keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Telkkari valvoo tyhmän unta

Joskus mietin, olemmeko me suomalaiset tyhmiä.
Luin joskus Ilta-Sanomista, että elektroniikan sähkönkulutus aiheuttaa jopa kymmenen prosenttia kotitalouksien sähkönkulutuksesta. Siis se, että telkkarit, tietokoneet ja stereot jätetään yöksi päälle.
Nurisemme sähkölaskusta, mutta emme viitsi laittaa laitteista virtaa poikki. Olemme siis paitsi tyhmiä, myös turhan rikkaita. Sähkölaitteen kulutuksesta yli puolet voi aiheutua valmiustilasta. Siis digiboksi käyttää enemmän sähköä itsekseen, itselleen, kuin sinun iloksesi.
Yössä kiiluvat punaiset silmät, untamme valvova elektroniikka, pakottaa meidät rakentamaan lisää ydinvoimaloita. Poltamme hiiltä ja öljyä ylläpitääksemme kuvattomia televisioita, äänettömiä radioita, tiedottomia tietokoneita.
Meillä tolvanoilla ei ole varaa paheksua Fortumin optioita. Me aiheutamme ne.

Hallitus on tuomassa eduskuntaan jopa kolmen ydinvoimalan lisärakennusohjelman. 10 prosenttia kotitalouksien sähkönkulutuksesta on yksi terawattitunti (TWh), kun Suomessa käytettiin kaikkiaan viime vuonna noin 81 TWh.
Rikka rokassa. Mutta toisaalta: ydinvoimaloita perustellaan sähkönkulutuksen vääjäämättömällä kasvulla. Teollisuustuotannon romahdus vähensi 2009 sähkön käyttöä 10 TWh eli toistakymmentä prosenttia verrattuna talouslamaa edeltäneeseen aikaan.
Arjessa ei ole aistittavissa suurempaa kriisitunnelmaa.
(Sivumennen sanoen: "riippuvuutemme" venäläisestä tuontisähköstä on samaa luokkaa. Eli olemme nyt kokeneet, miten kalpaten kävisi jos Putin panisi hanat kiinni.)
Ydinkysymys, sananmukaisesti, on se, nouseeko sellunkeitto ja teräksentaonta enää koskaan yhtä merkittäväksi talouden tekijäksi kuin ennen - tai aikaisempaakin merkittävämmäksi, jolloin sen on saatava kuluttaa runsaasti mahdollisimman halpaa sähköä.
Hallitus tuntuu epäilevän sitä. Tuoreimmassa arviossaan se ennustaa Suomen sähköntarpeeksi 100 TWh vuonna 2030. Siihen siis jo melkein yllettiin pari vuotta sitten. Joku voi luulla, että 20 vuoden aikana keksittäisiin tapa, jolla bionenergia kattaisi tuon sittenkin pienen lisäyksen.
Ellei sitten tavoitteena ole tehdä halvan sähkön tuotannosta uutta vientivalttia näiden menetettyjen teollisuustuotteiden sijaan. Rohkea suomalainen kyllä kantaa ydinenergian riskit sadanteen sukupolveen, jos saksalainen vellihousu ei uskalla.

Tuo punaisen valmiusvalon tuhlaama terawattitunti on suunnilleen se lisäys, jota kotitalouksien oletetaan lähivuosikymmeninä tarvitsevan. Jos siis vastustat ydinvoimaa, sinulla ei ole oikeutta valvottaa digiboksiasi.
Muilla on toki täysi lupa olla niin tyhmiä kuin tahtovat.

Ai niin: Sähkön siirrossa ja jakelussa aiheutuva hävikki on kolme (3) terawattituntia eli neljä prosenttia kulutuksesta. Se on aika paljon: kolmannes Olkiluoto 3:n tuotannosta. Sitten kun se saadaan käyttöön, joskus 2078.

2 kommenttia:

  1. Katsokaa peiliin Yleisradiossa! Pakkodigitalisointi toi koteihin miljoona uutta digipoksia. Jos kaikki 3 miljoonaa digipoksia ovat jatkuvassa valmiudessa, ne kuluttavat puolet artikkelissa mainitusta sähköstä.
    Kymmenien miljoonien tulonsiirto kotitalouksilta Vorttumille ja Ei-On:ille ja Vattenvallille.

    VastaaPoista
  2. Me ostimme leppoistamispesäämme kymmenen euron vanhan tv:n, joka on toiminut erinomaisesti. Hyvin harvoin se on auki.Timo, ollaanko tuhmia ja heitetään vähän lisää löylyä!
    Feministiosani on sitä mieltä, että telkkarin töllöytys paitsi kuluttaa energiaa, se on myös sirkushuvia kansalle. Ellei peräti oopiumia! Urheiluohjelmilla myydään kansalle kilpailulle rakentuvaa patriarkaallista kaiken välineellistävää voittamiskulttuuria ja saippuopperoilla puolestaan depressivisen ihmisen elämäntapaa. "Depression and Narratives" kirjan mukaan naivi tragikoominen romanssielämä, jossa ihminen juoksee onnesta ja onnettomuudesta toiseen, on tyypillistä depressiviselle ihmiselle.

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!