1) taloustiede (1) Tammisaari (1) Tapiola (1) tasa-arvo (3) teknologia (1) TEM (1) Tenavat (1) Tennilä Esko-Juhani (1) Teresa Äiti (1) Tervo Jari (1) Tett Gillian (1) Teuva (1) Thaler Richard (1) Thatcher Margaret (2) The Economist (1) Tilastokeskus (2) Timo Kallinen (1) TINA (1) TLTRO (1) Toivanen-Koivisto Maarit (1) Torpan Pojat (1) Townsend Joseph (1) Tragedy of the Commons (1) tranche (1) Trichet Jean-Claude (1) Triton (1) Troikka (1) Troyan Carlo (1) Tsakalotos Euklides (1) Tsipras Alexis (1) tsunami (2) Tunisia (1) Tuomioja Erkki (6) tuottavuus (1) Turhapuro Uuno (1) Turhuuksien rovio (1) Turkka Jouko (2) Turkki Teppo (1) Turun kauppakorkeakoulu (1) Turun NMKY (1) Turun Sanomat (1) Turunen Taisto (2) Tutu Desmond (1) TVO (1) tyhmyys (1) työttömyys (3) tähtisadetikku (1) Uimonen Risto (3) Ukkola Tuulikki (1) Ukraina (1) ulkoisvaikutus (1) Urho Ulla-Marja (1) Urpilainen Jutta (8) Uschanov Tommi (1) Utöya (1) uusi vuosi (1) Uusipaavalniemi Markku (1) uusiutuva energia (1) uusliberalismi (1) vaalirahoitus (2) Vakaus- ja kasvusopimus (1) Val(t)io (1) Valio (1) Valkoinen tiikeri (1) Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (1) valtiontalous (1) valtionvelka (5) valtiovarainministeriö (4) van Duyn Aline (1) Vanhanen Matti (12) Vapaavuori Jan (1) Varma (1) Vartiainen Juhana (4) Vartiosaari (1) Vasemmistoliitto (1) vasemmistonuoret (1) Vasikkasaari (1) velka (1) velkaantuminen (1) velkapopulismi (1) Venäjä (1) veronkierto (3) veroparatiisi (3) veropohja (2) Verotus (1) verovähennys (1) Viheriälaakso J.V. (1) vihreät (3) Viinanen Iiro (5) Vilkuna Pekka (1) Vimärirotta (1) Virén Lasse (1) Virkkunen Henna (1) Virkkunen Janne (1) Virolainen Johannes (2) Virolainen Kyllikki (1) Virtanen Pertti (1) Vistbacka Raimo (1) vivutus (1) VM (1) von Plötz Hans (1) voodoo (1) Välijärvi Jouni (1) Väyrynen Paavo (2) Väätäinen Juha (1) Wahlroos Björn (13) Walhbeck Ville (2) Wall Street (1) Wallin Stefan (2) Ware Marilyn (1) Wettenhovi-Aspa Sigurd (1) Whately Richard (1) Wibble Anne (2) Wikileaks (1) Wikipedia (1) Williamson David (1) WinCapita (2) Wolfe Tom (1) WSOY (1) Yale (1) Ydinvoima (4) Yhdysvallat (1) Yhdysvaltain lähetystö (2) yhteisvastuu (2) yhteisövero (1) Ykkösaamu (1) Yle (1) yleinen asevelvollisuus (1) yleislakko (1) Yleisradio (3) yliopisto (1) Ylioppilaslehti (3) Ylönen Matti (1) ympäristöministeriö (1) Yrjö-Koskinen (1) YYA (1) Zizek Slavoj (1) Zyskowicz Ben (3) Älä ruoki lamaa (1) ärräpussi (1) Äänekosken Huima (1) Äänekoski (2) Äärimmäistyvyys (1)