Huomenna (15.9.) on kulunut vuosi Lehman Brothersin konkurssista. Mutta vielä tänä päivänäkään pankin johdannaissotkuja ei ole saatu selvitettyä.
Kymmenet asiantuntijat ovat käyneet kuukausien ajan läpi Lehmanin kauppoja ja hinnoitteluja, mutta työ on kesken.
Yhä jatkuva kaaos kertoo karusti, miten finanssinerot ajoivat koko maailmantalouden katastrofiin.
Maailmassa käytiin johdannaiskauppaa 572 biljoonan (000 000 000 000) euron nimellisarvosta. Lehman Brothersin osuus oli noin 30 biljoonaa ja sopimuksissa oli 8000 eri osapuolta.
Niin intergalaktisen valtavia kuin nämä nimellisarvot ovat, varsinainen ongelma rahoitusjärjestelmässä syntyi siitä, että kukaan ei voinut tietää, mikä oli näiden suurella velkavivulla rahoitettujen massiivisten vedonlyöntien suhde itse kunkin maksukykyyn.
Eikä tiedetä siis tarkalleen vielä tänäkään päivänä.
90 prosenttia johdannaisten fantastiljoonista pyöri täydessä pimennossa; kahdenvälisinä kauppoina (OTC - "Over the counter"). Lisäksi Lehman käytti johdannaiskaupoissaan yli 20 eri tietokonejärjestelmää, kertoo Aline van Duyn Financial Timesissa.
Lehmanin konkurssipesän pitkällinen setvintä antaa itsessään jo osviittaa, mitä maailman rahoitusjärjestelmässä on välttämättä tehtävä. Kaikkien kauppojen, jotka kestävät päivänvaloa, on oltava julkisia ja seurattavissa alusta loppuun.
Itsestään selvää, muttei suinkaan yksinkertaista. Avoimuudesta näet seuraa valvonta, eikä raha - ja rahavalta - siedä kontrollia. Niinpä finanssiteollisuuden edunvalvojat ja äärikapitalismin ideologit taistelevat kaikella käytössä olevalla voimallaan sääntelyä vastaan.
Tämä taistelu on vasta alussa, vuosi Lehmanin konkurssin jälkeenkin.
Tämä finanssikriisi on häpäissyt kaikki toimittajat. Sinisilmäistä sakkia, aivan kuten taloustieteilijätkin!
VastaaPoistaKaikkihan toitottavat nyt, että kriisi on ohi. Joko (a) Harakkao n täysin väärässä ja on lietsonut turhaa kaunaa hyvin toimivaa markkinasysteemiä vastaan, tai (b)markkinoiden probaganda on edelleen voimissaan. Kansa ei kuitenkaan ymmärrä eikä välitä ja odottaa vaan että sitä jymäytetään uudestaan ja pääsee maksamaan taas laskut.
VastaaPoistaToimittajista kunnialla selviävät ainakin Financial Timesin naiset Gillian Tett (kirja: Fool´s Gold) ja Aline van Duyn.
VastaaPoistaSilloin kun kapitalismin oli hauskimmillaan Björn Wahlroos perusti asiallista taloustiedottamista warten vaimonsa kanssa säätiön, jonka stipendeillä kustannettiin mm. Katja Boxberg FT:n oppiin.
VastaaPoistaSyystä tai toisesta stipendien myöntäminen lopahti alkuunsa, vaikka tarkoitus oli tehdä siitä vuosittainen tapa.
FT on näköjään ottanut Tukholman lehtien paikan suomal. totuuden kierrätyskeskuksena.
"Mutta vielä tänä päivänäkään pankin johdannaissotkuja ei ole saatu selvitettyä. "
VastaaPoistaVoin lyödä harakan munista vetoa, että kaikki johdannaispositiot on selvitetty jo aikoja sitten. Vastapuolen selvitystilan seuraamukset ovat ihan peruskauraa näissä "vakiosopimuksissa".
"Lehmanin konkurssipesän pitkällinen setvintä antaa itsessään jo osviittaa, mitä maailman rahoitusjärjestelmässä on välttämättä tehtävä. "
Ja mikä se tehtävä on? Olet nyt sekoillut tässä casessa puoli vuotta, ja jälki on pahempaa kuin juosten kustu.
Anon kirjoittti "Silloin kun kapitalismin oli hauskimmillaan Björn Wahlroos perusti asiallista taloustiedottamista warten vaimonsa kanssa säätiön, jonka stipendeillä kustannettiin mm. Katja Boxberg FT:n oppiin.
VastaaPoistaSyystä tai toisesta stipendien myöntäminen lopahti alkuunsa, vaikka tarkoitus oli tehdä siitä vuosittainen tapa."
Nalle huomasi suomalaisten toimittajien olevan sen verran toivottomia tapauksia, että koulutus ei pure.
Terveisiä Nalleta, moikkasin herraa Skattalla viime viikolla.
Arvoisa anonyymi (toiseksi viimeinen) kyllä häviää vetonsa. Katso blogitekstin linkki: sopimusten setvimiseen menee vielä ainakin vuosi. Älä minua usko, katso vaikka ympärillesi, mitä nämä "vaikosopimukset" ovat maailmassa saaneet aikaan. Jos se on "peruskauraa", niin pahempi juttu.
VastaaPoistaKaikki kaupat "julkisiksi"? Säälittävää populismia. Mitä vähemmän pankkibisneksestä ymmärretään, sitä ilkeämpänä sitä pidetään. Arvon blogisti demonisoi pankkeja, mikä tuntuu olevan maan tapa nykyään.
VastaaPoista