A-studion kolumni 25.10.2010 (video)
Aamulehti kertoi maanantaina, että viisasten kivi on vihdoin löytynyt. Opetusministeriö on keksinyt, miten turhat opinnot karsitaan pois. Yliopistoille jaettaisiin rahaa sen mukaan, miten valmistunut opiskelija löytää työpaikan.
Insinööri-Suomessa voidaan siis keskittyä tekniikkaan ja talouteen. Sen sijaan taideyliopistot voidaan lakkauttaa, sillä joka kymmenes pensselinheiluttaja ja komeljanttari on työtön vuoden päästä valmistumisesta.
Peruskoulujen tulevassa tuntijakosuunnitelmassa on uutena oppiaineena draama. Sama ministeri, Henna Virkkunen (kok.) on kuitenkin luvannut karsia taiteen ja viestinnän jatkokoulutuksesta puolet pois.
Siis on kiva että lapset koulussa näyttelevät, mutta ei se sovi aikuisille.
Myös Kaleva vaati pääkirjoituksessaan, että työttömyyden riivaamien alojen aloituspaikkoja täytyy karsia. Sitä Kaleva ei kerro, mistä kukaan voi tietää, mitkä alat kymmenen vuoden päästä ovat nousussa tai laskussa.
Erityisen vahingollisena on pidetty mediaseksikästä media-alaa, joka vetää vuosittain tuhansia innokkaita nuoria, monin verroin enemmän kuin toimittajia siirtyy eläkkeelle.
Mutta moniko eläkkeelle siirtyvä toimittaja osaa html-koodausta tai ymmärtää Facebookia? Työelämän tarpeet muuttuvat tavalla, jota on vaikea ennustaa. Mediakoulutus on varmasti ihan hyvä yleissivistävä väylä monipuoliseen ja joustavaan työuraan.
Vain Hullunkurisissa perheissä ihmisillä on selkeä ammatti, johon on opiskeltu. Mutta vaikkapa juristin koulutuksella pääsee Suomessa joko Tasavallan presidentiksi, Nokian toimitusjohtajaksi - tai jopa Palloliiton puheenjohtajaksi.
Ongelma ei ole se, että nuoria koulutetaan väärille aloille. Ongelma on se, että eturyhmät estävät opiskelun. Säästöpaineissa kärvistelevät viranomaiset, omia rahojaan vahtivat korkeakoulut ja palkka-asemiaan puolustavat ammattiliitot pitävät aloituspaikat liian vähissä.
Kymmenet tuhannet suomalaiset nuoret joutuvat pitämään välivuoden, kun opiskelupaikkaa ei löydy. Moni maksaa itsensä kipeäksi pääsykoekursseilla, vain huomatakseen vuosien päästä joutuneensa väärälle alalle.
Miksi tällaiseen tuhlaukseen on varaa, kun tavoitteena on lyhentää opiskeluaikoja? Päästetään kaikki halukkaat korkeakouluun vaikka vuodeksi. Nuori, joka pääsee opintojen alkuun, ei jää väliinputoajaksi eikä syrjäydy.
Toinen vaihtoehto on, että annetaan nykyisen mafian edelleenkin estää opiskelu. Siinäkin systeemissä voidaan säästää satojen virkamiesten työ ja antaa päätösvalta suoraan yliopistojen yksityisille rahoittajille.
Joensuulainen autokauppias Yrjö Laakkonen ilmoitti, että hän ei miljooniansa tärvää täysin turhaan filosofien koulutukseen. Ja kas kummaa – Itä-Suomen yliopisto päätti lakkauttaa filosofian pääaineopinnot jo ensi syksynä.
Näin Suomen osaaminen ja kilpailukyky on turvattu, kun meillä on riittävästi akateemisia automyyjiä.
Milloin sanasta "yleissivistys" on tullut epäilyttävä? Koulutus-Suomea hallitsevat laakkostelijat.
VastaaPoistaVoisiko kerjäämisen kieltävä laki koskea etupäässä yliopistoja?
VastaaPoistaHyvä juttu, mutta lopussa vedetään mutkia vähän turhan suoriksi. Koko laitosta ei sentään lakkautettu, kun filosofian pääainkoulutus lakkautettiin. Alla yliopiston rehtorin oikaisupyyntö asiassa:
VastaaPoistaOikaisupyyntö virheellisestä tiedosta
Eilisessä (25.10.2010) A-studiossa oli Timo Harakan juttu yliopistoista ja muun muassa niiden rahoituksesta. Jutun lopuksi Timo Harakka mainitsi, että Itä-Suomen yliopisto päätti lakkauttaa filosofian ja oikeustieteiden laitoksen ensi syksystä alkaen. Uutinen on virheellinen. Yliopisto on päättänyt lakkauttaa filosofian pääainekoulutuksen, mutta tosiasia on, että oikeustieteiden laitoksen toiminta jatkuu samoin kuin filosofian opetus yliopistossa. Filosofian pääainekoulutuksen lakkauttamisella ei ole luonnollisestikaan mitään yhteyttä liikemies Yrjö Laakkosen mielipiteeseen filosofian opetuksen tarpeellisuudesta.
Perttu Vartiainen, rehtori, Itä-Suomen yliopisto
Myöhemmin aletaan kerätä filosofisia kirjoja Joensuun torilla poltettavaksi.
VastaaPoistaKäytännön järjestelyistä vastaa 10-vuotta sitten perustettu teologinen tiedekunta, joita muualla läntisissä maissa oli samaan aikaan alettu purkaa.
Kun 2000-l:n alkaessa poliitikot annettiin median haltuun, perustettiin Turun Yliopistoon Eduskuntatutkimuksen keskus. Sen parissa huippututkijana vaikutti myös Hennna Virkkunen. "Poliitikko on itse vastuussa", kirjoittaa Virkkunen Anneli Jäätteenmäen tapausta käsitelleessä lisensiaattityössään.
VastaaPoistaVirkkunen on sen verran nuori, että hän ei ymmärrä, mitä hän tekee. Opetusministeri on onnistunut tuhoamaan toimikaudellaan koko suomalaisen yliopistojärjestelmän. Parasta aikaa yliopistoissa suoritetaan poliittista puhdistusta. Kaikki vasemmistoon yhteydessä olevat yliopisto-opettajat erotetaan tai heidän oppiaineensa lakkautetaan.
VastaaPoista