MIKÄ ON rikollisen pyramidipelin ja hyväksyttävän pörssikuplan ero?
Samaan aikaan, kun Hannu Kailajärvi ja Bernie Madoff laskevat telkien takana, montako sataa tatuointia ehtivät tuomionsa aikana ottaa, investointipankkiirit, jotka ovat keränneet tähtitieteelliset tulot globaalin pörssipyramidin pyörittäjinä, ovat yhä vapaina. Edes kymmenien, satojen miljoonien aiheettomia bonuksia ei tarvitse palauttaa.
Miten sitten sijoittaja, joka on viimeisten vuosien aikana laittanut rahansa täysin kuvitteellisesti arvostettuihin arvopapereihin, eroaa pyramidipelin uhrista? Miksi ”analyytikot”, jotka ovat houkutelleet ihmisiltä rahaa katteettomiin sijoituksiin ja napanneet itse välistä reippaat palkkiot, ovat vähemmän vastuunalaisia kuin WinCapitan pyörittäjät?
Siksikö, että pyramidin pyörittäjät ovat toimineet tieten tahtoen ja osakevälittäjät – huolimatta komealta kalskahtavista ”analyytikon”, ”johtavan analyytikon” tai ”varapresidentin” titteleistään – tietämättömyydestä?
Tyhmyyskö on ansio?
Vai siksikö, että rahastot ovat kumminkin oikeasti sijoittaneet varat johonkin arvopapereihin ja WinCapitan tekijät eivät, vaikka lupasivat? Kun kerran sijoittajia kiinnostaa vain saamansa tuotto, WinCapitan rahastonhoitajat ovat huolehtineet varoista verrattomasti paremmin pysyttämällä ne käteisenä kuin rajusti syöksyville osake- ja velkamarkkinoille sijoittaneet ”ammattilaiset”.
Hannu Kailajärvi oli itse asiassa sijoitusnero.
Hän on kertonut poliisikuulusteluissa ”kokeilleensa” luvattua valuuttakauppaa, mutta vetäytyneensä poltettuaan näppinsä. Viisas ratkaisu. Ilmeisesti uhrien on saatavissa vielä joitakin miljoonia sijoituksistaan takaisinkin – toisin kuin riskirahastoihin sijoittaneilla.
Viime kädessä pyramidin pyörittäjien rikos on kavallus – syytteen mukaan asiakkaiden varoja on pantu omaan taskuun. Tämä syyte on vielä näytettävä toteen. Sen sijaan on jo varmaa, että sijoitus- ja riskirahastojen pyörittäjät ovat saaneet valtavaa hyötyä täysin harhaanjohtavista ja olemattomista arvostuksista.
He ovat varastaneet sijoittajien rahaa.
”Tässä pelissä kukaan Wall Streetillä ei tietenkään joutuisi tappiolle. Kaikki pistivät taskuun roimat bonukset ´menestyksistään´”, summaa Kiinan Morgan Stanleyn ex-ekonomisti Andy Xie. ”Useimmat olivat hölmöjä, jotka seurasivat laumaa. Jotkut, varsinkin ylimmässä johdossa, tiesivät että kyseessä on huijaus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jatka keskustelua!