tiistai 22. toukokuuta 2012

Syvältä (De profundis)

A-Studion kolumni 21.5.
Viikonlopun puoluekokouksessaan Vihreä liitto asettui tukemaan armomurhaa. Puolue antaa näin itse hyvän esimerkin poliittisesta eutanasiasta: ottaa jyrkän kannan henkilökohtaisiin moraalikysymyksiin ja omasta tahdostaan karkottaa ison joukon äänestäjiä.
Puheenjohtaja ja ympäristöministeri Ville Niinistö esitti myös kovaa arvostelua kaivosteollisuutta kohtaan. Ympäristöhaitat ovat saaneet kaikki kovin jälkiviisaiksi. Vihreätkin ovat vasta nyt heränneet kriittisiksi kaivoksille.
Kaivetaanpa vähän todisteita.
Vain vuoden takaisessa Kataisen hallituksen ohjelmassa kaivostoiminnalle ei kaavailla mitään rajoja. Päin vastoin, vihreidenkin allekirjoittamassa paperissa intoillaan vain mineraalivarojen laajemmasta hyödyntämisestä.
Osmo Soininvaara, Erkki Tuomioja ja Sirpa Pietikäinen ovat kaikki haukkuneet kaivoslakia vanhentuneeksi, vaikka se on alle vuoden vanha. Suomi on kansainvälisten kaivosyhtiöiden ykköskohde – koska valttinamme on, niin kuin missä tahansa kehitysmaassa, löperö lainsäädäntö ja uskomattoman heikko lupaehtojen valvonta.
Uusikin kaivoslaki on siis sananmukaisesti syvältä - mutta silti vihreiden ilmastoguru Oras Tynkkynen piti sitä hyvänä. Hän näki siinä merkittäviä parannuksia lähes viisikymmentä vuotta vanhaan lakiin.
No, sana "valtaus" poistettiin, mutta periaate on entinen: löytäjä saa pitää. Tai ei edes löytäjä, vaan kuka tahansa, joka osaa hakea Geologian tutkimuskeskuksesta sen tekemät malmikartoitukset.
Toisin sanoen Suomen valtio oikein rukoilee monikansallisia jättiyrityksiä: tulkaa, viekää, tyhjentäkää ja häipykää iäksi.
Kaivosryntäys on yllättänyt poliitikot ja viranomaiset. Heitä voisi sanoa kohtalaisen hitaiksi, sillä Ylen MOT-ohjelmassa kerrottiin jo kuusi vuotta sitten (27.2.2006), mitä ongelmia kultakuume vielä tuottaa.
Kaivos joka niemeen ja notkoon, se oli keskustalaisen elinkeinoministerin Mauri Pekkarisen haave, jonka Kokoomus on omaksunut.
Huvittavaa kyllä, molemmat puolueet vastustivat verisesti sitä, että maanomistajalta otetaan pilkkahintaan maita Natura-alueeksi. Sen sijaan on hienoa, että maanomistaja saa mineraalivaroistaan vain nimellisen korvauksen ja kaivoksen voi perustaa vaikka omistaja sitä vastustaisi.
Maata ei saa sosialisoida luonnonpuistoksi, mutta ongelmajätekaatopaikaksi kyllä.
Edellisen ympäristöministerin perhe sijoitti Talvivaaran osakkeisiin lähes 300 000 euroa. Paula Lehtomäki on sivuraiteella ja osakkeen arvo on romahtanut, mutta kaivosyhtiöllä on entistäkin arvovaltaisempia tukijoita.
Talvivaaran omistajiin kuuluu Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka ilmoitti viime kuussa että kaivosteollisuus on "Suomen uusi Nokia".
Enää emme siis haikaile korkeaa teknologiaa vaan elinkeinonamme on luonnonvarojen riisto globaalissa siirtomaassa. Sauli ja Ville Niinistön johdolla voimme pikku hiljaa sammuttaa Suomesta valot.
Ainoa toivomme on nyt kaivosvero, jota kaikki kannattavat - jopa vihreät.
Hallitus haluaa säästää 100 miljoonaksi toivomansa vuosittaisen kertymän rahastoon, kuten Norja omat öljytulonsa. Unohtuu vain, että merenalaisen öljyn poraaminen haittaa enemmän paikallisia kaloja kuin ihmisiä.
Kaivosveron tuotto on annettava kokonaan kaivoskunnille. Sitten, kun malmi loppuu, on toivottavasti keksitty jokin kestävä elinkeino. Muussa tapauksessa kaivostoiminta on vain Pohjois-Suomen hidasta armomurhaa.

3 kommenttia:

  1. Hyvä kolumni tälle päivälle jolloin Tukholmassa syntyneelle tähdelle viedään itämaasta sylin täydeltä lahjoja, vaikka yksi on joukosta poissa - Tarja, mutta hän istuukin TV:n ääressä Lehtomäen kanssa kun Fem lähettää suoraa kuvaa ristiäisistä.

    VastaaPoista
  2. Talvivaara-katastrofi tuntuu kyllä ihan uskomattomalta. Eikö tosiaan kenellekään tullut mieleen, että tuollainen todella massiivinen kemiallinen prosessi voisi valvomattomattomissa olosuhteissa mahdollisesti tuottaa ympäristöpäästöjä, jotka varmaan ulottuvat ensi vuonna jo Imatran Vuoksenniskalle?

    VastaaPoista
  3. dressi Raahen kultakaivoksen myrkkyjä vastaan. Syanidia,uraania, arseenia ja raskametalleja maaseudun ojaan, puroon ja Perämereen Pohjois-Suomen korruptoituneen aluehallintoviraston siunauksella. Talvivaara ja Raahe ovat ennakkotapauksia, myrkyttäminen on pysäytettävä !
    http://www.adressit.com/seis_raahen_kultakaivos

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!