Olen aistivinani, että perussuomalaisten nousu on muuttanut koko poliittisen maiseman. Hyvien aikojen tyylittelevä henkilöpolitiikka on muuttunut monta astetta vakavammaksi, asialähtöisemmäksi ja aatteellisemmaksi.
Perussuomalaisten tuoma muutoksen vaatimus tuntuu läpäisseen äänestäjäkunnan. Muutosta haluavat nekin, jotka eivät kannata perussuomalaisia – ja nimenomaan toisenlaista muutosta kuin mitä Timo Soini tarjoaa. Vaalit ovat kansalle nyt vakava paikka.
Asetelma, jossa Timo Soini istuu tasaveroisena totunnaisten poliittisten johtajien joukossa, on riisunut Jyrki Kataisesta ja Mari Kiviniemestä hallitusvallan tuoman auktoriteetin. He ovat kutistuneet monta kokoa, eikä heidän aiemmin vakuuttava hallintojargoninsa enää riitä edes medialle.
EU-kriisirahastot eivät normaalioloissa olisi nousseet määrääväksi vaaliteemaksi, sillä hallitus on tottunut selittämään ne pois ympäripyöreyksillä ja asiaa hämärtävillä teknisillä yksityiskohdilla. Olen iloinen, että vasemmisto on viimein – pakotettuna – politisoinut kansainvälisen rahoitusjärjestelmän, mihin se ei kyennyt 2009 eurovaaleissa (tunnetuin seurauksin: SDP menetti asemiaan ja vasemmistoliitto kokonaan euroedustajan).
Tämän päivän Helsingin Sanomien kannatusmittauksessa näkyvät pienet siirtymät osoittavat mielestäni laajemmin vaalikampanjan suuntaa. SDP ja vasemmistoliitto saalistavat muutoshaluisia äänestäjiä, jotka vastustavat perussuomalaisia.
Kun perussuomalaisten jättivoiton ansiosta mikään ei kuitenkaan ”jatku kuten ennen”, hallituspuolueiden on vaikea markkinoida itseään jatkuvuudella. Hallituspuolueet häviävät vaalit - kysymys on enää, kuinka paljon kukin.
Olen nuuhkivinani heikkoja signaaleja, joiden mukaan kaupunkilaiset punavihreät vaihtavat tässä vakavassa poliittisessa tilanteessa ”epäpoliittiset” vihreät ”poliittiseen” vasemmistoliittoon. Vaikka listoilta ei löydykään mieluisia, tunnettuja ehdokkaita, ollaan valmiita äänestämään väriä. Eiväthän monet perussuomalaistenkaan kannattajat äänestä henkilöä, koska puolueen ehdokkaat eivät ole suuresta julkisuudesta tuttuja.
Politiikan henkilöitymistä on pidetty vääjäämättömänä kehityksenä. Väitän, että näissä vaaleissa sittenkin aate voi ohittaa persoonallisuudet.
Tässä vakavoituneessa ilmapiirissä Kokoomuksen ja erityisesti Vihreän liiton kepeät kampanjat soivat aivan väärässä rekisterissä.
Kokoomuksen nokkelat sloganit tuntuvat ikään kuin peittävän alleen sitä varsinaista sanomaa, jos sellainen on. Vihreiden postmoderni ”Uusi Suomi” –iloittelu ja kampanja-avauksessa esitelty ”naimalakko” vaikuttavat suorastaan noloilta yrityksiltä pelkistää politiikka jonkinlaiseksi tyylileikiksi.
Demarit ovat tehneet välttämättömyydestä hyveen – jos Jutta Urpilainen ei pärjää pääministerikyselyissä, on paras pitäytyä asiakysymyksissä. Vakavuus, jopa totisuus, on silmiinpistävä tyylilajin vaihdos vielä viime kesänä tarjoillusta ”unelmien” ja ”rakkauden” hattarasta.
Aika on tiheänään poliittista debattia, aitoja teemoja ja palavaa aatetta. Se on hienoa.
Melkeinpä toivoisin, että kampanja-aika jatkuisi ikuisesti, että vaaleja ei koskaan tulisikaan.
Samaa mieltä tästä: "Olen nuuhkivinani heikkoja signaaleja, joiden mukaan kaupunkilaiset punavihreät vaihtavat tässä vakavassa poliittisessa tilanteessa ”epäpoliittiset” vihreät ”poliittiseen” vasemmistoliittoon." Itse epäilen vihreiltä valuvan äänestäjiä myös demareille sillä logiikalla, että ääni isolle puolueelle on vahvempi ääni perussuomalaisia vastaan kuin ääni pienehkölle vihreille.
VastaaPoistaOikein. Nämä ovat protestivaalit muillekin kuin persuille.
VastaaPoistaOlisi kyllä ihan mahtavaa, jos ihmiset hoksaisi, että eduskuntavaalit on aina puoluevaalit tän meidän vaalijärjestelmän takia: ei voi äänestää vain henkilöä, vaikka mieli tekisi, vaan puolensa pitää valita. Sinänsä pidän outona sanoa vihreitä "epäpoliittisiksi", kun vaalikoneista tehdyt data-analyysit ovat selkeästi näyttäneet meidän oman paikkamme poliittisella kartalla: sosiaaliliberaalit, jota pidetään eurooppalaisittain poliittisena aatesuuntana, ei "epäpoliittisuutena".
VastaaPoistaKiinnostavaa! Olen pelännyt, että perussuomalaisten muukalaisvihainen siipi tuo politiikkaamme uutta irrationalismia. On hienoa jos Timo on oikeassa arviossaan, että päinvastainen toteutuu ja suomalaiseen politiikkaan saadaankin uutta vakavuutta.
VastaaPoistaMielenkiintoista analyysiä. Olen valmis jakamaan Timon toiveen, että kampanja jatkuisi. Aikaa tarvittaisiin lisää, jotta muutoshalu kanavoituisi tarkemmin kuin vain Soinille annettuina ääninä.
VastaaPoistaVihreiden epäpoliittisuudesta: kyllä heillä on poliittisia linjauksia, mutta kun äänestäjänä en voi luottaa, mitä saan: milloin ollaan oikeiston kelkasssa, milloin liberaaleja muuten vaan. Sosiaasen oikeudenmukaisuuden ja kansalaisten tarvitsemien palvelujen turvaamisen kysymyksissä luotan enemmän vasemmistoon. Vaalimainoksen hehkuttama "Oden paluu" pelottaa.
rhinmäki on pärjännyt hyvin vaalitenteissä ja Vasemmistoliiton hytinät varmasti pitävät paikkansa. Luulen sen kyllä juontuvan enemmän siitä, etttä SKP/NL-stigma on viimein kaukana historiassa (eihän kukaan assosioi Soiniakaan enää SMP:n kanssa) kuin siirtymästä vihreiltä. Modernin eurooppalaisen vasemmiston ongelma suhtautua aikamme isoihin kysymyksiin on kaikkea muuta kuin ratkaistu: työväenliike, internationalismi ja solidaarisuus ovat kaikki edelleen isojen uudelleenmäärittelyjen kourissa. Samaan aikaan Saksan vaalit osoittavat hyvin, että ei vihreiden - meillä yksi Helsingin kolmesta suuresta - uskottavuus nyt kuitenkaan niin isossa kriisissä ole kuin esim. puolueen 15 ensimmäisen vuoden ajan. Epävarmoja ja kotia etsiviä on varmasti tosi paljon tällä hetkellä, joissain gallupissa huikkaavat "persu", joissain jotain muuta. ONNEKSI vaalit kuitenkin jäädyttävät tilanteen, TOIVOTTAVASTI kuitenkin politiikka tulee jäädäkseen politiikkaan takaisin.
VastaaPoistaRahoitusjärjestelmän jatkuva kriisitila rupeaa pikkuhiljaa vaikuttamaan niin, että vasemmistokin saa hieman julkisuutta. Sitähän se ei saanut valtamedialta esimerkiksi EU-vaaleissa. Nytkin telkkarin vaalikeskustelujen toimittajat rajaavat kysymykset iltalehtitasolle. Vasemmistoliitolla on kuitenkin nyt paljon osaavia tulokkaita, jotka tulevat jatkamaan poliittisten vaihtoehtojen rakentamista myös vaalien jälkeen.
VastaaPoistaTo bail-out or not to bail-out?
VastaaPoistaLohdullista nähdä että Harakkakin on tässä vakausväline-asiassa kuin tervatulla sillalla. Tämä oli minullekin vaalikoneen vaikein kysymys, valinta ruton ja koleran välillä. Toivottavasti on olemassa kolmas tie?
Vaalikoneiden data-analyysit olivat mielenkiintoisia mutta voiko tätä kysymystä sijoittaa vasemmisto-oikeisto tai liberaali-konservatiivi akseleille?
Timo hyvä, vaikka tämä onkin ollut värikkäin ja mielenkiintoisin kampanja-aika mitä muistan, alkaa saturaatiopiste olla saavutettu. Tulisi jo sunnuntai, ei tätä ikuisesti jaksa!
VastaaPoistaÄänestin vihreitä osittain persuntorjunnan nimissä, mutta etupäässä juuri liberaalien arvojen ja rohkeiden tulevaisuudenvisioiden takia. Ajassa kuljetaan eteenpäin, joten katseet ennemmin siihen suuntaan.
Vihreiltä valuu ääniä vasemmalle kylä nyt vain ihan yksinkertaisesti sen tähden, että vihreät ovat de facto niin oikealla.
VastaaPoista@Pekka. Minulle alkaa vasta kirkastua, että valintaa ei tehdä kahden pahan väliltä, vaan on olemassa aidosti hyvä vaihtoehto.
VastaaPoistaSuomen pitää vaatia EU:lta aidot pankkien stressitestit, joissa selvitetään myös, miten valtion velkakirjojen arvonalennukset vaikuttaisivat pankkeihin. Saataisiin aitoa tietoa sen hallituksemme levittämän maailmanlopunmaalailun (ja miksei opposition vastuuttoman moralismin) sijaan.
Saksa ja Ranska vastustavat aitoja stressitestejä, koska ne haluavat pimittää pankkiensa kurjan tilan ja välttää pääomittamasta niitä. EU-vakuusrahastot pönkittävät siis pahoja pankkeja.
Kuitenkin juuri rahoitusjärjestelmän läpinäkymättömyys aiheuttaa ennakoimattomuudessaan kriisejä, jotka paniikki kasvattaa katastrofeiksi. Vastuulliset poliitikot pyrkisivät valaisemaan vastuita, riskejä, sidonnaisuuksia ja eri skenaarioiden seurauksia.
@Anonyymi. Vihreät ovat olleet oikealla ennenkin, miksi siis juuri nyt "vihreiltä valuu ääniä vasemmalle". Se on se kysymys.
VastaaPoistaVihreät l ovat aikamme hyödyllisiä idiootteja. Heitä raha kiittää.
VastaaPoistaSuomessa on iät ja ajat ollut kolmen puoluen valtakolmio, joka fysiikan lakienkin mukaan pyörii huonosti. Neliö pyörii vähän paremmin, mutta ei sekään ole vielä ympyrä. Ihan hyvä, jos asioita saadaan vähän rullaamaan. Sen vaikutus on ehkä suurin puolueiden sisällä. Vähän samoin kuin paikallisradiouudistus uudisti radiokenttää pakottamalla myös YLE:n uudistumaan siihen suuntaan, jota kansa halusi.
VastaaPoistaSIIVOT TAVAT JA RAHAN ELEGANSSI
VastaaPoistaJätin kyllä kesken. Mutta niin pitkälle notkuin tv-pöydässä,että Katainen pääsi tabuttamaan ikä-ihmisyyttä.Itsareita tehdään
tiuhaan tahtiin. Samaa odotetaan Kiinasta kun vanhukset ymmärtävät väistyä nuorempansa tieltä -siis sen yhden.
Shanghaissa tosin paikallisviranonmaiset viittaavat kintaalla mokomalle maoismille ja palkitsevat lapsiluvusta. Äkkiä
presidenttimme kehitysauttamaan oikeusvaltion rakentamisessa !
Tuija Brax Suomen Televisioon -kuuluttamaan ohjeistuksen
päivitysvalvonnasta ! Pisasta pesee.
Kevät koittaa.Timo Soini on tänään toista päivää peräkkäin Wall
Street Journalissa. Hehkutus kuumenee. "Suomella saattaa maa-
nantaina olla pääministerinä euro-skeptikko." Ja Kreikan korko
nousee. Nämä uutiset ohjeistavat MBA lasten ristiretkeä pelastustiellä kohti isoja tulojaan,vaurautta ja aikaista vetäytymistä
paperisesta managerielämästä.
Mohamed El-Erian, saksalaisen Alllianzin kalifornialaisen
suurrahaston Pacific … jne strategi, pani säpinää alan miehiin
ilmoittamalla myyneensä US bondit ja lainanneensa niitä
biljoonittain ajatuksena palauttaa tavara sen halvennuttua. Tämä
on shortaamista,lyhyeksi myymistä ja bondivaraston arvo
laskee kun päivän korko nousee. El-Erian johti Harvardin säätiöitä
ei-traditionaalisilla sijoitusohjelmilla,yritysvaltauksilla,
metsähankinnoilla. Bostonin vanha raha ensin ynseili,mutta tuli
pakotetuksi mukaan räävittömään elossapysymiskilpailuun.
El-Erianin seurailijoita on Harvardin Bisness Schoolin jäljiltä
maapallon liikepilvenpiirtäjät täynnään. Siitä voi ponnistautua
nousupotkua Amerikan koroille. Vaikka Bernanke ostaa
"keskuspankkiinsa" näitä Treasureita sadoin biljoonin -nostaakseen
hintaa (=alentaa korkoa) ja monetisoidakseen velan (=jotta veroista
ei tarvitse maksaa valtion velanhoitoa ; sotarahoitusmalli). Obaman ja Bernanken yhä jatkama keynesläisyys (=liittovaltiovaje 11 %
tänä vuonna,eli yli Kreikan ,Portugalin) saattaa karahtaa Tea Partyn
portinpieleen. Sisällä on viikkorahamiehiä Viinanen,Niinistö,
Katainen. Ei rahan produsenttejä kts.G.A. Serlachius elämäkerta,
mitä elinkeinovapaus kirvoittaa ja mikä sen filosofia -tarkoitti.
Nyt kun mennään uusmerkantilismia niin M-real näyttää maksavan
Portugalin korkoa. Menisikö muka metsänomistajiemme tehtaat
konkurssiin.Nordean kautta Henderson Strategic Bond Fund kiristää
M-realilta 10 prosentin korkoa. Siitä 5 -7 on CDS eli vakuutusta
maksukyvyttömyyden varalta. Tämän Henderson siirtää Nordean
kanssa suomalaisten kontolle. Sen jälkeen näille jää riskitön
bondi joka käy rahasta. Ostaisin kyllä tätä credit default swapia,mutta kun ei ole rahaa,ei ilkeä tienata näissä oloissa. Eihän M-real ole
mikään maksukyvyttömyysriski. Tämä on vain merkantilistien sopupeliä uussäätyläistön golfin,purjehduksen ja kauneuslääketieteen harjoittamiSEKSI.
Takaisin Kataiseen. Miksi Ilmarinen ja Varma eivät lainaa M-realille vaikkapa 8 prosentilla. Miksi M-real joutuu maksamaan yli 10 %
finanssisäätyjen etiketin vuoksi. Ja miksi Ihalainen ei edes parahda asiasta,vaan huokaa kuin Brax. Ja miksi Antti Rinne lakkotaistelee
jo selätettyjä vastaan ! Ja mitä osuuskaupassa tekevät spekulantit ?
S-pankin ilmoituksessa 15.4. ollaan jonkun hedgerahaston kelkassa
odottamassa Danonen ja Carlsbergin uusia laajennuksia eli markkinaosuus- ja hinnotteluvoittoja. Tämä M-real kreisi on myös
kuluvan viikon HS ilmoituksia,osasto B .
Jukka Sjöstedt
Tarkkanäköistä pohdintaa Harakalta. Tästäkin mökistä lähtee sunnuntaina kaksi äänioikeutettua ilmaisemaan mielipiteensä ja vaatimaan muutosta - ja nimenomaan persuja vastaan. Hieman harmmillista, että demarit on asemoineet itsensä persujen mahdollisiksi hallituskumppaneiksi, muuten ääni menisi varmuudella siihen leiriin, varsinkin nyt Urpilaisen jämäköidyttyä huomattavasti viime päivinä. Vihreät, vasemmistoliitto vai demarit, kas siinäpä pulma.
VastaaPoistaVaalitulos on tainnut mykistää Timonkin. Yhden onni, toisen onnettomuus.
VastaaPoistaPuoluejohtaja vaatii, että yksikään lapsi ei tule ulos koulun portista ilman ruotsin kieltä. Mutta lapsi halua päättää itse.
Miksi koulun portin päällä ei lue että koulutyö vapauttaa? Ja kenet koulutyö vapauttaa? Puoluejohtajan, jonka taas kerran näemme tulevan Säätytalon (!) hallitusneuvotteluista voittajan elkein? Vai ainutkertaisen elämänsä pakkokieleen tuhoavan ammattikoululaisen?
Aika hyvinhän ennusteeni piti kutinsa.
VastaaPoista