perjantai 10. heinäkuuta 2015

Hallitus kasvattaa Suomen vastuita Kreikasta - sittenkin


Kokoonnumme nyt Suuressa valiokunnassa päivittäin vahtimaan Suomen linjaa Kreikan rahoitusneuvotteluissa. Mutta mikä on Suomen linja?
Uuden hallituksen ohjelmassa seisoo – ja se on monen ministerin suulla toistettu – että ”Suomen vastuut eivät saa kasvaa”. Ja mikä on "vastuu"? Tämä on tietysti nyt semantiikkaa, jonka vääntelemisessä Timo Soini on mestari.
Jos 1,4 miljardin euron rahoituslupaus muuttuu aidoksi luotonannoksi, niin kyllä vastuu kasvaa, sanoi hallitus mitä tahansa. Samaa pohti pääministerin puoluetoveri, keskustakonkari Mauri Pekkarinen tämän aamun Helsingin Sanomissa.
Jo puolitoista kuukautta sitten, kun hallitusohjelma oli painotuore, pidin kansallisuhoista eurolinjaa toteuttamiskelvottomana. Ennakoin Lapin Kansan kirjoituksessa, että ministerit palaavat Brysselin kokouksista punaisin poskin selittäen, kuinka Suomen vastuut eivät ole kasvaneet, vaikka ne ovat.
Parhaillaan, kun kirjoitan näitä rivejä,  Kreikan valtiovarainministeri Euklides Tsakalotos vakuuttaa maansa parlamentille, että euromaat hyväksyvät velkahelpotuksia Kreikalle. Siis Kreikka palaa neuvottelupöytään sillä ehdolla, että Suomen vastuut kasvavat.
Kreikka saa tukea myös muilta. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ei usko Kreikan pitkän tähtäimen velkakestävyyteen ilman Suomenkin saatavien leikkausta.
Näin kirjoittaa tänään Financial Timesin arvostettu kolumnisti Wolfgang Münchau:
”Jos sopimus tulee, siinä on tällä kertaa oltava erikseen maininta velkahuojennuksesta. IMF vaatii sitä. Jopa Donald Tusk, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja sanoo niin. Tämä on tärkeä askel, mutta ei ole selvää, että kaikki luotottajat haluavat, tai voivat, hyväksyä sen. ”
Neuvottelu velkaleikkauksesta ei ole velkaleikkaus – mutta se on selvä ilmaus siitä, että sellainen on hyväksyttävissä, kunhan Kreikka täyttää muutoin vaaditut ehdot.
Loogisesti hallituksen ohjelmasta seuraa, että se ei voi sitoutua edes neuvottelemaan velkajärjestelystä. 
Jos hallitus vaatii, että Suomen vastuut eivät kasva, se ei voi suostua aloittamaan neuvotteluita Kreikan kolmannesta paketista.
Tästä hallitus saa vastata huomenna Suuressa valiokunnassa.

4 kommenttia:

  1. Toivottavasti sanot tuon ihan ilman yhtään vahingoniloa, sillä kaikki raha mikä tuonne laitetaan on pois täältä eikä sitä koskaan tulla saamaan takaisin.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, että totta kai vastuut tulevat kasvamaan jos Kreikka jatkaa eurossa ja onkin ilo seurata, miten Timo Soini sen kannattajillensa selittää. Yksi tämän tragedian harvoja iloja on katsella kun Soini taiteilee maailman ohuimmalla nuoralla.

    Mutta sitten tuo sana "kansallisuhoinen eurolinja". Ajatellanpa nyt, että persuja ei olisi olemassakaan niin ei tarvitse kompastua niihin, mutta sama eurodilemma meillä olisi käsissä kumminkin. "Kansallisuhoista" on siis pitää kiinni siitä, että Suomen vastuut eivät tästä enää kasva. Omituinen määritelmä kansallisuholle. Vielä radikaalimpaa olisi ilmeisesti pitää kiinni no bail out-säännöstä, EU:n omasta säännöstä, jonka kaikki ovat sopimuksessa hyväksyneet. Millä raflaavalla natsivertauksella kutsuisimme tällaista uppiniskaisuutta? Kansallinen uho on tietenkin väärin ja oikein on laittaa loputtomasti riihikuivaa rahaa sekä antaa takauksia mekanismeille, joiden päätöksiin meillä ei ole juuri mitään sanomista. Tämä on kansainvälisyyttä (=oikein). On kansainvälisyyttä (=oikein) luovuttaa budjettivalta toisten käsiin, on kansainvälisyyttä (=oikein) tukea hölmöä talouskuripolitiikkaa.

    Koko tätä kriisiä on leimannut se, että käsitteet ovat heittäneet täysin häränpyllyä. Musta selitetään valkoiseksi ja päinvastoin. Demokratian puolustamisesta tulee julkisessa keskustelussa likaista nurkkakuntaisuutta ym.

    Älä Harakka huoli, hallitusohjelma on europolitiikan kohdalla vain sanahelinää. Oikeamielisestä politiikasta pitää huolta meidän federalistien oma Olli. Soini selittelee kieli kiemuralla sitten, mitä Olli ja Ollin EU-esimiehet päättävät.

    VastaaPoista

  3. Valkokaartin ja punakaartin kuitit viljalaarien tyhjennyksistä ja lehmien teuraiksiotoista ja muusta, vaihtuivat syksystä 1918 alkaen ja vaalien talvella 1919, jälkeen taas rahaksi, markoiksi. Toisen puolen kuititkin kävi vaihtaa markoiksi. Kreikka jos olisi huomisesta kuittitaloudessa, niin asiat hoituisivat. Ensinnäkin saataisiin se velkaleikkaus kun default eli laiminlyönti olisi tosiasia. 317 mrd € vai mikä poistettaisiin eli pyyhittäisiin euromaiden valtionkonttoreiden saamisista eli varoista. Ne olisivat alkavinaan perintäprosessin, myös konkurssimenettelyksi kutsutun. Kukaan vaan ei tiedä, kuten tarkoitettu onkin, kuinka tällaistä perintää toteutetaan, menisikö joku jengi häijyn näköisenä kovistelemaan ja ketä kreikkalaista ?

    1919 Suomen uusi valtio koki aloittaa verotuksen. Eihän siitä mitään tullut käytännössä, mutta mielikuvissa sitäkin tepsivämpää. Kun vielä kansakunta salli kansanedustajien kautta verottaa itseään, niin jo lupa riitti Valtiokonttorin kirjata miljoonat saamisikseen, futuureja. Näitä vastaan taas Suomen Pankki lainotti valtiota samoilla luvuilla miljoonia ja varsinkin antoi lainansa tukkuna seteleitä, uusia painokonerasvalta tuoksahtavia. Näistä kottikärryllisistä lähetettiin sitten kylien osuuskassoihin reppuihin sopivia paketillisia edelleen ohjattaviksi vapautetuille pienviljelijöille, entisille torppareille. Raha kävi osuuskaupassa maksusta.

    Tällaista rahan valmistusta ja rikastumista oltiin kadehtien katseltu Kartanoiden Hypoteekkiyhdistyksestä. Siellä itse Snellman oli esimerkkiä antamassa ja Emilie Bergbom kassanhoitaja samalla kun Suomalaisessa teatterissa veljensä Kaarlon kanssa propagoi hyväntahdon asiaa Minna Canthin näytelmissä ja kesäkeikkakierroksilla ruis- ja ilo- juhlilla.

    Kun sitten verofiktiorahan ruumiillistuma se painotuore seteli, oli muuntunut omaksi viljaksi ja raha mennyt osuuskaupan kautta pajoihin ja tukkuihin, sitä otettiin valtiokonttoriin obligaatioina takaisin rikkaammilta ihmisiltä. Kierto laajeni. Kohta valtiokin sai verojansa sisään markoissa veronmaksajiksi lupautuneilta kansalaisilta eikä mielikuvitusta alun malliin enää tarvittu. Se kuihtuikin kaduilta maanvieriltä ja kouluista. Mutta elää Wall Streetilla ja Cityssä. Ja tuntuupa välkkyvän Timo Soininkin päässä Kreikan ja Euroopan parhaaksi. Nyt vain pitää ylittää tuo auttajien kuilu ja ansat.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  4. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
    Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!