Helsingin Sanomat on kysellyt viime päivinä, "milloin Suomi on ollut itsenäisimmillään".
Vastasin omalta osaltani kysymykseen lähes 15 vuotta sitten – Suomen Kuvalehdessä 11.6. 1998.
Aika moni näkyy nytkin olevan suunnilleen samaa mieltä.
Lyhyt itsenäisyys
Muuttopuuhissa olen joutunut käymään läpi lääninhallituksellisen verran papereita. Muuan lämpöpaperilla haalistuva "luottamuksellinen muistio" yllätti jä järkytti minut.
Se on Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) toimenpideohjelma Suomelle 13.3. 1992.
Tämä päivämäärä sietää merkitä historiaan.
Suomessa käynyt IMF:n tarkastuskunta vaatii hallitukselta "signaalin ehdottomasta päättäväisyydestä" leikata julkisia menoja.
"Kiireellisimmät" lainmuutokset ovat "avokätisten" ja "haitallisten" työttömyyskorvausten supistaminen sekä kuntien valtionosuuksien leikkaaminen.
Myös "työmenettelyjä tarpeettomasti rajoittavia säädöksiä" on poistettava. Kansainvälinen valuuttarahasto on siis Keskustan työreformin salainen siittäjä.
Kaksi viikkoa myöhemmin Ahon-Viinasen hallitus leikkasi budjetista kymmenen miljardia. Se oli vasta varovainen ensiaskel IMF:n määräämällä tiellä, jossa "vaihtoehtoja ei ole".
Turha muuten luullakaan, että tiedotusvälineet olisivat hoksanneet tapahtuman merkityksen. Itseni mukaan lukien.
Toisin kuin [Washingon Post -lehden kustantaja] Phil Graham julisti, media ei "luonnostele historiaa". Ajan virrasta media huuhtoo esiin kuution hiekkaa, tutkii tarkkaan kivet ja hukkaa kultahiput.
Talouspaniikki ja ahopuuna ajelehtiva hallitus siirsivät Suomen päätöksenteon Lontoon, New Yorkin ja Tokion salkunhoitajille.
Suomi oli seuraavana talvena hetken aikaa maailman kolmanneksi suurin lainanottaja.
Kuten Iiro Viinanen on reilusti tunnustanut, näillä kiertueilla sovittiin talouslinja, jonka poliitikot saivat jäljestä päin, ilmoitusasiana, hyväksyä.
Suomen ylipäätään kyseenalaista "itsenäisyyttä" ei siis menetetty Etaan, EU:hun tai Emuun. Se loppui 13.3. 1992.
Neuvostoliitto oli lopetettu edellisenä joulupäivänä. Suomi oli suurvalloista vapaa vajaat kolme kuukautta.
Se oli 80 päivän itsenäisyys.
Kun me duunarit eläkesäästäjinä, asuntosäästäjinä ja maailman rikkaimpina kapitalisteina vaadimme rahoillemme mahdollisimman hyvää tuottoa, siinä vapisee viinasetkin!
VastaaPoistaTämäkö oli tarinan opetus, vai onko tarkoitus piirtää jotain suurempaa historiallista kaarta?
Minä olen viiskymppinen duunari, muuten, ja vielä huonosti palkatulla alalla ja koskaan en ole tienannut niin hyvin kuin nykyään. Lähimainkaan.
Nuorena mietti, onko varaa polkupyörään tai Kreikan-matkaan. Yleensä ei ollut kumpaankaan. Nykyään voi ostaa molemmat ohimennen.
Suurta lamaa en paljon ensin huomannut, tuurilla, ja onneksi en jälkeenpäinkään, koska homma hoidettiin kotiin vaikka hoiperrellen.
Joo, ymmärrä, että aina pitää kritisoida vallanpitäjiä. Mutta ilman IMF:mäisä sääntöjä silloin aikoinaan ja nykyään olisimme menettäneet itsenäisyytemme.
Me olemme velkaa kansainvälisille pankeille ja pelastamme niitä vaikka he ovat niitä tahoja ketkä luovat köyhyyden yltäkylläisessä maailmassamme.
PoistaMiksi Suomi on mukana, kun se voisi luoda itse oman rahansa keskuspankkinsa kautta ja irtaantua EU:n kartellista.
Tämä on pohjimmainen syy siihen miksi kuljemme lamasta lamaan ja kasvavaan työttömyyteen muiden mukana.
Ihmiset ovat biologialtaan sopeutuvaisia ja tyytyvät vähään ymmärtämättä sitä mitä heillä voisi olla. Siksi tanssimme muiden rummuttamassa tahdissa. Osa hyötyy lamasta aina, mutta aina vaan suurempi osa häviää ja yrityksiä kaatuu, kotitalouksia hyvinkoulutetuillakin leviää kadulle roskien sekaan, kuten näemme jo Euroopassa 'hyvinvointivaltioissa' tapahtuneen(kreikka, espanja ym..)
Suomi kulkee samaan suuntaan väkisin, koska velkoja vaatii aina omansa takaisin korkojen kera, joita mahdoton maksaa ilman lisävelkaa. Meillä on jäykät instituutiot jotka eivät suostu muutokseen vaikka maailma ja luonto ympärillämme on evolutiivinen. Tarvitsemme kulttuurimme uudelleensuunnittelua nyt kipeimmin kuin koskaan.
Ja muuten, IMF:n tavasta toimia, saa ymmärryksen ideasta kun katsoo tai lukee Ekonomi J. Perkinsin haastattelun ks. aiheesta
ps. moni poliitikko hyötyy tästä uusliberalistisesta systeemistä, istuuhan heistä moni esim. suuryhtiöiden hallituksissa ym..Tosin luulen että moni kansanedustaja luulee palvelevansa maata vaikka todellisuudessa toimii juoksupoikana pankkimafialle ja korporaatioille.
Moni ei edes tiedä EU:sta tulevista erillissopimuksista joita tipahtelee tasaisin väliajoin, jolloin kokonaiskuvan piirtäminen jää imeväisen tasolle.
Третья империя, kolmas valtakunta, molemmissa nuoria lestadiolaisia, noita jumalaa pelkääviä toimittajia, nostettiin asemiin liian nuorina johtamaan kansaa edestä ja ylhäältä, kansan tajunnanmuodostuksen ulkopuolelta.
VastaaPoista