(...)
Melkomoinen ironia. Kuka tahansa työtön, lukutaidoton sekakäyttäjä sai pankista lainaa omaa taloa varten - mutta maailman arvostetuimmat rahalaitokset eivät saaneet toisiltaan luottoa.
Tappiot alkoivat purkautua piinallisen hitaasti. Suuri investointipankki Merrill Lynch ilmoitti lokakuussa 2007 ottaneensa takkiin 5,5 miljardia dollaria; kolme viikkoa myöhemmin se lisäsi summaan summittaiset kolme miljardia. Sveitsiläinen jättipankki UBS kertoi hävinneensä 3,4 miljardia, johon se kohta lisäsi 10 miljardia. Noin. Suunnilleen. Öbaut.
Hermostuneisuus levisi, huhujen karuselli pyöri, epäilykset kasaantuivat, epätoivo ja paniikki yltyivät. George W. Bushin hallitus lappasi lainamarkkinoille rahaa kymmeniä miljardeja, mutta samaan aikaan kirjanpitosääntöjen määräämät alaskirjaukset puolestaan laskivat jokaisen rahalaitoksen luottokelpoisuutta. Bear Sternsin hanat suljettiin, kun virheellisesti luultiin sen olevan vararikossa, ja myytiin pilkkahintaan JP Morganille.
14.9. 2007 satojen metrien jonot kiersivät brittiläisen Northern Rockin konttoreiden kortteleita. Paniikkiin joutuneet säästäjät yrittivät tyhjentää tilejään. Britannian hallitus tuli apuun ja otti pankin haltuunsa.
Hallitus sosialisoi ensimmäisen pankin. Globaali rahoituspyramidi alkoi sortua.
EN USKALTANUT laittaa rahojani WinCapitaan – mikä oli virhe.
Pikkumaisuuttani ryhdyin epäilemään klubilaisten laskutaitoa. Satojen prosenttien vuosituotot eivät olleet moninkertaistaneet ”lisenssien” hintaa. Ja Pinken väittämä joulukuun 31,2 prosentin tuotosta ei pidä paikkansa edes suhteessa omaan – mahdollisesti fiktiiviseen – materiaaliin. Liike on 312 ”pips”, joka ei ole prosentin kymmenysosa, vaan viimeiset desimaalit mistä tahansa luvusta. Casioni ilmoittaa, että todellinen nousu, tai ”todellinen”, oli 2,4 prosenttia.
Ikävä kyllä kaikki muut vaihtoehdot olivat huonompia. Vuosi 2008 oli huonoin pörssivuosi koskaan.
Globaali pörssi-indeksi laski 42,1 prosenttia. 28 pörssin arvosta katosi puolet, myös Suomessa . Ainoana maailmassa Tunisian pörssi päätyi plussalle, mikä herättää kysymyksen, pitäisikö Suomenkin keskittyä tuottamaan sitrushedelmiä, oliiviöljyä ja halpoja t-paitoja.
Edellisen vuoden subprime-kriisi oli vakiintunut yleiseksi markkinamelankoliaksi, kunnes syyskuussa alkoi suuri rytinä. Puolivaltiolliset asuntolainapankit Fannie Mae ja Freddie Mac sosialisoitiin. Syntyi paniikki, koska nämä jättilaitokset olivat joko myöntäneet tai taanneet peräti puolet Yhdysvaltain asuntolainoista – ja 5,2 miljardin dollarin edestä pelureiden velkakirjoja.
Viikon kuluttua, 14. syyskuuta, Merrill Lynch myydään Bank of Americalle, ja samana päivänä vielä suurempi investointipankki Lehman Brothers tekee Yhdysvaltain historian suurimman konkurssin. Lehmanin holveista alkoi kantautua hirvittävää löyhkää, joka osoittautuu velkakirjojen kaikkein kelvottomimmaksi sedimentiksi: ”myrkkyjätteeksi”.
Moni velkakirjojen ostaja on ottanut vakuutuksen sijoituksensa arvonlaskun varalta. Vakuutusjätti AIG, joka on myynyt suuren osan näistä suojauksista, joutuu vaikeuksiin ja liittovaltio hankkii 85 miljardilla sen 80-prosenttiseen omistukseensa. Myöhemmin pankkiin pannaan toinen mokoma lisää, ja SJESSS on valmis.
Sosialisointi-jota-ei-saa-sanoa-sosialisoinniksi.
Tästä masentuneina AIG:n johtajat vetäytyvät ylelliseen kalifornialaiseen kylpylään ja kuluttavat painotuoreista veronmaksajien rahoista 139 000 dollaria hotellihuoneisiin, 147 301 dollaria illallisiin, 23 380 dollaria kylpylähoitoihin ja 9980 dollaria huonepalveluun . Edes kahdeksan päivän rentoutuminen ei auta, joten 2009 yhtiön on maksettava tukimiljardeistaan vielä 165 miljoonan dollarin lohdutusrahat 70 johtajalleen, vähintään miljoona per kärsä
Lokakuun 6. päivänä alkaa verenvuodatus Wall Streetillä – ja koko maailmassa.
Maanantai: Brasilian ja Venäjän pörssit suljetaan. Islannin kruunusta katoaa ennen lounasta 30 prosenttia: Glitnir ja Landsbanki kansallistetaan, Kaupthing saa elää torstaihin. Hollannin perjantaina sosialisoiman Fortisi-pankin toiminnot myydään ranskalaispankille. Saksan valtio pelastaa asuntoluottopankin.
Tiistai: Venäjän pörssi on kokeeksi auki.
Keskiviikko: Britannian hallitus pelastaa Royal Bank of Scotlandin ja seitsemän muuta pankkia 25 miljardilla punnalla ja varaamalla peräti 500 miljardia puntaa hätäapuun. Venäjän ja Indonesian pörssit suljetaan.
Torstai: Islannin kruunu ei kelpaa enää edes piirustuspaperiksi romahdettuaan 70 prosenttia lisää. Reykjavikin baareissa alkaa pitkä viikonloppu.
Perjantai: Ensimmäisen tunnin aikana Lontoon, Pariisin ja Frankfurtin pörssit putoavat 10 prosenttia. New Yorkin pörssien arvosta on haihtunut viikossa viidennes. Ja ylikin. Washington Mutual- ja Wachovia-pankit viedään kirpputorille. Japanilainen vakuutusyhtiö Yamato Life joutuu konkurssiin.
Finanssikriisi ja sijoittajapaniikki levisi nyt valon nopeudella kaikkialle maailmaan, koko globaalin talouden katastrofiksi. Yritykset peruuttivat ostoja ja investointeja, minkä voivat. Tuonti ja vienti alkoi supistua rajusti: Japanin vienti puolittui maaliskuussa 2009 verrattuna vuotta aikaisempaan. Tuotanto romahti. Suomen teollisuustuotanto väheni peräti viidenneksen tammikuussa 2009 suhteessa vuoden takaiseen ja metsäteollisuus käsittämättömät 35 prosenttia .
Luvut ovat kuin Pentti Linkolan päiväunista, mutta tarkoittavat myös huolta ja suoranaista hätää kymmenille tuhansille suomalaisille perheille.
Ahneuden siivittämä mielipuolinen riskinotto, ideologinen ylimielisyys ja piittaamattomuus aiheuttavat suurta kärsimystä miljoonille täysin viattomille ihmisille. Wall Street on syyllistynyt rikokseen ihmiskuntaa vastaan.
JATKUU
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jatka keskustelua!