torstai 27. marraskuuta 2014

"However"


Jos rahalaitos laittaisi liikkeelle rahaston yhtä hämärillä tiedoilla kuin EU-komissio eilen, se ei läpäisisi Suomen finanssivalvontaa.
Sanotaan se vielä kerran. 
EU ei ole laittamassa uutta rahaa uuteen rahastoon.
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker julkisti eilen korskeasti nimetyn ”Eurooppalaisen strategisten investointien rahastonsa” (EFSI, European Fund for Strategic Investment).
Hän ylvästeli puheessaan Euroopan parlamentille, että ”joulu on tullut etuajassa”. Jos tässä on joulupukin koko anti, eurooppalaiset kodit viettävät Kristuksen syntymäjuhlaa valottomasti ja vaisusti, vanhoihin säilykkeisiin turvautuen.
Varsin pikku joulu.

Juncker on löytänyt kahdeksan miljardia euroa löysää rahaa EU-budjetista, joka voidaan nyt varata vakuudeksi Euroopan investointipankin (EIP) lainanottoon.
Juncker ilmoitti, että noilla kahdeksalla miljardilla saadaan 16 miljardin vakuus. Miten summa tuplautuu? Löytyykö EU-budjetista toiset kahdeksan miljardia, vai onko EU:lla jokin menettely, jolla jo vakuus vivutetaan kaksinkertaiseksi? Juncker ei kertonut.
Kun summaan lisätään EIP:n holveista yllättäen löytyvät viisi miljardia, kasassa on laskennalliset 21 miljardia, jolla investointipankki voi kerätä markkinoilta 63 miljardia euroa jaettavaksi eteenpäin. Vivutuskerroin: kolme.
Loput 252 miljardia euroa – siis neljä viidesosaa – pitäisi löytymän yksityissijoittajilta. Oikeaa rahaa. Sitä epäilee moni, esimerkiksi BBC:n arvostettu taloustoimittaja Robert Peston.
Valtiovarainministeriön Markus Sovala tiivisti hankkeen hyvin tämän aamun Helsingin Sanomissa: se on ”komission märkä uni”.

Kuten eilen ounastelin, ”rahasto” ei toimi, elleivät EU-jäsenmaat talikoi siihen omaa rahaa. Sovala toki ihmetteli, miksi Suomi haluaisi kierrättää omat elvytyshankkeensa Brysselin kautta, jos tarvittaessa valtio saa lisävelkaa halvalla.
No minäpä kerron.

Siksi, että koko harjoituksen varsinainen tarkoitus on tinkiä EMU:n alijäämä- ja velkasäännöistä. Koska kyseessä on EU, säännöistä tingitään tinkimättä säännöistä.
Näin Juncker eilisessä puheessaan Euroopan parlamentissa:
We will not betray the rules of the Stability and Growth Pact that we have agreed jointly – this is a matter of credibility. However, if member states chip in capital to the fund, we will not take these contributions into account in our assesments under the pact.
("Emme luovu kasvu- ja vakaussopimuksen säännöistä, joista olemme yhdessä sopineet – tämä on uskottavuuskysymys. Kuitenkin jos jäsenmaat laittavat pääomaa rahastoon, emme laske näitä sijoituksia sopimuksen arviointiimme.")
Avainsana on siis: however.
Joillekin ihmisille – ja kansoille – pykälien noudattaminen on pakkomielle. Joidenkin mielestä liian joustamattomat säännöt ovat pahasta, koska ne kuitenkin pakottavat rikkomaan niitä. Suuren kiristyksen lukijoille ei liene yllätys, että kulun jälkimmäiseen joukkoon (kuten  myös esimerkiksi Sixten Korkman).
On siis sinänsä järkevää, että taloudellisen tilanteen niin vaatiessa EU-komissio joustaa ahtaista pykälistä. Tämä on joululahja Ranskalle ja Italialle, muutenkin nuukat Saksa ja Suomi eivät erikoisesti hyödy.
Myönteistä on, että Eurooppa elvyttää nyt luvan kanssa. Toivoa sopii, että EIP vahtii tiukasti hankkeiden laatua. Se olisi helpompaa, jos Euroopan investointipankki johtaisi ohjelmaa yksin – Euroopan kokonaisedusta huolehtien. Nyt odotettavissa on hullujen hankkeiden huutokauppa, jossa EU-johtajat haalivat kotimaahan mahdollisimman paljon hyötyä.
”Anarkistinen prosessi”, kuten Sovala sanoi.

Hölmöä Junckerin julistuksessa on, että tarjolla ei ole uutta rahaa. Vielä hölmömpää on, että edes ohjelma ei ole uusi.
Kun finanssikriisi vyöryi Eurooppaan, silloinen EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ajoi läpi 200 miljardin euron elvytyspaketin. Joulu 2008 ja joulu 2014 eroavat lähinnä siten, että Barroso ei ollut luovinaan kuvitteellista investointirahastoa.
Vuonna 2009 komissio kehotti jäsenmaita investoimaan rakentamiseen, teollisuuteen ja energiatehokkuuteen ja kohentamaan työttömien ja köyhien asemaa. Näitä menoja ei laskettaisi EMU-sääntöjen mukaan. Jopa saita Saksa sijoitti silloin yli 80 miljardia euroa teiden ja talojen rakentamiseen.
Vain vuotta myöhemmin elvytys kuitenkin lopetettiin kuin seinään. Talouskurin ideologia, austerity, otti vallan – ja juuri työllistetyt menettivät taas työnsä. EKP jopa nosti korkoja. Tätä erehdystä ei pidä toistaa.
Ehkä olennainen ero on se, että Barroso oli Portugalista, jonka pankkiosaaminen ei ole erityisesti vakuuttanut.
Juncker ei ole turhaan ollut Luxemburgin pääministeri 18 vuotta. Luxemburg saa elantonsa finanssipalveluista. Vähemmän kauniisti sanoen pankkisalaisuudesta, rahanpesusta ja veronvälttelystä.
Nordean sijoitusrahastojen kotipaikka on Luxemburg. Myös EU:n kriisirahastot ERVV ja EVM perustettiin osakeyhtiöinä Luxemburgiin.
Mihinkähän maahan EFSI perustetaan? 

4 kommenttia:

  1. Käsittämätöntä on että yksityisen sijoittamisen jumalointiin tarkoitetut lainsäädännöt estää järkevän talouspolitiikan. Ei tämä ole EU:n syy, vaan jäsenmaiden, joista Luxemburg näyttää olevan ainoa, jossa rahapolitiikallakin on sijaa.

    VastaaPoista
  2. "Olemme koettaneet kumota painovoimaa,eikä se enää toimi." Nimittäin se kumoaminen, lausahti Närpiön mies Stefan Ingves, pääjohtaja från Riksbank. HS 30.11.s.B 10-11.

    Hyvin ilmaistu. Kun siis politiikka pitää koron nollassa vastoin ikiaikaista maailmanjärjestystä, se on kuin gravitaation panemista viralta. Puhuttelevaa -suorastaan tulokulmaa avaavaa. Sosiologit Wall Streetillä virtaviivaistivat velkasitoumuksia. Kun korkoa vielä oli, sen jo saattoi muuttaa toiseksi swapilla (maksua vastaan mutta ajanmyötä edullisemmaksi ajateltua. Ja varsinkin manageriportaalle edullista, he vetävät aina palkkionsa välistä.) Sitten voidaan poistaa valuuttakurssiepävarmuus sen sortin swapilla, tai kuten ennen tätä vaihetta Suomessa ostamalla markaa tai puntaa futuurilla takuuhintaan Suomen Pankista. Tai tätäkin ennen jättämällä punnat kotiuttamatta odottamaan devalvaatiota, jota jouduttavaa spekulointia kotiutuskiellon noudattamatta jättäminen olikin.

    Velallisen laiminlyönnin varalta tuli mahdolliseksi ottaa vakuutus Credit Default Swap mitä oudoimmassa muodossa (mallia "palovakuutus naapurin taloon" noin 20 vuotta sitten). Morgan Chase innovoi ja möi tätä finanssipalvelua menestyksellä asuntolainasaamisten viimekätisille haltioille, joille ne täten rivakasti siirtyivätkin paikallispankeilta ja erikoistuneilta välittäjäagenteilta. Tälläinen CDS veti rysäntäysiä 2008, huippunimenä John Paulson. Tienasi itselleen jokusen miljardin ja uhkapeliyhtiönsä isoille rahoittajille (mm.eläkesäätiöt) vielä moninkertaisesti enemmän. (Sittemmin Paulson on menettänyt mm. kultakeinottelussa. Hän on seuratuimpia kadehdituimpia hahmoja alalla. Myös suomalaisyntyinen Andrew Lahde (lähde) oli kohunimiä ja voittajia 2008.Hän vetäytyi voitoineen ja lausuili happamia sanoja koko meiningistä, josta oli kahminut kymmeniä miljoonia itselleen ja satoja ideansa rahoittajajille.
    jatk.

    VastaaPoista
  3. jatk.
    Sitten blogin asiaan, loppupuolen. Nämä CDS:t otettiin käyttöön myös valtionlainoissa. Syksyllä 2009 kun Papandreou voitti Kreikassa hän kertoi budjettivajeen nousevan kaksinkertaiseksi ennen ilmoitetusta ja luullusta. (Niin se muuten paisui muuallakin koska lama iski jo verotuloihin, mutta ei supistanut budjettimenoja, pikemminkin paisutti niitä. No näitä CDSiä oli otettu Kreikan maksuhäikän varalle, mikä on ihan rahastorutiinia. Nyt niiden arvot vakuutussopimusten jälleenmyynnissä kohosivat ja ensimmäiset voittojensa kehujat paistattelivat Wall Street Journalissa, josta mikäkin yhden hemmon huomasin. Alan blogit Naked Capitalism ja muita, tietty revittivät näitä äkkiä tulikuumia strategioita.

    CDS:ien hintakehityksestä johdettiin nyt 2010 puolella valtionlainoille kohoavat korot. (Siis derivaattakehitys eli deduktiopäättely kääntyi vastakkaissuuntaiseksi. Sehän normaaliaikoina menee pohja-arvosta johdannaiseen, nyt toisin. Tarkemmin sanottuna yhdenlajin derivaatasta toisen lajin hintaan. Siis luottoriskin futuuriarvosta CDS korkofutuuriin -ja heti jo 2009 puolella uusittavien lainojen korkoihin. Ja sitten 2010 Kreikasta Italiaan Espanjaan jne laajeni markkinavoimien -niin paino- ja vetovoima. Koko euro narskui.

    Tämä olisi vältetty jos Keskuspankki olisi ollut peruslaatuansa eli takataskussa myös hätärahoittajaksi valtuutus kuten kansallisilla keskuspankeilla jo syntyjään. EKP oli oudonlajinen vajaavaltainen uutuus, mistä meidän Seppo Honkapohjan muistan maininneen Cambridgestä telkkariimme haastateluna. Englanissa roihusi liittyä/ei keskustelu.

    No. Aktiivielvytys Obaman 800 mrd virkakauden alusta tammikuu 2009, ja Gordon Brown Briteistä EU:ta yllyttämässä, teki uutta valtionvelkaa ihan keynesläisesti ja reipaasti mentiinkin kohti Toronton G 20 summitia kesäkuu 2010. Cameron voitti vaalit. Muuallakin oltiin helisemässä budjettien kanssa kun jo juoksevat menot ylittivät rutkasti laman kutistamat verotulot maassa jos toisessakin. Ja kun sitten vielä maaliskuusta 2009 alkaen osakepörssit olivat ennakoineet ennen invariantisti eli empiirisen varmasti kansantalouksien toipumista, niin Torontossa sovittiin lopetettavan enempi elvyttäminen. Olihan jo kyllin radikaalia ja pelottavaakin kun korot, rahatalouden gravitaatio oli sammutettu. Siis korot nollassa, tai ne lyhyet korot joihin keskuspankki ulottuu. Valtionlainojen pitkät korothan olivat Välimerellä ihan kohtuukorkeat ja Kreikassa kamalatkin. Austerityn aika koitti eikä perusteetta jos vanhat merkit olisivat pitäneet paikkansa.

    Tulevaisuudesta tuli toista. Ja aivan varmasti 2015 tulemme näkemään rahatabujen kaatumisia,ehkä jo ihan tavallisten ihmisten syliin -merkityksessä että revi tosta kulutukseesi. Helikopterirahaa ostoskaturahvaalle. Rikaathan jo pelastettiinkin. -Ei tämä sosiologia järin vaikeata ole. Sosiologit vain eivät ole alansa tasalla. Markku Kuisma Teemu Keskisarja ja piirinsä, Niklas Jensen-Eriksen paraikaa Ehnroothien kimpussa ohjaajakustoksena itse kansalainen Casimir, kyllä viittaa selkiintyvään kulttuuriSuomeen, mutta aikansa se ottaa. Valkenemista odotellessa voi lukea nettiä ja tuontikirjoja. Kiva kun on näitä kiukun(purku)paikkoja.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  4. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp uy tín, giá rẻ

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!