tiistai 12. tammikuuta 2010

Pääministeri Jarmo Korhonen

Kuten perjantaina kirjoitin, Matti Vanhasen ero on johtanut outoon tilanteeseen, jossa emme edelleenkään tiedä, kuka ja miten valitsee käytännössä Suomen uuden pääministerin.
Muodollisesti ratkaisun tekee Keskusten puoluekokokus, mutta mitä sanottavaa hallituskumppaneilla on päätökseen?
Oletetaanko, että Jyrki Katainen lukee pääministerin nimen lehdestä? (Kataisenkin olisi hyvä täsmentää, mitä hän tarkoittaa sillä, että "seuraajan nimi ei ole ilmoitusasia".)

Puoluesihteeri Jarmo Korhosen teki johtajakisasta entistäkin absurdimman. Hän pitää mahdollisena, että pyrkii puolueen johtoon ja sitä myötä Suomen pääministeriksi - vaikka hän ei ole edes eduskunnan jäsen. Tälle salaisen vaalirahoituksen pääpukarille ja politrukilleko pitäisi noin vain luovuttaa Suomen korkein poliittinen valta?
Presidentin valtaoikeuksien säilyttämiseen tarvitaan vain kolmen sanan perustelu: "Pääministeri Jarmo Korhonen".
Myös politiikassa on hyvä tuntea häveliäisyyden rajat ja minimiannos realismia. Tämä ei näy koskevan Jarmo Korhosta.

11 kommenttia:

  1. Naulan kantaan! Toisaalta, jos Kelmi tulee keittiön kautta Suomen pääministeriksi, hänestä tiedetään jo etukäteen, mitä saadaan.

    VastaaPoista
  2. Siltasaaren Suurvisiiri12. tammikuuta 2010 klo 14.06

    Paavo Väyrynen ja Kelmi Korhonen ovat SDP:n palkkalistoilla. Kaikki tämä epävarmuus ja perustunlainvastainen tilanne sataa opposition laariin. Eli nyt on Jutta Urpilaisella tarkka paikka, jos hän saa omat taakseen, niin hän voi hyvinkin olla reilun vuoden päästä suomen toinen naispääministeri (tai kolmas, riippuen).

    VastaaPoista
  3. Siltasaaren Suurvisiiri12. tammikuuta 2010 klo 14.07

    Jäi vähän kesken. ...siitä, miten Paula pärjää - tai Anneli!

    VastaaPoista
  4. (äänestys)lappu luukulle12. tammikuuta 2010 klo 18.23

    Voi luoja, Korhonen tästä vielä puuttuisi. Alan olla vahvasti kallellaan Vihreä puolueen Ville Rantasen lausuntoon että tämän maan polittinen järjestelmä ei ole demokratiaa nähnytkään.
    Kansanäänestyksellä valitun presidentin valta on ainoa demokratiasta jäljellä oleva piirre!

    VastaaPoista
  5. Onhan se hirveä ajatus, että Jarmo Korhosesta tulisi kepu-puheenjohtajuuden myötä Suomen pääministeri, mutta:
    - hänellä on kansalaisoikeutenaan asettua ehdokkaaksi siinä kuin muutkin (ei muuten Mauno Koivistokaan, ex-pm ja ex-pres. ollut koskaan eduskunnan jäsen)
    - presidentti-instituutiota on tähän turha sotkea; se olisi pitänyt lakkauttaa ajat sitten.
    Huolettaa sekin ajatus, että pari tuhatta kepulaista päättää meidän puolestamme siitä, kuka on seuraava pääministeri (ainakin mahdollisesti, ei se sentään läpihuutojuttu ole), varsinkin, kun ei siellä tunnu olevan yhtäkään uskottavaa kandidaattikandia

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteista! MM: Koskaan aiemmin ei ole oltu tilanteessa, jossa pääministerin paikka odottaa puheenjohtajaksi valittavaa. Kun pääministerin lisääntyvää valtaa perustellaan "parlamentarismilla", niin olisi loogista, että pääministeri olisi sitten parlamentaarikko.
    Viime vuosina puolueet ovat korostaneet, että vaalit ovat pääministerivaalit.
    Vasta 90-luvulla suurimman puolueen puheenjohtajasta tuli "automaattisesti" pääministeri - sitä ennen presidentti pyöritti peliä. Kansa ei todellakaan valinnut pääministeriä, vaan sen ratkaisi ankara pelin politiikka. Mutta siitä pimeydestähän meidän piti päästä pois länsimaisten demokratioiden joukkoon.
    Ennenaikaiset vaalit kesällä!

    VastaaPoista
  7. Mieli altis, aina valmis!
    Talousasioiden hallinta on toissijaista suomalaisen mielen ymmärtämisen rinnalla, koska "jos antaa viran, antaa myös järjen"-koulukunnan konsultteja löytyy ajamaan faktoja päähän kuten juuri näimme Olli Rehnin kohdalla.

    VastaaPoista
  8. Ei ne Korhosta valitse, vaikka kysymys on vain yhdeksästä kuukaudesta. Mutta eikö nyt riittäisi, että eduskunta käsittelee uuden pääministerin henkilöä jollain tavalla (tiedonanto? välikysymys?) ja äänestää luottamuksesta tai epä-?
    Ymmärtääkseni Katainen tarkoitti jotain tällaista. Kyllä pääministerin pitää voida vaihtua kesken vaalikauden ilman että siitä automaattisesti seuraisi ennenaikaiset vaalit.
    Onkohan presidentillä edes lupaa sanoa asiasta mitään julkisesti? Parlamentarismia kannattava pressa sanoisi nyt, että eduskunta päättäköön pätkäpääministeristä.

    VastaaPoista
  9. Eiköhän se olisi Vihriälän Jukan vuoro. On miestä viime aikoina kohdeltu senverta kaltoin. Ensin tipauttivat äänestäjät Arkadianmäeltä ja sitten vielä antoi Rahis kenkää.

    VastaaPoista
  10. Anonyymi taisi olla yllä ylioptimistinen Olli Rehnin pikakurssituksen onnistumisesta koska hän saattaakin joutua jatkokuulusteluun!

    VastaaPoista
  11. "Tälle salaisen vaalirahoituksen pääpukarille ja politrukilleko pitäisi noin vain luovuttaa Suomen korkein poliittinen valta?"

    Ei se nyt niin ennenkuulumatonta ole. Sille toiselle pääpukarille, joka jo pelkästään dementiansa, yleisen tietämättömyytensä ja julkisen, häpeilemättömän epärehellisyytensä takia on sopimaton tehtäväänsä, tämä jo luovutettiinkin...

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!