MONI TALOUSTIETÄJÄ ja korteistaennustaja sanoo varoittaneensa finanssikatastrofista etukäteen. Aktia-pankin Timo Tyrväinen haki esimerkkiä kauhuelokuvista toukokuussa 2006: ” Mieleen tulee Tappajahain alku, joss aihmiset ovat tyytyväisinä rannalla ja ottavat aurinko. Mutta pinnan alla liikkuu tappajahai.”
Arvokas havainto – ja arvoton. Kuinka syvällä? Miten vaarallinen? Milloin se hyökkää, ja miten siihen varaudutaan? Aktia havaitsi uhkan, mutta silti antoi vain ”20 % todennäköisyyden uhkaskenaariolle, joka veisi globaaliin taantumaan 2007”.
Kukaan ei voinut olla havaitsematta levotonta liikettä aaltojen syvyyksissä.
Kuten mainitsin, luuloteltua ja virtuaalista varallisuutta oli moniin verroin aitoon tuotantoon nähden: siinä kohdassa, kun muka-rahaa koetetaan muuntaa todeksi, tulee väistämättä kaaos. Mutta mikä panee dominot liikkeelle, mitkä ovat seuraukset ja miten pahat, ja ennen kaikkea – kaiken sijoittamisen avainkysymys – milloin?
Systeemi oli niin läpitunkemattoman käsittämätön ennalta-aavistamattomine sidonnaisuuksineen ja seurauksineen, jotka kietoutuivat näkymättömin liaanein, seitein ja nyörein sektorilta toiselle, maapallon äärestä toiseen, virtuaalisesta reaaliseen talouteen, tosi tiedosta huhuihin ja pelkoihin, että edes Leonard Spock ei olisi voinut aavistaa tapahtumien kulkua. Sirkkelikäden sormella voi laskea ne, jotka osasivat edes suht akkuraatisti uumoilla tragedian kaarta, laajuutta ja seurauksia – tai osaavat, sillä vieläkin katastrofi on keskeneräinen.
Finanssimaailman sijoituksista ja sitoumuksista saatavissa oleva tieto oli yhtä luotettavaa kuin pyramidirahaston tilinpito.
Siihen nähden on jotensakin hellyttävää ajatella niitä kymmeniä tuhansia liituraitaisia tietäjiä, jotka korkeaa palkkaa ja bonuksiansa vastaan lausuivat painaviaä analyyseja maailman rahoitusoloista ja niiden kehityksestä. Suomessa säännöllisiä suhdanne-ennusteitaan julkaisevat Suomen Pankin ja valtiovarainministeriön lisäksi kolme tutkimuslaitosta ja kuusi liikepankkia: keskellä subprime-kriisiäkin ne julkaisivat juhlallisesti arvioita, joiden keskiarvo Suomen kansantuotteen kasvusta 2008 ylsi 2,7 prosenttiin. Toteuma oli 0,9 prosenttia, eli ennusteet olivat kolminkertaisia. Tulevaisuuden ennustaminen voi olla vaikeaa, mutta myös menneisyyden ennustaminen osoittautui ylivoimaiseksi: vielä joulukuussa Suomen Pankin arvio erehtyi 133 prosenttia.
Jos kotitalouden tuloarvio heittää yhtä pahasti, ovella kolkuttaa pian ulosottomies ja Mazda menee myyntiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jatka keskustelua!