tiistai 16. kesäkuuta 2015

Pääministerin sidonnaisuusilmoituksen pitäisi olla avoimempi ja täsmällisempi

Ministerien sidonnaisuusilmoituksista eduskunnassa 16.6. 2015

Arvoisa puhemies,
Hallitusohjelma ylistää vaurautta ja vaurastumista. Niinpä varakas väki ei joudu osallistumaan kansantalouden talkoisiin. Samalla rangaistaan niitä, jotka eivät syystä tai toisesta elätä itseään omalla työllä, eivät vielä omalla työllä tai eivät enää omalla työllä.

Siksi on hämmästyttävää ja kummastuttavaa, miksi pääministeri Sipilä ei reilusti ilmoita arvopaperiomaisuutensa arvoa. Muut ministerit – esimerkiksi ministeri Rehula – ovat tunnollisesti eritelleet omistuksensa osake osakkeelta, vaikka ministeri Berneriä lukuun ottamatta kaikkien muiden varallisuus on miljonääri-pääministeriin verrattuna tietysti vaatimaton. Tarkkuus on kiitettävää siksi, että meidän osakesäästäjien täytyy rohkaista muitakin kansalaisia tukemaan suomalaisia yrityksiä ja suomalaista työllisyyttä sijoittamalla mahdollisia säästöjä osakkeisiin, rahastoihin ja indekseihin.

Osakesäästäminen on tärkeää siksi, että suomalaisten pankkitileillä odottaa valtava summa, joka pitäisi sijoittaa suomalaiseen liiketoimintaan. Hallituksen leikkauksia korjaava paketti on tästä vain kaksi prosenttia – aivan eri mittakaavan vaikutus saataisiin, jos pääministerin esimerkin johdolla saataisiin tuo huikea 80 miljardia euroa yritysten rahoitukseen.

Mutta ikävä kyllä pääministeri toimii ikään kuin häpeäisi vaurastumistaan. Hän piilottaa tiedot niin summittaiseen ilmoitukseen, että varallisuutta voi vain arvailla, saatikka hänen sijoitusperiaatteitaan, jotka voisivat olla menestyksen malliksi muille. Pääministeri Sipilä on nostanut 75 000 euroa verotettavaa pääomatuloa viime vuonna. Tämä tarkoittaa useiden miljoonien eurojen sijoitusvarallisuutta.

Lisävalaistusta tarvitsee erityisesti pääministerin mainitsema sijoitus Nordea Capital Private –tuottokoriin. Kyseessä lienee kapitalisaatiosopimus, ”verokuori”, joka mahdollistaa merkittävän verosuunnittelun. Kun kuoren sisällä tehdään kauppaa, sijoittaja välttyy luovutusvoitolta ja osingon verotukselta. Perintövero voidaan minimoida. Suomalaisten halu näpäyttää verokarhua on niin suuri, että kapitalisaatiosopimusten arvo on yli kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa yhteensä 9 mrd euroon.

Tällä verovälttelyllä on merkitystä, kun verotusta siirretään näin tulevaisuuteen, ja pääministeri, jos kuka vaikuttaa tulevaan verotukseen – tässä tapauksessa sekä pääomien että perintöjen verotukseen.

Korostan: tämä on oma päätelmäni pääministerin epämääräisestä, suorastaan välttelevästä ilmoituksesta. Turha on kai sanoakaan, että tällaisia vaikka kuinka teoreettisia sidonnaisuuksia pitäisi voida arvioida täsmällisesti eritellyistä sidonnaisuusilmoituksista. Tältäkin osin pääministerin on syytä täydentää ilmoitustaan ja mieluiten koko varallisuutensa osalta.

Tämä esimerkki riittänee todistamaan, että kyse ei ole tirkistelystä eikä kateuden lietsonnasta. Päinvastoin, pääministerin tulisi osoittaa omalla esimerkillään, että varallisuudessa ei ole mitään hävettävää. Ihmettelevä kysymykseni on: mitä pääministeri oikein häpeää?

Arvoisa puhemies,
Pääministerin hyvin summittainen ilmoitus kuulemma täyttää lain minimiehdot. Kuten kävi ilmi, on perustellut syyt olla eri mieltä. Mutta avoimuuteen ei riitä sekään, että täytetään lain kirjain niin niukasti kuin suinkin kehdataan.

Tämä venkoilu tuo mieleen pääministerin puoluetoverin, edustaja Kallin, joka keväällä 2008 jätti ilmoittamatta merkittävät vaalirahoittajansa, kun ilmoituksen laiminlyönnistä ei ollut määrätty rangaistusta. Hänen ansiostaan lakia muutettiin, että nekin ymmärtävät avoimuutta, joita pitää erikseen uhata rangaistuksella. Samalla tuli esiin Kehittyvien maakuntien Suomi ja muut toimijat, jotka pyrkivät luomaan edustajiin niitä sidonnaisuuksia, joita sidonnaisuusilmoituksenkin pitäisi tuoda esiin.

Ilmeisesti myös sidonnaisuuksien osalta eduskunnan työjärjestyksen 29 pykälää täytyy täsmentää. Mutta se tuntuu tässä tilanteessa hullulta, sillä nykyinen hallitus ylistää rikkaita ja rikastumista. Luulisi hallituksen omien rikkaiden mielellään tarjoutuvan esimerkiksi kaikelle kansalle, kuinka kannattaa lopettaa kitinä ja aloittaa arvopaperisäästäminen.  

Jatkokommentti Päivi Räsäselle (kd.) ja Sari Essayahille (kd)
Kiitoksia, edustajat Räsänen ja Essayah. Ikävää, jos teillä on ollut ikävää. KD oppositiopuolueena puolustaa hallitusta paremmin kuin hallitus itse ja siinä mielessä tekee hallituksen työn tarpeettomaksi. Ainoat henkilöt, jotka tässä salissa ovat maininneet veronkierron, ovat edustajat Räsänen ja Essayah. En edes vihjaile, että mitään lakia olisi rikottu, totean vain sen kaikkien tunteman tosiseikan, että kapitalisaatiosopimukset ovat verosuunnittelun tärkeä kohde sekä pääoma- että perintöveron osalta. Siksi olennaisempaa kuin se, kenellä täällä on ikävää, on se, mitkä ovat faktat ja tosiasiat. Sitä vartenhan nämä sidonnaisuusilmoitukset tehdään, että saadaan tietää, mikä on tosiasia, ja toivon, että pääministeri Sipilä täydentää tätä hyvin niukkaa ilmoitustaan. 

16 kommenttia:

  1. Kapitalismin normaaleja, täysin laillisia käytäntöjä: moraalittomia tosin. Sipilä hyödyntää niitä niinkuin kaikki muutkin.

    VastaaPoista
  2. Erinomainen puheenvuoro. Erikoista, että asiallisuus verhotaan populistien mielestä populismiksi.

    VastaaPoista
  3. Olen pettynyt tekemäänne oppositiopolitiikkaan, josa tämän päiväinen puheenne on hyvä esimerkki. Harmi.

    t. KM

    VastaaPoista
  4. On todella murheellista huomata, millaisen mallin kansanedustajat antavat varautuneiden ihmisten kohtelusta Suomessa: heitä pitää nöyryyttää ja heille saa nauraa. Heitä saa siis kiusata. Vaikka me, minun perheeni mukaan lukien, olemme vaurastuneet ilman omaa syytä. Olemme vain tehneet nöyrästi työtä ja siinä onnistuneet. Se ei kai ole meidän syy. Omat lapseni ovat saaneet osakseen ilkkumista ja nimittelyä koulussa perheemme menestymisen vuoksi. Ei liene ihme, että lapsemme haluavat ulkomaille opiskelemaan ja meidän purjeveneemme on Välimerellä. Suomessa rikkaus ei saa näkyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta Timo Harakkahan tässä puheenvuorossa juuri toivoi, että Sipilän rikkaus näkyisi...

      Poista
  5. Koska olen laiska, lainaan tähän vain Facebook kommenttini tästä:

    Minusta varsin terävä kirjoitus, itseasiassa puheenvuoro eduskunnassa tänään. Tässä olisi aineksia syventävään julkiseen keskusteluun, huomaakohan sitä kukaan. Tarttuuko Sipilä asia argumentointiin, vai haudataanko tematikka jonninjoutavan, henkilöihin ja muihin sivuseikkoihin, meemeiihin ja iskulaiseisiin menevän höpöttelyn alle, kuten suomalaisessa julkisessa, varsinkin talouspoliittisessa "keskustelussa" yleensä käy. Onko Suomessa ylipäätään poliittista keskustelukulttuuria?

    Harakalla on aika nenäkäs tyyli pukea sanomistaan ja aina se ei kanna, mutta tässä kirjoituksessa minusta paletti pysyy hyvin kasassa, ilmiselvä pyrkimys keskustelun aloittamiseen, jos sellainen on mahdollista, vai kaatuuko tämäkin retoristen heittojen alle, kuten melkein kaikki poliittinen keskustelu Suomessa? Minusta ihan hyvä yritys.

    Ilkka Ahmavaara

    VastaaPoista
  6. Erinomaisesti aloitettu edustajan ura, Timo. Heti asiaa, eikä turhan nillitystä. Muista pitää asia elossa, sillä ei Sipilä vähällä lompakonsisältöjänsä kansalle avaa. Se olisi epämiellyttävä ennakkotapaus.

    VastaaPoista
  7. Kivastipa läksytit Sipilää.Rahasta olemme pääsemättömissä. Myös noista pankkitileistä. Jos menisit eduskunnan entisen legendaarisen pankkipuolueen (=etuoikeus inflaatiovelkaan ja korkojen täysi verovähennys) hengessä kysymään kapitalisaatiosopimusta, niin Sinulle pumpattaisiin velkaa jo omistamiasia ja nyt hankittavia "arvopapereita" vastaan jotka salkkusi sitten muodostaisivat. Jo aikoja sitten Henrik Kuningas lopetti pankkiiriliikkeensä kun olisi pitänyt perustaa oma pankki innovaatio-evoluution uustasolla.

    Pankkisäästämien lienee sittenkin puhdasmielisiä varten, koska osakeinstituutio on suistunut pelikentäksi ja keinotteluksi. Modernia olisi kai suositella näitä joukkorahoituksia ja paikallisrahoja. Ihan vain jos saisi instituutioilta pois valtiovelan merkitsemisen etuoikeuden suhteessa sinuun ja minuun, olisi aika paljon tehty ja äänestäjätkin ymmärtäisivät. Tosin keskuspankit pitävät korot surkeina samalla kun tulevat tai tarkoittavatkin? vaihtaa (QE ohjelma) yksityissyntyistä liikepankkirahaa julkiseksi keskuspankkisyntyiseksi rahaksi. Jota sen kuvitellaan olevankin! Näitä harhoja piisaa. Miinakenttä. Vaikeata ilmaista selkeätäkään asianlaitaa tai ajatusta.
    Kopion tähän kommenttini Kemppiseen 16.6. tältä aamutuimalta:

    Talletuspako ei millään ota käynnistyäkseen Kreikassa. Huono homma. Jos kreikkalaiset kävisivät nostamassa tilinsä tyhjiksi, se olisi siinä.
    Niin mikä tulisi? Luontaistalous?, ei vaan käteistalous. EKP:n velvollisuus on vastata Kreikan pankkien talletuksista tätenkin. Siis vaihtaa tilisaldot euroseteleiksi jokaiselle tilinomistajalle tämän vaatiessa. Eikä tämä ole mitään hätärahoitusta, vaan perusfunktiota. Asian totesi jo kriisin alkuvaiheissa Eric Cantona, jalkapalloilija ja idoli. Mies kosketti niin kipeän totta ja samalla systeemiarkaa kohtaa yhteiskuntasopimuksessa, että asia joukkotiedotettiin veran alle ja vitsiksi.

    Toki Kreikan rikkaat ovat tilejään siirtäneeet pohjoisemmaksi. Ne ovat sitten menneet sinne EKP:hen Nordea-liikepankkien liikoina ja EKP on nöyrästi tehtävänsä mukaan kierrättänyt rahat lähtöpankkiin Ateenaan, nyt pankin velaksi EKP:lle. Lähtötilanteessahan rahat olivat pankin velkaa tallettajalle.

    Se raha millä Suomenkin metsäfeodaalit tehtaansa pystyttivät olivat työtätekevien seteleitä, joita SYP-KOP ympäri maan toimitti sitä tahtia kun pankki laajensi luotonantoaan tehtailijoille näiden maksaa työstä, puusta ja koneista. Ja kuluihan raha. Nuhraantuneet poltettiin ja uudenuutukaiset annettiin sijalle kiertämään aktiviteetina ja myöhemmin sinä bruttokansan tuotteena. Vai oliko yhdyssana?

    Säästöpankit olivat apukassoja.Eläkekassat Kaleva ja muut niin ikään. Sitten kun oltiin puujaloille kunnolla päästy, tulorahoitus riitti eikä velan ollut väliä. Jos, niin sitä otettiin eläkeyhtiöistä ja vedettiin siltasaarelaiset konsensuskoukkuun. Nythän ne, eläkeyhtiöt siis, rahoittivat sen Paasivuorenkadun toimistokomeuden VVO:lle eli liittojen vuokrataloyhtiölle + jokuselle optiokärkkyjälle.

    Läksi taas mopo käsistä. Piti sanomani että Kreikassa mitä ilmeisemmin laidunten ja työmaiden kansa pitää sitkesti rahojaan pankeissaan eikä laajamittaista talletuspakoa ole käynnistynyt. Alkaisiko tanään? Huomenna se ylittäsi Adrianmeren ja ylihuomenna kiertäisi Gibraltarista Portugaliin. Frankfurt monetoisi pankkien velkoja, mutta mikäänhän ei auttaisi.

    Tämä näköala edessään, mitä suomentaa Helena Petäistö, Merkel ja Draghi hoitavat paluun normaaliin ennen kuin Kreikan vähäpätöiset seuraavat pienine rahoineen parempiensa ja isotilisempiensä perässä nostamaan säästönsä euroina. Vaihtaisi sitten paksummaksi tukuksi dragmoja jahka aika täyttyy. Eikös se Soroskin noin tehnyt fanijoukkoineen silloin 1992 ja siihenhän Euroopan valistuneisto vastasi -eurolla.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  8. Sipilää ehkä hävettää se, että hänen omaisuutensa koko ajan kulisseissa kasvaa ilman, että hän tekee asian eteen yhtään mitään.

    VastaaPoista
  9. Populismia parhaimmillaan! "Niinpä varakas väki ei joudu osallistumaan kansantalouden talkoisiin. " Itse olen aloittanut nollasta totaalisella riskillä yrittäjänä, maksan reaalisesti 62% veroja jokaisesta tuloutuneesta eurosta ja vuosituloni ovat noin 130 000 euroa vuodessa. Paljonko vielä pitäisi maksaa lisää veroja, Herra Harakka, jotta voisin hyvällä omalla tunnolla kertoa olevani "talkoissa"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet joko valehtelija tai yksinkertainen. Suomessa yrittäjän ei tarvitse maksaa ko. prosenttiosuutta tuloistaan veroja, joten jos sinä maksat, maksat vapaaehtoisesti liikaa. Älä syytä systeemiä, jos vika löytyy peilistä.

      Poista
    2. Aijai, tämä kuvastaa vasemmistoa niin hyvin! :D

      Yrittäjä maksaa järjestelmän vaatimat verot = hän on TYHMÄ tai vähintään valehtelija.

      Yrittäjä tekee verosuunnittelua = hän on VALEHTELIJA ja MAANPETTURI.

      Aivan mahtavaa :D

      Täältä vielä perspektiiviä: http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/?groupId=72edb4e0-0160-4777-b71c-2d05627bd408&announcementId=d4e6f3cf-42f4-4d89-a7e3-21248e01b75f

      Onneksi vasemmiston aika näyttäisi olevan ohitse.

      Poista
  10. Hyvä Timo,juuri noin. Jäämme kuulolle.

    VastaaPoista
  11. Tässä kirjoituksessa on pari todella outoa näkökulmaa asioihin.

    Sijoitusvinkkien jakaminen kansalle ei todellakaan kuulu pääministerin tehtäviin eikä olisi edes soveliasta.

    Toisekseen, pörssistä osakkeiden ostaminen ei mitenkään "rahoita suomalaisia yrityksiä". Ostamalla osakkeen pörssin kautta, rahoitat osakkeen edellistä omistajaa, joka voi olla toinen yksityishenkilö Suomesta tai muualta, eläkerahasto, hedge-rahasto, jne.

    Osakesäästäminen on keino vaurastua. Eli saada pääomalleen tuottoa.

    Mutta sehän ei kiinnosta Harakkaa siksi että Suomen kansan elintaso nousisi, vaan siksi että sitä voi verottaa ja haaskata tehottomaan julkiseen sektoriin.

    VastaaPoista
  12. Kapitalisaatiosopimuksessa muuten maksetaan verot voitoista täysimääräisenä, mutta se tehdään kun sijoitukset realisoidaan ja otetaan rahat käyttöön.

    Toimii siis samalla tavalla kuin eläkesäästäminen.

    En oikein ymmärrä mikä siinä on niin kamalaa... Tämähän mahdollistaa piensijoittajan/osakesäästäjän hyötymään samanlaisesta järjestelystä kuin isommat sijoitus-/holding-yhtiöt, joiden kautta esim. lääkärit ja asianajajat kiertävät tuloveroja :)

    VastaaPoista
  13. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
    Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!