tiistai 12. toukokuuta 2009

Intro: Kolme pyramidia (ix)

Kun paheksun finanssinerojen tähtitieteellisiä voittoja, joita on nostettu vastuuttomia riskejä ottamalla, ja jopa itse aiheutetun katastrofin jälkimainingeissa, en tuomitse heitä henkilöinä. Eivät he ole sen huonompia ihmisiä kuin me muutkaan, jotka emme olleet tilaisuudessa kähveltää laillisesti moninkertaisia loton päävoittoja joka vuosi.
Pomojen porsastelu kuuluu erottamattomasti äärikapitalismin kulttuuriin. Ahneus, joka kasvaa aivan mittasuhteettomaksi, juontuu itseään ruokkivasta finanssi-ikiliikkujasta, joka ei ymmärrä mittasuhteita, rajoja ja omaa äärellisyyttään. Ei ymmärrä vieläkään. Rajat, ehdot ja säännöt on asetettava ulkopuolelta.
On ilmiselvää ja inhimillistä, että kapitalismi tarvitsee kasvot ja järjestelmän luhistuminen syntipukkinsa. Britannian valtio pelasti 20 miljardilla punnalla ja lopulta kansallisti suurtappioihin ajautuneen suurpankin Royal Bank of Scotlandin, jonka pääjohtaja Sir Fred Goodwin siirtyi sutjakkaasti 50-vuotiaana 700 000 punnan vuosieläkkeelle. Sir Fredistä tuli tabloidien sylkykuppi. Maaliskuun lopussa vandaalit kivittivät hänen talonsa ikkunat ja moukaroivat pihalle pysäköidyn Mercedes S 600:n (ohjehinta 290 763 euroa ilman lisävarusteita) muusiksi.
Talouskatastrofin henkilöitymisessä piilee suuri vaarakin. AIG:n johtajien ryöväämät bonukset saivat amerikkalaiset raivoihinsa. Miljoona dollaria, vääryydellä hankittuna, yksittäiselle henkilölle, on helpompi käsittää kuin se varsinainen skandaali – tuhatkertainen rahamäärä, jonka valtio joutui yhtiöön syytämään. Kongressi sääti pikavauhtia erityislain, jolla mätkäistäisiin bonuksille 90 prosentin vero. Mikäs siinä, mutta huomio kiinnittyy mikroskooppiseen yksityiskohtaan, ja syntyy harha siitä että päättäjät olisivat tehneet jotakin olennaista.
On tyystin samantekevää, johtavatko rahastoja, investointipankkeja, talletuslaitoksia, konsulttifirmoja, ministeriöitä, keskuspankkeja, Ylä-Vänttilän eläkkeensaajien sijoituskerhoa, suuryrityksiä ja yliopistoja hyvät vai huonot ihmiset.
WinCapita ei olisi parempi järjestelmä, jos sitä olisi johtanut joku muu kuin Hannu Kailajärvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jatka keskustelua!