maanantai 18. tammikuuta 2010

Kulttuurisota: Kaupunki vs Suomi

Olemme kaikki hiusmartoomme saakka kyllästyneitä Hazard-Halme -kähinään. Minua rupesi kuitenkin vaivaamaan ajatus, kertoisiko reaktio - ja varsinkin sen aggressiivisuus puolin ja toisin - jostakin kulttuurisesta kahtiajaosta.
Luulen, että Suomi jakautuu entistä jyrkemmin Kaupunki-liberaaleihin ja Suomi-konservatiiveihin. Se mm. erottaa veitsenterävästi TV1:n ja TV2:n.
Iltapäivälehdissäkin jako näkyy. Skandaalin kaava on tuttu. Nostetaan häly jonkun kaupunkilaishumun toilailusta ja odotetaan jäyhän suomalaisen närkästyvän. Kun Katariina Lillqvistin Mannerheim-elokuva esitettiin televisiossa, Ilta-Sanomien toimittaja kärkkyi Kaunialan sotavammasairaalassa veteraanien paheksuntaa (mutta ei saanut!).
Tässä maakuntalehtien kolumnini.

26 kommenttia:

  1. Kaupunkilaissuomalainen18. tammikuuta 2010 klo 15.58

    "Kaupunkilainen joutuu hazardeihin, suomalainen kyntää halmetta."

    Olipa nokkelaa.

    VastaaPoista
  2. Veitsenterävää, kuvaavaa, tyhjentävää: Kaupunki-liberaaleihin ja Suomi-konservatiiveihin. Se mm. erottaa veitsenterävästi TV1:n ja TV2:n.

    VastaaPoista
  3. Kuule harakka vai mikä harrikka oletkin. Täällä on sananvapaus, tajua se. Hyvä toveri, vestan neitsyt ja partasuti enkeli.

    Ensin kylvetettiin torppari Herneström peltivadissa ja sen jälkeen sitä myöten hiekat varastettiin muiltakin hiekkakuopilta kuin Sipoosta! Perkules, kyllä pani vihaksi.

    Kansa on liian tyhmää ymmärtämään älyllisetä parodiaa ja sarkasmia. Se on taitolaji, pöljyys se tässä ärsyttää. Omataan vääriä mielipiteitä sekä muitakin täysin viallisia asenteita.

    Ne pitää karsia suomalaisesta miehestä, että se ymmärtäisi arvostaa naista kuten oikeasti pitää arvosta. Enkä puhu nyt karviaisista tai muistakaan etelän hedelmistä. Vai puhutko itse? No, omenoista on lyhyt matka sotaiselle Kaukasukselle. Kyllä jämpti on näin.

    Kaarina

    VastaaPoista
  4. Korkeasti koulutettu liberaali kaupunkilainen18. tammikuuta 2010 klo 18.49

    Suomesta ilman muuta löytyy jonkinlainen henkinen kuilu kaupunkilaisten ja maaseudulla asuvien kesken. Kaarina Hazardin keississä ei mielestäni kuitenkaan ollut kyse tästä. Se, että monet kokivat Hazardin tavan esittää mediakritiikkiään vastenmieliseksi, ei tee heistä automaattisesti Halmeen kannattajia.

    VastaaPoista
  5. Mikä lehti lienee ostanut "Miinan häädön"?

    VastaaPoista
  6. @"Kaarina" - identiteettivarkaus on rikos. Kirjalliset ansiot ovat kyllä kiitettävät.

    VastaaPoista
  7. Identiteettivarkaus? Onko tässä todella viety joltain henkilöltä henkilöpaperit ja tilattu hiekkakuorma väärillä nimillä?

    Mielestäni "Kaarina Hazardin" blogi on huomattavasti parempaa parodiaa kuin se alkuperäinen muka-parodinen kolumni Iltalehdessä.

    Ainakin se kirvoitti minulle naurut. Jään mielenkiinnolla odottamaan asiaan kuuluvaa rikosilmoitusta, asian julkaisemista, Kaarinan tuskaa - ja tulevaa kirjaa ja eduskuntavaaliehdokkuuutta.

    Jos jotain jäi paitsi niin korjatkaa viisaammat.

    VastaaPoista
  8. Helsinkiläisenä, joka ei Halmeesta perustanut, vedin kyllä ison herneen nenään hazardin ei liberaalista vaan puhtaasti sivistymättömästä käytöksestä.

    Enpä itsestäni olisi uskonut, mutta toteanpa kuitenkin, että skandaalin (kuten tämä tai Lillqvistin tapaus) tahallinen hakeminen journalistien taholta tulee kriminalisoida. Sananvapauden väärinkäytöllä ennen pitkää menetetään sananvapaus. Vai onko kenties liikaa edellyttää media-ammattilaisilta edes hiukan aikuista vastuullisuutta?

    Hazard toivottavasti ei mielessään vetoa lyhyeen muistiin, vaan pyytää reilusti anteeksi töppäystään, vaikka sekin tilaisuus aitona eleenä meni jo menojaan aamutv:n selittelyissä. Joka tapauksessa painoi olemukseensa ison merkin loppuiäkseen.

    Mutta onko media-ammattilaisten ja muun kansan (ml. muu korkeakoulutettu väestö) välillä muutenkin ammottava arvokuilu, joka nyt paljasti jotakin itsestään?

    VastaaPoista
  9. Nyt vituttaa. Kirjoitit aiheesta hyvän ja oivaltavan tekstin ja sinua on vaikea vihata, vaikka yleensä siihen pyrinkin.

    Yhdessä menit silti metsään. Vaikka Halme olisi Hazardista varmasti käyttänytkin hyvin samankaltaista kieltä kuin mitä Hazard tuossa herjakirjoituksessaan käytti, ei Halme olisi varmasti tehnyt sitä 3 päivää Hazardin kuoleman jälkeen.

    Noilla maalaistolloilla ja kansanmiehillä on kuitenkin jäljellä vielä jonkinlainen käsitys hyvistä tavoista, jonkinlainen kyky kunnioittaa toisten surua ja jonkinlainen suhteellisuudentaju. Tuo kaikki heidän edukseen luettakoon.

    Näiltä vulgaarifeministeiltä em. kyvyt puuttuvat ja se on perin murhellista.

    VastaaPoista
  10. Ruotsin akatemian sihteeri Peter Englund kirjoitti 19.11.09 samanaikaisesti 91:ssä ruotsalaisessa lehdessä julkaistussa artikkelissa sananvapauden periaatteista:

    Ilmaisun vapauden monisatavuotinen periaate perustuu osaksi ajatukselle että jokaisella ihmisellä, syntyperäisen ymmärryksensa perusteella, on oikeus päättää ei yksinomaan itsestänsä, vaan myös hallituksesta siinä maassa jossa hän elää. Osaksi se periytyy yksinkertaisesta mutta vasta hitaasti löydetystä oivalluksesta: että eivät epäilys, kyseenalaistaminen ja poikkeavat näkemykset tee yhteiskunnasta heikkoa, vaan päinvastoin niiden puuttuminen.

    Siitä meitä muistutetaan - eikä vähiten tänä syksynä 20 vuotta muurin kaatumisen jälkeen. Sensuuri erittää happoa joka hajottaa juuri sen systeemin jota sen on ajateltu suojelevan. Ja ennemmin tai myöhemmin kaatuvat kaikki diktatuurit. Kaikki.

    Kuten ilma on jotakin jota emme ajattele niin kauan kun sitä on olemassa, on helppoa ottaa ilmaisunvapaus annettuna, jos ei ole koskaan tarvinnut kokea sen vastakohtaa. Tai kuten Dawit Isaak, maksaa siitä hintaa.

    (Ruotsin kansalainen Dawit Isaak on istunut kahdeksan vuotta Etiopiassa vangittuna, kritisoituaan lehtikirjoituksissa maan hallitusta.)

    Samanaikaisesti ilmaisunvapaus on jotakin jakamatonta, jopa siinä määrin että kukaan ei yksilönä voi sitä odottaa, jos sallii samanaikaisesti jonkun toisen olevan sitä ilman. Vapautta ilmaista itseään. Periaatetta kokeillaan aina yksittäisissä tapauksissa.

    VastaaPoista
  11. ex-anonyymi, nykyinen "debyyttijäähyväinen".

    Tuollaisia sävyjä kulttuurissamme on myös, vahvaa kahtiajakoa on ilmassa ja rintamalinjat voivat vaihdella salamannopeasti.

    Tulkitsen asiaa hieman toisin. Mielestäni naiset ja miehet eivät oikein osaa tänä päivänä puhua toisilleen, ainakaan "mediamielikuvissa". Tuon esillä tässä yhteydessä vain yhden asian ja yritän pitää kielen keskellä suuta. Pelkään kiteyttää netissä. Yritän vilpittömästi kertoa molempien näkökohdat parhaan osaamiseni mukaan. (Olen mies.)

    Puhutaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

    Jos parisuhteessa mies lyö, neuvovat apu- ja tukirakenteet seuraavaa: lähde heti pois tai kerro jollekin, johon luotat. Toimi heti. Väkivaltaan liittyy aina valta ja mies, joka kerran lyö, lyö uudestaan. Tämä pitää paikkaansa (tässä yhteydessä). Tosin suomen kielen "valta" on mielestäni hieman hankala termi. Mielestäni "losing ground" vangitsee jotain merkityksellistä tästä ilmiöstä. Mielessäni se kuvaa "tuleen makaamaan" jäävän upottavaa juoksuhiekkakokemusta, josta hetki hetkeltä on vaikeampi irtautua, pyörivästi putoavan lentokoneen ns. keskipakoisuusvoimaa.

    Tämä on ainoa moraalinen ja toimiva neuvo naisille lyödyksi tulemista ajateltaessa. Olen iloinen siitä, että vuosien viestinnällä tämä on (kaiketi) mennyt perille. On myös tärkeää, että viestiä rummutetaan. Ennalta ehkäisy on tärkeää, sillä hädän hetkellä on inhimillistä lamautua, josta seuraa: losing ground, juoksuhiekkaskenaario. Myös systeemit, jossa shokissa oleva voidaan saada keinolla millä hyvänsä turvakotiin tai vastaavaan (pois kotoa / tapahtumapaikalta), ovat tuiki tärkeät - ei voi ajatella, että lyöty uhri olisi kovinkaan funktionaalinen siinä (mm. järkytyksen) tilassa. Onneksi kehitystä on tapahtunut; ennen tähän ei panostettu asianmukaisesti (ei edes tiedostettu / myönnetty ongelmaa). Sillä saralla on tehty hyvää työtä. Myös pelossa eläminen on hirveää. Poliisi ei voi tehdä mitään, jos joku pelkää. Tämä on ongelma.

    (jatkuu)

    VastaaPoista
  12. Miehen näkökulma. Suurin osa miehistä ei ole koskaan naista lyönyt, raiskannut tai muuten vahingoittanut. Näin ollen naisten lyö-kerran-lyö-aina-rummutus kuulostaa miehen korvissa syyllistävältä. (Vielä kerran: viesti on suunnattu kaikille naisille, sillä tarkoitetaan hyvää, mediaa pitää käyttää levinneisyyden aikaansaamiseksi, viestiä pitää toistaa ettei se unohdu jne.) On ikävää kuulla päivittäin syyllistämistä, vaikka sisimmässään tietää, että ei ole tehnyt mitään väärää. En tiedä, onko sattumaa, että Kari Hotakaisen kirjassa (Juoksuhaudantie) on mies, joka lyö kerran. Mies helposti ajattelee jotenkin näin: taas syyttömän syyllistämisestä, joka päivä; jos tiedät, mitä huomenna tapahtuu, niin miksi et sijoita pörssiin ja tee satumaisia voittoja... (Käyttäytymisen tuleva arviointi / ennustaminen on vaikeaa jollei mahdotonta, kuten kouluammuskelun yhteydessä syytetty "lupapoliisi" joutui kokemaan.) Niin ikään mm. (poliisin) väkivaltatilastot eivät aina täsmää "naisasiapuheen" kanssa ja joissakin feministi-ilmiöissä on arveluttavia piirteitä. Monet miehet kokevat, että naisilla on omat säännöt. Monet miehet ovat (salaa) katkeria. Miehelle on jo pienenä opetettu:" Naiset ja lapset ensin". "Sukupuolten sotaan" mies osallistuu passiivisena vastaanottajana, kädet selän takana, nyrkkeilysäkkinä, maalina. Mies ei halua "taistella" naisia vastaan; mies haluaa joskus kokea, että kelpaa, toimi oikein tai suojeli hädän hetkellä. Joskus miehisen epäkohdan varovainenkin esille nostaminen on johtanut "munattomaksi ruikuttajaksi" leimaamiseen. Tähän leimaamiseen ovat osallistuneet paitsi naiset myös miehet - miehet ehkä enemmän. Mieskulttuurissa naisen lyöminen on erittäin häpeällistä. Kysykää vaikka vangeilta. Myös Halme taisi tuomita naisten hakkaajat ja lapsiin sekaantujat, näin muistelen.

    Ehkä Halme-Hazard-ilmiössä on kyse myös feministien rajojen hakemisesta tai laajentamisesta sekä miesten tukahdutetusta tunteista ja epäoikeudenmukaisuuden kokemuksista. Ehkä tarvittiin neurologisesta vammasta kärsineen miehen häpäisy tuoreeltaan kuoleman jälkeen, ennen kun mies puolusti toista (naista / mediaa vastaan).

    Aihe on arka. Toivon, että en osaltani provosoinut ketään.

    VastaaPoista
  13. Näistä kuopiolais- ja suolahtelaislähtöisistä mediakriitikoista tulee mieleen muuan omaan pesäänsä paskova rovaniemeläislähtöinen kirjailija jonka kainalon alta pilkottaa "Peter Nyman"-niminen ketunhäntä.

    VastaaPoista
  14. Minulle tulee mieleen yksi historian maineikkaimmista mediakriitikoista, nimittäin Josef Göbbels, jonka toteuttamalle jaolle hyviin ja pahoihin mm. monet piispat hiljaisesti taputtivat, kuten taas tässäkin tapauksessa täällä on nähty

    VastaaPoista
  15. Timo - saanhan sanoa Timo - ei tarvitse olla suuri ennustaja, jos sanoo, että kurvit suoriksi kirjoittamasi maakuntakolumni voi nostaa pienen vastalauseiden myrskyn T. Harakkaa kohtaan lähipäivinä.

    Hasard-Halme jako Suomessa, joopa joo. Suurin virhe kolumnissasi oli nimetä jako noiden henkilöiden mukaan. Samalla yritit kuvailla kyseisten henkilöiden luonnetta:

    Hasard: diplomaattinen

    heh, eipä taida kovin diplomaattinen henkilö olla, kun kyseisen sovaluskolumnin kirjoitti, eikä tajunnut pyytää edes anteeksi.

    Samoin kolumnisi lukijat voivat suuttua vihjailuistasi, että Halme varmaan olisi kerinnyt ampua vielä jonkun, jos ei olisi ampunut itseään.

    Loistavaa, mistä näitä kolumnisteja a la Hazard /Harakka oikein tulee?

    VastaaPoista
  16. 'Kaupunkilaiset' ja 'Suomalaiset' on sitten toimesta marginalisoitu Timoharakan friikkishown esiintyjiksi.

    Me muut naureskelemme Harakkaa, mutta kaipa on syytä muistuttaa ettei miehen hahmottamiskyvyssä ole liikaa kehuttavaa.

    VastaaPoista
  17. Vaikka rintamalinjoja on muita ja luokitteluista voidaan kiistellä (Halmehan esimerkiksi edusti paheellista kaupunkilaisuutta, työväenluokkaisia kulman kundeja, joita maalaiset ovat perinteisesti vieroksuneet välittämättä siitä, että edellistenkin juuret ovat enimmäkseen maalla), niin kulttuurisota on selvästi käynnissä tälläkin kommenttipalstalla. Pakkohan sen on olla. Tunteet kuohuvat ja tempaavat ihmisiä mukaansa. Joku hairahtuu mukaan pelkästään päivitelläkseen: jopa on, että kehtaatte! Olennaisempaa ja tässä tilanteessa kovin vaikeaa olisi tietää, kuinka kauas vastakkainasettelu ulottuu räikeistävän mediatodellisuuden ja äkkipikaisen nettielämän ulkopuolelle; miten syvälle kansan riveihin provokaatiot lopulta uppoavat ja umpeutuuko otaksuttu kulttuurikuilu omia aikojaan, jahka vettä on hieman virrannut Suomen ja sen kaupunkien joissa.

    VastaaPoista
  18. Pelkään, että ilman anteeksipyyntöä jää särö. En tiedä miten se vaikuttaa - tai vaikuttaako ollenkaan.

    TH kertoi edellisen kirjoituksen kommenttiosastolla, että 7-päivää käytti Halmetta törkeästi hyväksi - en epäile.

    Olen purkanut pahaa mieltäni puhumalla aiheessa arjen kohtaamisissa. Eilen taksinkuljettaja (HKI:ssa) kertoi paheksuntani vastineeksi seuraavaa. Kymmenisen vuotta sitten joku julkisesti esillä ollut henkilö kuoli. Vainajan puolisoa ei saatu heti kiinni. Kuljettaja epäili, että ambulanssiväki olisi myynyt vihjeen 7-päivälehdelle, sillä ko. (törky)julkaisun toimittaja oli kuulemma soittanut vainajan puolisolle kommentin toivossa. Toimittaja ilmoitti kuolemasta ja kysyi heti perään kommenttia. Siis tietäen, että vainajan puoliso ei tiedä!

    En tiedä, onko tarina totta. Mielestäni asia pitäisi tutkia. Tämähän voi olla "maan tapa" - kamalaa!

    "Alhaisen" journalismin standardit saattavat levitä henkeen - "...kun nuokin...."

    VastaaPoista
  19. Pienimmän riesan tie olisi mielestäni ehkä IL:n päätoimittajan huono harkinta kiireessä / pahoittelu julkaisuajankohdasta - ajatuksella:" Viisaampi väistää..." Mutta on ikävää, että asialla on myös mm. poliittinen ulottuvuus... Papisto voisi tehdä kerrankin jotain, niin se poliittisuus olisi pienempää: jos ne laahustaa jalkoja tai sanoo jotain paljon myöhemmin, ihmiset mieltävät kirkon entistä vähemmän relevantiksi. Sananvapautta unohtamatta. "Ajoitus" vaikuttaa helpoimmalta kokonaisuutta ajatellen. Linjaus "suruajasta" olisi hyvä: ensin moraalinen linjaus, sitten viestintäalan yhteinen "sopimus" ja lopulta lainvoimainen. Median mattopuolustus suututtaa kai monia enemmän kuin itse juttu.

    Sellon ja tämän jutun ajallinen läheisyys näkyy ehkä siten, että "Sellossa" ei voinut tehdä mitään, nyt ihmiset sentään kirjoittavat nettiin. (Siihen jääkin, niin toivon.) Ajallinen läheisyys tarjoaisi armon kaikille. Sello oli minulle ainakin "liikaa", olin jotenkin katatoninen.

    Olen iloinen siitä, että juuri edesmenneen äiti (nainen) esitti paheksuntansa. Se mielestäni hillitsee feministi-sovinisti-asetelmaa.
    Muutenkin naisten ja miesten tulisi yhteystuumin vaatia parannusta arkeen. Ennen miehet töissä, naiset kotona tai puolipäiväisesti töissä. Se oli naisille ehkä tyhmä normi, joka jouti mennä, mutta perhe-elo oli helpompaa. Ja mentiin eteenpäin. Nyt molemmat töissä, juostaan henkihieverissä koko ajan kovempaa ja pysytään paikoillaan. Turha kai toisiaan syyttää - vika on muualla (työelämän vaatimuksissa). Myös väkivaltaa voisi ajatella riidan jatkeena, nykyisen "sukupuolittuneen ajattelun" täydennykseksi. Riitelyyn tarvitaan aina kaksi.

    Ruotsissa työelämä on paljon inhimillisempää. Hirveä älämölö, jos päivät venyy, pörssiyrityksissäkin, avainpaikoilla... En tiedä, johtuuko se "feminiinisyydestä" ja rahasta. Vaikea sanoa. Ruotsi on paljon rikkaampi, sen usein unohdamme, mutta jos raha ei selitä, niin kannattaisin monia muutoksia.

    VastaaPoista
  20. korjaus edelliseen kirjoitukseen, vika kappale: "feminiinisyydestä" vai rahasta. Tai jostain muusta.

    VastaaPoista
  21. Laastari / "iisein": nopea päätoimittajien suruaikanormi jatkoa ajatellen.

    VastaaPoista
  22. Huh, onnellinen loppu. Kiitos TH siitä, että olit osaltasi asiaa sovittelemassa ottamalla rakentavan kannan.

    VastaaPoista
  23. Huh, onnellinen loppu. Kiitos TH siitä, että olit osaltasi asiaa sovittelemassa ottamalla rakentavan kannan.

    Varmuuden vuoksi: tämä ei ollut mitään vinoilua. TH kirjoitti rakentavasti kommenttiosioon, sitä tarkoitin.

    VastaaPoista
  24. Mielenkiintoista asiaa ja kommentointia näissä parissa viimeisimmässä kirjoituksessa.

    Varsinaisen kommentin luin maakuntalehti Satakunnan Kansasta. Sitä jopa kommentoin omassa pienessä "suomalais"-blogissani. Minulle olennaisin lause siinä oli :"Se (identiteettiero)on mielentila."

    Tuossa jaossa tajusin olevani Suomalainen riippumatta monista vuosista miljoonakaupungissa aina maakuntakaupunkivuosien välillä. Muutamat vuodet maalla aikoinaan opettivat minua kuitenkin yrittämään yhteyttä yli rajojen...

    VastaaPoista
  25. Niin, kahtiajakoa voi olla monen lähtöön. Pajamäen "riskisijoitus" joitain vuosia sitten oli myös yksi esimerkki - sinänsä ihan totta, mutta tyylilaji "väärä", ainakin jälkikäteen arvioituna.

    Nuoret tulevat häviämään seuraavat 15-20 vuotta kaikki ns. sukupolvikisat - geriatrian perustutkimusta vai opiaattiriippuvaisten vieroitushoitoa?

    Demografia jyrää + vanhat äänestävät kovalla prossalla + nuoret samaistuvat alanormistoihin, ei sukupolvikokemuksiin.

    VastaaPoista
  26. Jos ei muuta, niin ainakin keskustelu on tehnyt päivänselväksi miehen niskan poliittisuuden. Jakolinja menee sikaniskojen ja kynäniskojen välillä. Väärän niskan omistajan on täysin turha ynistä mitään vasta-argumenttia, johan sen niskastakin näkee.

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!

Tunnisteet

10 kirjaa rahasta (3) 1989 (1) 1990-luvun lama (1) 2009 (1) 2010 (1) 70-luvun tv-sarjat (1) A-Studio (1) Aalto-Setälä Pauli (1) Aamulehti (3) ABS (2) Adiga Aravind (2) Aho Esko (8) Ahtisaari Martti (1) Airisto Lenita (2) Ajankohtainen kakkonen (1) Ajankohtaisen kakkosen homoilta (2) Akerlof George A. (1) Aktia (1) Al Qaida (1) Ala-Nissilä Olavi (1) alaluokan synty (1) Alanko-Kahiluoto Outi (1) Aleksanteri II (1) alijäämä (1) Alkio Mikko (1) Allen Woody (1) Allianssi (1) Alma (1) Ambea (1) Amma Äiti (1) ampuma-aselaki (1) ANC (1) Ankersmit Frank (1) Ankka Aku (3) Antonova Irina (1) Apple (1) Apunen Matti (4) arabikevät (1) Areva (1) Arhinmäki Paavo (1) Arla (1) Arola Heikki (1) Arvonen Jori (1) arvonlisävero (1) arvopaperistaminen (1) aseiden säilytys (1) Asser et Turnbull (1) asset-secured bond (1) Asuntolaina (1) Atlantic Monthly (1) Atria (1) Atta Muhammed (1) Attendo (1) Augustus International (1) austerity (4) Baby Friendly Hospital (1) Backman Jouni (1) Balzac Honoré de (2) Bank of America (1) Barnier Michel (1) Barroso José Manuel (1) BC Nokia (1) Becker Gary (2) Berliinin muurin murtuminen (1) Berliln Isaiah (1) Berlusconi Silvio (1) Bernadotte Estelle (1) Bernanke Ben (1) Berner Anne (1) Bharat Krishna (1) biodiesel (2) Bitterlich Joachim (1) Blanchard Olivier (2) Bono (2) Borg Anders (1) Bratislava (1) Breivik Anders Behring (2) Brown Gordon (2) Brown James (1) Bryssel (1) Buddenbrookit (1) bullshit (1) Bunga Bunga (1) Burlesconi Silvio (1) Bush George W. (1) Cameron David (1) Carema (1) Cassidy John (1) Christensen Lars (1) Churchill Winston (2) Chydenius Anders (1) Chydenius Antti (1) Citigroup (1) Claes Willy (1) Clinton Bill (1) Coca Colan lisäaineet (1) Crybabies (1) Darling Alistair (1) Darwin Charles (2) Davos (1) De Grauwe Paul (2) deflaatio (2) Defoe Daniel (1) DeLillo Don (1) DeLong Brad (1) Delors Jacques (1) demokratia (1) Demos (1) Diktonius Elmer (1) Dinkespiel Ulf (2) doping (1) Dostojevski Fjodor (1) downshifting (1) Draghi Mario (2) ECB (1) EDP (1) eduskunta (5) eduskuntavaalit (2) Egypti (1) Einstein A-Go-Go (1) Einstein Albert (1) EK (2) Ekenäs BB (1) EKP (7) Elinkeinoelämän keskusliitto (2) Elinkeinoelämän valtuuskunta (1) Elonen Piia (1) elvytys (2) eläkeikä (2) eläkeiän yläraja (1) eläkeuudistus (2) Emu (5) ennusteet (1) EPP (1) Erhard Ludvig (1) Erkko Aatos (2) Ersboll Niels (1) ERVV (2) ESM (1) Espanja (3) Etelä-Afrikka (1) Etla (2) EU (8) EU-jäsenyys (1) EU-jäsenyysneuvottelut (2) EU-komissio (12) EU-maatalouspolitiikka (1) EU-vaalit (1) Euraasian liitto (1) euroalue (3) eurobondit (2) eurokriisi (16) Euroopan investointipankki (2) Euroopan keskuspankki (7) Euroopan parlamentti (3) Eurooppa (1) Eurostat (1) Eurovaalit 2014 (1) EVA (1) EVL (1) EVM (1) Facebook (1) Fadayel Eveline (1) Fallows James (1) Fama Eugene (1) Fassbinder R.W. (1) Fennovoima (2) Financial Times (2) Finanssialan keskusliitto (1) finanssijärjestelmä (2) finanssikriisi (8) Fortum (2) Forum 24 (1) Forum24 (1) Foucault Michel (1) Friedman Milton (5) Fukushima (1) fundamentalismi (1) Gad Marius (1) Galbraith J.K. (1) Galilei Galileo (1) globalisaatio (1) gogo (1) Gogol Nikolai (1) Goldman Sachs (3) Google (1) Graeber David (1) Graham Phil (1) Grahn-Laasonen Sanni (1) Great depression (1) Greenspan Alan (3) Haanpää Pentti (1) Haaparanta Pertti (2) Haavikko Paavo (1) Haavisto (1) Haavisto Heikki (4) Haavisto Pekka (3) Habermas Jürgen (1) Haikala Eino (1) Haiti (1) Hakkarainen Teuvo (3) Hakola Juha (1) Halla-aho Jussi (3) hallintarekisteri (1) hallintarekisteri  Harmaa talous (1) hallitus (1) halloween (1) Halme Tony (3) Halonen Tarja (8) Hamlet (1) Hanhi Hannu (2) Hardin Garrett (1) Harju Ilkka (1) Harle VIlho (2) Hautala Heidi (4) Hayek Friedrich (1) Hazard Kaarina (2) Heinäluoma Eero (5) Heiskala Risto (2) Hellman Heikki (1) helluntaiseurakunta (1) Helsingin Sanomat (3) Helsingin Kaupunginkirjasto (1) Helsingin Sanomat (13) Helsinki Seagulls (1) henkirikokset (1) Henkirikostilasto (1) Herlin Antti (1) Herlin Ilkka (1) Herlin Niklas (1) Herlin Pekka (1) Hernesaari (1) Herodotos (1) Hietanen Risto (1) hiihto (1) Hiihtoliitto (1) Hiilamo Heikki (1) Himanen Pekka (4) Hirschman Albert O. (1) Hirvonen Markku (1) Hitler Adolf (1) HK Scan (1) Holappa Lauri (1) Holland Heidi (1) Hollande François (1) Holmberg Kalle (1) Holmström Bengt (1) Holvas Jakke (1) Honka Matti (1) Honkapohja Seppo (1) HS raati (1) Hu Jintao (1) Hufvudstadsbladet (2) HUS (1) Hyvinkää (2) HYY (1) Häkämies Jyri (3) Hämäläinen Unto (1) Härmälä Esa (2) Ihalainen Lauri (1) IK Kapital (1) ikärasismi (1) Ilaskivi Raimo (1) ilmastonmuutos (3) Image (1) IMF (8) Indignados (1) Indonesia (1) investointipankit (1) iPad (1) Irlanti (4) ironia (1) irtokarkki (1) ISMA (1) Italia (2) Itsemurhat (2) itsenäisyyspäivä (1) Itä-Häme (4) Itä-Suomen yliopisto (1) Jaakonsaari Liisa (1) Jackson Hole (1) Jackson Michael (1) Janne Kuutio (1) Japani (1) Jeskanen-Sundström Heli (1) Ji Yuemei (1) Joenpelto Eeva (1) johdannaiset (1) Jokela (1) Joku Anneli (1) Jotuni Maria (1) joulu (1) Joulupukki (2) JSN (1) julkinen sektori (1) Julkisen Sanan Neuvostoliitto (2) Jumala (1) Juncker Jean-Claude (3) Jungner Mikael (3) Jusula Jukka (1) Jyväskylän yliopisto (1) Järvi Antti (1) Jätevesiasetus (1) jääkiekko (1) Jäätteenmäki Anneli (1) K-kauppa (1) Kaarenoja Vappu (1) Kahneman Daniel (1) Kailajärvi Hannu (1) Kakkonen Kyösti (2) kalapuikot (1) Kaleva (1) Kalli Timo (2) Kallis Bjarne (2) Kalpala Asmo (1) Kaltiokumpu Oiva (1) Kambodzha (1) Kanaria (1) Kanerva Ilkka (4) Kangas Olli (1) Kangasharju Aki (1) kansalaisuus (1) kansallispuistot (1) kapitalisaatiosopimus (1) kapitalismi (3) Karhinen Reijo (1) Karjalainen Ahti (1) Kaskeala Juhani Tuomioja Erkki (1) Katainen Jyrki (21) Kauhajoki (1) Kauppakorkeakoulu (2) Keaton Buster (1) Kehittyvien Maakuntien Suomi (2) kehitysapu (2) Keinoelämän keskusliitto (1) Kekkonen Urho (3) Kela (2) kello (1) kerjääminen (1) Keskuskauppakamari (1) keskuspankki (1) keskusrikospoliisi (1) keskusta (2) keskustanuoret (1) Keskustapuolue (5) kestävyysvaje (1) Keynes J.M. (3) Kianto Ilmari (1) Kiasma (1) Kiljunen Kimmo (1) kilpailukyky (1) Kimanen Seppo (1) King Mervyn (1) Kinkel Klaus (2) kirjasto (1) Kirkko (1) kirkosta eroaminen (2) Kiviniemi Mari (5) Klimenko Viktor (1) Klondyke (1) Kobe (1) Kohl Helmut (2) Koijärvi (1) Koivisto Mauno (2) Kokkola (1) kokonaiskysyntä (1) kokoomuksen nuorten liitto (1) Kokoomus (11) Koljatti (1) kolmikanta (1) Kone (1) Kontio Kari (2) Korhonen Jarmo (1) koripallo (1) korkeakoulut (1) Korkman Sixten (4) Korpi Rauno (1) Kortelainen Anna (2) Kosken Kanava (2) Kouri Pentti (1) Kreikka (13) Kreml (1) Krim (1) Krugman Paul (3) Kuhn Thomas (1) Kullberg Rolf (1) kulta (1) Kuntien eläkevakuutus (1) Kuvaja Sari (1) Kylliäinen Antti (1) käsitehistoria (1) käsittämättömät lyhenteet (1) Laakkonen Yrjö (1) lama (2) Lama Dalai (1) Lamassoure Alain (1) Lapin Kansa (6) lapsilisät (1) Latvia (1) Lehman Brothers (4) Lehman sisters (1) lehmä (1) Lehtinen Lasse (1) Lehtomäki Paula (1) Leigh Daniel (1) leikkaukset (1) leikkaus (1) Lepakko (1) leppoistaminen (1) leverage (1) LFA (1) liberalismi (1) Liikanen Erkki (12) Lillehammerin olympialaiset (1) Lillqvist Katariina (1) Linden Suvi (1) Linna Väinö (1) Lintilä Mika (1) Lipponen Paavo (5) London School of Economics (2) Long Term Capital Management (1) Louekoski Matti (1) Lucas Robert (1) lukeminen (1) Lukuviikko (1) Luoton loppu (1) luottoluokittajat (1) Luxemburg (1) Lähde Jussi (1) Länsi-Uusimaa (1) Maahanmuutto (3) maailmanmestaruus (1) maanjäristys (1) Maaseudun tulevaisuus (1) maatalouspolitiikka (1) Madoff Bernie (2) Mallander J.O. (1) Malthus Joseph (1) Mandela Nelson (2) Mann Thomas (2) Mannerheim (1) markkinat (2) markkinayhteiskunta (3) Martta (1) Martti (1) Marx Karl (1) Maskun kalustetalo (1) Mbeki Thabo (1) MedOne (1) Mehiläinen (1) Mendel Grigori (1) Meri Veijo (1) Merkel Angela (2) Mermaid (1) Merrill Lynch (1) Metalliliitto (2) metsästys (1) Miami Heat (1) Mickelsson Max (1) Mikkkeli (1) minimipalkkas (1) Minna Ruckenstein (1) Minsky Hyman (1) Mitro Isä (1) Mokka Roope (1) Monti Mario (1) moral hazard (1) Mosambik (1) MTK (1) Mubarak Hosni (1) Mussolini Benito (1) Müller Heiner (1) Myllylä Mika (1) Münchau Wolfgang (1) Münchhausen paroni (1) Myyrmanni (1) Mäkinen Kari (1) Männistö Lasse (1) Naxos (1) Neste OIl (2) Neuvonen Aleksi (1) Neuvostoliitto (3) New Yorker (3) Newsweek (1) Niinistö Sauli (5) Niniistö Sauli (1) Njassa (1) Noitaympyrä (1) Nokelainen Petteri (1) Nokia (3) Norberg Johan (1) Nordea (7) normitalkoot (1) Nova (1) Nowotny Ewald (1) Nummisuutarit (1) nuorisotyöttömyys (1) Nuorkansallinen vapaussäätiö (1) Nykyri Ilona (1) näkymätön käsi (1) Näkymätön Mies (1) Obama Barack (1) Occupy Wall Street (1) Oddson David (1) OECD (1) Oikeusministeriö (1) oikeustoimikelpoisuus (1) Oinonen Pentti (1) Okko Paavo (1) OKM (1) Olkiluoto 3 (1) Onninen Suvi (2) OP-Pohjola (1) Oreck Bruce (1) Orivesi (1) Otava (1) Outokumpu (1) Paasikivi Juho Kusti (1) pakolaisuus (1) Palme Olof (1) palmuöljy (2) Palonen Kari (1) Pangalos Theodoros (1) pankkivero (1) Papandreou George (2) parlamentarismi (1) parlement (1) Pasanen Tauno (1) Patomäki Heikki (1) Paul Krugman (1) Paulson Hank (1) Pekka (1) Pekkala Ahti (1) Pekkarinen Jukka (3) Pekkarinen Mauri (3) Pelle Miljoona (1) Peltomäki Jukka (1) Pentikäinen Mikael (1) Penttilä Risto E.J. (1) Perheyritysten liitto (1) perintövero (1) Persson Göran (1) Pertti Haaparanta (1) peruskoulu (2) Perussuomalaiset (10) perustulo (1) perustuslaki (1) Pesonen Janne (1) Peston Robert (1) Pietikäinen Sirpa (1) Pietinen Kimmo (1) Piga Gustavo (1) Pihlström Antti (1) piispat (1) Pikkarainen Pentti (1) Pinochet Augusto (1) Plötz Alfred (1) Polanyi Karl (5) poliisi (1) politiikka (1) politrukki (1) Pori (1) Portugali (3) presidentinvaalit 2012 (1) presidentti (2) Prodi Romano (1) protesti (1) provokaatio (1) Puerto de la Cruz (1) Pula-aika (1) Pulliainen Erkki (1) Puntarpää (1) Putin Vladimir (3) Putkonen Matti (3) Puu Anna (1) Puustjärvi Anna (1) pyramidi (2) Pyykkö Mirja (1) Pyörälä Mika (1) Päihdet-Häme (1) pääministeri (2) pääomavero (1) pörssi (2) QE (4) Radio City (1) Radio Suomi (1) Raeste Juha-Pekka (1) raha (2) rahaliitto (1) Rahan kulttuuri (1) rahapolitiikka (1) Rahkonen Keijo (1) rahoitus (2) rahoitusmarkkinavero (1) Rajan Raghuram (1) rakenneuudistus (1) rasaismi (1) Ratsia (1) Ratzel Friedrich (1) RBS (1) Reagan Ronald (1) Reding Viviane (1) Rehn Olli (14) Rehula Juha (2) Reinhardt Carmen (1) Relander Jukka (2) Retuperän WBK (1) Reunanen Esa (1) Riihilahti Aki (1) Rinne Antti (1) Rogoff Kenneth (1) Rojola Lea (1) Romania (1) Roos JP (3) Round Robin (1) Ruokonen Pertti (1) Ruotsi (1) rusinapulla (1) ruuan alv (1) Ruutu Tuomo (1) Rämö Aurora (1) Räsänen Jari (1) Räsänen Päivi (2) S-ryhmä (1) S&D (1) Saarikoski Pentti (1) Saarikoski Saska (2) Saarinen Esa (1) Saga (1) Sairaanhoitaja Sari (1) SAK (3) Saksa (1) Salama Hannu (1) Salmela-Järvinen Martta (1) Salo (1) Salo Petri (1) Salo Sinikka (1) Salolainen Pertti (2) Salon Seudun Sanomat (5) Salonen Ahti M. (1) Sampo (3) San Antonio Spurs (1) Sanoma Oy (2) Sarasvuo Jari (3) Sasi Kimmo (2) Satakunnan Kansa (5) Satuli Antti (2) Sauli Mikko (1) Sauri Pekka (1) Savon Sanomat (1) Schiller Karl (1) Scholes Myron Kuparinen Susanna (1) Schulz Martin (1) SDP (13) Sehr Schnell (1) seksi (1) seniokratia (1) Shakespeare William (1) Sichuan (1) sienestys (1) Simon John (1) Sinnemäki Anni (2) Siola Anna (1) Sipilä Juha (4) Smith Adam (2) SMP (1) Snellman J.V. (2) Soini Timo (18) Soininvaara Osmo (1) Solidium (1) SONK (1) Soros George (2) Sovala Markus (1) Spotify (1) SSS (1) Standard's & Poor (1) Stanley O´Neal (1) Stern Nicholas (1) Stiglitz Joseph (1) STM (1) Stoltenberg Jens (2) Stoppard Tom (1) strategia (1) strutsi (1) Stubb Alexander (11) Sukari Toivo (2) Sulkunen Sari (1) Summers Lawrence (2) Sundbäck Veli (3) Suomen Kirjastoseura (1) Suomen Kuvalehti (1) Suomen Kuvalehti Saarikoski Saska (1) Suomen pankki (7) Suomen RH-yhtiöt (1) Suomen Tietotoimisto (1) Suomen Yrittäjät (1) Suomenlinna (1) Suomi (2) Suomi-Soffa (1) Superman (1) Surowiecki James (1) surrealismi (1) Suupohjan Osuuspankki (1) Suuri kiristys (5) Suuri lama (1) suurtyöttömyys (1) Sveitsi (1) synnytysosasto (1) Syrjälä Hanna (1) syrjäytyminen (1) Sähkönkulutus (1) sääntely (1) säästäminen (1) Söderblom Erik (1) Söderman Jacob (1) Taalasmaa Seppo (1) taantuma (2) Taipaleenmäki Marika (1) Taleb Nassim Nicholas (1) talous (3) Talouselämä (6) talouskriisi (1) talouskuri (1) talouspolitiikka (1) taloustiede (1) Tammisaari (1) Tapiola (1) tasa-arvo (3) teknologia (1) TEM (1) Tenavat (1) Tennilä Esko-Juhani (1) Teresa Äiti (1) Tervo Jari (1) Tett Gillian (1) Teuva (1) Thaler Richard (1) Thatcher Margaret (2) The Economist (1) Tilastokeskus (2) Timo Kallinen (1) TINA (1) TLTRO (1) Toivanen-Koivisto Maarit (1) Torpan Pojat (1) Townsend Joseph (1) Tragedy of the Commons (1) tranche (1) Trichet Jean-Claude (1) Triton (1) Troikka (1) Troyan Carlo (1) Tsakalotos Euklides (1) Tsipras Alexis (1) tsunami (2) Tunisia (1) Tuomioja Erkki (6) tuottavuus (1) Turhapuro Uuno (1) Turhuuksien rovio (1) Turkka Jouko (2) Turkki Teppo (1) Turun kauppakorkeakoulu (1) Turun NMKY (1) Turun Sanomat (1) Turunen Taisto (2) Tutu Desmond (1) TVO (1) tyhmyys (1) työttömyys (3) tähtisadetikku (1) Uimonen Risto (3) Ukkola Tuulikki (1) Ukraina (1) ulkoisvaikutus (1) Urho Ulla-Marja (1) Urpilainen Jutta (8) Uschanov Tommi (1) Utöya (1) uusi vuosi (1) Uusipaavalniemi Markku (1) uusiutuva energia (1) uusliberalismi (1) vaalirahoitus (2) Vakaus- ja kasvusopimus (1) Val(t)io (1) Valio (1) Valkoinen tiikeri (1) Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (1) valtiontalous (1) valtionvelka (5) valtiovarainministeriö (4) van Duyn Aline (1) Vanhanen Matti (12) Vapaavuori Jan (1) Varma (1) Vartiainen Juhana (4) Vartiosaari (1) Vasemmistoliitto (1) vasemmistonuoret (1) Vasikkasaari (1) velka (1) velkaantuminen (1) velkapopulismi (1) Venäjä (1) veronkierto (3) veroparatiisi (3) veropohja (2) Verotus (1) verovähennys (1) Viheriälaakso J.V. (1) vihreät (3) Viinanen Iiro (5) Vilkuna Pekka (1) Vimärirotta (1) Virén Lasse (1) Virkkunen Henna (1) Virkkunen Janne (1) Virolainen Johannes (2) Virolainen Kyllikki (1) Virtanen Pertti (1) Vistbacka Raimo (1) vivutus (1) VM (1) von Plötz Hans (1) voodoo (1) Välijärvi Jouni (1) Väyrynen Paavo (2) Väätäinen Juha (1) Wahlroos Björn (13) Walhbeck Ville (2) Wall Street (1) Wallin Stefan (2) Ware Marilyn (1) Wettenhovi-Aspa Sigurd (1) Whately Richard (1) Wibble Anne (2) Wikileaks (1) Wikipedia (1) Williamson David (1) WinCapita (2) Wolfe Tom (1) WSOY (1) Yale (1) Ydinvoima (4) Yhdysvallat (1) Yhdysvaltain lähetystö (2) yhteisvastuu (2) yhteisövero (1) Ykkösaamu (1) Yle (1) yleinen asevelvollisuus (1) yleislakko (1) Yleisradio (3) yliopisto (1) Ylioppilaslehti (3) Ylönen Matti (1) ympäristöministeriö (1) Yrjö-Koskinen (1) YYA (1) Zizek Slavoj (1) Zyskowicz Ben (3) Älä ruoki lamaa (1) ärräpussi (1) Äänekosken Huima (1) Äänekoski (2) Äärimmäistyvyys (1)