tiistai 15. toukokuuta 2012

Broileriopisto

A-Studion kolumni 14.5.
Viime päivinä olemme saaneet kuulla, että poliittiset nuorisojärjestöt ovat liioitelleet jäsenmääriään. Ilmiö ei ole uusi.
Nikolai Gogolin satiirissa Kuolleet sielut muuan Tsitsikov hankkii itselleen olemattomia maaorjia saadakseen tätä panttia vastaan rahaa muilta. Samoin on toiminut demarien opiskelijajärjestö SONK entisen pääsihteerinsä Mikko Saulin mukaan.
Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi nuorisojärjestöille viime vuonna 12,8 miljoonaa euroa. Niistä puolueiden omat ja niitä lähellä olevat järjestöt nappasivat 5,5 miljoonaa – suurimpina demarien ja keskustan järjestöt, molemmille reilut 1,2 miljoonaa.
Nyt ministeriö haluaa tarkistaa jäsenlistat, mistä ministeri Paavo Arhinmäki ei selvästikään ole innostunut. Hän oli itse Vasemmistonuorten puheenjohtaja 2001-2005.
Kokoomusnuorissa on luettu kyllä myös sijoitusoppaita, sillä valtion rahaa jäi toissa vuonna yli hulppeat 150 000 euroa.
Tänä keväänä iso kasa rahaa jemmattiin Nuorkansalliseen vapaussäätiöön, jonka hallituksessa istuvat ikinuoret teinipoliitikot Kimmo Sasi ja Raimo Ilaskivi. Varsinainen Koksomol.
Vasemmistonuoret ovat pyörittäneet salaista vaalikassaansa jo kaksikymmentä vuotta Hebe-säätiön kautta, ja kepunuorilla on vaalirahasotkuissakin kuuluisaksi tullut Maaseudun kukkasrahasto.
Väärennetyillä jäsenlistoilla ja vaalikassoilla puoluenuoret opettelevat siis "maan tapaa" jo pienestä pitäen. Mutta pitääkö veronmaksajien oikeasti vielä tukea ja kustantaa sitä?

Ongelma on oikeastaan se, että puolueiden broilerikoulut sekoittuvat ihan oikeisiin nuorisotyötä tekeviin järjestöihin, joille tästä ministeriön kakusta jää puolikas. Poliittisten nuorisorahojen varsinainen kultapossukerho on kuitenkin Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi.
Allianssi on nuorisojärjestöjen kattofirma, jolla on ikioma talo Itä-Pasilassa. Se saa valtiolta perusavustuksia noin kolme miljoonaa vuodessa, työntekijöitä on 24.
Ja mitä rahalla saa? No strategoita, ohjelmia, yhteiskuntasuhteita ja edunvalvontaa. Toisin sanoen, Allianssin päätehtävä on lobata yhteiskunnalta itselleen lisää yhteiskunnan rahaa.
Näin ainakin sanoivat kokoomuksen, kristillisten ja perussuomalaisten nuorisojärjestöt, kun ne erosivat Allianssista viime marraskuussa. Haukkuivat sitä nuorisopolitrukkien jättiläismäiseksi suojatyöpaikaksi.
Oli miten oli, ainakaan talouskriisi ei Allianssissa näy. Viime vuonna sen valtionavustukset nousivat peräti 30 prosenttia – mutta kun kulut vastaavasti nousivat 33 prosenttia, syntyi melkein 100 000 euron alijäämä. Syyksi järjestö itse mainitsee ”harkinnanvaraiset palkankorotukset” ja ”strategian valmistelutyön”.
95 257 euron alijäämä on enemmän kuin vaikka Nuorten kuoroliiton koko vuoden toiminta-avustus.

Nuorisotyöttömyyteen etsitään ratkaisuja kuumeisesti, ja tämä Broileriopisto näyttää hyvää esimerkkiä siitä, miten valtion rahoilla nuoria työllistetään.
Omassa toimitalossaan Allianssilla on kuusi neuvotteluhuonetta, kaikilla on oma nimi. Yksi huoneista on nimeltään Valtionapu.

4 kommenttia:

  1. Vastaamatta jäi, kuinka monta neliötä poliittinen broileri tarvitsee hyvään ja terveeseen elämään. Ylipäätään näkisin, että tämän tuen voisi maksaa MMM:n varoista.

    VastaaPoista
  2. Allianssi on jo pitkään ollut oksalta pudonneiden polittisten broilereiden loppusijoituspaikka. Arhinmäellä kuulemma erityisen hyvät suhteet Allianssiin, jossa paljon hänen kamujaan muka töissä nuorisopolitiikan parisssa...

    VastaaPoista
  3. Onhan noita suojatyöpaikkoja. Esim. OLL (Opiskelijoiden liikuntaliitto) pyörii lähes kokonaan valtionavun turvin. Jäsenjärjestöjen omarahoitusosuus liikkuu 10 prosentin tienoilla.

    OLL on statukseltaan liikuntajärjestö, mikä suo monia etuja. Hiljattain tehdyssä liikuntatoimijakentän virtaviivaistamisessa OLL sai olla rauhassa. Opiskelijahuippu-urheilun nimissä siis työllistetään muutama urheilusta kohtuullisen pihalla oleva broileri.

    Tietysti pienistä summistahan OLL:n kohdalla puhutaan verrattuna Allianssiin, mutta periaate on varsin röyhkeä.

    VastaaPoista
  4. No, voi ajatella niinkin, että kun pohditaan laivaseminaarissa (200-400 € per pää) hirmuiseen peliriippuvuuteen ajautuneiden tyhjätaskunuorten auttamista, niin parasta on itse olla jossakin valtionapua nauttivassa vakinaisessa duunissa.

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!