perjantai 27. elokuuta 2010

Toiseksi paras maa

Talouselämä 27.8. 2010

Viime viikolla suomalaiset valittivat kahta asiaa.
            Yhdet purnasivat Newsweek-lehden tutkimuksesta, jonka mukaan Suomi on muka maailman paras maa. Toisia sapetti juuri tuo joukko, joka ei ymmärrä juhlia sitä, että Suomi on maailman paras maa.
            Miten suomalaista onkaan, että kansaa pitää määrätä juhlimaan. Ja se, että määrätään.
            Mutta kummasta on kyse? Siitä, ettemme osaa iloita kansainvälisestä menestyksestä? Vai siitä, että riemuun ei ole syytä?

Ensimmäistä vaihtoehtoa tuntuu puoltavan suorastaan kansanluonne. Ei ole sattumaa, että  Suomen kansalliseepos on Tuntematon  sotilas. Sotilaat purnaavat koko ajan ja kyseenalaistavat  koko sodan tarkoituksen. Silti, tai siksi, he hoitavat tinkimättä ”asialliset hommat”, eli sotimisen ja eleettömästi sankariteot.
            Historioitsija Jukka Relander väittää peräti, että urputus on Suomen menestystekijä. Kapina on voimavara.            Suomen koululaitos on kiistatta maailman paras. Suomi on voittanut kolmasti peräkkäin maailmanlaajuisen PISA-tutkimuksen, kaikissa aineissa. 2000 mitattiin lukemista, 2003 matematiikkaa, 2006 luonnontieteitä.
            Kouluviihtyvyysvertailuissa Suomi taas sijoittuu aivan Euroopan hännille. Myös opettajat valittavat ankeita olojaan. Melkoinen ristiriita.
            Vai voisiko olla, että kriittisimmät oppilaat oppivat parhaiten? Itsenäiset, jopa kapinalliset nuoret saavat eniten irti hyvästä opetuksesta, jota on lupa myös arvostella.
            Mutta kukaan ei halua olla hikipinko, mallioppilas. Ei kannata olla paras, joutuu silmätikuksi ja pilkan kohteeksi. Kannattaa olla kakkonen.

Suomella on ollut suurenmoinen naapurionni. Olemme saaneet peesata Ruotsia monta vuosikymmentä. Kopioimme naapurin yhteiskunnalliset keksinnöt – peruskoulun, joukko-opin, isäkuukauden ja julkiset taideteokset kiertoliittymissä.
            Vuonna 1970 Suomen bruttokansantuote henkeä kohti oli 55 prosenttia Ruotsin tasosta. Kuilu kurottiin kiinni 20 vuodessa.
            Nyt, kun olemme monella mittarilla ohittaneet Ruotsin, on syytä huoleen.
Katsokaa, miten kävi Nokialle. Ykkösellä on suunta vain alaspäin.
            Niinpä suomalaiset eivät alistuneet  voittoonsa. Ilta-Sanomien valpas lukija huomasi Newsweekin tutkimuksessa virheen – Sveitsin kuuluu olla ykkönen.
            Huh!
            Sitten on vielä tyylikysymys. Omasta etevyydestään vakuuttuneet ruotsalaiset ovat aina  tarjonneet muulle maailmalle neuvoja myös pyytämättä. Tällaiseen isovelimäisyyteen emme tahdo itse hairahtua.
            Ja sitä paitsi: mitä oikeastaan olemme tehneet tämän menestyksen eteen?

Nimitys maailman parhaaksi maaksi ei ole meidän ansiotamme. Se on kunnianosoitus edellisille sukupolville.
            Maailman parhaasta koulujärjestelmästä on kiittäminen 40 vuoden takaista peruskoulu-uudistusta, jota ilman Nokian menestyskään ei olisi  mahdollinen. Se haravoi harvasta väestöstä kaikki lukupäiset parhaaseen oppiin. Mutta peruskoulun tavoite ei ollutkaan talouskasvu, vaan tasa-arvo.
            Intohimoisimmin peruskoulua vastusti elinkeinoelämä – oikeastaan  vielä viime vuosien PISA-menestyksiin asti.
            Vanhoja taistolaisia vaaditaan julkisesti katumaan menneitä harhaoppejaan. Paljon suuremmin aihetta on konservatiiveilla, jotka aikanaan jarruttivat peruskoulua, pyytää anteeksi typerehtämistään.
            Nykyisessä markkinakurissa  tällaisia suuria uudistuksia ei voi enää tehdä. Kaikesta  innovaatiopuheesta huolimatta emme kykene reformeihin, joihin ylsivät paljon köyhemmät suomalaiset.
            He asuttivat siirtokarjalaiset. Me emme pysty asuttamaan edes helsinkiläisiä.

Suomalaiset ovat  maailman parhaita vastoin tahtoaan. Ja myös tarkoittamatta, tahattomasti.
            Päättäjät ovat viimeiset  15 vuotta pyrkineet kaikin keinoin eroon siitä, mitä Newsweekin raati arvostaa: pieniä tuloeroja, vähäistä köyhyyttä, pitkiä opintoaikoja.  
            Toinenkin vaihtoehto on totta: juhlaan ei ole suurta aihetta.
            Poliittinen johto on pörssittänyt, yhdistänyt ja yksityistänyt, kilpailuttanut, liikelaitostanut, tulosyksiköittänyt, tehostanut, järkeistänyt, karsinut ja kutistanut julkisia palveluita, siirtänyt nettiin ja Rovaniemelle. Mutta turhaan. Hyvinvointivaltio pihisee  hengissä ja herättää  jopa kansainvälistä ihailua.
             Sillä kansa rakastaa uppiniskaisesti verojaan. Suomalainen tietää,  että halvalla ei saa hyvää. Ei moottorisahaa, ei kumisaappaita, ei yhteiskuntaa.

torstai 19. elokuuta 2010

Finland: On Top of the World





guardian.co.uk home





   Series: Shortcuts Previous | Next | Index

Finland: a country of extremes



Newsweek has proclaimed Finland the best country in the world. But some Finns disagree
Beer Floating in Helsinki, FinlandThe Kaljakellunta, or Beer Floating, on Vantaa river in Helsinki, Finland Photograph: PEKKA SIPOLA/EPA

"But what about suicides, depression, alcoholism and our cold, dark winters?" many Finns protested yesterday, after Newsweek named Finland "the best country in the world". Scored for education, health, quality of life, economic dynamism and political stability, Finland narrowly beat Switzerland (2) and our neighbours and arch rivals, Sweden (3). As ever, our foreign minister, Alexander Stubb, was more positive, urging the Finns for once "to express their pride and sincere joy for the honour".
But gloating does not come naturally to us, even though Finland has topped the OECD global education assessment three times in a row. There is an underside to the educational excellence. Two bloody school massacres, in 2007 and 2008, claimed 20 lives. A tragic coincidence, certainly, but many of us feel that Finland is a Jekyll-and-Hyde country. We have both the positive and the negative in extremes, just like sunshine: the never-setting summer sun is offset by several months of dark winter. It is precisely these adverse circumstances that have created an ordered, egalitarian society. Having been a very poor country up until the 50s, Finland has always relied more on co-operation than competition; and if you agree with the Newsweek panel that low levels of inequality and a small gender gap are desirable, Finland is bound to outdo the UK (14).
In a matter of hours, though, Finland's leading tabloid newspaper, Ilta–Sanomat, exposed an error in Newsweek's survey: it seems the magazine may have mixed up the top two scores, and Switzerland should win by a whisker! Sabotaging our own success befits us perfectly: both the optimists and the pessimists can agree that the number two slot is our natural lot in this world. And maybe we proved a point about top-notch education – the Finnish have better maths skills than Americans.
Timo Harakka is a Finnish TV journalist, author and columnist


keskiviikko 18. elokuuta 2010

Eräs maailmanselitys

"Demarien idea oli aikanaan se, mikä on nyt perussuomalaisten ideologia. Tänä päivänä vihreydestä on tullut määräävä tekijä. Sille alttarille ollaan valmiita uhraamaan suomalaisen teollisuuden työpaikat.
Kokoomuksen ideologia oli aikanaan selkeä hyvempiosasisten ja suuryritysten puolesta puhuminen, nyt vihreä meikkaus. Porvarillisuus on maalattu vihreällä värillä
Kepu on ollut ja on suurtilallisten puolestapuhuja. Hyvä esimerkki on uusiutuvien energian nimikkeellä tehtävät toimet. Vuonna 2020 tapahtuu miljardiluokan tulonsiirto suurtilallisille ja suurmetsänomistajille. Sekin on puettu vihreyteen!"
-  Matti Putkonen (pers.) Jussi Lähteen haastattelussa 17.8. 2010. 

maanantai 16. elokuuta 2010

Mummot sisään, muukalaiset ulos

Mediamummojen, Irina Antonovan ja Eveline Fadayelin käännytykset ovat johtamassa lainmuutokseen, joka keikauttaa vanhat asetelmat nurinniskoin.
Minä, joka toivon lisää siirtolaisia, en halua tuontivanhuksia. Sen sijaan moni, joka vastustaa maahanmuuttoa, kutsuu nimenomaan ikäihmiset Suomeen.
Samat ihmiset, joiden mielestä  maahanmuutto maksaa liikaa, haluavat  nyt Suomeen lisää elätettäviä. Miksi?
Vastaus on yksinkertainen. Lue koko kolumni tästä.

tiistai 3. elokuuta 2010

Facebook-Puntarpää

Tapasin kesällä Porin torilla Mikael Jungnerin. Kuten kaikki muutkin, häikäistyin hänen sanataiteilustaan. Mutta onko hän todella "uuden ajan poliitikko" - vaiko sittenkin vanhanaikainen agitaattori, kaunopuhuja, jollaisia Helsingistä lähetettiin villitsemään korpien kansaa ensimmäisten eduskuntavaalien alla 1907?
Annan SDP:n puoluesihteerille uuden määreen Punaisessa viivassa esiintyvän kansankiihottajan  mukaan: Jungner on Puntarpää 2.0.
(Ilmari Kiannon romaanihahmolla oli muuten todellinen esikuva, nuori sosialistiagitaattori J.V. Viheriälaakso, kuten ilmenee Matti Nykyrin kronikasta. Ja kuten parhaat palopuhujat silloin ja nyt, hän katosi kuvasta heti, kun vaalit oli pidetty. )
Entä mitä on ajateltava siitä, että SDP "kysyy kansalta", kenen pitäisi olla puolueen presidenttiehdokas 2012? Maakuntalehtien kolumnini löytyy tästä.