tiistai 8. marraskuuta 2011

Arrivederci, Burlesconi?

Moni sanoo, että suomalaisilla ei ole valtaa EU:ssa. No, viime viikonloppuna eräs suomalainen määräsi Kreikkaa vaihtamaan hallituksensa ja Kreikka totteli.
Tämä suomalainen oli Olli Rehn. Samaan aikaan, kun Ranskan ja Saksan johtajat vakuuttelivat, että he eivät halua puuttua toisten valtioiden asioihin, EU-komissaari käytännössä antoi George Papandreoulle potkut.
Tiistaina voi olla vuorossa Italian pääministeri Silvio Burlesconi. Jos hän selviää parlamentin luottamusäänestyksestä, heti keskiviikkona maahan marssivat EU-komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston tarkastajat. Itsenäisen valtion ylpeä pääministeri ei sellaista kauan kestä.
Tyypilliseen tapaansa Burlesconi on vannonut, että Italiassa ei ole minkäänlaista kriisiä. Ravintolat ovat täynnä, samoin hotellihuoneet. Turismi menestyy, hän vakuuttaa vanhan yökerholaulajan ymmärryksellä.
Talouslehti Financial Times ei useinkaan turvaudu korkeampiin voimiin, mutta lauantain pääkirjoituksessa se anoi Burlesconilta: Jumalan nimeen, lähde.

Sekä Kreikka että Italia joutuvat joka tapauksessa armottoman talousjuntan diktatuuriin. Se ei tietenkään ole hyvä asia. Eihän markkinoiden mielipide ole mikään puolueeton totuus, sillä pelurit ovat itse kriisin osapuoli, ja liikkeellä on jälleen miljardikaupalla vedonlyöntejä, jotka heiluttelevat kursseja ihan riippumatta siitä, mitä poliitikot tekevät.
Sekin pitäisi muistaa, että Euroopan kriisi on aiheutunut pankkien keinottelusta, eikä muutaman kreikkalaisen varhaiseläkkeistä. EU-komissio ja muut kansan kurittajat ovat rahavallan eivätkä demokratian asialla. Ongelma ei piile johtajuudessa, toisin kuin hoetaan, sillä kapitalismia ei voi johtaa.
Silti. Kreikan ja Italian johtajien todellisuudentaju on hämärtynyt pelottavasti. Papandreoun ajatus kansanäänestyksestä tässä tilanteessa oli yhtä toivoton kuin jos Suomi olisi talvisodassa ruvennut puuhaamaan kansanäänestystä Moskovan rauhansopimuksesta. Italian pääministeri on asustellut omalla, alaikäisten rakastajattarien kansoittamalla Bunga-Bunga-planeetallaan aivan liian pitkään.
Vaikka ongelma ei ole johtajuudessa, saattaa johtajien savustaminen silti auttaa. Itsenäisen valtion tyly nöyryytys muistuttaa, että rahaliiton jäsenyyteen liittyy myös tiettyjä velvoitteita.

Suomessakin on merkkejä todellisuudentajun hämärtymisestä. Jyrki Katainen intoili pankkien stressitesteistä, tajuamatta, että niiden peukalointi on helppoa, kuten osoittautuikin. Jutta Urpilainen vaati äänekkäästi vakuuksia, jotka sitten saatiin, kun maksettiin itse sellainen hinta johon kukaan muu ei suostunut. Paitsi, että lainasuojauksen olisi saanut ihan menemällä pankkiin tai vakuutusyhtiöön, Suomi menetti euroalueella pitkäksi aikaa puhevaltansa - ja näköjään puhehalunsakin.
Yksi suomalainen sentään käyttää ääntä Euroopassa. Seuraavaksi Olli Rehnin puhelua odotetaan pelonsekaisesti Roomassa. Silloin soi tämä laulu.

A-studio 7.11.2011

7 kommenttia:

  1. Vähän vakavampaa kevyen kolumnisi päälle:

    Mediaälymystö on ollut rahavallan ohella järkyttynyt Kreikan hallituksen yrityksestä sitouttaa kansa kansanäänestyksellä säästämään.

    Meidän brändääjät voisivatkin demokraattiseksi vaihtoehdoksi esitellä perinnettä sulkeutua Säätytalolle täydellisen tiedotussulun oloissa laatimaan hallitusohjelma, jota sitten kirjaimellisesti toteutetaan neljä vuotta ministereiden voidessa huolehtia mm. pitkänmatkan juoksuvieteistään.

    VastaaPoista
  2. Sekä mediassa etttä ministeriössä menestyy kunhan ei turhaan lausu Sijoittajan nimeä.

    VastaaPoista
  3. Voihan nenä.Agnelli-Mussolinin Fiat oli kadota
    jenkkiauton kiduksiin. Vaan kuinkas kävikään.
    Fiat osti Cryslerin -ja potkii hyvin. Ja sitten Alitalia. Piti fuusioitua Suur-Eurooppalaisessa
    ilmatilassa. Vaan kuinkas kävikään ? Kävi niin,
    että Berlusconi pani stopin. Viime kesänä
    italokurjat kielsivät vesilaitostensa myynnit
    Vattenfallille tai muulle vesimaksulaskun
    virtaviivaistamiseen keskittyvälle operaattorille.


    ENI:in ja muun kansan-taloudellisen tuottamisen ja omistamisen jäljiltä -isojen
    privatisointien jälkeenkin- Italiassa olisi vielä
    takavarikoitavaa. Niiden kimppuun käydään nyt.
    Investointipankit + hedgeliittolaisensa myyvät
    alennuksella valtionvelkaa yhdestä Fundistaan
    toiseen fFundiinsa -ja kirjanpito-oppilaat Ilmarisessa toteavat salkkunsa nykyarvon
    kääntyneen alarinteeseen. Siispä myyntiin ennen mittavampia vahinkoja. Voi itku.

    Italia näyttää notkuvan näiden tartutettujen tauti-itujen rehoittaessa -ja pitää reformoida
    mikkeliläisittäin. Työmarkkinajoustoa eli vapaa
    irtisanomisoikeus työvoiman käyttäjille, kuntayhtiöihin saakka ulottuvat pakkomyynnit
    MBA-korskeille ja niin pois päin. (Velkamyyntien
    kohdalta rahoittajaksi saadaan jo äsken tyrinyt
    Ilmarinen. Nyt se varjopankkiaktiviteettina sijoitaa Cityhedgen strukturoimaan velkaan,jolla
    korseat ostavat Italiaa äärioikeistolais/kollektiiviselta valtiolta yrittäjäkätösiinsä.)

    Helsinki tai siis joku äyrituettu yksityinen arkkitehtibyråå voisi ostaa (minkä tahansa)
    sikäläisen viiden hengen kenkäpajan desingnvuotensa 2012 kukkaseksi. Ja hypetystä piisaisi -että kuinka skandinaavista,
    kuinka maailman parasta ja laajenemis-potkuista,
    kuinka kaupunki-eläväistä !

    Apenniinien niemimaan ihmispesäsijoilla elikä
    kylillä ja kaupungeilla näkee Johaniittain ja keiden maltalaisritarien muinaisrahastojen ambulansseja sairaankuljetuksessa. Kai niiden
    pitäisi julistautua Pelastusajoneuvoiksi pelastusteille ja palokuntien hyökkäysteille kuten asiat asiantuntijasuomeksi töräytetään !

    Kohta sairaskyydit kilpailutetaan ja kas vain
    Suomessa konkurssista kohoava AMBUTOINTI OY ,mikä Hes se nyt onkaan, toki tekee alittamattoman tarjouksen. Nostaa sittten hintaa jahka pisnes vakiintuu. Siltarahoitusta löytyy
    tekesista,akatemiaprojektista,sitrasta ja mitä
    thl-pullaseurueita täältä verokilttien ja Valistuksen mailta nyt ilmaantuneekaan.

    Berlusconi/renssanssin ihmisyhteisöt tietysti vetävät pidemmän korren,mutta hupia/päiviteltävää piisaa. Ihan kova älyn haaste ja
    lukeneisuuden mittaus olisi sekin Berlusconin
    heitto,ettei veronmaksun niin suuresti ole väliä.

    Yhden pojon vihje: valtionvelkakoron nostopaineet johtuvat finanssirikastujien muiden
    tulolähteiden tyrehtymisestä kriisin 2008 jälkeen. Ja vielä minun polon yksi piipahdus :
    kuka pani mafiaa kuriin kaksi vuosikymmentä ?
    Olisiko ollut yksi ent.köyhä laulaja ?
    Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  4. Brändi työn sankari, kansainvälinen palkkionmetsästäjä Mara muistelee kauhulla aikoja, jolloin kerjäsi soppatykiltä toiselle vähäisten tukea.

    VastaaPoista
  5. Ennen poliitikoksi kelpasi kunhan huomasi olevansa vähän keskimääräistä äänestäjä fiksumpi, mutta sos.media on saanut kansalaiset kaduille USA:ssa ja Välimeren maissa.

    Siksi kai perinteinen eliitti näyttää Kreikkaa vihaavan.

    VastaaPoista
  6. Isä Mitro huudahtelee Hesarissa asiaa vielä selvemmin sanoin.

    VastaaPoista
  7. Oikeistopolitiikka on liiketalousoppeja yhteiskuntajohtamistehtävissä. Liiketalous ja markkinatalous eivät ole sama asia. Liiketalousopit toimivat yritysjohtamistehtävissä. Toimitusjohtajat ovat tarpeellisia ihmisiä, ei se ole toimitusjohtajien vika että eduskunnassa on epäpäteviä ihmisiä. Toisaalta Nalle Wahlroos ei ymmärrä yhteiskuntajohtamisesta mitään, eikä hänen tarvitsekaan hän tekee yritysjohtamista.

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!