A-Studion kolumni 10.1.2011
Soitin tänään Kelaan. Koetan näet kantaa oman korteni kekoon valtiontalouden säästötalkoissa.
Kuten tiedetään, valtion menoja tulisi supistaa pari miljardia euroa vuodessa ja puolueilta odotetaan nyt vastuullisia ehdotuksia, mistä leikataan. Näin vaalien alla aihe ei ole kovin suosittu.
Mietimme toimitusjohtaja Jari Sarasvuon kanssa Linnan jatkoilla itsenäisyyspäivänä, mistä hyvätuloiset voisivat luopua. Sovimme, että luovutamme lapsilisämme kehitysapuun.
Ja kas! Saimme tälle ajatukselle koko kansan tuen. Ylen uutiset kertoi viime viikolla, että peräti 78 prosenttia suomalaisista on valmis poistamaan lapsilisät ”hyvätuloisilta” eli yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevilta perheiltä.
Sosialidemokraatit ovat jo ilmoittautuneet idean taakse. Ikävä kyllä Suomessa on liian vähän hyvätuloisia.
Soitin Tilastokeskukseen ja sain tietää, että yli 100 000 euroa vuodessa tienaavia lapsiperheitä on alle 80 000. Jos heiltä otetaan kaikki tuet pois, valtiolta säästyy alle 200 miljoonaa.
Siis alle kymmenen prosenttia kahdesta miljardista.
Jos halutaan tuntuvia säästöjä, niin apuun tulee Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erinomainen verotukiraportti. Siitä ilmenee, että jos kaikki lapsilisät pantaisiin verolle, säästettäisiin jo puoli miljardia joka vuosi.
Progressiivisen verotuksen ansiosta hyvätuloiset menettäisivät joka tapauksessa eniten. Mutta silloin olisi rangaistava myös keskiluokkaa, jolle jäisi kuussa satasen sijaan kahdeksankymppiä tai vähemmän per lapsi.
Ja ovatko demarit siihen valmiita – sama puoluehan lupasi aikanaan kolminkertaistaa lapsilisät?
Poliittista rohkeutta odotellessa vastuullisten vauraiden on siis Jarin ja minun tapaan oltava oma-aloitteisia.
Marika Taipaleenmäki Oulunsalosta soitti ystävällisesti Ylen ohjelmapäivystykseen ja muistutti, että Sarasvuon ei ole mikään pakko edes hakea lapsilisää.
Tosi on. Soitin Kelan etuuspäällikkölle Suvi Onniselle, ja hän vahvisti, että minä puolestani voin mainiosti luopua lapsilisästä jos omatunto kolkuttaa. Hän ei kyllä muista koko uraltaan tapausta, jossa joku olisi halunnut luopua lapsilisästä tai edes tahallaan olla hakematta sitä.
Mutta kerta se on ensimmäinenkin...
Hyvä ajatus. Valtion kassa karttuu verotuksen kautta ja valtiolla on siten joko oikeus lakisääteisesti kerätä veroja tai luopua verotusoikeudestaan. Suomessa ei valtio ole yleensä luopunut oikeudestaan, vaan käyttänyt sitä täysimääräisesti ...hyväksi. Tämä on synnyttänyt vahvan kuvan siitä, että kruunu ottaa aina kun vaan voi. Jos Timon ja Sarasvuon ajatusta voitaisiin soveltaa molemminpuolisesti eli hyvätuloiset luopuisivat omista eduistaan, mutta valtio myös luopuisi joistakin verotuseduistaan niin ehkä syntyisi ketjureaktio, jossa lopulta kassaan kertyisi tarvittavat kaksi miljardia.
VastaaPoistaHarakka Hyvä. Ei kai yhteiskuntaa voi rakentaa anteliaisuuden ja hyväntahtoisuuden varaan vaikka ne tärkeitä asioita ovatkin?
VastaaPoista"Soitin Tilastokeskukseen ja sain tietää, että yli 100 000 euroa vuodessa tienaavia lapsiperheitä on alle 80 000. Jos heiltä otetaan kaikki tuet pois, valtiolta säästyy alle 200 miljoonaa.
VastaaPoistaSiis alle kymmenen prosenttia kahdesta miljardista."
Siis tuohan olisi jo loistava alku! Tuntuu että kaikilla on joku ihmeellinen harha näistä säästöistä. Jos rahasumma on alle miljardin niin hoetaan että ei tuo mitään ratkaise,tarvitaan miljardeja! Pienistä eristä saadaan kokoon miljardeja. Pääomatuloista vähän lisää, yritystuista vähän lisää jne ja pari miljardia on koossa!
Luulisi, että Yle:n arkistoista löytyy valtiovarainministeriön käytävässä järjen valon nähneen Sarasvuon julkinen vakuutus siitä, että rikastuttuaan hän luovuttaa kaiken pois! Mitään hän ei ota sinne mukaan, ei jouda ajattelemaan edes omia lapsiaan!
VastaaPoistaKuten muistamme, vm:n käytävässä Sarasvuolle selvisi, että demareiden nimiin pantua verouudustusta ei pitänyt vastustaa, vaan päinvastoin intohimoisesti tukea!
Jatketaan.
VastaaPoistaKirjastoon voisi lahjoittaa kerran luettuja kirjoja. Kouluihin urheiluvälineitä. Huonekaluja ja tietokoneita virastoihin ja laitoksiin. Jne.
Pienentävät julkisen sektorin ostohankintoja.
Lisäksi suoranaiset rahalliset lahjoitukset haluamiinsa kohteisiin. Ilmainen työ. On näitä.
10% on todella hyvä alku. Jos vähän käännellään vielä asiaa niin miksi meidän, pienituloistenkin tulisi ottaa velkaa jolla hyvätuloisenkin lapsilisä (jota tämä ei oikeasti tarvitse) voidaan maksaa?
VastaaPoistaUskottavammalta kuulostaisi jos ensi kerralla ilmoittaisitte maksavanne Linnan juhlien osallistumisesta vapaaehtoisesti 500 euroa/pää, esim.
VastaaPoistaKiitos keskustelunavauksesta.
VastaaPoistaPari asiaa tästä tulee mieleen: pienituloisten perheiden näkökulmasta universaalin edun poistaminen (vapaaehtoisestikin) keltään voi johtaa siihen, että siitä tulee sääntö ja lapsilisä tulee erikseen myönnettäväksi etuudeksi. Hyvätuloisuuden raja voi madaltua vähitellen ja pian lapsilisää ei saa juuri kukaan tai sitten vain ne, jotka leimataan auttamattoman köyhiksi. Lapsilisän ei tulisi saada köyhäinavun leimaa.
Päivähoitomaksuille kävi vähän niin, että ensin hyvätuloiset maksoivat enemmän, sitten aika pienilläkin tuloilla ylitettiin se 'hyvätuloisuuden' raja ja tällä hetkellä monet maksavat aivan kohtuuttoman paljon lastensa hoidosta tuloihinsa nähden.
Toinen asia. On tehty todella hämmästyttäviä päätöksiä, esim. yrityksiltä poistettiin Kela-maksu vuonna 2009 – Kansaneläkkeiden rahoitukseen syntyy tämän päätöksen myötä noin 800 miljoonan euron vaje. Lapsilisistä luopuminen on kaunis ele, mutta marginaalinen (esim. tuohon rahamäärään nähden). Järkevä ratkaisu se olisi, jos raha menisi jonkun toisen lapsiperheen hyväksi - vaikka sen, jonka perustoimeentulotukea leikataan lapsilisän vuoksi. Toimeentulotukea laskeattaessahan lapsilisäkin lasketaan tuloiksi - kaikkein pienituloisimmille on siis aivan sama saavatko lapsilisää vai eivät.