maanantai 7. kesäkuuta 2010

Liian isot panokset

Royal Bank of Scotland julkaisi toissa viikolla analyysin, josta ilmeni, että Kreikan lainapaketissa oli kyse paljon isommista panoksista kuin oli luultu: yli 2000 miljardista eurosta.
Jos Kreikka olisi joutunut järjestelemään uudestaan noin 338 miljardin euron ulkomaiset luottonsa, samoin olisi käynyt Portugalin 333 miljardille ja Espanjan 1500 miljardille.
Olemme jälleen tilanteessa, jossa talousjärjestelmä on liian suuri kaatuakseen. Tilanne on oikeastaan pahempi kuin syksyllä 2008 - koska Emu ei saa epäonnistua, myös poliittinen järjestelmä on too big to fail.
Kuinka tässä nyt näin kävi?
Maakuntalehtien kolumnini on luettavissa tästä.

4 kommenttia:

  1. Royal Bank of Scotland... kuullostaa vähän epäilyttävältä?

    VastaaPoista
  2. Politiikka myytiin taloudelle kaikkialla jo hyvin kauan sitten, silloin kun keksittiin, että valtiokin voi ottaa velkaa.

    VastaaPoista
  3. Tama on ollut analyysi taalla Amerikassa koko ajan. Puhutaan Euroopan talouskriisista ei Kreikan. No on taalla toki lisaintresseja saada muunkin maailman talous nayttamaan huonolta.

    VastaaPoista
  4. Kreikka ja Kepu ovat ovat oivaltaneet saman kuin USA jo vuosia sitten: "tehdään mitä halutaan, ei ne meille mitään mahda, ja kyllä ne maksaa/äänestää kuitenkin!"
    Onneksi laajentumispuheet Turkkiin ovat loppuneet ainakin hetkeksi. Vai käytetäänkö Vanhasen taktiikkaa: antaa median pyöritellä sivuseikkoja (esim. Ruusunen), sillä aikaa kun isot ja tärkeät asiat sovitaan kaikessa hiljaisuudessa taustalla.
    Mikä on Vanhasen kauden saldo?
    Hyvä kolumni: poliitikot sanoivat kyllä kautta rantain, että tämä on ttärkeää, siis Kreikan tukeminen, mutta kukaan ei suoraan kertonut domino-vaikutuksesta, eikä etenkään siitä, kuinka kriittisessä tilassa koko emu-talous on.

    VastaaPoista

Jatka keskustelua!